DEBITEUREN - 30.03.2021

Hoe kredietwaardig is uw klant?

Hoe weet u of de klant met wie u zakendoet kredietwaardig is? Dat is een vraag waar veel ondernemers nu mee te maken hebben. Wat kunt u doen?

Corona heeft veel impact op ondernemers. Sommige bedrijven blijven alleen overeind doordat de overheid ze tegemoetkomt met allerhande steunmaatregelen van NOW en Tozo tot aan uitstel van belastingbetaling. Andere bedrijven doen het beter dan ooit. Maar als het straks beter gaat met de economie, wilt u als ondernemer natuurlijk wel weten of uw klant uiteindelijk de nota gaat betalen of niet. In normale situaties zou een snelle check van de gedeponeerde jaarrekening bij de KvK een eerste indicatie geven van de kredietwaardigheid. Maar door corona is deze indicatie niet meer altijd actueel.

Informatie KvK biedt even geen helder zicht. Maar de situatie is nu anders. Denk alleen al aan de omstandigheid dat ongeveer 250.000 ondernemingen uitstel van belastingbetaling hebben gekregen, bedrijven die uitstel van rente- en aflossingsverplichtingen hebben gekregen of ondernemingen die meer dan een jaar achterlopen met huurpenningen. Maar het afgelopen jaar zijn er zijn ook veel onderhandse leningen met familie en vrienden tot stand gekomen. Dat houdt in dat er op dit moment geen goed zicht is op de werkelijke stand van schulden en dat maakt het snel checken van de kredietwaardigheid lastig. Daar komt bij dat met de komst van de Wet homologatie onderhand akkoord (WHOA) veel ondernemers zullen proberen hun schulden te gaan saneren.

Betaalde kredietchecks. Organisaties als Creditsafe, Graydon, Company.info of Dun & Bradstreet bieden als ‘lokkertje’ een aantal gratis kredietchecks aan, maar daarna zult u toch moeten betalen. Voordeel: de kwaliteit van de informatie is beter dan een eigen KvK-check.

Gratis? Gratis checks zijn gevaarlijk en bestaan eigenlijk niet. In veel gevallen zult u het gelag betalen met het prijsgeven van uw privacy.

Factoring. Maar misschien is factoring in deze onzekere periode nog wel een betere oplossing, want in dat geval legt u het risico van niet-betalen bij de factormaatschappij neer. Tevens bieden de meeste factormaatschappijen u ook nog eens een dashboard aan waarmee u zelf kredietwaardigheidschecks kunt doen. Tip.  Bedenk daarbij dat factoring betaalbaar is en al kan bij facturen met een waarde van € 100.

Doe bij grote belangen desnoods een betaalde kredietwaardigheidscheck. Kies als goed alternatief voor factoring. Zo verbetert u ook uw eigen kredietwaardigheid.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01