TOESLAGEN - 09.06.2016

Opletten met toeslagen aldus ombudsman

Als u recht heeft op een toeslag, moet u die in de regel zelf aanvragen. Wat nu als dat niet is gebeurd, omdat u vermoedde dat uw inkomen te hoog zou zijn, wat achteraf mee- of juist tegenviel? Wat zei de ombudsman hier onlangs over?

Waar gaat het over? Nederland kent een viertal toeslagen: de zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Die moet u in de regel zelf aanvragen, op het kindgebonden budget na. Dat krijgt u meestal vanzelf als u kinderbijslag ontvangt. Voor de vraag of u een toeslag krijgt en de hoogte ervan, is onder meer uw inkomen bepalend. Hoe hoger dit is, hoe minder u krijgt. Maar wat nu als u ten onrechte geen toeslag heeft aangevraagd of tot een te laag of juist te hoog bedrag? Wat zijn dan de gevolgen?

Toeslag aanvragen

Vanaf het eind van het jaar kunt u voor het volgende jaar al een toeslag aanvragen via http://www.toeslagen.nl Alle toeslagen kunt u aanvragen tot 1 september van het jaar erna, dus voor 2016 tot 1 september 2017. Heeft u of uw toeslagpartner uitstel voor de aangifte inkomstenbelasting 2016, dan kunt u nog aanvragen tot de datum waarop het uitstel afloopt. Let op. Kinderopvangtoeslag moet u aanvragen binnen drie maanden na de maand waarin u recht had op de toeslag.

Wijzigingen doorgeven! Een eenmaal aangevraagde toeslag wordt ook de jaren erna voortgezet, tenzij gewijzigde omstandigheden ervoor zorgen dat u er geen recht meer op hebt. U moet wijzigingen zelf doorgeven. Teveel ontvangen toeslag wordt teruggevorderd, te weinig ontvangen toeslag wordt nabetaald.

Invloed bedrijfswinst? Uw inkomen bepaalt voor een groot deel of u recht heeft op toeslagen en zo ja, hoeveel u krijgt. Voor ondernemers is dit bij het aanvragen van een toeslag vaak nog lang niet duidelijk, want uw inkomen is afhankelijk van uw winst. U zult dus uit moeten gaan van een reële schatting en zodra er meer zekerheid is deze schatting bijstellen. Dit vertaalt zich vervolgens in een aanpassing van een of meer toeslagen.

Eigen verantwoordelijkheid

Het doorgeven van wijzigingen is uw eigen verantwoordelijkheid. Dit geldt ook voor het kindgebonden budget, dat in de regel automatisch wordt toegekend als u er recht op heeft. In een zaak die onlangs werd voorgelegd aan de Nationale ombudsman werd duidelijk dat ook de Belastingdienst hierin een verantwoordelijkheid heeft, maar dat deze toch grotendeels bij uzelf ligt, 25.04.2016 (Rapport 2016/041) .

Ombudsman? In de betreffende zaak was jarenlang te veel kindgebonden budget uitgekeerd, omdat inkomenswijzigingen niet waren doorgegeven aan de Belastingdienst. Wel was er jaarlijks aangifte gedaan, zodat het inkomen wel bekend was. Toen er pas na zes jaar over de gehele periode terugvordering van de te veel ontvangen bedragen volgde, ging het inmiddels om enkele duizenden euro’s. Na interventie van de ombudsman werd door de fiscus een tegemoetkoming geregeld.

Wat kunt u hiermee?

Houd bij het aanvragen van toeslagen altijd in de gaten dat u vooraf uw inkomen moet opgeven, dus dat het een schatting betreft. Bij afwijkingen die in de loop van het jaar duidelijk worden, is het van belang dat u deze ook zo spoedig mogelijk doorgeeft. Alleen zo kunt u voorkomen dat de te veel ontvangen toeslagen oplopen en voor betalingsmoeilijkheden zorgen.

Geef wijzigingen in uw inkomen digitaal door als u recht heeft op toeslagen. Bij een lager inkomen krijgt u direct meer toeslag, bij een hoger inkomen voorkomt u dat terug te betalen bedragen verder oplopen. Is bij de aanvraag uw bedrijfswinst nog onbekend, maak dan een reële schatting, maar stel die later dus bij.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01