GEZONDHEID - ERGONOMIE - 13.09.2018

Gezond blijven aan uw bureau

Brengt u dagelijks vele uren zittend aan uw bureau door? Hoe kunt u er met enkele Chrome-extensies of smartphone-apps voor zorgen dat u ondanks een zittend werkleven toch fit en gezond blijft?

Chrome-extensies

Als u Google Chrome als browser gebruikt, vindt u in de Chrome webwinkelhttps://chrome.google.com/webstore/ een aantal extensies die u helpen aan uw gezondheid te denken.

Bewegen en drinken. De extensie PostureMinder herinnert u er op zelf ingestelde tijdstippen aan om mooi rechtop te gaan zitten of even op te staan en wat rond te wandelen. Op een gelijkaardige manier herinnert Water Reminder u eraan om voldoende vaak wat te drinken.

Als u er niet tegen opziet om wat korte, eenvoudige fitnessoefeningen te doen aan uw bureau, dan kunt u DeskAthlete installeren. Die extensie toont u korte video’s met simpele oefeningen (bv. voor uw nek) die u kunt uitvoeren zonder zelfs op te staan. Zo voorkomt u spierpijn en stijve ledematen. Met Stretch Reminder kunt u er zich gedurende de dag aan laten herinneren om deze fitnessoefeningen voldoende frequent uit te voeren.

Rust. Wilt u gewoon even tot rust komen terwijl u uw browser aan het gebruiken bent, installeer dan de extensie Fresh Air . Telkens u een nieuw tabvenster opent, krijgt u dan een cirkel te zien die langzaam volloopt. De bedoeling is dat u gedurende die tijd diep inademt en ten slotte langzaam uitademt. Vergelijkbaar is de extensie Calm , maar de bedoeling daarvan is vooral dat u eerst even diep ademhaalt alvorens u naar een website zoals Facebook, Instagram of YouTube gaat om daar te veel tijd te verprutsen. U voegt daartoe uw persoonlijk te vermijden sites toe aan een ‘blacklist’ en steeds als u daarnaartoe wilt gaan, wordt u eerst uitgenodigd om even diep in te ademen, om zo op andere ideeën te komen.

Ogen. Als u de hele dag achter een computerscherm zit, dan worden later op de dag vooral uw ogen heel erg moe. U kunt dit vermijden door een extensie als Screen Shader te gebruiken. Die filtert de blauwe tinten in uw scherm weg naarmate het buiten donkerder wordt, om zo uw ogen rust te gunnen. Tip.  Het programma F.lux ( https://justgetflux.com – Windows) doet dit voor al uw programma’s en de Night Shift -apps doen dat voor uw iOS- of Android-toestel). Werkt u veel ’s avonds, dan kunt u met de extensie Dark Reader zelfs alle witte achtergronden van de webpagina’s die u bezoekt volledig zwart maken om zo uw ogen te sparen.

Of liever een app?

Als u liever een app gebruikt dan een browserextensie, dan bestaat er ook een ruime keuze aan (meestal te betalen) apps. De gratis app Workout Trainer ( https://www.skimble.com/workouts – beschikbaar voor iOS en Android) bevat vele honderden fitnessoefeningen. U moet u eerst registreren en uw fitnessdoelen ingeven, waarna de app met een aantal suggesties komt. U kunt dan echter ook zelf op zoek gaan naar tientallen speciale ‘office’-oefeningen die bedoeld zijn om aan uw bureau uit te voeren. Door te betalen kunt u zich laten begeleiden door een personal trainer.

Maakt u zich meer zorgen om uw mentale gezondheid of heeft u last van stress, dan kunt u ook mindfulnessoefeningen doen. De apps zijn vaak te betalen, maar Insight Timer ( https://insighttimer.com –voor iOS en Android) is gratis en begeleidt u gedurende meditatiesessies die slechts enkele minuten duren.

Installeer enkele Chrome-extensies die u eraan herinneren om tijdig een pauze te nemen, te drinken of om wat eenvoudige rek- en strekoefeningen te doen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01