BELASTINGEN - 06.09.2006

Welke gevolgen heeft een VAR voor u als zzp’er?

Belastingdienst en Uwv hebben nieuwe spelregels bekendgemaakt voor wanneer u als zelfstandige (zzp’er) voor uw opdrachtgever werkt. Wat is voor u als zzp’er van belang? Wat kunt u in uw voordeel richting klanten gebruiken?

Goed voor uw opdrachtgever

Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) zal uw opdrachtgever zeker willen weten dat u als zelfstandige wordt aangemerkt en dat hij dus geen loonbelasting en premies moet afdragen over uw rekening. Met een geldige verklaring arbeidsrelatie (VAR) kunt u deze onzekerheid in veel gevallen bij uw opdrachtgever wegnemen.

Tip. Zo’n VAR-verklaring kunt u aanvragen bij de Belastingdienst (zie http://www.belastingdienst.nl).

Wanneer is uw VAR geldig? De VAR is alleen geldig als:

• uw werk wordt verricht binnen de geldigheidsduur van de VAR;

• uw werk overeenkomt met de omschrijving op de VAR;

• uw opdrachtgever een kopie van de VAR in zijn administratie heeft;

• uw opdrachtgever u geïdentificeerd heeft en een kopie van uw ID-bewijs (geen rijbewijs) in zijn administratie heeft.

Een VAR geldt altijd voor maximaal een kalenderjaar. Voor opdrachten die overeengekomen zijn voor 1 november en doorlopen tot na 1 januari blijft de VAR nog wel gelden (tenzij er al een nieuwe VAR is). Tip. Een nieuwe VAR voor 2007 kunt u al aanvragen per 1 september a.s. Een geldige VAR blijft voor uw opdrachtgever ook geldig als achteraf blijkt dat toch sprake is van een dienstbetrekking, tenzij hij te kwader trouw is.

Wat voor soorten VAR gebruiken?

VAR-winst en VAR-DGA. Als u beschikt over een door de Belastingdienst afgegeven geldige ‘VAR-winst’ (als eenmanszaak of firma) of ‘VAR-DGA (als u werkt via uw B.V.), dan hoeft uw opdrachtgever geen loonheffing en premies in te houden. Let op. U bent dan ook niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen en u kunt geen aanspraak maken op een uitkering. U moet zich wel identificeren en kopieën van uw ID-bewijs en van uw VAR aan uw opdrachtgever verstrekken.

VAR-row. Als u van de Belastingdienst een zogenaamde ‘VAR-row’ (resultaat overige werkzaamheden) heeft, moet uw opdrachtgever zelf beoordelen of sprake is van een (al dan niet fictieve) dienstbetrekking. Zo ja, dan moet hij net als bij een gewone werknemer loonheffing en premies inhouden en afdragen; zo nee, dan niet. Een VAR-row geeft u dus minder zekerheid.

Waarop wordt gecontroleerd?

De Belastingdienst heeft de mogelijkheid om de gegevens van uw VAR-aanvraag met andere gegevens te vergelijken en onderzoekt het gebruik van de afgegeven verklaringen. Indien blijkt dat de inkomsten anders moeten worden beoordeeld dan waarvan bij de afgifte van de VAR is uitgegaan, dan kan de Belastingdienst de verklaring herzien of bij een hernieuwde aanvraag een andere VAR afgeven. Bij een herziening van de VAR bent u verplicht dit aan uw opdrachtgever mee te delen. Uw opdrachtgever mag dan niet langer meer uitgaan van de vervangen verklaring. Een inhoudelijke beoordeling zal plaatsvinden indien door de Belastingdienst wordt geconstateerd dat voor een bepaalde opdracht een ongeldige VAR is gebruikt of wanneer een VAR is gebruikt voor andere werkzaamheden dan die staan vermeld op de VAR of wanneer de VAR is vervalst.

Let op. Mocht er sprake zijn van een dienstbetrekking, dan zal naheffing plaatsvinden van loonheffingen en kan er ook nog een forse boete worden opgelegd.

Met een geldige VAR-winst of VAR-DGA kunt u uw opdrachtgever vrijwaren van het risico van naheffing van loonbelasting en premies. U kunt dit dus mooi in uw voordeel richting uw klanten gebruiken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01