UITVALKOSTEN - 07.05.2020

Voorraaduitval door corona

Het door de overheid sluiten van uw horecazaak zal u maar gebeuren. Naast alle ellende zit u ook met onbruikbare voorraden. En of u niet al genoeg ellende heeft, zakt daardoor ook nog uw brutowinstmarge. Kunt u deze nog redden?

Uitval door de coronamaatregelen

Uitval is datgene wat aanvankelijk verkocht had moeten worden, maar door een vorm van overmacht alsnog in de afvalton of in de gootsteen verdwijnt.

Voorbeeld.Stel, u heeft een verse ketel met soep gemaakt van 40 liter. Door de kabinetsmaatregelen heeft u per direct moeten sluiten. De kosten van alle ingrediënten van deze soep zijn in uw boekhouding verwerkt als inkoopkosten. Om uw winstmarge intact te houden, moet u de inkoopkosten van de soep overboeken naar uitval. 40 liter soep is immers 200 koppen soep waar geen omzet meer tegenover staat.

Waarom naar uitval? De fiscus is geïnteresseerd in uw brutowinstmarge. Deze wil immers weten of de brutowinstmarge overeenstemt met wat in uw branche gebruikelijk is. Hoe hoger de inkoopkosten zijn ten opzichte van de geboekte omzet, hoe lager de brutowinst(marge) zal zijn. Onder de zogenaamde ‘inkoopwaarde van de omzet’ (inslagkosten) kunnen echter ook nog de kosten van producten waar geen omzet tegenover staat, opgenomen zijn, zoals de kosten van uitval.

Let op.  Niet alleen de fiscus is geïnteresseerd in uw brutowinstmarge, maar ook eventuele kredietverstrekkers, zoals banken, zijn geïnteresseerd in de brutowinst(marge). Deze zegt immers iets over de winstgevendheid van uw omzet.

Impact niet zo groot. Nu zal in de praktijk een ketel soep van 40 liter niet gelijk impact hebben op uw brutowinstmarge, maar er is door de sluiting natuurlijk meer om naar te kijken, zoals alle ingekochte voorraden die over de datum zijn of gaan. Ook de voorraad (aangebroken) dranken die dus straks niet meer verkoopbaar zijn.

Aftrekbaarheid. Natuurlijk mag u de kosten van uitval aftrekken van uw winst. Let op.  Zorg er wel voor dat de inkoopkosten van deze uitval niet in de groep ‘inkoopwaarde van de omzet’ blijven zitten of terechtkomen, want in totaliteit kunnen deze uitvalkosten wel een behoorlijke negatieve invloed hebben op uw brutowinst(marge).

Een rekenvoorbeeld in tabelvorm

1e kwartaal 2020

Keukeninkoop €   30.000
Omzet gerekend vanuit de inkoop bij een inslagpercentage van 30%: 100/30 x € 30.000 € 100.000
Uitval €     3.500
Gemiste omzet door uitval: 100/30 x € 3.500 €   11.667
Stijging inslagpercentage: € 30.000/€ 88.333 (€ 100.000 -/- € 11.667) 3%
Uw brutowinstmarge daalt naar 100% -/- 33% 67%

Hoe voorkomt u dit?

Bijhouden. Dit kunt u voorkomen door goed bij te houden welke producten u weggooit. Deze producten zijn immers door uw boekhouder geboekt in de groep ‘inkoopwaarde van de omzet’. U kunt dit bijv. noteren in een apart schriftje. Deze geboekte inkopen moeten dan achteraf gecorrigeerd worden en overgeboekt worden naar een andere kostenpost, zodat deze geen invloed meer hebben op uw brutowinst(marge).

Tip.  Laat hiervoor door uw boekhouder een aparte grootboekrekening of kostenplaats aanmaken. Zo is direct zichtbaar wat de uitval is geweest door de coronamaatregelen. Dit heeft overigens geen gevolgen voor uw nettowinst, deze blijft gelijk.

Red uw brutowinstmarge, want bank en fiscus vinden dit (ook later) toch belangrijk. Houd de uitval van voorraad bij en laat uw boekhouder deze uit de inkoopkosten overboeken naar een post uitval door corona. U weet dan later ook wat deze coronacrisis u ook nog aan schade heeft opgeleverd. Dit is als buitengewone last aftrekbaar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01