BETALINGSVERKEER - 02.06.2014

Veilig elektronisch bankieren zakelijk én privé

Banken stellen strengere veiligheidsregels aan het elektronisch bankieren en betalen door particulieren. Banken leggen daarin een grotere eigen verantwoordelijkheid bij hun klanten. Wat moet u als ondernemer weten?

Veilig bankieren doet u zo. Vijf belangrijke tips.

  1. Houd álle beveiligingscodes geheim (pincode en andere (inlog)codes voor bijv. internet of mobiel bankieren, maar ook codes van beveiligingscalculators). Let op. Open ook nooit verdachte e-mails. Dan kan schadelijke software zich niet nestelen op uw computer.
  2. Geef uw bankpas nooit uit handen. Vraag een aparte pas aan als ook anderen voor u daarmee betalingen doen. Zorg ervoor dat ook zij hun codes geheimhouden.
  3. Beveilig alle apparatuur die u gebruikt voor internet- en mobiel bankieren, bijv. met virusscanner en firewall. Installeer regelmatig updates. Log direct uit als u klaar bent met internet- of mobiel bankieren.
  4. Controleer regelmatig (in elk geval eens per twee weken) uw bankrekening en elektronische of papieren rekeninginformatie.
  5. Meld incidenten direct aan uw bank.

Méér weten? Lees belangrijke informatie hierover ook eens na op: http://www.veiligbankieren.nl/nl/ of op: http://www.nvb.nl onder: ‘Campagnes’.

En zakelijk?

Het is niet waarschijnlijk dat banken collectief besluiten om de regels ook voor zakelijke klanten te gaan hanteren. Toch is het nuttig de regels die voor particulieren gelden - voor zover mogelijk - ook in een zakelijke omgeving toe te passen. Voor uw eigen veiligheid. En die van uw klanten.

Schade. Als u zich netjes aan de regels heeft gehouden, neemt de bank eventuele schade voor haar rekening. Let op. U heeft waarschijnlijk een eigen risico van maximaal € 150,-.

Tip. Het helpt natuurlijk als u dan zelf een tegenbewijs kunt leveren. Denk aan een aantoonbare datum van de laatste software update.

Gebruikt(e) u Windows XP?

Doordat Microsoft het besturingsprogramma sinds 8 april niet langer onderhoudt, neemt het risico op misbruik toe. Er worden niet langer beveiligingsupdates geleverd. In het ergste geval kan uw bank u dan aansprakelijkheid stellen voor eventueel misbruik van uw bankrekening. U kunt dus beter overschakelen op een nieuwer besturingssysteem.

Uw bank heeft u waarschijnlijk al geïnformeerd over de gevolgen hiervan. Tip. Kijk ook de voorwaarden van uw bank erop na. Neem hierover contact op te nemen met uw bank.

Veilig internetten

Steeds vaker proberen ‘boeven’ uw persoonlijke gegevens via internet te onderscheppen. Dreigingen als malware, phishing en spam komen op u af. Weet u nog wat dat is? Of wat u ertegen kunt doen? Het Nationaal Cyber Security Centrum (van het Ministerie van Veiligheid en Justitie) geeft u 10 vuistregels waarmee u zich beter kunt beschermen. Tip. U vindt ze op: http://www.ccv-veiligondernemen.nl/cybercrime

Nog eens. De belangrijkste regel herhalen we hier voor u: gebruik uw gezonde verstand en als u iets niet vertrouwt, neem dan contact op met uw bank. Tip. Meld u aan voor een gratis veiligheidsscan via: http://www.ccv-veiligondernemen.nl Speciaal voor kleine ondernemers met maximaal 5 vestigingen, met ieder maximaal 10 fte’s.

Banken hebben veiligheidsregels opgesteld voor particulieren. Houd u daar als ondernemer ook aan. Noteer de datum van uw laatste software-update. En als u twijfelt: vraag uw bank ernaar. Houdt u zich aan de regels, dan dekt de bank eerder de schade die u ondervindt van digitale boeven.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01