GEMEENTE - 06.06.2016

Wijziging bestemmingsplan relevant voor geluidsniveau?

Veel horecaondernemers staan er niet bij stil dat wijzigingen in het bestemmingsplan ook een verandering van het toegestane geluidsniveau in het horecabedrijf met zich kunnen meebrengen. Waar moet u op letten?

Geluidsnormen. Het maximaal toelaatbare geluidsniveau binnen een café of club wordt bepaald door landelijke regelgeving. Het toegestane geluidsniveau van een horecabedrijf wordt als het ware ‘teruggerekend’ vanaf het geluidsniveau op de gevel van omliggende meetpunten. Deze meetpunten zijn bijna altijd woningen.

Meetpunt

Het meetpunt dat het laagste geluidsniveau met zich meebrengt voor het horecabedrijf, bepaalt uiteindelijk het maximaal toegestane geluidsniveau. Daardoor is het voor u als horecaondernemer van groot belang om te weten of er op bepaalde punten wel of niet mag worden gemeten. Valt een bepaald meetpunt af, dan dient het eerstvolgende meetpunt te worden gehanteerd, etc.

Wel of geen woning? Hieruit volgt dat het voor horecabedrijven zeer belangrijk is om te weten of bepaalde ruimtes in de omgeving wel of niet als woning moeten worden aangemerkt. Vroeger was daarbij doorslaggevend het ‘feitelijk gebruik’. Als er feitelijk sprake was van bewoning, maar officieel er slechts sprake was van een opslagruimte of een bedrijfswoning, dan was er geen sprake van een meetpunt. Tegenwoordig ligt dat wel anders.

Bestemming woning doorslaggevend? Tegenwoordig wordt een ruimte als meetpunt meegenomen op het moment dat deze in het bestemmingsplan als woning is opgenomen. Het ‘feitelijk gebruik’ lijkt daarbij minder belangrijk te zijn. Stel dat een naastgelegen pand de bestemming ‘woning’ heeft, maar de ruimte feitelijk als opslagruimte wordt gebruikt, dan zou dit onder de huidige rechtspraak wel een meetpunt kunnen zijn.

Check het bestemmingsplan!

Meer dan voorheen is het dan ook op dit moment voor horecaondernemers van belang om niet alleen in het bestemmingsplan na te gaan welke bestemming het eigen pand heeft, maar ook de omliggende panden. Hebben deze bijvoorbeeld de bestemming ‘woning’ of niet?

Het kan voor uw horecabedrijf een enorm verschil uitmaken of een omliggend pand de bestemming ‘bedrijfswoning’ heeft, dan wel ‘woning’. In het eerste geval is er geen sprake van een meetpunt, maar in het tweede geval wel.

Toename. In nieuwe bestemmingsplannen wordt in de praktijk vaak aan voormalige ‘bedrijfswoningen’ toch de bestemming ‘woning’ toegekend. Hierbij wordt niet eens meer het onderscheid gemaakt tussen een ‘bedrijfs-’ en een ‘normale’ woning.

Daarom enkele tips. Wat kunt u doen?

  • Accepteer niet zomaar meetpunten in het kader van de geluidsregelgeving. Ga altijd in het bestemmingsplan na of de punten überhaupt wel mogen worden meegenomen als ‘meetpunt’.
  • Wees alert op bestemmingswijzigingen. De gemeente is namelijk niet verplicht om iedereen apart daarvan op de hoogte te stellen.
  • Ga in het bestemmingsplan niet alleen de bestemming na van de horecabedrijfsruimte, maar juist ook van de omliggende panden! Veel bestemmingsplannen vallen te raadplegen via http://www.ruimtelijkeplannen.nl Vergeet daarbij niet elk omliggend pand ‘aan te klikken’.
  • Als er door bestemmingswijziging een ‘woning’ in de naaste omgeving komt, dan kan dit betekenen dat het toegestane geluidsniveau van uw horecazaak aangepast (verlaagd) wordt.
Ga in het bestemmingsplan niet alleen de bestemming na van uw horecabedrijfsruimte, maar juist ook of de omliggende panden kwalificeren als woning (anders geen meetpunt)! Dat kan via uw gemeente of via ruimtelijkeplannen.nl. Vergeet daarbij niet elk omliggend pand ‘aan te klikken’.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01