Auto

Recentelijk toegevoegde tips & adviezen

AUTOBELASTINGEN - 15.03.2024

Afmelding niet vereist voor vrijstelling mrb

Auto tijdelijk ongebruikt. Als u een auto tijdelijk niet gebruikt, kunt u besparen op de wegenbelasting door tijdelijk het kenteken te schorsen. Tijdens deze periode van schorsing mag u echter ook geen gebruik maken van de openbare weg. Doet u dat toch, dan kan dat u een naheffing plus boete opleveren. Een uitzondering geldt als u de auto gebruikt om voor de apk. U mag de auto dan dus wel gebruiken, ondanks het geschorste kenteken. ...
Lees meer

AUTO VAN DE ZAAK - 15.03.2024

Kan de bijtelling voor privégebruik van de auto van de zaak meer dan 22% bedragen?

Indien u als directeur-grootaandeelhouder of als een werknemer met een auto van de zaak meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, moet er een bijtelling worden berekend. Meestal is dit 22% van de cataloguswaarde van de auto, tenzij ...
Lees meer

AUTO KOSTENAFTREK - 12.03.2024

Btw over privégebruik is aftrekbaar als kosten

Autokostenfictie. Rijdt een ondernemer (eenmanszaak, Vof, maatschap) met een auto van de zaak ook privé, dan worden de aftrekbare autokosten verminderd met de bekende bijtelling, meestal 22% van de cataloguswaarde, tenzij de auto geen CO2 uitstoot. Btw inzake privégebruik als kostenpost? De btw over het privégebruik als aftrekbare autokosten boeken, dat lijkt vreemd. Bedenk echter dat de 22% bijtelling een correctie is voor alle werkelijke kosten wegens privégebruik van de auto. De werkelijke privékosten moeten daarom niet ook nog eens uit de autokosten weggelaten worden, dat zou dubbelop zijn. Als u bijv. met de auto van de zaak op vakantie gaat, dan mag u alle werkelijke kosten van deze vakantierit toch als aftrekbare autokosten boeken. U mag ook het btw-bedrag dat u moet betalen wegens privégebruik, bij de andere kosten van de auto van de zaak tellen. De rechter (ECLI:NL:RBZWB:2019:1515) heeft dit herhaaldelijk bevestigd. ...
Lees meer

AUTO VAN DE ZAAK - 07.03.2024

Ook bijtelling privégebruik als werkgever de auto niet bezit?

Als een auto ter beschikking wordt gesteld, is de bekende privébijtelling van toepassing. Maar is dat ook zo als de werkgever de betreffende auto niet bezit, maar door een derde ter beschikking laat stellen? Wat vond de rechter?
Lees meer

AUTO VAN DE ZAAK - 28.02.2024

Mijn auto is vijf jaar oud, wat nu?

Nu men vaak langer doorrijdt met een auto van de zaak, rijst de vraag hoe dat fiscaal eigenlijk zit. Simpel afgaan op wat een salarispakket of aangifteprogramma zegt, is niet altijd verstandig, blijkt in de praktijk.
Lees meer

KOSTENVERGOEDINGEN - 23.02.2024

Vergoeding verblijfskosten binnenlandse en buitenlandse dienstreizen 2024 toe- en afgenomen ten opzichte van 2023

Ambtenaren maken, net als werknemers van andere dan overheidswerkgevers, dienstreizen in het binnen- en het buitenland. De bedragen van de vergoedingen die zij ontvangen voor de kosten, staan sinds een aantal jaren in de cao Rijk.
Lees meer
Auto

Meest gelezen tips & adviezen

AUTO - 16.02.2024

Auto van de zaak of toch rijden met een eigen auto?

Regelmatig komt de vraag op wat nu eigenlijk voordeliger is, rijden met een auto van de zaak of met een eigen auto. Als uw werknemer of u kiest voor een eigen auto, is elektrisch rijden dan een voordelige keuze? Wat zijn de mogelijkheden?
Lees meer

LOONADMINISTRATIE - 26.01.2024

Reiskosten uit 2023 in 2024 uitbetalen?

Als u zakelijke kilometers vergoedt die door uw werknemer zijn gereden in december 2023 en deze vergoeding plaatsvindt in januari 2024, moet u alert zijn!
Lees meer

AUTO VAN DE ZAAK - 09.02.2024

In 2024 een bestelauto kopen in verband met de bpm?

Als uw bedrijf een bestelauto koopt, geniet uw bedrijf tal van voordelen. Deze gaan de komende tijd wel verminderen, dus is de vraag of u wellicht beter nog dit jaar een bestelauto kunt kopen. Wat is daarvoor allemaal van belang?
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app

Cookiebeleid