SOFTWARE - FOTO - 22.06.2018

Foto’s beheren en bewerken met darktable

Een van de betere en populairste programma’s voor het beheren en bewerken van foto’s is Adobe Lightroom. Dat kost u dan wel minimaal ± € 130. Voelt u wel iets voor een gratis alternatief, is darktable dan te overwegen?

Darktable ( http://www.darktable.org ) is beschikbaar voor MacOS, Linux en Windows. De Windows-versie bevat nog niet alle mogelijkheden van de andere platformen, maar de ontwikkelaars brengen wel geregeld updates uit. Net als met Lightroom kunt u met darktable foto’s bewerken én beheren, en kan het programma prima overweg met diverse raw-formaten. Door de talrijke mogelijkheden vergt het programma wel wat inwerktijd. De Nederlandse interfacetaal is nog niet vlekkeloos, maar u kunt ook overschakelen naar het Engels (via het tandwielpictogram).

Importeren

U kunt afzonderlijke afbeeldingen of complete fotomappen ophalen, maar het is ook mogelijk om rechtstreeks van een geheugenkaart of camera te importeren. Handig is wel dat u al tijdens de import eigen metadata, zoals auteursnaam of willekeurige labels, aan de foto’s kunt toevoegen.

Sidecar

De geïmporteerde foto’s krijgt u in miniatuur te zien en kunt u desgewenst meteen van een waardering (via sterren) voorzien. Darktable bewaart alle metadata en zelfs alle fotobewerkingen in een zogenaamd xmp sidecar-bestand, en dus niet in het fotobestand zelf. Zo kan er niets misgaan met de originelen en kunt u altijd terug naar de originele toestand. Let op!  Het gebruik van sidecars heeft als nadeel dat metadata en bewerkingen niet zonder meer meegenomen worden wanneer u de eigenlijke fotobestanden naar een ander medium kopieert. U kunt dat echter oplossen door de foto’s vanuit darktable te exporteren (bv. als jpg) naar het gewenste medium: alle informatie wordt dan effectief in de fotobestanden zelf geïntegreerd.

Bewerkingen

U hoeft slechts op een miniatuur te dubbelklikken om een foto te bewerken. Daarvoor zijn verschillende modules beschikbaar, zoals basisbewerkingen, kleurtoon, kleurcorrectie, beeldcorrectie en speciale effecten.

Zodra u een module opent, krijgt u de bijbehorende bewerkingsopties te zien. Zo vindt u bij basisbewerkingen onder meer de volgende opties: schaduwen en hooglichten, uitsnijden, roteren, oriëntatie, belichting en witbalans. Elke aanpassing ziet u meteen in het histogram en in de voorbeeldweergave van de foto.

Darktable biedt soms ook vooraf gedefinieerde instellingen. Een voorbeeld: in de module kleurzones vindt u o.a. het profiel ‘natuurlijke huidskleuren’. Zo kunt u met één druk op de knop de kleuren van een portretfoto optimaliseren. Het is ook mogelijk om eigen aanpassingen in profielen te bewaren. Dat kan u veel tijd besparen als u gelijkaardige wijzigingen ook op andere foto’s wilt doorvoeren. Tip.  Er is nog een andere methode om snel dezelfde aanpassingen over te brengen: selecteer de bewerkte foto, druk op Ctrl+C, selecteer de andere foto’s en druk op Ctrl+V.

Heeft u een foutieve bewerking uitgevoerd, dan kunt in veel gevallen via een reset-knopje naar de originele toestand terugkeren. Verder is er ook een uitgebreide ‘geschiedenis’ beschikbaar, zodat u met een muisklik naar een eerdere bewerkingstoestand kunt teruggaan.

Darktable (voor MacOS en Windows) heeft niet helemaal de efficiënte workflow van Adobe Lightroom bereikt, maar probeer de tool zeker als u een gratis, zeer bruikbaar alternatief zoekt. Dat er regelmatig nieuwe updates uitkomen, is veelbelovend.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01