Eisen verzekeraar bij investering in Energie Opslag Systeem
Waarom investeren in een EOS?
Er is een aantal redenen waarom u een investering in een EOS kunt doen.
- Eigen gebruik. U kunt bijv. opgewekte energie met zonnepanelen en windenergie opslaan voor eigen gebruik. Op deze manier kunt u vraag en aanbod op elkaar afstemmen.
- Overbelast stroomnet. Een andere reden kan zijn dat u last heeft van een overbelast stroomnet. Daardoor heeft u bijv. last van stroomuitval. Een EOS fungeert dan als buffer van stroom tijdens momenten van overbelasting, stroomuitval en/of piekverbruik.
- Handelen. Een derde reden kan zijn, dat u wilt handelen op de energiemarkt.
CSRD. Sinds 1 januari 2024 is het voor grote organisaties van openbaar belang (denk aan beursgenoteerde ondernemingen, verzekeraars, banken) verplicht om in hun jaarverslag op te nemen wat hun impact is op het klimaat en de mens. Deze verplichting die voortvloeit uit de Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) wordt steeds verder uitgebreid. Let op. Op dit moment is er geen verplichting voor agrarische en MKB-bedrijven, maar u krijgt er wel mee te maken, bijv. omdat uw afnemers en leveranciers, die wel moeten voldoen aan de nieuwe richtlijn, eisen (gaan) stellen aan ketenpartners. Tip. Investeringen in zonnepanelen, een windmolen, maar ook in een EOS kunnen daarin positief werken.
Brandverzekering
Risico’s. Een investering in een EOS is mogelijk interessant, maar zorg wel dat u dit doet in overleg met uw verzekeraar. Accu- en batterijsystemen bestaan uit lithiumverbindingen die (brand)gevaarlijk zijn. Dat kan leiden tot een zogenaamde ‘thermal runaway’. Dit is een chemisch proces waarbij het lithium reageert met andere materialen. Bij deze reactie komt veel warmte vrij, waardoor er brand kan ontstaan. Er komen dan ook giftige gassen en dampen vrij. Tip. Kies daarom een locatie waarbij gassen en dampen zo veel mogelijk worden weggehouden bij mensen en dieren. Bij bluswerkzaamheden kan er milieuverontreiniging ontstaan. Een belangrijk gevaar is dat een voertuig, zoals een vrachtwagen of trekker, tegen de container met daarin het EOS, aanrijdt.
Preventie. Om genoemde risico’s te beperken, is de kwaliteit van het EOS en de container waarin het EOS wordt geplaatst, erg belangrijk. Denk aan normeringen (PGS 37-1, NEN 1010, NEN 4288), beveiligingen om verspreiding van brand te voorkomen, beheersen van rook en gassen, beperking van aanrijdschade, de mogelijkheid om de container vol water te zetten, een noodplan bij calamiteiten, een onderhoudscontract, etc. Let op 1. Het heeft de voorkeur om een EOS buiten te plaatsen, vanaf een bepaald aantal kWh is dat zelfs verplicht. De kWh-grens daarvoor verschilt per verzekeraar. De afstand tot een pand is afhankelijk van het aantal kWh. Let op 2. Lukt het niet om voldoende afstand te houden, dan kan er geëist worden dat er een muur tussen het pand en het EOS geplaatst wordt. Als verzekeringsdekking kunt u voor een EOS en container verschillende dekkingen afsluiten, inclusief bedrijfsschade.
Andere verzekeringen
Naast een brandverzekering (met aanvullende dekkingen) is het aan te bevelen om ook advies te vragen over de aansprakelijkheidsverzekering, bijv. als u met stroom wilt handelen. Maar vraag bijv. ook advies over een milieuschadeverzekering.