PERSONEEL - 08.05.2015

Onrust rond de eigen bijdrage van de leaseauto

Als uw werknemers in een auto van de zaak rijden, mogen ze een eigen bijdrage onder voorwaarden verrekenen met de bijtelling. Volgens het Handboek Loonheffingen lijken deze voorwaarden gewijzigd. Wat is er aan de hand?

Wat er speelt. Werknemers met een auto van de zaak hebben met de bekende bijtelling te maken. Een eigen bijdrage voor privégebruik mag onder voorwaarden hiervan afgetrokken worden. Per saldo betaalt de werknemer dan alleen over het verschil belasting. Omdat er onduidelijkheid is over de voorwaarden, heeft de Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ) om opheldering gevraagd.

Voorwaarden aftrek

De belangrijkste voorwaarde voor aftrek van de eigen bijdrage op de bijtelling is dat deze betaald wordt vanwege het privégebruik dat van de auto gemaakt wordt. Vereist is dat u dit vooraf met uw werknemers heeft afgesproken. Het is van belang dat u dit schriftelijk vastlegt, zodat hierover geen discussie kan ontstaan met de inspecteur. Ook is het van belang dat uit de feiten blijkt dat de eigen bijdrage voor privégebruik bedoeld is. Het mag dus niet zo zijn dat werknemers die privé geen gebruik maken van de auto, óók een dergelijke bijdrage verschuldigd zijn. Ook mag het niet zo zijn dat de bijdrage afhankelijk is van het woon-werkverkeer, aangezien dit als zakelijk wordt aangemerkt.

Bijdrage deels voor privé? Is de eigen bijdrage ook voor zakelijk gebruik, dan ontkomt u er niet aan deze te splitsen. Het deel dat betrekking heeft op het privégebruik is aftrekbaar, het deel dat betrekking heeft op het zakelijk gebruik niet. Maak dus een zo goed mogelijke schatting van deze verhouding (op basis van km’s).

Onrust rond afkoopsom leaseauto

Einde dienstbetrekking. Soms bepalen werkgevers dat werknemers bij het einde van hun dienstbetrekking een eventuele afkoopsom van het leasecontract geheel of gedeeltelijk voor hun rekening moeten nemen.

Handboek Loonheffingen. Tot 2015 stond hierover in het Handboek Loonheffingen dat een dergelijke afkoopsom een voorbeeld van een afspraak was die u met uw werknemers kon maken over de eigen bijdrage. Een dergelijke eigen bijdrage van de werknemer aan zo’n afkoopsom was dan aftrekbaar van de bijtelling. Die passage is in 2015 uit het handboek verdwenen, zodat zich de vraag voordoet of de fiscus thans van mening is dat een dergelijke afkoopsom niet langer als eigen bijdrage aftrekbaar is van de bijtelling.

VAVDZ stelt vragen … De VAVDZ heeft hierover opheldering gevraagd aan de Belastingdienst. De VAVDZ adviseert eenieder om een eventuele afkoopsom als eigen bijdrage gewoon in aftrek te brengen op de bijtelling en bij moeilijkheden een beroep te doen op opgewekt vertrouwen.

Wat kunt u hiermee? Zolang de fiscus de vragen van de VAVDZ niet heeft beantwoord, is het onduidelijk of uw werknemers een betaalde afkoopsom als eigen bijdrage af kunnen trekken van hun bijtelling. U bent echter wel de inhoudingsplichtige, dus ú loopt een risico als achteraf blijkt dat de afkoopsom niet aftrekbaar was.

Tip. Neem dus liefst hierover vooraf contact op met uw inspecteur. Is hij van mening dat de afkoopsom niet aftrekbaar is voor uw werknemer, dan kunt u de loonheffing afdragen zonder met de afkoopsom rekening te houden. Daarna kunt u (c.q. kan uw werknemer) in bezwaar en eventueel in beroep bij de rechter.

Het is onduidelijk of de afkoopsom voor een leaseauto bij het einde van de dienstbetrekking nog aftrekbaar is van de bijtelling. Pleeg in deze gevallen overleg met uw inspecteur. Bent u het niet eens met zijn zienswijze, dan kunt ú, maar kan ook uw werknemer, in bezwaar en beroep bij de rechter.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01