PERSONEEL - 25.08.2022

Na het werk met uw werknemers op het terras nog iets drinken van de zaak, is dat loon?

Het is nog volop zomer en dus gaan collega’s af en toe het terras op voor een drankje of gezamenlijk hapje van de zaak. Maar hoe zit dit precies fiscaal en is dat misschien anders voor u als horecaondernemer? Wat moet u weten?

Even afschakelen. Werkgevers trakteren hun personeel in de zomermaanden nogal eens op een ijsje, drankje of hapje van de zaak. Gezellig, maar hoe zit het belastingtechnisch? Want op een naheffing zit u niet te wachten. De spelregels op een rij.

Hapje of drankje op de werkplek

Het verstrekken van een hapje of drankje op de werkplek is onbelast en dat geldt ook voor de horeca. Een colaatje, ijsje, kop koffie, kroket of snack is dus onbelast, op voorwaarde dat het geen maaltijd mag zijn. Vergoedt u echter deze kosten aan uw personeel, dan is dat wel belast. Bovendien gaat het alleen om verstrekkingen op de werkplek. Dit is een ruim begrip, want het betreft iedere werkplaats waar een werkgever volgens de Arbowet verantwoordelijk voor is, dus bijv. ook het privéparkeerterrein bij de zaak behoort ertoe.

Weekendborrel?

Bij een collega een drankje pakken. Nogal wat bedrijven gaan af en toe op vrijdag na het werk met hun personeel een borrel drinken of hapje eten bij het café om de hoek. Dit is voor hen niet op de werkplek, dus is de borrel of het biertje dan belast als loon.

Personeel daar niet mee lastigvallen? Waarschijnlijk wil een werkgever niet dat zijn personeel hier belasting over betaalt, dus dan kan hij de rekening beter onderbrengen in de werkkostenregeling. De borrel blijft dan onbelast en de werkgever hoeft alleen belasting te betalen als hij in het jaar meer aan vergoedingen en verstrekkingen kwijt is dan de zogenaamde ‘vrije ruimte’. Deze bedraagt dit jaar 1,7% van de loonsom tot € 400.000 en over het meerdere 1,18%. De te betalen belasting bedraagt 80% van het bedrag aan vergoedingen en verstrekkingen boven de vrije ruimte.

Voor u aftrekbaar van de winst?

De (inkoop)kosten van een onbelast drankje of hapje zijn maar ten dele aftrekbaar van de winst. Voor bedrijven in de vennootschapsbelasting (BV) in beginsel voor 73,5%, voor bedrijven in de inkomstenbelasting in beginsel voor 80%. Bedrijven met veel gemengde kosten kunnen er echter ook voor kiezen een vast bedrag aan gemengde kosten niet af te trekken.

Inkoopkosten weggeef? Ook werknemers in de horeca lusten dus af en toe best wat lekkers. Zulke kosten zijn voor u maar deels aftrekbaar. Maar dat geldt echter weer niet als er bijv. een gratis rondje drank of een schaal bitterballen wordt weggegeven aan uw gasten. Dit zijn voor u namelijk zakelijke (verkoop)kosten die bedoeld zijn om uw omzet te verhogen en daarom gewoon aftrekbaar. Omdat het nogal bewerkelijk is dit apart bij te houden, kunt u hiervan een redelijke schatting maken of dit noteren op de inkoopnota.

Wat met de btw?

Btw op hapjes en drankjes in de horeca is niet aftrekbaar. De btw op hapjes en drankjes buiten de horeca is alleen aftrekbaar als een werkgever voor de betreffende werknemer in het jaar niet meer dan € 227 exclusief btw aan voorzieningen heeft uitgegeven, zoals voor drankjes maar bijv. ook voor een kerstpakket. Tot dit bedrag is alle btw aftrekbaar, boven dit bedrag is alle btw niet aftrekbaar. Werkgevers zullen dit dus per werknemer bij moeten houden. Ook hier geldt echter dat het efficiënter is met de inspecteur hierover afspraken te maken. Dit bespaart immers een hoop administratie.

Onthoud dat hapjes en drankjes op de werkplek onbelast zijn, ook in de horeca. Dit geldt echter niet voor combinaties (een kop soep met een broodje). Het wordt dan gezien als een maaltijd. Niet op de werkplek, dus elders, is het wel belast als loon.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01