Landbouw

Recentelijk toegevoegde tips & adviezen

AUTO KOSTENAFTREK - 12.03.2024

Btw over privégebruik is aftrekbaar als kosten

Autokostenfictie. Rijdt een ondernemer (eenmanszaak, Vof, maatschap) met een auto van de zaak ook privé, dan worden de aftrekbare autokosten verminderd met de bekende bijtelling, meestal 22% van de cataloguswaarde, tenzij de auto geen CO2 uitstoot. Btw inzake privégebruik als kostenpost? De btw over het privégebruik als aftrekbare autokosten boeken, dat lijkt vreemd. Bedenk echter dat de 22% bijtelling een correctie is voor alle werkelijke kosten wegens privégebruik van de auto. De werkelijke privékosten moeten daarom niet ook nog eens uit de autokosten weggelaten worden, dat zou dubbelop zijn. Als u bijv. met de auto van de zaak op vakantie gaat, dan mag u alle werkelijke kosten van deze vakantierit toch als aftrekbare autokosten boeken. U mag ook het btw-bedrag dat u moet betalen wegens privégebruik, bij de andere kosten van de auto van de zaak tellen. De rechter (ECLI:NL:RBZWB:2019:1515) heeft dit herhaaldelijk bevestigd. ...
Lees meer

BOER EN BEDRIJF - 12.03.2024

Verplicht rustgewas op zand en löss: aanscherping eisen onbemest vanggewas

Heeft u bouwland op zand- en lössgrond, dan moet u uiterlijk in 2026 een rustgewas hebben geteeld. Vanaf 2027 moet u op ieder perceel bouwland uiterlijk in 2029 een rustgewas hebben geteeld. Wat is er al gewijzigd vanaf 2024?
Lees meer

MELKVEEHOUDERIJ - 12.03.2024

Ecoactiviteit weiden 2024: andere voorwaarden

Bent u melkveehouder en wilt u in 2024 de ecoactiviteit weiden toepassen, houd dan rekening met aangepaste voorwaarden. Zo is het aantal uren weidegang fors verhoogd. Ook moet u uw bedrijf voor de eerste weidegang aanmelden bij Qlip.
Lees meer

PACHT - 12.03.2024

Verpachter is verplicht om toegang te verlenen tot het gepachte

De verpachter moet de pachter toegang verlenen tot het gepachte. Zo staat het in de wet. De verpachter mag daar niet van afwijken. Maar wat als de verpachter meent dat een deel van het gepachte niet meer onder de overeenkomst valt?
Lees meer

BEDRIJFSOPVOLGING - 28.02.2024

BOR: in 2024 actie nodig?

Stapsgewijs versobert de staatssecretaris de bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet 1956 en de Wet inkomstenbelasting 2001. Zijn de aangekondigde wijzigingen per 2025 een aanleiding om dit jaar versneld tot bedrijfsopvolging over te gaan?
Lees meer

ONDERNEMER INKOMSTENBELASTING - 28.02.2024

Keuze geruisloos doorschuiven te herzien?

Onder voorwaarden is het mogelijk om een onderneming geruisloos over te dragen aan de opvolger. Bij Hof Den Bosch stond de vraag centraal of op een eerder gedaan verzoek voor geruisloos doorschuiven kan worden teruggekomen.
Lees meer
Landbouw

Meest gelezen tips & adviezen

HYPOTHEEK - 09.02.2024

Familiehypotheek alternatief voor jubelton?

Nu de jubelton is afgeschaft, overwegen veel ouders hun kinderen te helpen met een familiehypotheek. Maar wat verstaan we hier precies onder? Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet u zeker op letten?
Lees meer

BELASTINGEN - 16.01.2024

Normbedragen voor eigen gebruik

Privégebruik. Tegen het einde van ieder jaar worden er normbedragen gepubliceerd die gelden voor het eigen gebruik van de meest gangbare agrarische producten, de zogenaamde ‘landbouwnormen’. Produceert of verhandelt u deze producten, dan wordt er aangenomen dat u er ook privé gebruik van maakt. In uw boekhouding moet u met dat privégebruik rekening houden. Het verhoogt de met uw bedrijf behaalde winst door dat het als het ware bij de gerealiseerde omzet wordt geteld. ...
Lees meer

BTW - TARIEF - 13.02.2024

Welk btw-tarief is nu van toepassing?

Er is veel te doen over de hoogte van het btw-tarief op agrarische producten, waaronder ook groente en fruit. Wat is nu de stand van zaken? Wat is het verschil tussen een afnemer die btw-plichtig is en een afnemer die geen recht op btw-aftrek heeft?
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app

Cookiebeleid