BETALINGSVERKEER - 15.03.2021

Met de VVV Cadeaukaart maximaal € 50 online betalen?

Door Europese anti-witwasregels is het sinds 2020 niet meer mogelijk om met diverse cadeaukaarten meer dan € 50 online ‘af te rekenen’. Hoe zit dat? Is uw geld dan weg als uw cadeaukaart meer dan dat bedrag waard is?

Welke? Er bestaan werkelijk tientallen cadeaukaarten; even googelen op ‘cadeaukaart’ doet u verbaasd staan. De verschijningsvorm is divers: van een oude papieren bon en plastic kaart tot en met een zelf uit te printen ‘voucher’ en allemaal al dan niet voorzien van een promotiecode. In dit artikel gaan we in op de cadeaukaarten die ook online in te wisselen zijn. Wat speelt er?

Witwaspraktijken?

Vooral in de criminele sfeer is het lucratief om zwart (crimineel) geld wit te wassen. De EU zet behoorlijk in om witwaspraktijken tegen te gaan. Een van de maatregelen is het maximaliseren van cadeaukaarten die online kunnen worden gebruikt.

Cadeaubonnen? Cadeaubonnen worden door de EU gezien als ‘prepaid-betaalkaarten’ en de regels zijn daar eigenlijk voor bedacht. Wilt u een cadeaukaart gebruiken om een online bestelling te betalen, dan zal er een soort foutmelding verschijnen als u meer dan € 50 van uw kaart wilt gebruiken.

Geldt dat voor alle kaarten? Nee, dat geldt niet voor alle kaarten. Alleen voor kaarten die in meerdere webwinkels te gebruiken zijn, zoals de VVV Cadeaukaart ( https://www.vvvcadeaukaarten.nl ), de Nederlandse Boekenbon ( https://boekenbon.nl ) en de Yourgift Cadeaukaart ( https://www.yourgift.nl ).

Maximum geldt niet als ... Het maximum te besteden bedrag geldt niet voor cadeaukaarten die maar in één webwinkel te besteden zijn. Deze worden niet gezien als prepaid-betaalkaarten. Voorbeelden hiervan zijn: de digitale Bol.com cadeaubon ( https://www.bol.com/nl/digitale-cadeaubon ), de Hema cadeaukaart ( https://cadeaukaart.hema.nl ) en de fonQ giftcard ( https://www.fonq.nl/giftcard ).

Probleem met cadeaukaart van € 100?

Wat nu als u een cadeaukaart heeft van € 75, € 100 of € 150? Bent u het meerdere boven de € 50 dan kwijt? Wees gerust, het tegoed op uw kaart wordt alleen maar verminderd.

Daarom foutmelding. Tijdens het bestel- en betaalproces op de webshop kan het zijn dat u een soort foutmelding krijgt: “De besteding van kaart ... kon niet worden verwerkt”. Houd dit in de gaten, u weet nu waarom dit er staat.

En de geldigheidstermijn? Aan de geldigheidstermijn verandert er verder niets.

Geen uitgifte- of vervaldatum op de kaart?  Staat er nergens vermeld waar u de geldigheidsdatum kunt vinden, dan is de bon onbeperkt geldig.

Wel uitgiftedatum, geen vervaldatum. U heeft minimaal vijf jaar de tijd om deze in te wisselen. Daarna kan het wellicht discussie opleveren.

Minder dan vijf jaar geldig? Dan moet dat op de kaart staan. Tip.  Korter dan één jaar mag niet. De wetgever wil dat echter in 2021 of 2022 verhogen naar twee jaar.

En in coronatijd?

Brancheorganisaties hebben bij hun leden aangedrongen op coulance. Verloopt uw cadeaukaart tijdens de lockdown, meld u dan bij de uitgever en verzoek om verlenging.

Online. Dit geldt niet voor cadeaukaarten die u online kunt gebruiken. De webshops zijn tenslotte ook tijdens de lockdown gewoon geopend ...

Online kunt u met een cadeaukaart (bijv. de VVV Cadeaukaart) nog maar tot een bedrag van € 50 in één keer betalen. Het wordt van de kaart afgeschreven en het resttegoed blijft gewoon op de kaart staan. Dit geldt niet voor kaarten die maar in één webshop te besteden zijn, zoals Bol.com, Hema, enz.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01