CAO - 07.05.2020

Cao Contractcatering of horeca-cao?

In de horecasector is niet alleen de horeca-cao relevant. Tijdens de coronacrisis zijn (contract)cateringactiviteiten toegestaan, maar zijn de meeste andere horeca-activiteiten verboden. Hoe zit het dan met de cao’s voor horeca en catering?

Dan maar even cateren ....

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de horecasector. De meesten hebben hun bedrijfsactiviteiten moeten staken. Het verrichten van cateringactiviteiten is echter nog steeds toegestaan. Veel horecaondernemers zijn daarom overgestapt op het (tijdelijk) bezorgen van o.a. maaltijden.

Horeca-cao. Op de meeste horecabedrijven is de horeca-cao van toepassing. Deze cao is van toepassing als de werkgever in hoofdzaak activiteiten in het horecabedrijf verricht en de loonsom uit de horeca-activiteiten meer dan 50% van de totale loonsom uitmaakt. Onder het horecabedrijf vallen onder andere restaurants, cafés en cafetaria’s, maar ook cateringbedrijven. Contractcateringbedrijven vallen echter niet onder de werkingssfeer van de horeca-cao.

Niet hetzelfde ... Contractcatering is namelijk iets anders dan gewone catering. Er is pas sprake van contractcatering als er restauratieve diensten worden verleend aan personen of bedrijven met wie er een ‘durende’ band bestaat. Deze restauratieve diensten worden verleend op basis van een onderliggende overeenkomst. Tip.  Separate eenmalige opdrachten tot het verlenen van cateringdiensten, zoals het bezorgen van maaltijden, zijn dus geen contractcateringactiviteiten, ook niet als dit regelmatig gebeurt. Een langlopende overeenkomst om deze diensten steeds opnieuw aan te bieden, ontbreekt immers.

Andere cao … Op ondernemingen in de contractcatering is niet de horeca-cao maar de Cao Contractcatering van toepassing. Het belangrijkste verschil tussen de horeca-cao en de Cao Contractcatering is dat er in de laatste cao een bepaling is opgenomen over contractwisseling. Als een opdrachtgever een nieuwe overeenkomst aangaat met een andere contractcateraar, is de nieuwe contractcateraar verplicht om de arbeidsovereenkomst van alle werknemers die al werkzaam waren bij de opdrachtgever voort te zetten. Let op.  Bij het voortzetten van de arbeidsovereenkomst gelden dezelfde uitgangspunten als bij een overgang van onderneming. Alle werknemers hebben dus recht op minimaal dezelfde (arbeids)voorwaarden als voor de contractwisseling.

Praktijkgeval voor de rechter

Een ander loket graag … Onlangs boog een rechter (ECLI:NL:RBNHO:2020:2443) zich over een loonvordering van een zieke werknemer die zijn werkgever had gedagvaard. De werkgever verweerde zich met het feit dat hij ten onrechte was gedagvaard. Volgens de werkgever was niet de horeca-cao maar de Cao Contractcatering van toepassing. Om deze reden was niet hij, maar de ondernemer die de contractcatering had overgenomen de werkgever van de betrokken werknemer.

Wat zei de rechter? De rechter bekeek de activiteiten van de werkgever en oordeelde dat er sprake was van contractcatering. De werkgever legde zich immers toe op het verzorgen van de service rondom het eten en drinken binnen een paar ondernemingen.

Dus? Vanwege deze activiteiten was niet de horeca-cao maar de Cao Contractcatering van toepassing. De werknemer werkte voor haar ziekte bij de opdrachtgever die de contractcatering aan een andere onderneming had uitbesteed. Vanwege deze wisseling was zij niet langer in dienst van haar oude werkgever, maar van de nieuwe contractcateraar. De loonvordering werd om deze reden afgewezen.

Kort en krachtig: het bezorgen van maaltijden zonder onderliggende langdurige overeenkomst valt niet onder de contractcatering. De horeca-cao is en blijft in die situatie dus van toepassing. Contractcatering is geheel iets anders dan gewone catering.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01