BESTELAUTO - 12.01.2018

Wilt u ook uw bestelauto omkatten tot camper?

Stel, uw bestelauto is overbodig en zou u best willen overbrengen naar privé, om tot camper te verbouwen. Het komt steeds vaker voor. Wat betekent dat fiscaal? Vanaf wanneer is zoiets eigenlijk te overwegen?

Fiscale voordelen. Als ondernemer geniet u tal van voordelen als u in een bestelauto rijdt. Gebruikt u de auto minstens 10% zakelijk, dan betaalt u geen bpm, u betaalt minder wegenbelasting en de btw kunt u grotendeels verrekenen. Maar wat zijn de gevolgen als u de auto overbrengt naar privé om tot een camper te verbouwen?

Overbrengen naar privé

Als ondernemer kunt u een auto alleen naar privé overbrengen als u de auto niet of nauwelijks meer zakelijk gebruikt. Dat is dus het geval als u van een bestelauto een camper maakt die u alleen privé gaat gebruiken.

Bpm. Als ondernemer bent u vrijgesteld voor de bpm. Let op. Bij doorverkoop binnen vijf jaar van een bestelauto aan iemand die niet is vrijgesteld voor de bpm, bent u alsnog een deel van de bpm verschuldigd. Bouwt u een bestelauto om naar een camper, dan moet u eveneens bpm betalen. Hoe ouder de auto, hoe minder bpm u betaalt. Pas na 17 jaar en 6 maanden bent u geen bpm meer verschuldigd.

Btw. Als ondernemer kunt u de btw die u bij aanschaf van de bestelauto betaald heeft, verrekenen met de verschuldigde btw. Bij verkoop binnen vijf jaar van de bestelauto, moet u per jaar 1/5 deel van de btw terugbetalen. Het overbrengen naar privé van een bestelauto wordt voor deze regeling gelijkgesteld met verkoop. Tip. Brengt u de auto pas na deze vijf jaar over naar privé, dan hoeft u geen btw meer terug te betalen.

Investeringsaftrek . Als ondernemer heeft u bij aanschaf van een bestelauto ook recht op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Deze kan oplopen tot 28% van het investeringsbedrag, met in 2017 een maximum van € 15.587,-. Ook kunt u recht hebben op de Milieu-investeringsaftrek (MIA) als uw bestelauto geen CO2 uitstoot. Voor een elektrische bestelauto krijgt u 36% MIA tot een maximuminvesteringsbedrag van € 75.000,-. Als u de bestelauto overbrengt naar privé, moet u de investeringsaftrekken terugbetalen over de waarde van de bestelauto. Dit hoeft alleen als het overbrengen plaatsvindt binnen vijf jaar na het begin van het kalenderjaar waarin u de bestelauto heeft gekocht.

Vamil. Voor een elektrische bestelauto kunt u ook gebruikmaken van de Vamil tot een maximuminvesteringsbedrag van € 75.000,-. De Vamil zorgt ervoor dat u de kosten van de bestelauto voor maximaal 75% willekeurig kunt afschrijven, zo u wilt al direct in het jaar van aanschaf. Heeft u de Vamil toegepast, dan zult u de bestelauto waarschijnlijk tegen een hogere waarde overbrengen dan de boekwaarde. Let op. Deze boekwinst is bij u in de onderneming weer belast.

Motorrijtuigenbelasting. Als uw bestelauto na ombouw voldoet aan bepaalde eisen inzake de inrichting, dan geldt er een tarief dat slechts een kwart bedraagt van het vergelijkbare tarief voor personenauto’s. Het tarief is ook een stuk lager dan wat u als ondernemer voor uw bestelauto kwijt was.

Wat met uw camperplannen?

Wilt u uw bestelauto ombouwen tot camper, ga dan vooraf na wat de fiscale gevolgen in uw situatie zijn en wat deze u per saldo kosten. Schakel eventueel uw fiscaal adviseur in. Wees extra alert bij een ombouw binnen vijf jaar na aanschaf.

Als u uw bestelauto naar privé overbrengt om tot een camper te verbouwen, heeft dat een fors aantal fiscale gevolgen. Gelet op deze gevolgen is het in ieder geval verstandig om het overbrengen naar privé sowieso pas na vijf jaar te overwegen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01