TUCHTRECHT - 15.02.2023

Ernstig grensoverschrijdend gedrag kan leiden tot een doorhaling in het BIG-register

Uit onderzoek onder de arts-assistenten van de vakgroep interne geneeskunde over het opleidingsklimaat in het ziekenhuis bleek dat een aantal arts-assistenten een internist-oncoloog en opleider ongeschikt vond. Wat vond de tuchtrechter?

Van alles aan de hand

Leerplan. Dokter Hoeks maakte deel uit van de vakgroep interne geneeskunde en leidde onder andere arts-assistenten en verpleegkundig specialisten op. De voorzitter van de vakgroep heeft de kritische uitkomsten van de enquĂŞte met hem besproken, waarna Hoeks een persoonlijk ontwikkelingsplan heeft opgesteld, gericht op verbetering van communicatie en samenwerking.

Melding van onveilig klimaat. Een aantal maanden later doet de opleider interne geneeskunde bij het bestuur van de vakgroep melding van een onveilig leer- en leefklimaat tijdens de supervisie door Hoeks. Een oud-internist heeft onderzoek gedaan en onder meer gesproken met 24 arts-assistenten. In het verslag is onder andere te lezen dat het werk- en opleidingsklimaat tot nu toe goed was. Supervisors werden gewaardeerd en vertrouwd, maar Hoeks is daarop een uitzondering. Hij wordt gezien als een kundig oncoloog, gewaardeerd door zijn patiënten, maar ongeschikt als opleider. Dit vanwege onvoldoende bereikbaarheid en aanspreekbaarheid, zijn manier van communiceren, houding en gedrag (onvriendelijk, bot, autoritair en intimiderend). Zowel verbaal als fysiek hebben arts-assistenten zich (al dan niet seksueel) geïntimideerd gevoeld. Verbaal vooral door gebruik van ongepaste denigrerende of vrouwonvriendelijke opmerkingen.

Waarschuwing. Het onderzoeksverslag is met Hoeks besproken. Hij heeft een schriftelijke waarschuwing gekregen voor het geconstateerde disfunctioneren en er zijn concrete werkafspraken gemaakt. Ook heeft hij in opdracht van het bestuur van de vakgroep een externe coach gekregen die tussentijds rapporteert aan het bestuur en is een evaluatietraject afgesproken. Hoeks heeft voor akkoord getekend.

Allerlei procedures volgen

Aanhouden disfunctioneren. Kort daarop is er een nieuwe melding. Het bestuur doet onderzoek en stelt vast dat er sprake is van aanhoudend disfunctioneren. Hoeks wordt de toegang tot het ziekenhuis ontzegd. Na een mediationtraject is het geschil door Hoeks voorgelegd aan het Scheidsgerecht Gezondheidszorg, dat zijn vorderingen afwijst. Hoeks gaat daarna aan de slag in een ander ziekenhuis.

Gezamenlijke klacht. Het bestuur van de vakgroep, de Raad van Bestuur van het (oude) ziekenhuis en een verpleegkundig specialist i.o. stappen samen naar het tuchtcollege. De verpleegkundig specialist i.o. verwijt Hoeks dat hij zich structureel grensoverschrijdend heeft gedragen (ook seksueel), haar meermaals onbevoegde medische handelingen heeft opgedragen en meermaals onbevoegd het patiëntendossier van haar overleden moeder heeft ingezien. Volgens Hoeks zijn klagers niet-ontvankelijk, omdat het om privégedragingen gaat, daar gaat de tuchtrechter niet over.

Tuchtcollege. Het Regionaal Tuchtcollege (RTG) vindt alle klachtonderdelen gegrond (ECLI:NL:TGZREIN:2022:4) . Ondanks dat Hoeks herhaaldelijk op zijn gedrag is aangesproken, is gewaarschuwd en is gefaciliteerd met een coachingstraject, is Hoeks tijdens dit traject en onmiddellijk daarna weer de fout ingegaan. De kwaliteit van de patiëntenzorg is hierdoor in het gedrang gekomen. Het RTG heeft er geen vertrouwen in dat de arts in staat zal zijn gedrag (blijvend) te veranderen en acht gevaar voor herhaling aanwezig. Vanwege de ernst en de ontoelaatbaarheid van het gedrag is doorhaling van de inschrijving in het BIG-register volgens het tuchtcollege de enige passende maatregel.

Een vakgroep heeft zelf ook verantwoordelijkheden bij een onveilig leer- en leefklimaat op de werkvloer. Deze werkgever pakte het goed aan en stelde een externe coach aan die aan het bestuur rapporteert en evalueert met betrokkene. Als het gedrag dan niet verbetert, kan de toegang tot de instelling worden ontzegd.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01