Belastingen en Belastingdienst

Recentelijk toegevoegde tips & adviezen

BELASTINGEN - 23.05.2024

De belangrijkste fiscale maatregelen voor de MKB-ondernemer uit het Hoofdlijnenakkoord

In het onlangs door PVV, VVD, NSC en BBB gepresenteerde Hoofdlijnenakkoord staat ook een groot aantal fiscale maatregelen.
Lees meer

WEGENBELASTING - 13.05.2024

Vanaf 2026 fors hogere wegenbelasting (mrb) voor lpg-rijder

Lpg-rijders moeten er rekening mee houden dat vanaf 2026 de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor hen flink gaat stijgen. Maar welke auto’s worden het hardst geraakt? Afschaffing G3-korting. Rijders van een lpg-auto kunnen nu profiteren van een korting op de mrb. Deze korting hangt samen met het minder vervuilende karakter van een auto die is voorzien van een erkende lpg-installatie. De korting geldt voor vrijwel alle auto’s op lpg. Helaas gaat deze korting van ongeveer € 143 per kwartaal per 2026 verdwijnen. ...
Lees meer

SUBSIDIE - 13.05.2024

Aanvragen SEBA in 2024 voor laatste keer

U kunt dit jaar voor het laatst de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aanvragen. Wat is belangrijk om te weten?
Lees meer

WEGENBELASTING - 13.05.2024

Korting wegenbelasting elektrische auto wordt afgebouwd

Voor elektrische auto’s betaalt u nu nog geen motorrijtuigenbelasting (mrb). Dat voordeel zou de komende jaren snel verdwijnen, maar het kabinet heeft deze plannen gewijzigd. Welke gevolgen heeft dat en wat kunt u ermee?
Lees meer

INKOMSTENBELASTING - 13.05.2024

Vanaf wanneer moet u aangifte inkomstenbelasting doen?

De aangifte inkomstenbelasting is u niet onbekend. Maar vanaf wanneer moet deze aangifte gedaan worden? Is er een leeftijdsgrens, bijv. bij kinderen?
Lees meer

FISCALE WINST - 13.05.2024

Is verlies uit het minen van bitcoin fiscaal aftrekbaar?

Cryptocurrency, zoals de bitcoin, zijn weer terug van weggeweest. Maar wat nu als u hierin investeert en de opbrengst blijkt negatief? Is een dergelijk verlies dan aftrekbaar en zo ja, waar hangt dit van af? Wat vond de rechter onlangs?
Lees meer
Belastingen en Belastingdienst

Meest gelezen tips & adviezen

AFSCHRIJVING - 08.04.2024

Afschrijving bedrijfspand 2024 aangepast

De afschrijving op bedrijfspanden is per 2024 gewijzigd als gevolg van het Belastingplan 2024. Waar moet u rekening mee houden dit jaar?
Lees meer

EIGEN WONING - 16.04.2024

Hypotheekrenteaftrek bij hoogste inkomen niet altijd voordelig

Het is weer tijd voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. De aftrek van hypotheekrente voor de eigen woning toepassen bij de partner met het hoogste inkomen, is tegenwoordig niet altijd meer het meest gunstig. Hoe zit dat?
Lees meer

AUTO KOSTENAFTREK - 12.03.2024

Btw over privégebruik is aftrekbaar als kosten

Autokostenfictie. Rijdt een ondernemer (eenmanszaak, Vof, maatschap) met een auto van de zaak ook privé, dan worden de aftrekbare autokosten verminderd met de bekende bijtelling, meestal 22% van de cataloguswaarde, tenzij de auto geen CO2 uitstoot. Btw inzake privégebruik als kostenpost? De btw over het privégebruik als aftrekbare autokosten boeken, dat lijkt vreemd. Bedenk echter dat de 22% bijtelling een correctie is voor alle werkelijke kosten wegens privégebruik van de auto. De werkelijke privékosten moeten daarom niet ook nog eens uit de autokosten weggelaten worden, dat zou dubbelop zijn. Als u bijv. met de auto van de zaak op vakantie gaat, dan mag u alle werkelijke kosten van deze vakantierit toch als aftrekbare autokosten boeken. U mag ook het btw-bedrag dat u moet betalen wegens privégebruik, bij de andere kosten van de auto van de zaak tellen. De rechter (ECLI:NL:RBZWB:2019:1515) heeft dit herhaaldelijk bevestigd. ...
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app

Cookiebeleid