HORECA-CAO - 01.07.2022

Hoe gaat u om met plus- en minuren vanaf 2022?

Vanaf 2022 is de omgang met plus- en minuren anders geregeld dan voorheen. Hoe zit dat als uw medewerkers in de ene week soms iets meer of minder moeten werken dan in de andere week?

Horeca-cao

De horeca-cao gaat uit van een gemiddelde arbeidsduur per week. Dit houdt in dat uw medewerkers de ene week soms iets meer moeten werken dan de andere week, bijv. omdat het drukker is of vanwege ziekte van een andere werknemer.

Tot 2022. Tot 2022 kon u als werkgever op ieder moment van het jaar vaststellen of een medewerker plus- of minuren had. Na deze periode van twaalf maanden had u nog zes maanden de tijd om een minurensaldo in te laten halen en een plusurensaldo te compenseren. Na deze zes maanden vervielen de minuren en moesten plusuren tegen 100% worden uitbetaald.

Minuren vanaf 2022

Indien een werknemer op de einddatum van zijn arbeidsovereenkomst of aan het einde van elke referteperiode minder uren heeft gewerkt dan de uren die (gemiddeld) overeen zijn gekomen in de arbeidsovereenkomst, dan ontstaan er minuren, uren die u uitbetaald heeft, maar die niet zijn gewerkt. In de nieuwe horeca-cao 2022-2023 is vastgesteld dat u minuren binnen een vaste periode van twaalf maanden moet compenseren. Daarna vervallen de minuren, dus heeft u loon betaald waar geen werk tegenover staat.

Uitzondering. Op de vaste periode van twaalf maanden geldt een uitzondering als de oorzaak van de minuren in redelijkheid bij de werknemer ligt. Dan heeft u na de vaste periode van twaalf maanden nog drie maanden de tijd om deze minuren te compenseren. Let op.  Het is dus zaak dat u de minuren goed registreert. Registreer alleen minuren als de oorzaak hiervan bij u ligt, bijv. omdat u te weinig werk heeft. Ligt de oorzaak bij uw werknemer, bijv. omdat deze niet beschikbaar was, registreer deze uren dan als onbetaald verlof of als vakantie-uren.

Beëindiging dienstverband. Is er een minurensaldo op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigt, dan mag u het te veel uitbetaalde loon bij de eindafrekening verrekenen als de oorzaak van de minuren in redelijkheid voor rekening van de werknemer behoort te komen.

Vaste periode van twaalf maanden. De referteperiode is een periode van twaalf aaneengesloten maanden en loopt parallel aan het kalenderjaar (1 januari t/m 31 december) of aan het vakantiejaar (1 juni t/m 31 mei). U mag er ook voor kiezen om een andere periode van twaalf maanden als referteperiode aan te houden. Deze keuze moet dan voor alle werknemers in de onderneming gelden en opgenomen zijn in de individuele arbeidsovereenkomst.

Plusuren vanaf 2022

Als een werknemer aan het einde van elke referteperiode op verzoek van u als werkgever meer uren heeft gewerkt dan als gemiddeld is overeengekomen, zijn er plusuren opgebouwd. In de nieuwe horeca-cao 2022-2023 is vastgelegd dat u plusuren na de vaste periode van twaalf maanden nog drie maanden mag inroosteren als tijd voor tijd. Als tijd voor tijd niet mogelijk is, moet u als werkgever de overuren uitbetalen binnen de drie maanden die daarop volgen tegen 100% van het uurloon voor elk overuur dat uw werknemer gemaakt heeft. Let op.  Houd de opgebouwde plusuren van uw werknemers dus goed in de gaten. Wellicht dat u deze plusuren in een rustige periode zo veel mogelijk kunt wegwerken. Let op.  Als een dienstverband voortijdig wordt beëindigd en de meer gewerkte uren niet meer gecompenseerd kunnen worden in tijd voor tijd, dienen de uren te worden uitbetaald.

Houd opgebouwde plusuren (meer gewerkt dan overeengekomen) van uw werknemers goed in de gaten. Wellicht dat u deze plusuren in een rustige periode zo veel mogelijk kunt wegwerken. Registreer geen minuren als de oorzaak bij de werknemer ligt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01