PRIVÉ - 14.11.2012

Van spaarrekening naar betaalrekening?

Stel, u moet een grote pinbetaling doen. Daarom vult u het saldo van uw betaalrekening aan met geld van uw spaarrekening. Klaar lijkt Kees ... Waar moet u echter toch nog op letten? Een abonnee kon daarna namelijk niet pinnen ...

Da’s pech, bank weg ... Een collega van u wilde een in aanbieding zijnde leren bankstel kopen van € 5.000,-. Maakte geld over van spaarrekening naar betaalrekening en wilde na aankoop pinnen. Dat lukte niet, wat ging er mis?

Overboeken en klaar is Kees, toch?

Zakelijk én privé. Een overboeking van een spaarrekening naar een betaalrekening bij dezelfde bank wordt via het eigen banksysteem verwerkt. Daarvoor gelden geen regels, zoals van PSD of SEPA. In de praktijk betekent dit dat zo’n overboeking meestal dezelfde dag nog wordt verwerkt en bijgeschreven. Let op 1. U heeft bij het openen van de spaarrekening één of meer tegenrekeningen opgegeven. Alleen naar die rekeningen kunt u van uw spaarrekening geld overboeken. Let op 2. Het digitale rekeningafschrift toont wel direct het bijgeschreven bedrag, maar dat betekent niet automatisch dat u er ook helemaal over kunt beschikken. Wat is er aan de hand?

Bestedingsruimte

Betaalrekening. Dat heeft te maken met de bestedingsruimte van de betaalrekening. Gevolg daarvan is dat u niet zomaar over het hele saldo op uw betaalrekening kunt beschikken.

Geld opnemen. Met een betaalpas kunt u dagelijks vaak maximaal € 500,- opnemen bij de balie of bij geldautomaten (GEA) van de eigen bank. Dat maximum heet ‘daglimiet’ of ‘paslimiet’. Bij andere binnenlandse banken geldt vaak € 250,- als dag­­limiet.

Als het saldo op uw rekening lager is dan de dag­­limiet, kunt u niet meer dan uw saldo opnemen.

Andere limiet bij pinnen! U kunt met uw be­­taalpas ook betalen bij een betaalautomaat (BEA). Let op. Er geldt dan een andere limiet: de ‘betaallimiet’ (ook wel: ‘pinlimiet’). Tot dat bedrag kunt u in elk geval pinnen. En als uw saldo lager is dan de aankoop, voert de bank de betaling niet uit.

Creditcard? Bij een creditcard hoort een bestedingslimiet. Dat is het maximumbedrag dat u met uw creditcard (op krediet) kunt/mag uitgeven. En die bestedingslimiet is weer afhankelijk van uw kredietwaardigheid.

Bestedingsruimte verhogen?

Tijdelijk hogere limiet. Bij de meeste banken kunt u de daglimiet, de betaallimiet of de bestedingslimiet tijdelijk verhogen. Bedoeld om een keer een groter bedrag te kunnen pinnen. Tip. Als u internetbankiert, kunt u de aanvraag vaak online indienen. Let op. Zo’n tijdelijke verhoging van uw dag-, betaal- of bestedingslimiet duurt even. Uw kredietwaardigheid moet worden onderzocht. Vraag uw bank hoe lang dat duurt.

Een stap verder: kredietlimiet afspreken? U kunt voor uw betaalrekening ook een kredietlimiet afspreken met uw bank. U heeft/krijgt dan een kredietfaciliteit. De kredietlimiet is het maximale negatieve saldo op de rekening. Met andere woorden: de kredietlimiet bepaalt hoeveel u maximaal rood mag staan. Als u een kredietlimiet heeft maar weinig saldo op uw rekening, kunt u toch pinnen voor uw aankoop. In dit geval is de kredietlimiet de betaallimiet (ook wel: ‘pinlimiet’) geworden. U kunt betalen tot de limiet. Let op. Als het om grote bedragen gaat, moet u toch ook de daglimiet/de betaallimiet verhogen.

Wilt u een groot bedrag pinnen, bedenk dan dat uw daglimiet beperkt is, meest­­al tot € 500,-. Verhoog deze dus, eventueel tijdelijk. Is dat onvoldoende, over­­weeg dan uw kredietlimiet te verhogen. Dat geldt voor zakelijke én voor privérekeningen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01