U kunt handig gebruikmaken van het steigerrecht!
Te weinig ruimte voor bouwmaterialen?
Waar zet u de steiger? De eigenaar van een woonhuis of bedrijfspand die een verbouwing wil laten uitvoeren of die op een perceel bouwgrond een nieuw pand wil bouwen, heeft het probleem dat er weinig ruimte is op het perceel waarop de bouw moet worden gerealiseerd. Er is geen plaats voor alle bouwmaterialen of er is niet voldoende ruimte om kranen en steigers te plaatsen. Daarvoor zou u als aannemer eigenlijk gebruik moeten maken van het perceel van de buurman. Maar wat als die weigert om toestemming te geven?
Gelukkig schiet de wet dan te hulp
Wat zegt de wet? In de wet staat een bepaling die zegt dat de eigenaar van een naburig perceel in dat geval moet toestaan dat tijdelijk van zijn grond gebruik wordt gemaakt.
Steigerrecht. De wet zegt dat de eigenaar van het perceel daarvan op een behoorlijke manier in kennis moet worden gesteld. En eventueel zal er ook een schadeloosstelling moeten worden betaald. Maar is dat eenmaal rond, dan zal de eigenaar van het naburige perceel het tijdelijke gebruik van zijn grond moeten toestaan. Deze bepaling in de wet wordt ook wel het ‘steigerrecht’ genoemd. Alleen als er ‘gewichtige redenen’ zijn, mag de eigenaar van het perceel het gebruik van zijn grond weigeren of uitstellen tot een later tijdstip. Maar dan zal hij die gewichtige redenen wél moeten kunnen bewijzen. Anders gaat die vlieger niet op!
Schriftelijk. Om geen risico te lopen, moet bij een beroep op het steigerrecht zorgvuldig te werk worden gegaan. Het is daarom raadzaam om de eigenaar van het naburige perceel schriftelijk in kennis te stellen van het voornemen om van zijn grond gebruik te maken. Daarbij moet nauwkeurig worden beschreven wat er gaat gebeuren en hoe lang de werkzaamheden gaan duren. Het is verstandig om de eigenaar te vragen om binnen een bepaalde termijn te reageren door de brief ‘voor akkoord’ te tekenen en terug te sturen. Dan staat zwart-op-wit vast dat hij toestemming heeft gegeven. Tip. Heeft u een e-mailadres van buurman, dan kan dit natuurlijk ook handig per e-mailbericht!
Nulmeting als handig bewijs voor u. Als er voor het gebruik van de grond een schadeloosstelling moet worden betaald, kan de hoogte van dat bedrag in onderling overleg worden vastgesteld. Eventuele bijkomende schade zal uiteraard aan de eigenaar van het perceel moeten worden vergoed. Om daarover achteraf geen discussie te hebben, is het raadzaam om van tevoren een ‘nulmeting’ te verrichten. Dat kan door het nemen van foto’s. Dan ligt de toestand van het perceel vast vóórdat met de werkzaamheden wordt begonnen.
Kort geding. Mocht de eigenaar van het naburige perceel ondanks alle aansporingen blijven weigeren om toestemming te geven, dan rest er niets anders dan naar de rechter te stappen. Als gemotiveerd wordt aangetoond dat er sprake is van een spoedeisend belang, kan er een ‘procedure in kort geding’ worden aangespannen.
De rechter kan de eigenaar van het perceel verplichten om van zijn grond gebruik te laten maken. Eventueel kan de rechter hem een dwangsom opleggen als hij weigert om daaraan gevolg te geven. Bij een procedure in kort geding kan de rechter snel een uitspraak doen. Als aannemer hoeft u dan geen maanden te wachten voordat u met uw bouwwerkzaamheden kunt starten.