BTW - 11.09.2023

Margegoederen en btw, mag u deze doorverkopen?

Een abonnee stelde ons de vraag hoe voor de btw moet worden omgegaan met zogeheten ‘margegoederen’ die zijn ingekocht zonder btw, zoals een marge-auto. Mag u deze zonder btw doorverkopen of geldt dit alleen voor handelaren?

Gebruikte goederen. Margegoederen zijn gebruikte goederen die u heeft ingekocht zonder btw. Onder voorwaarden zijn ook kunst, antiek en verzamelvoorwerpen die u met btw koopt of invoert, als margegoederen aan te merken. Let op.  Goederen die u van een particulier koopt, zijn altijd gebruikte goederen, ook al zijn ze nog nooit gebruikt.

Marge-auto. De meest bekende vorm van een margegoed is een zogenaamde ‘marge-auto’. Dit is een auto die door u als ondernemer van een particulier is gekocht. Het kan ook zo zijn dat u deze auto van een garagebedrijf heeft gekocht. Dat garagebedrijf heeft de auto dan eerder van een particulier overgenomen.

Margeregeling

Btw bij doorverkoop. De margeregeling maakt het mogelijk om goederen door te verkopen, waarbij er alleen btw hoeft te worden berekend over het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs (de winstmarge). De regeling kan alleen worden toegepast op de levering van gebruikte goederen die men heeft gekocht zonder dat er over deze inkoop btw kon worden afgetrokken. Dit betreft voornamelijk inkopen van particulieren en ondernemers die vrijgestelde prestaties verrichten. Let op.  De btw over de marge wordt niet afzonderlijk op de factuur vermeld en kan door de (zakelijke) koper niet worden verrekend.

Alleen voor handelaren. De margeregeling geldt alleen voor goederen die worden geleverd door wederverkopers. Een wederverkoper (handelaar) is volgens de Belastingdienst een ondernemer van wie de activiteiten geheel of gedeeltelijk bestaan uit het verkopen van gebruikte goederen, kunst- en verzamelvoorwerpen en antiquiteiten die hij van anderen heeft gekocht. Hierbij is enige regelmaat van belang, u bent geen handelaar als u deze activiteiten slechts incidenteel uitvoert.

Geen handelaar. Deze beperking betekent dus dat u als ‘normale’ ondernemer de margeregeling niet mag toepassen. U moet dus bij de verkoop van bijv. een marge-auto in beginsel gewoon btw op uw factuur berekenen en afdragen. Bij een auto die met btw is gekocht, is dit uiteraard ook het geval. Tip.  Let even op of er nog rest-bpm op de auto zit. Hierover hoeft namelijk geen btw te worden berekend.

Voor meer informatie over de margeregeling voor de btw, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 14, nr. 1.

Wat is voordeliger?

In de praktijk wordt vaak de vraag gesteld of het voor uw onderneming nu het meest aantrekkelijk is om een marge-auto, dan wel een auto met btw te kopen. Bij de aankoop van een marge-auto is er geen btw te verrekenen. Deze hoeft dan ook niet te worden voorgefinancierd. Over de winstmarge wordt wel btw berekend, maar deze kan niet teruggevraagd worden.

Verrekenbaar. Een btw-auto kent als voordeel dat u een factuur met btw ontvangt die u volledig kunt verrekenen. Uiteraard mits uw onderneming volledig btw-belaste prestaties verricht. U heeft niet het nadeel dat de btw over de marge (bij een marge-auto die u aankoopt bij een dealer) niet verrekenbaar is. Wel moet u de volledige btw voorfinancieren. Let op.  Houd in deze afweging ook nog rekening met de correctie voor het privégebruik. Deze bedraagt voor een marge-auto 1,5% van de cataloguswaarde, maar voor een btw-auto 2,7% (in de eerste vijf jaar).

Voor ‘normale’ btw-ondernemers leidt de verkoop van bijv. een auto tot btw-heffing over het verkoopbedrag, zelfs als u de auto ooit als marge-auto heeft gekocht. U mag de margeregeling alleen toepassen indien u als handelaar wordt aangemerkt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01