BTW - 16.05.2025

Btw-perikelen bij spoedwaarneming tandartsen

Een maatschap verzorgt spoedwaarneming en tandheelkundige spoedbehandelingen voor diverse tandartsenpraktijken. De maatschap vindt, anders dan de Belastingdienst, dat zij over haar prestaties geen btw verschuldigd is. Hoe loopt dit af?

Btw-vrijstelling tandartsen

Medische vrijstelling. Medische handelingen die gericht zijn op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens, zijn vrijgesteld van btw.

Voor wie? De vrijstelling van btw geldt voor:

  • medische beroepsbeoefenaren;
  • tandartsen en tandtechnici.

Ruime uitleg. De btw-vrijstelling is dermate ruim, dat prestaties die niet direct zien op de behandeling, maar daar wel nauw mee samenhangen of dienstbaar aan zijn (bijkomstige verrichtingen), veelal ook worden toegerekend aan de vrijgestelde handelingen.

Weinig discussie. Gezien de ruime strekking van de btw-vrijstelling (medische vrijstelling) ontstaat er eigenlijk zelden of nooit discussie over de vrijstelling voor ‘normale’ behandelingen en verrichtingen bij patiënten door tandartsen.

Leveranciers. Voor tandartsen is het niet alleen van belang dat zij zelf btw in rekening moeten brengen aan hun patiënten, maar ook of hun leveranciers over hun prestaties btw in rekening moeten brengen. Dit in verband met het feit dat tandartsen geen recht op btw-aftrek hebben. Voor de tandartsen is de btw dus een (extra) kostenpost.

Duidelijke afspraken maken. In situaties waar een dienst wordt afgenomen die geen rechtstreekse relatie heeft met de medische behandeling, levert de btw-vrijstelling regelmatig problemen op. Tip.  Maak dus duidelijke afspraken over de prijs van de prestatie indien er onverhoopt toch btw verschuldigd is over de prestatie die een ander aan u verricht. Let op.  Bij bijv. het inhuren van personeel via een uitzendbureau ontstaan er regelmatig btw-problemen. De waarneming door derden in de hierna te bespreken casus is ook zo’n probleemgeval.

Spoedwaarneming tegen vergoeding

Tandheelkundige spoedwaarneming. Recentelijk speelde er een zaak over de btw-vrijstelling (medische vrijstelling) voor de vergoeding voor tandheelkundige spoedwaarneming. Maatschap De Kroon heeft met verschillende tandartspraktijken in de regio overeenkomsten gesloten, waarin afgesproken is dat De Kroon buiten de reguliere openingstijden van de aangesloten tandartspraktijken de tandheelkundige spoedbehandelingen verricht bij patiënten van deze tandartspraktijken.

Vaste vergoeding per tandarts. De aangesloten tandartspraktijken betalen voor deze dienst aan De Kroon een jaarlijkse vergoeding van € 1.000 per in de tandartspraktijk werkende tandarts.

Vergoeding per behandeling. De Kroon ontvangt ook nog een vergoeding voor de behandeling van een patiënt. De door De Kroon behandelde patiënten betalen direct na hun behandeling namelijk rechtstreeks aan De Kroon.

Btw-vrijgestelde of btw-belaste prestaties?

Alles vrijgesteld. De Kroon vindt dat ook de jaarlijkse vergoeding btw-vrijgesteld is, omdat de dienst die de maatschap hiervoor verricht, onderdeel is van de tandheelkundige behandeling van de patiënt of daaraan kan worden toegerekend (van bijkomstige aard is).

Zelfstandige dienst. De Belastingdienst is het daar niet mee eens en vindt dat de waarneming door maatschap De Kroon een zelfstandige dienst is die niet voldoet aan de voorwaarde voor de medische btw-vrijstelling. Over deze dienst moet dus btw worden afgedragen.

Geen individuele gezondheidszorg. Voor dit standpunt van de Belastingdienst is vooral van belang dat De Kroon deze prestatie (de spoedwaarneming) verricht aan de tandartsenpraktijken en de vergoeding daarvoor ook aan deze praktijken in rekening brengt. Het gaat dus niet om een dienst aan een individuele patiënt.

Twee prestaties, twee afnemers?

Twee prestaties. Het hof (ECLI:NL:GHARL:2025:327) volgt de Belastingdienst dat voor wat betreft de waarneming er sprake is van een zelfstandige dienst die niet van bijkomstige aard is en die dus niet kan worden toegerekend aan de tandheelkundige behandeling.

Twee afnemers. Er zijn immers twee afnemers te onderscheiden van twee verschillende diensten: de afnemer van de tandheelkundige behandeling is de patiënt en de afnemer van de spoedwaarnemingsdienst is de tandartspraktijk.

Geen toerekening. De diensten moeten daarom los van elkaar worden gezien. Vanwege de verschillende afnemers kan ook niet gezegd worden dat de spoedwaarnemingsdienst bijkomstig is aan de tandheelkundige behandeling.

Behandeling vrijgesteld. De Kroon en de Belastingdienst zijn het wel met elkaar eens dat de tandheelkundige behandeling een btw-vrijgestelde geneeskundige dienst is.

Waarneming niet vrijgesteld

Dat geldt niet voor de spoedwaarnemingsdienst. Het hof oordeelt dat de vergoeding voor deze dienst feitelijk betaald wordt voor het beschikbaar zijn voor de spoedwaarneming.

Geen zorgcomponent. Deze dienst heeft geen zorgcomponent in zich en kan daarom niet delen in de medische btw-vrijstelling. De vergoeding is daarom met btw belast.

Diensten in het kader van spoedwaarneming die worden verricht aan twee verschillende personen (de patiënt en de aangesloten tandartspraktijken), kunnen niet worden aangemerkt als één prestatie. Als gevolg daarvan is alleen de aan de patiënt verleende verrichting vrijgesteld van btw.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01