GELIJKE BELONING - 21.03.2023

Lager loon voor vrouwen is verboden onderscheid

Werkgevers mogen geen onderscheid maken op zogenoemde ‘discriminatiegronden’. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk. Indirect onderscheid is vaak subtieler en moeilijker te voorkomen. Hoe doet u het goed?

Uit de praktijk

Loon gelijkgetrokken. Julia kwam als jurist in 2019 in dienst bij mode- en parapluhandel Jupiter BV. Zij kwam in dienst met een jaarcontract en dit contract werd verlengd met nog een jaar.

Ongelijke beloning. Julia werd na anderhalf jaar ziek. Toen ze het werk gedeeltelijk hervatte, ging zij met haar werkgever in gesprek over het loon omdat zij inmiddels had gehoord dat haar mannelijke collega’s (veel) meer verdienden. Haar salaris ging van € 4.400 naar € 5.750 bruto. Hiermee werd het loon gelijkgetrokken met haar mannelijke collega-jurist Mark.

Ineens slechter functioneren. Toen er een nieuwe leidinggevende kwam, veranderde de beoordeling van Julia. Ineens vond de nieuwe leidinggevende dat zij helemaal niet zo goed presteerde. Daarom bood hij haar opnieuw een tijdelijk contract aan. Hierop viel Julia in maart 2021 opnieuw uit wegens ziekte. Het derde contract werd niet verlengd, waardoor het dienstverband per 1 oktober 2021 eindigde.

Hier klopt iets niet …

(On)gelijke behandeling. Het viel Julia op dat het oordeel over haar functioneren veranderde toen zij vragen stelde over het verschil in loon tussen haar en Mark. Ze vroeg zich af of Jupiter BV zich niet schuldig maakt aan schending van het beginsel van gelijke behandeling van mannen en vrouwen bij arbeid (art. 7:646 BW) .

Objectieve rechtvaardiging. Ongelijke behandeling van een werknemer is in principe verboden. Het mag alleen als de werkgever een objectieve rechtvaardiging heeft. Julia verdenkt Jupiter BV ervan dat het niet voortzetten van haar contract verband houdt met het feit dat zij een beroep heeft gedaan op het verbod van onderscheid op grond van geslacht. Als zij daar geen vragen over had gesteld, dan zou zij nog steeds in dienst zijn, aldus Julia.

Hoe zit het ook alweer? Onderscheid mag soms. Het kan zijn dat er een wettelijke of objectieve rechtvaardigingsgrond voor het onderscheid aanwezig is. Een werkgever moet arbeid van gelijke waarde gelijk belonen voor mannen en vrouwen in hetzelfde bedrijf (art. 7:646 BW) . Dit betekent dat:

  • er voor hetzelfde werk een vergelijkbare brutobeloning aan mannen en vrouwen moet worden betaald;
  • bij ander werk van vergelijkbare waarde mannen niet beter mogen worden beloond dan vrouwen.

Verboden onderscheid. Het lager belonen van vrouwen enkel en alleen omdat zij vrouw zijn, is een direct onderscheid op grond van geslacht. Dit is simpelweg niet objectief te rechtvaardigen.

Voor meer informatie over gelijke behandeling, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 3.

Objectieve rechtvaardiging

Als een bedrijf vindt dat onderscheid noodzakelijk is, dan is voor een rechtsgeldig beleid vereist:

  • dat de regeling niet alleen noodzakelijk is, maar dat er bovendien geen andere mogelijkheid is; en
  • dat het geschikt is om een bepaald gerechtvaardigd bedrijfsbelang te realiseren (doelmatig en legitiem).

Was dat hier ook aan de orde? De vraag die hier speelt, is of het objectief gerechtvaardigd is dat deze vrouwelijke jurist een lager loon krijgt dan haar mannelijke collega. Klopt het beleid wel dat Jupiter BV hanteert?

Wat vindt de rechter hiervan?

Julia klaagt dat zij bij in dienst treden al een lager loonaanbod kreeg dan Mark met dezelfde functie. Maar dit verschil is gebaseerd op gelijkwaardige maatstaven, aldus Jupiter BV. Niets mis mee!

Niet dezelfde opleiding en ervaring. Toen Julia solliciteerde, was haar laatst verdiende salaris een indicatie voor Jupiter BV voor de specifieke expertise van deze sollicitant. Ook telde haar voorervaring en opleiding mee ter bepaling van het salarisaanbod.

Objectief gerechtvaardigd onderscheid. Dit indirect onderscheid is dus niet verboden, doordat het onder omstandigheden objectief gerechtvaardigd kan worden. De rechter (ECLI:NL:RBOVE:2022:590) vindt deze verklaring voldoende gemotiveerd voor de ongelijke beloning. De rechter wijst alle vorderingen van Julia af. Kortom: Jupiter BV had het goed gedaan.

Hoe doet u het net zo goed?

Alle werknemers moeten bij gelijkwaardig werk een gelijkwaardige beloning krijgen. Dit geldt niet alleen voor loon, maar ook bonussen, toeslagen en andere arbeidsvoorwaarden.

Discussie voorkomen. Deze discussies kunt u als volgt voorkomen:

  • zorg dat binnen uw organisatie inzichtelijk is hoe het loon wordt berekend;
  • wijk af op basis van een goede reden die u ook kunt onderbouwen. Dit is dan de objectieve rechtvaardiging;
  • zorg dat uw afwegingen vastliggen in het dossier van de betreffende medewerker;
  • informeer uw medewerkers.

Voer dit beleid daadwerkelijk door in uw bedrijf en zo voorkomt u dit soort discussies.

Wees transparant over het beloningsbeleid dat u in uw onderneming hanteert. Informeer ook welke goede redenen er zijn om van de standaard beloning af te wijken. Zo voorkomt u klachten over discriminatie.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01