OUDEDAGSVOORZIENINGEN - LIJFRENTE - 17.05.2008

Wanneer is lijfrente een goede keuze?

Vaak wordt door een ondernemer een lijfrenteverzekering afgesloten als oudedagsvoorziening. Maar sparen of beleggen is ook mogelijk. Wat is wijsheid?

Geen BV, geen pensioen? Heeft u een BV dan kunt u daar een pensioenregeling in onderbrengen. Werkt u via een eenmanszaak, maatschap of Vof dan ontbreekt een pensioenregeling. Alternatief is dan het sparen of beleggen in een lijfrenteverzekering. Zo’n lijfrenteverzekering lijkt in grote lijnen op een pensioenregeling. Echter, is het niet beter om gewoon te sparen of te beleggen op een spaar- of beleggingsrekening?

Belastingaftrek: doorslaggevend?

De premie voor een lijfrenteverzekering is binnen bepaalde grenzen aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De fiscus betaalt dan dus tot maximaal 52% mee. Daar staat tegenover dat later de lijfrente-uitkeringen belast zijn.

Dit in tegenstelling tot de bank- of belegrekening. De inleg van zo’n rekening is niet aftrekbaar, maar de opnames zijn ook niet belast.

Tip. Verwacht u dat de lijfrente-uitkering te zijner tijd deel uitmaakt van een veel lager inkomen dan uw huidig inkomen, dan is de fiscale aftrekbaarheid van de premie een belangrijk voordeel. Verwacht u echter al een goed (pensioen)inkomen te ontvangen op uw oude dag, laat u dan nu niet verleiden door reclamecampagnes die de aftrekbaarheid van de premie benadrukken.

Hoe flexibel wilt u zijn?

Aan de aftrekbaarheid van een lijfrentepremie is een maximum gebonden. De uitkeringen moeten levenslang (behalve als de uitkeringen na de 65-jarige leeftijd ingaan), periodiek en gelijkmatig zijn. Bijv. eenmalig een extra opname doen voor een wereldreis kan niet. Met een spaar- of beleggingsrekening heeft u alle vrijheid. Wilt u flexibiliteit behouden over uw gespaarde kapitaal, dan kunt u beter kiezen voor een spaar- of belegrekening.

Heeft u discipline?

U bent dus het meest flexibel met een spaar- of belegrekening. Maar dat is alleen een voordeel als u financieel over voldoende discipline beschikt. U laat het appeltje voor de dorst staan, behoudens onvoorziene noodgevallen.

Als u daarentegen een lijfrenteverzekering afsluit, spreekt u vaak een vaste premie af en kunt u het geld daarna niet zomaar weer opnemen.

Het kostenaspect

Een lijfrenteverzekeraar berekent aan kosten maar liefst 7% tot 12% van de verzekeringspremie. Daarnaast berekent hij ook nog doorlopende kosten, vaak een vast bedrag per maand. Daartegenover zijn de kosten van een bankrekening nihil. Let op. Als u belegt, via een lijfrente of beleggings­rekening, zullen u in beide situaties (ook) kosten in rekening gebracht worden die met het beleggen samenhangen (bijv. aan- en verkoopkosten op de beurs).

Belasting. Over het geld op een spaar- of be­­leggings­rekening bent u jaarlijks 1,2% belasting verschuldigd indien u meer vermogen heeft dan € 20.315,- per persoon.

Tip. Alleen als de looptijd van een lijfrenteverzekering lang is (bijv. 15 jaar of meer), en u meer vermogen heeft dan de vrijstelling (in 2008 € 20.315,- p.p.), kunt u de verzekeringskosten terug­­verdienen via het jaarlijks besparen van 1,2% belasting.

Wilt u ook zorgen voor nabestaanden?

In een lijfrente kunt u ook een uitkering bij overlijden of (premievrijstelling) bij arbeidsongeschiktheid verzekeren. Tip. Dat is goedkoper dan een aparte verzekering hiervoor afsluiten. Dit is bij een spaar- of belegrekening niet mogelijk.

Maak bij de keuze tussen lijfrente of sparen/beleggen, vooral een afweging tussen enerzijds fiscaal voordeel en verzekeringsmogelijkheden en anderzijds lagere kosten, flexibiliteit en uw eigen discipline.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01