VERGUNNINGEN - 12.01.2023
Aannemer aansprakelijk voor bouwen zonder vergunning?
Een aannemer moet zorgen voor de aanvraag van de omgevingsvergunning. Maar wat als na een eerdere foutieve mededeling van de gemeente achteraf blijkt dat er toch een vergunning nodig is? Bij wie ligt dan het risico?
Lees meer
BOUWCONTRACT - 12.01.2023
Aannemer moet waarschuwen bij budgetoverschrijding
Een opdrachtgever beëindigt de overeenkomst met een aannemer vanwege overschrijding van het budget. Volgens de aannemer was de budgetoverschrijding voorzienbaar. De opdrachtgever vindt dat de aannemer had moeten waarschuwen.
Lees meer
RUIMTELIJKE ORDENING - 23.12.2022
Bouwen door ergens anders een bedrijf te laten stoppen?
Stikstof is een hot item in het omgevingsrecht. De natuur is ernstig geschaad en moet hersteld worden. Bouwen kan, maar dan moet het project stikstofneutraal zijn of de stikstofruimte moet van elders komen. Wat besliste de Raad van State onlangs?
Lees meer
GEMEENTE - 23.12.2022
Mag de gemeente uitvoering geven aan een onderhands tot stand gekomen koopovereenkomst?
Sinds het Didam-arrest van de Hoge Raad weten wij dat het oppassen geblazen is als een overheidslichaam een onroerende zaak wil verkopen. Onlangs speelde hierover een procedure bij Rechtbank Midden-Nederland. Wat kunnen we daarvan leren?
Lees meer
ENERGIE - 23.12.2022
0% btw op zonnepanelen vanaf 1 januari 2023
De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen om het btw-tarief voor de levering en de installatie van zonnepanelen op of bij woningen te verlagen van 21 naar 0%. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dit ook door de Eerste Kamer aangenomen en kunt u hier vragen over krijgen. Het betreft levering en installatie van zonnepanelen bij en op een woning van particulieren. Met een woning wordt bijv. ook bedoeld een garage of schuur bij een woning, een serre of een aan- of uitbouw en een vakantiewoning. Ook is het 0%-tarief van toepassing als bijv. een Vereniging van Eigenaars zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex. De particulier wordt door het terugleveren van stroom wel gezien als btw-ondernemer, maar hoeft dit tot 10.000 Wattpiekvermogen of € 1.800 niet te melden. De factuurdatum bepaalt het btw-tarief. Meer informatie hierover vindt u op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/wetsvoorstel-zonnepanelen-nultarief-2023
Lees meer
WOZ - 23.12.2022
Meer succes bij aanvechten WOZ-beschikking
Als uw cliënt zijn WOZ-beschikking wil aanvechten, heeft hij een deugdelijk taxatierapport nodig. Waar moet zo’n rapport aan voldoen om met succes in bezwaar te gaan bij de gemeente en zo nodig in beroep te gaan bij de rechter?
Lees meer