HORECAONDERNEMING - 02.06.2023

Groene Michelinster als u duurzaam gastronoom bent?

Op 24 april 2023 werden de Michelinsterren uitgereikt. Daaronder ook vier winnaars van de groene Michelinster 2023. Wat zijn de criteria voor een dergelijke groene ster en vooral, wat kunt u hiermee?

Winnaars groene Michelinster 2023

De uitreiking van de Michelinsterren is een jaarlijks terugkerend evenement wat we allemaal wel kennen. De groene Michelinsterren zijn redelijk nieuw. Restaurants en chefs die op het gebied van duurzaamheid een voorbeeldfunctie hebben, maken kans op een dergelijke groene ster. Voorwaarde: u moet wel in de Michelingids zijn opgenomen.

Winnaars 2023. De vier winnaars voor 2023 waren: Hof aan Zee Dineren en Logeren in Koudekerke, Restaurant Rotonde in Rotterdam, Restaurant Morille in Koudekerke en De Dyck Restaurant en Evenementenlocatie in Woubrugge. Tip.  De volledige lijst van de groene sterren 2023 vindt u ter inspiratie op https://bit.ly/3AHTYfr

Voorwaarden. Zoals gezegd, moet een restaurant al opgenomen zijn in de Michelingids. De inspecteurs houden rekening met de volgende criteria:

  • gebruik lokale en seizoengebonden ingrediënten;
  • ecologische voetafdruk;
  • voedselverspilling en afvalverwerking; en
  • duurzaam management.

Bewust duurzaam. Ook als u niet voor een groene ster in aanmerking wilt komen, ontkomt u er niet meer aan om bewust met duurzaamheid aan de slag te gaan. De consument verwacht dit ook.

Duurzaamheid in de horeca

Michelin heeft het over chefs die wildplukken in de bossen, hun eigen dieren hebben en hun eigen groenten en fruit kweken. Allemaal prima natuurlijk, zolang u het zelf maar kunt verantwoorden. Tip 1.  Zoek uw duurzaamheidsplannen in bijv. energiebesparing . Denk aan een lichtplan (LED, aan-/uitschakelen), tijdig ontdooien, goede instructie van de vaatwasser, e.d. Tip 2.  Voor de aanschaf van energiezuinige apparatuur bestaan er vaak regionale of landelijke subsidieregelingen, zoals de kredietfaciliteit BMKB-Groen ( https://bit.ly/3LrMinm ) die tot 1 juli 2023 loopt en de Energie-investeringsaftrek (EIA) ( https://bit.ly/3V1CaF8 ) voor bedrijfsmiddelen die op de Energielijst 2023 voorkomen ( https://bit.ly/3L62JER ).

De Energielijst 2023 en de rekentool Uitrekenen EIA vindt u op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 27, nr. 6.

Afvalvermindering, ingrediënten, inkoop. Minder verpakkingen, menukaarten van duurzaam karton, servies van bamboe, afvalscheiding, etc. Zet u bewust minder vlees en vis op de kaart? Koopt u lokaal of regionaal in? Heeft u een plan om verspilling tegen te gaan? Heeft u een elektrische auto? Ook dat is duurzaam bezig zijn.

Laat het de wereld weten. Uw klant verwacht anno 2023 dat u transparant en eerlijk bent over uw duurzaamheidsplannen. Vertel dus gerust wat u doet aan duurzaamheid. Zet het op uw website, op de menukaart (foto’s van de regionale leveranciers), placemats en tafelstandaards.

De vijf duurzaamheidsprincipes. Voorkom dat u door een beetje te jokken aan greenwashing doet. Hanteer de vijf duurzaamheidsprincipes van de Autoriteit Consument & Markt (ACM):

  1. vertel welke duurzaamheidsvoordelen uw kaart heeft;
  2. onderbouw uw claims met feiten en houd ze actueel;
  3. vergelijkingen met andere producten of horecazaken moeten eerlijk zijn;
  4. wees eerlijk en concreet over uw duurzaamheidinspanningen; en
  5. zorg dat visuele claims en keurmerken duidelijk en niet verwarrend zijn.
De groene Michelinsterren worden toegekend aan restaurants en chefs die een voorbeeldfunctie hebben op het gebied van duurzaamheid. Ze moeten wel al in de Michelingids staan. Vertel uw klanten wat u aan duurzaamheid doet, ook als u niet in een groene ster geïnteresseerd bent. Hanteer de vijf duurzaamheidsprincipes (ACM).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01