Auto

Recentelijk toegevoegde tips & adviezen

AUTO - 23.11.2023

Subsidiepot 2023 voor gebruikte elektrische auto’s leeg

De subsidiepot 2023 voor gebruikte elektrische auto’s is helemaal leeg. Indien u als particulier een gebruikte elektrische auto wilt aanschaffen, kunt u dus beter even wachten tot 2024.
Lees meer

REISKOSTENVERGOEDING - 13.11.2023

Kosten ov-kaart makkelijker vergoeden

Als u momenteel een ov-kaart aan uw werknemer verstrekt, dan moet het zakelijk gebruik van de kaart worden aangetoond om te bezien of er in de verstrekking een loonbestanddeel van de werknemer verscholen zit. Dat doet u bijv. aan de hand van een nacalculatie, waarbij u de maandelijkse kosten van de kaart vergelijkt met de kosten van het zakelijk gebruik. Als de kosten van het zakelijk gebruik hoger zijn dan de kosten van de kaart, dan hoeft u geen loon bij de werknemer in aanmerking te nemen. Dat is anders bij het ter beschikking stellen van een ov-kaart. Als de kaart mede voor het werk wordt gebruikt, hoeft u niets bij het loon te tellen. Deze verschillende behandelingen zijn voor werkgevers in de praktijk lastig te hanteren. Tip.  Daarom is in het Belastingplan 2024 voorgesteld om het privégebruik van de ov-kaart dat wordt vergoed, verstrekt of ter beschikking van de medewerker gesteld, gericht vrij te stellen, mits de werknemer de ov-kaart ook gebruikt voor het woon-werkverkeer en de zakelijke ritten. Dat is een aanmerkelijke vereenvoudiging. Onderliggend motief voor het kabinet om dit voorstel te doen, is mede om het ov-gebruik van werknemers te stimuleren. ...
Lees meer

REISKOSTENVERGOEDING - 13.11.2023

Saldering kilometervergoeding bij opeenvolgende arbeidsovereenkomsten

De kennisgroep van de Belastingdienst heeft een standpunt ingenomen over de vraag hoe een salderingsregeling inzake de kilometervergoeding moet worden toegepast bij opvolgende arbeidsovereenkomsten.
Lees meer

AUTO - 07.11.2023

Wanneer behoort een auto waarmee u privé en zakelijk rijdt tot keuzevermogen of verplicht als privévermogen?

Als u als ondernemer uw auto zowel zakelijk als privé gebuikt, mag u in beginsel kiezen of u deze op de zaak zet of niet. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Wat besliste de rechter onlangs en wat kunt u daarmee?
Lees meer

BESTELAUTO - 07.11.2023

Pas op met het aanpassen van uw bestelauto

Fiscale voordelen. Ondernemers met een bestelauto hoeven onder voorwaarden minder motorrijtuigenbelasting (mrb) te betalen. U dient de bestelauto dan minstens 10% zakelijk te gebruiken. Is dit het geval, dan betaalt u bij aanschaf van een bestelauto ook geen bpm. Dit voordeel verdwijnt per 2025, dus bent u toch al van plan een nieuwe bestelauto te kopen, doe dit dan zo mogelijk voor 2025. Let op.  Wat fiscaal onder een bestelauto wordt verstaan, verschilt per type bestelauto. Deze eisen luisteren nauw. Dit bleek onlangs nog voor de Hoge Raad die moest oordelen over een ondernemer die de kost verdiende als stoffeerder (ECLI:NL:HR:2023:1337) . Uw collega had een bestelauto gekocht met een bankje naast de bestuurdersplaats. Om de rollen tapijt beter te kunnen vervoeren, had hij het bankje naar de laadruimte verplaatst. Deze voldeed toen volgens de Hoge Raad echter niet meer aan de eisen, omdat voor de bestelauto de eis geldt dat er sprake moet zijn van een vlakke laadvloer. Dat leverde een forse naheffing op. ...
Lees meer

BTW - 07.11.2023

Woon-werkverkeer thuiswerker ook privé voor de btw

Als een auto van de zaak ook privé gebruikt wordt, moet er voor de btw een correctie plaatsvinden. Het woon-werkverkeer wordt daarbij als privé aangemerkt. De Hoge Raad heeft nu beslist hoe dat zit bij thuiswerkers met een auto van de zaak.
Lees meer
Auto

Meest gelezen tips & adviezen

VERMOGENSETIKETTERING - 26.09.2023

Mag de auto wel op de zaak?

De vraag die aan de keuze voor een auto van de zaak of een privéauto voorafgaat, heeft te maken met de vermogensetikettering. Over het antwoord op deze vraag heeft de Hoge Raad nieuws te melden.
Lees meer

AUTO - 07.11.2023

Wanneer behoort een auto waarmee u privé en zakelijk rijdt tot keuzevermogen of verplicht als privévermogen?

Als u als ondernemer uw auto zowel zakelijk als privé gebuikt, mag u in beginsel kiezen of u deze op de zaak zet of niet. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Wat besliste de rechter onlangs en wat kunt u daarmee?
Lees meer

AUTO VAN DE ZAAK - 10.10.2023

Behoort boekverlies bij verkoop auto tot werkelijke kosten?

Als u in een auto van de zaak rijdt, heeft u met de bekende bijtelling te maken. Deze kan niet hoger zijn dan het bedrag van de werkelijke kosten. Maar hoort daar ook boekwinst of -verlies toe bij verkoop van de auto? Nee, vindt de rechter!
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app

Cookiebeleid