Alle domeinen

2015 - Mei

BTW - 29.05.2015

Btw-aftrek spreekkamer huisarts, geen bittere pil!

Een apotheker verbouwde een cascoruimte voor zijn apotheek en de inpandige huisartsen. Hij mocht ook de btw op de verbouwing voor de huisartsen in aftrek brengen. Een fijn mengsel van btw en logica? Of toch niet?

SAMENWERKING - 29.05.2015

Noodgedwongen samen verder?

De vennoten van een fysiotherapiemaatschap kunnen en willen niet meer samen verder. Hoe zit het als zij het zelfs niet eens kunnen worden over de manier waarop zij uit elkaar gaan? Hoe hakte de rechter deze knoop door?

GEZONDHEIDSRECHT - 29.05.2015

Informeren van patiënt als een collega hem opereert

Is een operateur verplicht aan de patiënt te vertellen dat hij door een andere arts dan eerder was gepland, geopereerd wordt? Wat vond de tuchtrechter daar onlangs van?

FINANCIËN - 29.05.2015

Spaarrente blijft dalen, familiebank steeds voordeliger!

Op uw spaarrekening krijgt u nauwelijks nog rente, terwijl uw kinderen vergeefs bij de bank aankloppen voor een hypotheek. Hoe helpt u met de familiebank uw kinderen vooruit en tegelijk uzelf aan een leuk rendement?

RECHT - 29.05.2015

Wat is een ‘levenstestament’ en wat kunt u daarmee?

In de kranten stond laatst dat “mensen steeds vaker hun wensen vastleggen in een levenstestament”. Wat wordt er bedoeld met zo’n levenstestament? Wat kunt u daarin regelen? Waar moet u aan denken en wat is goed om te weten?

VERZEKERINGEN - 29.05.2015

Is uw overlijdensrisicoverzekering nog up-to-date?

De premies van ORV’s zijn in de afgelopen jaren flink gedaald. Zeker wanneer u al een wat oudere polis heeft, kan het interessant zijn om te kijken of het goedkoper kan. Waar moet u dan op letten?

GEBOUW EN GROND - 29.05.2015

Geen herwaardering landbouwgrond?

De advocaat-generaal (A-G) van de Hoge Raad heeft een conclusie genomen in een zaak over herwaardering van landbouwgrond uit vrees voor een mogelijke afschaffing van de landbouwvrijstelling. Wat is zijn advies aan de Hoge Raad?

PACHT - 29.05.2015

Grond in gebruik! Is er dan sprake van pacht?

Welke voorwaarden gelden er om te concluderen dat er sprake is van pacht? Wat als de pachter meer inkomen verwerft uit andere activiteiten? Is hij dan niet bedrijfsmatig bezig? Wat heeft de rechter nu beslist en wat is goed om te weten?

GEBOUW EN GROND - 29.05.2015

Vaak extra grond nodig bij groei na 2014

Wilt u, nu het melkquotum is verdwenen, uw bedrijf uitbreiden? Dan is de kans groot dat u vanaf 2016 te maken krijgt met extra eisen t.a.v. grondgebondenheid. Wat speelt er nu? Wat is raadzaam om rekening mee te houden en te doen?

GEBOUW EN GROND - 29.05.2015

Te veel voor grond gerekend? Dan ook terugbetalen!

Mag de overheid verschillende grondprijzen in rekening brengen voor nagenoeg dezelfde stukken grond? Welk verschil is acceptabel? Wat heeft de rechter hier nu over beslist?

BOER EN BEDRIJF - 29.05.2015

Bereken nu uw gebruiksnormen en mestverwerkingsplicht

U dient de Gecombineerde Opgave binnenkort in of u heeft die al ingediend. Hoe zit het nu met de oppervlakte grond die u in gebruik heeft en uw plaatsingsruimte voor dierlijke mest en kunstmest? Wat nu met uw mestverwerkingsplicht?

DIER EN RECHT - 29.05.2015

Gebruik veeverlosappaat


BOER EN BEDRIJF - 29.05.2015

Indienen Gecombineerde Opgave (GO)

Wanneer moet u dit jaar de Gecombineerde Opgave (GO) uiterlijk indienen? Wat als u de GO later indient? Hoezo is tijdige indiening belangrijk?

MEEWERKEND KIND - 27.05.2015

Uw kroost bij u aan het vakantiewerk?

Stel, u heeft een winkel en uw kind werkt in de vakantie mee in uw bedrijf. Hoe zit dat dan fiscaal? Bestaat er iets fiscaalvriendelijks voor zoon- of dochterlief?

BELASTINGCONTROLE - 27.05.2015

Fiscus jaagt op betalingen met ‘zwarte’ creditcards

Belastingfraude kan op veel manieren plaatsvinden. Onder meer met anonieme creditcards die gekoppeld zijn aan zwarte bankrekeningen in het buitenland. Hoe ving de fiscus pas geleden weer een grote vis? Wat speelt er nu?

AFTREKPOST - 27.05.2015

Nieuwe badkamer in box 1 of 3?

Als u wilt verbouwen of een nieuwe badkamer nodig heeft, kunt u de betaalde rente aftrekken in box 1. De vraag is echter of dit altijd voordelig is. Wanneer kunt u, ondanks de aftrek van hypotheekrente, toch beter uw spaargeld gebruiken?

HUWELIJKSE VOORWAARDEN - 27.05.2015

Privévermogen uitlenen tussen echtgenoten?


WERKKOSTENREGELING - 27.05.2015

Houd de vrije ruimte goed in het oog

Met de definitieve invoering van de werkkostenregeling (WKR) is de vrije ruimte een bekend begrip geworden. Aan de hoogte hiervan kan worden afgelezen hoeveel ruimte er nog is om iets leuks te doen voor uw werknemers.

ONDERNEMERSCHAP - 27.05.2015

Eén opdrachtgever is geen opdrachtgever?

Veel zzp’ers gaan ervan uit dat je minstens drie opdrachtgevers moet hebben om als ondernemer te kunnen worden aangemerkt. Een misverstand. Hoe zit het eigenlijk precies? Is een zzp’er met één opdrachtgever wel ondernemer?

BELASTINGCONTROLE - 27.05.2015

Adviseur er meteen bij?

Iedere onderneming krijgt vroeg of laat te maken met een belastingcontrole. U kunt zo’n onderzoek wellicht prima zelf afhandelen maar waarom is het verstandig toch uw adviseur hier (op tijd) bij te betrekken?

WERKKOSTENREGELING - 27.05.2015

Benut diensttijdvrijstelling optimaal

U wilt trouwe werknemers best wel eens wat extra geven. Er bestaat daarvoor een faciliteit die ook onder de werkkostenregeling van kracht is gebleven. Hoe ziet die er precies uit en hoe kunt u er maximaal gebruik van maken?

DEMOTIE - 27.05.2015

Een stapje terug om langer door te kunnen

Nu werknemers langer moeten doorwerken, komt het in de praktijk steeds vaker voor dat een werknemer een stapje terug doet en de overstap maakt naar een lagere (minder zware) functie. Waar moet u aan denken als het om demotie gaat?

LOONHEFFING - 27.05.2015

Uw kind aan het vakantiewerk in uw bedrijf

Stel, u heeft een bakkerij en uw kind werkt in de vakantie mee in uw eigen bedrijf. Hoe zit dat dan fiscaal? U wilt immers beiden het maximale voordeel daarvan, maar hoe doet u dat dan? Is uw kind dan gelijk aan ‘gewone’ werknemers?

OPZEGGEN - 27.05.2015

Let op met een langere opzegtermijn!

Als u een langere opzegtermijn afspreekt met uw werknemer, moet úw opzegtermijn het dubbele daarvan zijn. Dat moet dan wel op papier. En anders?

VERSTREKKINGEN - 27.05.2015

Werknemers doen iets voor zieke collega?


LOON - 27.05.2015

Moet u het loon altijd indexeren?

Een werkgever stelde ons de vraag of werknemers altijd recht hebben op indexatie van hun loon. Is indexatie een wettelijke verplichting of mag u dat als werkgever zelf weten? Hoe zit dat precies?

AUTO VAN DE ZAAK - 27.05.2015

0%-auto, soms tóch rittenregistratie!


ONTSLAG - 27.05.2015

Ontslag op staande voet ná 1 juli 2015

Het is niet eenvoudig om een werknemer op staande voet te ontslaan. Dat is geen nieuws. Maar hoe zit dat nu met de regels voor een ontslag op staande voet (kortweg: ‘oosv’) als u de werknemer wilt ontslaan op of na 1 juli 2015?

RE-INTEGRATIE - 27.05.2015

Hoever moet u als werkgever gaan?

Als een werknemer ziek is, moeten werkgever én werknemer zich inspannen voor de re-integratie. Moet u als werkgever altijd tegemoetkomen aan de wensen van de werknemer? Wat speelde er onlangs bij een collega-werkgever?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 27.05.2015

De arbeidsovereenkomst eindigt als ...

U neemt een werknemer aan onder de ‘ontbindende voorwaarde’ dat zijn Nederlands verbetert en hij over zes maanden slaagt voor een toets. De overeenkomst eindigt als hij niet op tijd voor de toets slaagt. Mag dat?

FINANCIERING - 27.05.2015

NHG, iets nieuws onder de zon?

Op 1 juli 2015 worden de nieuwe normen voor Nationale Hypotheek Garantie van kracht. Hoe zit dat in het geval van een lopende hypotheekaanvraag?

APPARTEMENTSRECHTEN - 27.05.2015

Splitsen woon-winkelpand, zo doet u dat

Uw cliënt wil zijn winkel sluiten en zijn onderneming beëindigen. De winkelruimte wil hij verhuren en de woning wil hij zelf blijven gebruiken of misschien verkopen. Moet hij het pand nu splitsen? Wat komt daar allemaal bij kijken?

VERKOOP - 27.05.2015

Koopovereenkomst niet goedgekeurd, executie gaat door

De eigenaar van een kantoorpand probeert de executie van zijn pand te voorkomen door in een kort geding de koopovereenkomst door de rechter te laten goedkeuren. De rechter keurt de koopovereenkomst echter niet goed.

APPARTEMENTSRECHTEN - 27.05.2015

Stemmen staken in de hoofd-VvE, wat nu?

In een complex met winkels en woningen staken de stemmen in de hoofdvergadering van de Vereniging van Eigenaars. De woningeigenaars vragen om vernietiging en vervangende machtiging. Wat beslist de rechter?

UW RAADSMAN - 27.05.2015

Bed, breakfast en belastingen

Steeds meer mensen vinden het leuk om een deel van hun woning te gebruiken voor een Bed & Breakfast. Via internet is het aanbieden van verblijfsruimte eenvoudig te organiseren. Maar hoe pakt dit fiscaal uit?

ERFPACHT - 27.05.2015

Toch geen hogere canon bij overdracht

Bij overdracht van erfpacht komt vaak de vraag naar voren of herziening van de erfpachtcanon mogelijk is. De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan. Wat speelde er?

IN DE KIJKER - 27.05.2015

Toestemming voor weigeren onderverhuur?

Verhuurders van bedrijfsruimte krijgen vaak de vraag of onderverhuur is toegestaan. Voor huurders die in financiële problemen zitten, is onderverhuur vaak dé mogelijkheid om te overleven. In hoeverre moet u hier gehoor aan geven?

WOZ - 27.05.2015

Aanbouw huurder van invloed op uw WOZ-waarde?

Als huurder van een bedrijfspand heeft u er baat bij als er verbeteringen worden aangebracht die uw verhuurder niet direct nodig acht. Houd er dan rekening mee dat wanneer u het zelf doet, dit ook invloed kan hebben op de WOZ-waarde.

BEDRIJFSKREDIET - 27.05.2015

Minder strenge eisen voor kredietunies, iets voor u?

Door de nieuwe Wet toezicht kredietunies hoeven kredietunies niet meer aan de strenge eisen voor banken te voldoen. U kunt ook als ondernemer gemakkelijker een kredietunie oprichten. Is dat iets voor u en uw collega’s?

HYPOTHEEKRENTE - 27.05.2015

Lage hypotheekrente vastleggen? Wat met boeterente?

De hypotheekrente is historisch laag, maar lijkt nu weer wat te gaan stijgen. Voor veel mensen is dit een aanleiding om na te denken over hun hypotheek. Wat is er op dit gebied mogelijk, en wanneer krijgt u te maken met een boete?

OUDEDAGSVOORZIENING - 27.05.2015

Aankoop lijfrente kan aftrekpost FOR beperken

Wie een oudedagsreserve omzet in een lijfrente, doet precies wat de wetgever voor ogen heeft. Toch kan de aankoop van een lijfrente de opbouw van de oudedagsreserve beperken. Hoe dan en hoe kunt u dit voorkomen?

PERSONEEL - 27.05.2015

Werken met buitenlands personeel?

Neemt u wel eens werknemers aan die in het buitenland wonen? Dan dient u vanaf dag één Nederlandse loonbelasting in te houden over hun loon. Tenminste als zij hun werk hier verrichten. Hoe dekt u zich fiscaal zo goed mogelijk in?

FISCALE WINST - 27.05.2015

Woon-werkverkeer, reistijd en zelfstandigenaftrek?

Om leuke fiscale aftrekposten, zoals bijv. de zelfstandigenaftrek van max. € 7.280,- te kunnen scoren, moet u voldoen aan het ‘urencriterium’. Dit houdt in dat u minstens 1.225 uur op jaarbasis voor uw bedrijf werkt. Tellen reisuren mee?

BTW EN BOETE - 27.05.2015

Uw belastingaangifte en de btw

Onlangs was in het nieuws dat de Belastingdienst alarm slaat wanneer een bedrijf meer dan € 50.000,- btw-schuld op de balans heeft staan. Hoe zit dat?

TELEFONIE - SMARTPHONES - 27.05.2015

Pers de laatste druppel energie uit uw batterij

De gebruiksduur van de batterij blijft het zwakke punt van bijna elke smartphone, zeker als u die intensief gebruikt. We geven enkele tips voor iOS en Android om de batterijduur wat te rekken.

E-MAIL - WEBMAIL - 27.05.2015

Efficiënt aan de slag met Outlook.com

Outlook.com is de opvolger van het populaire Hotmail. Met deze tips en trucs werkt u nog efficiënter met Outlook.com.

E-MAIL - WEBMAIL - 27.05.2015

Gmail uitbreiden in Chrome

In Chrome kunt u heel wat add-ons specifiek voor Gmail toevoegen. Wat zijn enkele handige extra’s die uw Gmail-account nog een extra boost geven?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 27.05.2015

Tijd voor een wachtwoordbeleid

Binnen veel bedrijven wordt schrikbarend slordig omgesprongen met wachtwoorden. Deze tips helpen u een sterk wachtwoord te kiezen en te onthouden.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 27.05.2015

Uw data in een mooie lay-out


SOFTWARE - VARIA - 27.05.2015

Hoe groter, hoe duidelijker


INTERNETCONNECTIE - VPN - 27.05.2015

Eenvoudig en veilig internetten met Tunnelbear

Met een VPN (virtual private network) kunt u niet alleen veiliger internetten, bijvoorbeeld op publieke hotspots, maar kunt u ook inhoud bekijken die alleen in een bepaald land beschikbaar is. Tunnelbear biedt beide aan. Hoe werkt het?

WEBDIENSTEN - ONLINE VIDEO - 27.05.2015

Een YouTube-kanaal: iets voor uw zaak?

YouTube bevat veel entertainment, maar daarnaast gebruiken bedrijven, zelfstandigen en handelaars steeds vaker YouTube voor de promotie van hun producten. Dat kan zelfs via een eigen kanaal.

ZOEKEN - AFBEELDINGEN - 27.05.2015

Op zoek naar passende foto’s

U bent op zoek naar foto’s voor bv. uw website, bedrijfsbrochure, document of presentatie. Hoe vindt u dan plaatjes die voldoen aan specifieke wensen, zoals een bepaalde kleur of compositie?

EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 27.05.2015

SEO: binnen en buiten uw site optimaliseren

Met behulp van SEO (Search Engine Optimization) scoort uw website hoger in de zoekresultaten van Google. Zowel het ‘on page’- als het ‘off page’-luik van SEO is belangrijk. Wat wordt daarmee bedoeld?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 27.05.2015

Documenten verwijderen of herstellen in de cloud

Online opslagdiensten zijn handig om folders en bestanden te synchroniseren tussen verschillende toestellen. Goed om te weten is wel dat Google Drive, Microsoft OneDrive en Dropbox iets anders omgaan met bestanden die u wist.

BEVEILIGING - PRIVACY - 27.05.2015

Verhoog de privacy van uw smartphone

De meeste standaardinstellingen van uw smartphone zijn gericht op gebruiksgemak, niet zozeer op de bescherming van uw persoonlijke gegevens. Vindt u privacy belangrijk, hoe past u die instellingen dan aan?

SOFTWARE - BROWSER - 27.05.2015

Overal dezelfde browser

Bent u op zoek naar één browser die werkt op zowel uw computer, tablet als smartphone, zelfs als u verschillende besturingssystemen (Windows, MacOS, iOS, Android) door elkaar gebruikt? Met deze drie kan dat.

LOONHEFFINGEN - 21.05.2015

Alternatief voor de VAR?

Het afgelopen jaar is er veel te doen geweest over de afschaffing van de VAR, de zogenaamde ‘Verklaring arbeidsrelatie’. Een update ...

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 21.05.2015

Neem echt álles op in de vaststellingsovereenkomst

Als u met een werknemer afspraken maakt over het einde van het dienstverband, is één van de afspraken vaak dat hij niet meer hoeft te komen werken. Als u die afspraak niet goed vastlegt, kan dit gedoe geven. Wat overkwam een collega?

ZIEKTE EN ONTSLAG - 21.05.2015

Uw werknemer na twee jaar ziekte ontslaan

Vanaf 1 juli 2015 mag u als werkgever niet meer kiezen welke ontslagroute u wilt volgen. Zo moet u altijd voor de UWV-route kiezen als u een werknemer wilt ontslaan die twee jaar of langer ziek is geweest. Hoe zit dat?

PERSONEELSBELEID - 21.05.2015

Breng uw werknemers fit naar de eindstreep

Uw medewerkers moeten tot steeds hogere leeftijd productief blijven. Als werkgever wordt het dus belangrijk om nu al acties te ondernemen waardoor medewerkers langer kunnen blijven presteren. Wat kunt u leren van BMW?

VAKANTIEWERK - 21.05.2015

Met jongeren aan de slag, wat zijn de regels?

In de vakantieperiode vangt u de vakanties van uw vaste medewerkers op met jeugdige vakantiewerkers. Een mooie kans om uw bedrijf onder de aandacht te brengen van potentieel nieuwe werknemers. Welke regels zijn er voor hen?

PARTICIPATIEWET - 21.05.2015

Gereedschap voor participatie

De regering verwacht van u als werkgever dat u meer werknemers met een arbeidsbeperking in dienst neemt. De gemeenten en het UWV ondersteunen u daarbij. Op wat voor ondersteuning mag u rekenen?

FLEXIBEL WERKEN - 21.05.2015

Uw werknemer wil graag thuiswerken, mag u ‘nee’ zeggen?

De Eerste Kamer heeft het Wetsvoorstel flexibel werken aangenomen. Dit voorstel beoogt het bevorderen van flexibel werken. Wat zijn de gevolgen voor u als werkgever? Moet u nu toestaan dat uw werknemers thuis gaan werken?

PRIVÉGEBRUIK AUTO - 20.05.2015

Liever geen bijtelling zonder privégebruik

Heeft u een auto van de zaak maar weinig of geen privégebruik, dan vervalt de bijtelling. Maar pas op, als u het fout aanpakt, heeft u ook zónder privékilometers een bijtelling te pakken! Hoe kan dat en wat besliste de rechter onlangs?

BTW BUITENLAND - 20.05.2015

Hoe krijg ik de btw uit de EU terug?

Als u als ondernemer in de EU btw betaalt, kunt u deze gewoon via de Nederlandse fiscus terugkrijgen. U moet wel precies de hiervoor voorgeschreven weg volgen, anders gaat het mis. Waarop moet u dit jaar met name letten?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 20.05.2015

Beloon de DGA-partner fiscaal bekeken gunstig!

Stel, u heeft een BV en uw partner werkt regelmatig mee. Bijvoorbeeld bij het opmaken van de facturen en/of de boekhouding. Hoe is het fiscaal voordelig de partner hiervoor te belonen? Hoe werkt dit?

AUTO VAN DE ZAAK - 20.05.2015

Bijtelling bij wisseling tijdens het jaar

Wat als bij een wisseling van auto in de loop van het jaar met de ene auto niet privé is gereden en met de andere auto wel? Hoe zit het dan met de bijtelling?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 20.05.2015

Stamrecht- of pensioen-BV onder water

In het verleden zijn er nogal wat afkoopsommen bij ontslag ondergebracht in een ‘eigen’ BV, de stamrecht-BV. Maar wat als het vermogen inmiddels niet meer toereikend is om aan de toekomstige uitkeringsverplichtingen te voldoen?

LOONHEFFING - 20.05.2015

Tablet toch een computer?


AUTO VAN DE ZAAK - 20.05.2015

Parkeergegevens toch niet gebruikt


WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 20.05.2015

Fiscus delft onderspit bij omkering van bewijslast

Als de administratie wordt verworpen, maakt de fiscus een theoretische omzetberekening en legt dan een navorderingsaanslag met boete op. Men heeft dan de zware ‘omgekeerde’ bewijslast dat die niet klopt. Kansloze zaak verder?

BTW - 20.05.2015

Creditfacturen goed verwerken

Stuurt u als ondernemer uw afnemers een creditfactuur, dan mag u de daarop vermelde btw niet verrekenen in uw reguliere btw-aangifte. Een collega-ondernemer deed dit structureel wel en dat kwam hem duur te staan.

FISCOTIP - 20.05.2015

Voordeel door vervroegde investering

Overweegt u de overstap van een eenmanszaak naar een BV en staat er een flinke investering op de planning? Wachten met die investering kan dan nadelig uitpakken. Hoezo? Waar moet u op letten?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 20.05.2015

Geen risico met handelen voor een BV in oprichting!

Een oprichter die handelt namens een BV i.o. (in oprichting), is privé aansprakelijk. Hoe kunt u die aansprakelijkheid beperken? Wat heeft de rechter nu hierover beslist? Wat is dus goed om te weten?

INTERNATIONAAL - 20.05.2015

Verhuizing moet bewezen worden

Een huisarts zegt verhuisd te zijn naar België. Dat komt fiscaal goed uit, want hierdoor kan hij een aantal (pensioen)uitkeringen onbelast ontvangen. Maar is de man wel daadwerkelijk uit Nederland vertrokken? Wat vindt de rechter?

VERKOOP - 20.05.2015

Financieringsclausule geen vrijbrief

In de meeste koopakten voor woningen is een financieringsvoorbehoud opgenomen. Maar wat als de koper vooraf wist dat financiering niet zou lukken?

UW RAADSMAN - 20.05.2015

WOZ-waarde en verkoopprijs woning aan zittende huurder

Ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft onlangs een belangrijke uitspraak gedaan over de WOZ-waarde van huurwoningen. Deze uitspraak is met name interessant voor woningcorporaties. Wat speelt er?

BOUWRECHT - 20.05.2015

Ik wil niet aan een ander betalen

Opdrachtgevers en hoofdaannemers in de bouw verklaren vaak hun eigen inkoopvoorwaarden van toepassing op aannemingsovereenkomsten. Daarin zijn vaak cessie- en verpandingsverboden opgenomen. Wat houden die verboden in?

VERGUNNINGEN - 20.05.2015

Concreet zicht op legalisatie? Geen aanvraag nodig!

De gemeente De Bilt trad handhavend op wegens het aanbrengen van een keuken en sanitaire voorzieningen in een bijgebouw. Er was immers geen aanvraag voor een vergunning ingediend. Wat zegt de Raad van State hierover?

IN DE KIJKER - 20.05.2015

Parkeren, wie moet dat regelen en hoe?

Bij nieuwbouwplannen voor bedrijfsgebouwen of woningen of bij gebruiksveranderingen van bestaande gebouwen moet uiteraard ook rekening worden gehouden met de parkeerbehoefte. Hoe wordt dit bepaald?

GEMEENTE - 20.05.2015

Ambtenaar gebonden aan toezegging wethouder

Als een wethouder een toezegging doet, is de gemeente en dus ook de gemeentelijke heffingsambtenaar aan deze toezegging gebonden. Maar wat nu als de wethouder zich niet aan zijn belofte houdt? Wat zei de rechter laatst?

FINANCIERING - 20.05.2015

De flitshypotheek komt eraan! Kans of bedreiging?

Nu er voor consumenten steeds minder te kiezen is, lijkt de weg vrij om de hele aanvraag van een hypotheek via internet te laten verlopen. Is dit voor de huidige generatie onroerendgoedprofessionals een bedreiging of juist een kans?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 19.05.2015

Bouwgebreken geen reden tot uitstel van betaling?

Als de opdrachtgever gebreken constateert aan het werk, mag hij betaling van bouwtermijnen dan uitstellen? Wat heeft de bouwrechter gezegd? Wat is goed om te weten?

RECHT VAN DE BOUW - 19.05.2015

Aannemer aansprakelijk? De rechter dacht van niet!

Als er door de uitvoering van het werk schade ontstaat, is de aannemer dan altijd aansprakelijk? Wat als hij heeft gewerkt volgens de instructies van de opdrachtgever of diens contactpersoon? Wat heeft de rechter nu beslist?

BELASTINGEN - 19.05.2015

Fiscus te traag? Claim een dwangsom!

Meestal beslist de Belastingdienst binnen de wettelijke termijnen, maar soms duurt het te lang. Dan is het mogelijk om een dwangsom van de fiscus te vorderen wegens ‘niet-tijdig beslissen’. Wat kunt u hier nu mee? Hoe werkt dat?

RECHT - 19.05.2015

Geen problemen met uw scheidsmuur

Wat wordt er bedoeld met een ‘scheidsmuur’? Waar mag die gebouwd worden en wie betaalt de kosten? Wat als de buurman niet wil meewerken? Hoe zit de juridische vork nu in de steel? Wat is goed om te weten?

BTW - 19.05.2015

Kleine btw-afwijkingen corrigeren

U doet per kwartaal of per maand btw-aangifte. Daarmee is de kous nog niet af. Bij het opmaken van uw jaarrekening dient nagegaan te worden of u voldoende btw heeft afgedragen. Zo niet, dan moet u een suppletie indienen. Hoe?

Cookiebeleid