BELASTINGEN - 08.04.2010

Middelen helpt

Wisselende inkomsten. Stel, u heeft de afgelopen drie jaren sterk wisselende inkomsten gehad. Bijvoorbeeld omdat de omzet of de kosten in uw praktijk sterk schommelden. Of omdat u eerst meer of minder werkte, nog studeerde. Het is goed om te weten dat er fiscaal bekeken dan vaak leuk te middelen valt. Dat ‘middelen’ werkt zo dat u ,door het verdelen van uw inkomsten in drie gelijke delen, het nadelige effect van onze oplopende belastingtarieven mooi wegpoetst en aan uzelf laat uitbetalen!

Drie jaar herrekenen. De inkomstenbelasting wordt bij middeling herrekend op basis van het gemiddelde inkomen over de voorgaande drie jaren. De fiscus geeft daarop een belastingteruggaaf voor het verschil tussen de werkelijk geheven belasting en de herrekende belasting op grond van de belastingmiddeling. Er geldt wel een drempel van € 545,- voor belastingteruggave.

Middelen heeft waarschijnlijk weinig zin als in alledrie de jaren uw inkomen meer dan ca. € 55.000,- bedroeg. Dan blijft de top van het inkomen hoe dan ook belast met 52%, of u daar nu mee schuift of niet.

Voorwaarden. De formele spelregels voor middeling die u moet weten, zijn dat u een verzoekschrift voor middeling aan de Belastingdienst moet insturen binnen 36 maanden nadat de laatste belastingaanslag over de drie jaren waarover u wilt middelen, definitief vaststaat.

Als u de afgelopen drie jaren sterk wisselende inkomsten heeft gehad uit uw praktijk, kunt u via een middelingsverzoek vaak belasting terugkrijgen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01