AUTO - 17.08.2007

Bestelauto of personenauto aanschaffen?

Als u de keus heeft gemaakt de auto zakelijk of in privé aan te schaffen, loopt u wellicht tegen de volgende vraag aan: wordt het een bestelauto of een personenauto? Hoe maakt u fiscaal gezien de voordeligste keuze?

Stel, u kiest voor zakelijk, wat dan? Als u de auto tot uw ondernemingsvermogen rekent, dan zijn alle kosten van de auto voor uw onderneming. Voor het privégebruik vindt, zoals u weet, in beginsel een inkomensbijtelling plaats van 22% van de cataloguswaarde (inclusief BPM en btw). Tip. Als het bedrag van de daadwerkelijke autokosten dat u ten laste van de winst brengt (inclusief afschrijving) lager is dan 22%, mag u als ondernemer, dit lagere bedrag in aanmerking nemen. Als u overigens kunt aantonen dat de auto op jaarbasis voor minder dan 500 kilometer voor privéritten wordt gebruikt, is geen bijtelling van toepassing.

Maar hoe zit het fiscaal als u moet kiezen tussen een bestelauto of een personenauto?

Bestelauto of personenauto?

Als u de keus heeft gemaakt of de auto zakelijk dan wel privé wordt aangeschaft, komt de volgende vraag aan de orde. Wordt het een bestelauto (grijs kenteken) of een personenauto? Uiteraard is dit afhankelijk van uw persoonlijke wensen, maar ook kunnen fiscale afwegingen een rol spelen bij de uiteindelijke beslissing. Een bestelauto wordt namelijk op een aantal punten fiscaal anders behandeld dan een personenauto.

Investeringsaftrek. Als u de auto rekent tot uw ondernemingsvermogen bestaat voor de aanschaf van een bestelauto in beginsel recht op investeringsaftrek. Een extra aftrek op uw belaste winst. Die kan oplopen tot 25% van uw aankoopprijs. Personenauto’s zijn per definitie uitgesloten van investeringsaftrek.

Vrijstelling BPM. Voor bestelauto’s die voor meer dan 10% worden gebruikt in het kader van de onderneming, bestaat een vrijstelling voor de BPM. Hierbij is het moment van registratie beslissend. Let op. Als uw auto binnen vijf jaar wordt doorverkocht of als tijdens de eerste vijf jaar niet meer aan de voorwaarden wordt voldaan, is alsnog BPM verschuldigd.

Verschil in fiscale bijtelling

Zoals u weet, geldt voor zowel personenauto’s als bestelauto’s die tot het ondernemingsvermogen worden gerekend een bijtelling voor het privé-gebruik van de auto, tenzij aangetoond kan worden dat de auto op jaarbasis voor minder dan 500 kilometer voor privéritten gebruikt wordt.

Tip. Voor bestelauto’s die uitsluitend geschikt zijn voor goederenvervoer geldt per definitie geen bijtelling. Van zo’n bestelauto is sprake als:

• uw bestelauto is ingericht voor het vervoer van goederen;

• uw bestelauto geen zitruimte achter de bestuurder heeft;

• het gebruik van de bestelauto voortvloeit uit de aard van de werkzaamheden;

• met uw bestelauto naast woon-werkverkeer niet privé wordt gereden.

Motorrijtuigenbelasting?

Voor bestelauto’s geldt bovendien een lager tarief motorrijtuigenbelasting dan voor personenauto’s. Voorwaarden hiervoor zijn:

• U bent een ondernemer voor de omzetbelasting en heeft een btw-nummer.

• Uw bestelauto wordt meer dan bijkomstig (voor meer dan 10%) gebruikt voor uw onderneming.

Tip. Het lage tarief wordt automatisch toegepast als u als ondernemer voor de omzetbelasting staat geregistreerd. Check wel of dat ook gebeurd is.

Vergelijk de fiscale verschillen als het gaat om fiscale bijtelling voor privégebruik, BPM en motorrijtuigenbelasting. Weet ook dat u op de aanschaf van een bestelauto investeringsaftrek kunt claimen en dat kan bij een personenauto niet. Weeg dat ook mee voor een optimale keuze.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01