Alle domeinen

2015 - December

MOBILITEIT - 21.12.2015

Fiscaalvriendelijke e-bike van de baas?

Zo tegen de feestdagen doemen er allerlei advertenties op waarin fiscaalvriendelijke e-bikes worden aangeprezen die een werkgever voor zijn werknemer zou kunnen kopen. Hoe zit de vork écht in de steel? Wat kan er nog wel vanaf 2016?

PERSONEELSBELEID - 21.12.2015

Goede voornemens? Deel ze niet met anderen

Bijna iedere Nederlander heeft op dit moment goede voornemens. Deze kunnen werkgerelateerd zijn: “Ik wil in 2016 assertiever worden.” Hoe de kans op doelrealisatie te vergroten? Hoe gebruikt u dit bij uw beoordelingen?

BESTELAUTO - 21.12.2015

Wisselend gebruik bestelauto?


ARBEIDSVOORWAARDEN - 21.12.2015

Wijzigen pensioenovereenkomst, mag dat zomaar?

Er gebeurt op dit moment van alles in pensioenland; de wetswijzigingen volgen elkaar in hoog tempo op. Vaak betekent dit dat u uw pensioenregeling moet veranderen. Kunt u zulke wijzigingen zonder meer doorvoeren?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 21.12.2015

Een billijke vergoeding bij een ernstig verwijt

De kantonrechter kan in een ontbindingsprocedure een billijke vergoeding aan de werknemer toekennen. Hij kan dat doen als de werkgever een ernstig verwijt valt te maken. Wanneer kan zo’n billijke vergoeding aan de orde zijn?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 21.12.2015

Niet aanzeggen kan u duur komen te staan

Als de werkgever niet tijdig laten weten of een tijdelijk arbeidscontract al dan niet wordt verlengd, kan de werknemer een vergoeding van hem eisen. Maar hoe wordt die vergoeding eigenlijk berekend?

ARBEIDSGEHANDICAPTEN - 21.12.2015

Banenafspraak arbeidsgehandicapten


LOON TIJDENS ZIEKTE - 21.12.2015

Nog langer loon doorbetalen bij ziekte

Twee jaar loon doorbetalen aan een zieke werknemer is lang. Als het UWV daarna vindt dat u niet genoeg gedaan heeft om de werknemer weer aan het werk te helpen, kan die u een loonsanctie opleggen. Wat dan?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 21.12.2015

Zo werkt een goed studiekostenbeding

Als werkgever moet u uw werknemers scholen. Dat staat zelfs in de wet. Maar hoe zit het met de kosten? Hoe zorgt u voor een goed studiekostenbeding?

AFTREKPOST PRIVÉ - 21.12.2015

Kinderalimentatie en belastingaangifte


INSPECTIE - 21.12.2015

Verplichte aanstelling externe voorzitter

In de ouderen- en gehandicaptenzorg heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) per 1 oktober 2015 de voorschriften die gelden bij de behandeling van calamiteiten met overlijden, op twee punten gewijzigd. Wat is er nieuw?

TUCHTRECHT - 21.12.2015

Behandeling en onafhankelijke expertise onverenigbaar?

Een psycholoog krijgt te maken met een klacht van een patiënt die erop neerkomt dat de psycholoog niet adequaat heeft gereageerd op zijn hulpvraag en hem aan het lijntje heeft gehouden voor geldelijk gewin. Wat ging er fout?

TESTAMENT - 21.12.2015

Een kind onterven kan volgens de wet. Hoe dan?

Vaak wordt er gezegd dat een kind niet kan worden onterfd. Maar dat is onjuist. Bij testament kan een kind worden onterfd. Dan heeft het nog wel recht op zijn legitieme portie. Wat wordt daarmee bedoeld? Wat kunt u regelen?

BELASTINGAANSLAG - 21.12.2015

Voorlopige aanslag 2015 nu finetunen

Het einde van het jaar is een goed moment om te kijken naar uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2015. Is die te hoog of juist te laag? Wat dan?

PRIVÉ - 21.12.2015

Contract met minderjarige met toestemming ouders?

Als een minderjarige een abonnement afsluit, kan dat dan achteraf door de ouders worden herroepen? Is dat ook zo als het normaal is dat een minderjarige van die leeftijd die rechtshandeling zelfstandig verricht? Wat moet u weten?

VERZEKERINGEN - 21.12.2015

Hoe haalt u voordeel uit het provisieverbod?

Sinds 2013 mogen assurantietussenpersonen geen provisie meer in rekening brengen voor complexe verzekeringsproducten. Wat merkt u daarvan? Kunt u daar voordeel mee behalen? En hoe dan?

PERSONEEL - 21.12.2015

Gebruik speed op teamuitje reden voor ontslag?

John werkt al 10 jaar bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Hij neemt deel aan een teamuitje op een externe locatie. De werkgever komt erachter dat John tijdens dat uitje speed heeft gesnoven. Kan hij hem ontslaan?

SUBSIDIES - 21.12.2015

Wat betaalt de fiscus nog mee aan innovatie?

De fiscale regelingen ter stimulering van innovatieve activiteiten gaan in 2016 op de schop. Hoe komt een en ander eruit te zien? En wat zijn de gevolgen voor u als MKB-ondernemer bij een bepaald investeringsniveau?

LOONHEFFING - 21.12.2015

Loonbeslag werknemer voorkomen?

Stel, een van uw werknemers zit financieel in de knel. Zijn schuldeisers dreigen met loonbeslag. Een gestreste werknemer is vaak niet op zijn best en voor u levert het extra werk op. Hoe zou u dit kunnen oplossen?

AUTO VAN DE ZAAK - 21.12.2015

Big brother is watching your car

Uit een recente uitspraak van de rechter blijkt dat de fiscus steeds meer bevoegdheden krijgt om het privégebruik van de auto van de zaak te controleren.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 21.12.2015

Ontloop risico-opslag hypotheek

Zoals bekend, is het mogelijk om voor uw eigen woning een hypotheek bij uw eigen BV af te sluiten. Maar wist u dat dit ook gedeeltelijk kan? Op die manier kunt u namelijk een risico-opslag op uw hypotheek ontlopen. Hoe zit dat?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 21.12.2015

BV-zaken met buitenlandse contractspartij goed geregeld!

Wat als er door u als directeur van een Nederlandse BV een handtekening onder buitenlandse documenten van een buitenlandse contractspartij moet worden gezet? Hoe wordt de handtekening officieel ‘voor echt’ verklaard?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 21.12.2015

Verzilver de koersdalingen op uw beleggingen

De beurs gaat de laatste jaren sterk op en neer. Waar sommige aandelen een gouden greep bleken, waren andere beleggingen ronduit teleurstellend. Stel dat u beleggingen in uw BV heeft. Hoe kunt u deze verliezen dan het beste verzilveren?

FISCOTIP - 21.12.2015

Eigen woning binnen de familie modern financieren

Als kinderen voor de aankoop van een eigen woning geld lenen van hun (groot)-ouders, is in box 1 alleen renteaftrek mogelijk als ze ten minste annuïtair aflossen. Hiervoor gelden echter strikte eisen. Daarom hier een modern alternatief.

FISCALE WINST - 21.12.2015

Investeren ... even wachten nog?


BOER EN BEDRIJF - 21.12.2015

BEX bij grondgebondenheid toepassen

Het ministerie heeft gezegd dat als de BEX is toegepast, over 2014 voor grondgebondenheid ook daarmee gerekend mag worden. Wat stelt RVO nu?

BEDRIJFSOPVOLGING - 21.12.2015

Bedrijfsopvolgingsregeling op de schop?

Per 1 januari 2016 wordt de bekende bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet (beter bekend als de ‘BOF’ en ook de ‘BOR’: bedrijfsopvolgingsfaciliteit resp. bedrijfsopvolgingsregeling) anders. Wat speelt er en wat moet u nu weten?

BTW - 21.12.2015

Wat speelde er bij een zorgboerderij over de btw?

Rechtstreeks of juist via een tussenpersoon presteren, maakt dat fiscaal gezien nog verschil? De Rechtbank Gelderland vindt van niet. Hoe kan dat belangrijk zijn voor iedere landbouwer met een neventak (bijv. een zorgboerderij)?

BOER EN PRIVÉ - 21.12.2015

Geen risico met jaarlijkse verrekening van inkomsten!

Vaak staat in de huwelijkse voorwaarden een ‘periodiek verrekenbeding’. Er moet dan dus jaarlijks verrekening van inkomsten plaatsvinden. Dit wordt vaak ‘vergeten’. Wat kunnen dan de gevolgen zijn? Wat is er beslist? Wat te doen?

GEBOUW EN GROND - 21.12.2015

Geen hobby, want 25 schapen is agrarisch bedrijf?

Bij de WOZ-waarde telt de waarde van ten behoeve van landbouw bedrijfsmatig geëxploiteerde cultuurgrond niet mee (de ’cultuurgrondvrijstelling’). Hoe zit dat bij een kleine agrarische activiteit? Waar ligt de grens? Wat heeft het Hof beslist?

BOER EN BEDRIJF - 21.12.2015

Uitbetalingsschema bedrijfstoeslag 2015, wat speelt er?

RVO is gestart met het uitbetalen van de bedrijfstoeslag over 2015. Het tijdstip van uitbetaling zal echter niet voor ieder bedrijf gelijk zijn. Wat speelt er? Wat is raadzaam om rekening mee te houden?

BELASTINGEN - 21.12.2015

Aansprakelijkheid bij onderbetaling?

Aansprakelijk omdat iemand anders zich niet aan de wet houdt? Gekker moet het niet worden. Maar dat is wel wat er kan gebeuren na inwerkingtreding van het tweede gedeelte van de WAS (Wet aanpak schijnconstructies). Wat nu?

VERKEERSBOETE - 17.12.2015

Verkeersboetes aanvechtbaar?


CREDITEUREN - 17.12.2015

In 2016 een factuur, maar nu reeds aftrekken van de winst?

U wilt natuurlijk de overlopende schulden op weg naar een nieuw jaar zo klein mogelijk houden. Daarbij kunt u door slim ondernemerschap te tonen zelfs nog extra aftrekposten creëren over 2015. Lees verder hoe. Wat is wijsheid?

DEBITEUREN - 17.12.2015

Even vorderingen op een rijtje gezet, en ... actie

Bij het einde van het boekjaar is het belangrijk welke openstaande vorderingen op uw balans komen en mee overgaan naar 2016. Bij die check is nog wel wat voordeel te behalen. Wat dacht u van een betere liquiditeit en kredietwaardigheid?

FISCALE AFSCHRIJVING - 17.12.2015

Haal het maximale uit uw afschrijvingen 2015

Als u investeert in bedrijfsmiddelen, dan moet u de aanschafkosten verdelen over meerdere jaren. Zo heeft u te maken met aanschafwaarde, restwaarde en gebruiksduur. Waar moet u op letten tegen het einde van het jaar?

INKOMSTENBELASTING - 17.12.2015

Kinderalimentatie tóch aftrekbaar?

Sinds 2015 is kinderalimentatie niet meer fiscaal aftrekbaar. Het is echter wel mogelijk de toekomstige alimentatieverplichting in box 3 op te nemen. Hoe?

GEMEENTELIJKE BELASTINGEN - 17.12.2015

Woon-bedrijfspand: hoe zit het met de aanstaande WOZ?

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woon-bedrijfspand vastgesteld? Welk tarief mag daarvoor worden berekend en wanneer moet u ook gebruikersheffing betalen? Wat vond de rechter onlangs? Belangrijk om te weten ...

ERFRECHT - 17.12.2015

Erft u ook de belastingschulden?

Helaas kunt u als erfgenaam voor onaangename verrassingen komen te staan. Bijvoorbeeld als er maanden later nog aanslagen of belastingaangiften van de overledene op de mat vallen. Kunt u daar iets tegen doen? Hoe zit dat?

PERSONEEL - 17.12.2015

Personeelslening voor woning op de schop vanaf 2016

Als u uw werknemers een lening verstrekt voor de aankoop van een eigen woning, is een rentevoordeel in 2015 nog onbelast. Vanaf 2016 gaat dit veranderen. Wat betekent dit per saldo en welke alternatieven zijn er?

GEMEENTE - 16.12.2015

Niet handhaven onrechtmatig?

Gemeenten moeten hun bestemmingsplannen handhaven. Moeten zij dat altijd volledig doen? Zijn zij dan aansprakelijk als zij niet (volledig) handhaven?

INKOMSTENBELASTING - 16.12.2015

Eigenwoningforfait blijft gelijk


IN DE KIJKER - 16.12.2015

Bouwleges, betaalt u niet te veel?

De hoogte van bouwleges verschilt per gemeente. Dat kan. Elke gemeente kan namelijk zelf de hoogte van de leges vaststellen. Daar zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. Hoe zit dat?

ONROERENDEZAAKBELASTING - 16.12.2015

Recreatiewoning voor de OZB wel een woning?

Er zijn de laatste tijd een aantal tegenstrijdige rechterlijke uitspraken gedaan over de vraag of een recreatiewoning voor de heffing van OZB een woning of een niet-woning is. Hoe zit dat? Wat speelt er?

VERGUNNINGEN - 16.12.2015

Een verstopte goot? Kappen met die handel!

Als makelaar wilt u uiteraard tevreden cliënten. Een boom die dicht bij een woning staat, zou de verkoop zomaar kunnen beïnvloeden. Kan uw cliënt die boom dan gewoon kappen? Waar moet hij rekening mee houden?

UW RAADSMAN - 16.12.2015

Waardering verhuurde woning in nalatenschap

Voor de erfbelasting wordt bij verhuurde woningen uitgegaan van de WOZ-waarde. Afhankelijk van de huuropbrengst wordt deze gecorrigeerd met een factor (leegwaarderatio). Maar wat als de werkelijke waarde een stuk lager is?

WONINGHUUR - 16.12.2015

Zonnepanelen bij huurhuizen, meegaan met ‘de hype’?

U heeft ongetwijfeld opgemerkt dat zonnepanelen als zoete broodjes over de toonbank gaan. Niet alleen bij koopwoningen, maar ook bij huurhuizen. Waar moet u op letten indien u als verhuurder overweegt om hierin te gaan investeren?

VERKOOP - 16.12.2015

Kunt u nog van een mondelinge koopovereenkomst af?

Stel, uw cliënt verkoopt zijn woning mondeling voor een bedrag dat vér onder de vraagprijs ligt. Dan krijgt hij echter een bod voor de vraagprijs en hij gaat daar gretig op in. Er stond toch nog niets op papier. Komt uw cliënt daarmee weg?

CONSUMENT - ONLINE WINKELEN - 16.12.2015

Omzeil verzendkosten bij Bol.com


BEVEILIGING - VARIA - 16.12.2015

Oude smartphone als bewakingscamera


BEVEILIGING - ENCRYPTIE - 16.12.2015

Versleutel uw complete schijf(partitie)

De beste manier om uw data ontoegankelijk te maken voor onbevoegden blijft stevige encryptie. Er bestaan verschillende tools, maar als u de juiste Windows-versie heeft, dan heeft u een betrouwbare ingebouwde oplossing: BitLocker.

TELEFONIE - INTERNETTELEFONIE - 16.12.2015

Zo breidt u Skype verder uit

Met Skype voert u gratis audio- en videogesprekken met andere gebruikers overal ter wereld. Met add-ons kunt u de mogelijkheden nog uitbreiden.

WEBDIENSTEN - VARIA - 16.12.2015

Webpagina’s bewaren voor later

Websites zijn heel vluchtig, maar soms wilt u de inhoud van een bepaalde webpagina of een deel ervan toch wel voor later bewaren. Hoe doet u dat?

COMPUTER - BEELDSCHERM - 16.12.2015

Welk scherm op uw nieuwe laptop?

Wilt u een nieuwe laptop kopen, dan is het scherm een van de belangrijkste zaken. Met al die verschillende resoluties is het moeilijk door de bomen het bos te zien. Wat is er zoal beschikbaar?

SOFTWARE - BROWSER - 16.12.2015

Minder bekende trucjes voor Chrome

Chrome is een snelle en efficiënte browser, waarmee de meesten goed vertrouwd zijn. Toch blijft het nog altijd mogelijk om deze nog beter te gebruiken.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 16.12.2015

Hoe uw documenten digitaliseren?

Hoewel we meer en meer evolueren naar een ‘paperless’ maatschappij, heeft u wellicht nog veel papieren offertes, facturen, enz. Hoe kunt u die digitaliseren?

BEVEILIGING - VARIA - 16.12.2015

Een datalek: wat nu?

Vanaf 1 januari 2016 bent u als ondernemer verplicht om het te melden als er in uw bedrijf een datalek is.

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 16.12.2015

Waarom gedragen uw bezoekers zich zo?

U kent wellicht Google Analytics, de gratis tool waarmee u de bezoekers van uw website kunt doorlichten. Hotjar gaat nog een stapje verder en tracht in kaart te brengen waarom ze zich zo gedragen. Iets voor u?

SOFTWARE - FOTO - 16.12.2015

Tekst of een logo op uw foto’s


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 16.12.2015

Hoe beheert u uw bestanden?

Het terugvinden van bestanden op uw computer is niet altijd eenvoudig. Hoe zorgt u voor een beter overzicht dan via het standaard bestandsbeheer van Windows? Wij testten voor u drie alternatieve tools.

ONTSPANNING - TELEVISIE - 16.12.2015

De nieuwe Apple TV op uw scherm?

Apple bracht een nieuwe Apple TV uit, die ‘revolutionair’ zou zijn. Wat heeft deze nieuwe versie te bieden: is het echt de moeite (en het geld) waard, en wat zijn de alternatieven?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 16.12.2015

Postbox in een nieuw jasje

Bij de recentste update is het desktop-mailprogramma Postbox alweer beter geworden. Een goed moment dus voor een hernieuwde kennismaking.

WOZ-BESCHIKKING - 16.12.2015

Zo vecht u uw WOZ-beschikking aan

In het begin van ieder jaar komt-ie weer: de WOZ-beschikking. Een té hoge waarde heeft nogal wat gevolgen en is het aanvechten waard. Wij helpen u!

RECHT - 16.12.2015

Dwaling leidt niet altijd tot vernietiging overeenkomst

In het geval van dwaling kan de partij die als gevolg van de dwaling is benadeeld (het ‘slachtoffer’) om vernietiging van de overeenkomst vragen. De rechter zal een beroep op vernietiging niet in alle gevallen honoreren. Hoe zit dat?

INTERNET EN RECHT - 16.12.2015

Levertijden en retourzendingen, hoe zit dat precies?

Steeds meer MKB-bedrijven bieden hun producten ook online aan. Met grote regelmaat ontstaat er echter onenigheid met klanten over levertijden en retourzendingen. Wat zijn úw rechten en plichten en wat die van de klant?

BTW-AANGIFTE - 16.12.2015

Zo voorkomt u boetes bij de btw-aangifte

Voor het doen van uw btw-aangifte geldt een aantal regels. Ook voor de betaling ervan en voor de boetes die volgen als u de fout ingaat. Hoe doet u het goed, hoe voorkomt u boetes en waar moet u speciaal op letten?

BELASTING BETALEN - 16.12.2015

“Dan vragen we toch even kwijtschelding aan?” Of toch niet?

Stel, u verkeert in zwaar winterweer. En u kunt onmogelijk alle schulden, waaronder die bij de fiscus, betalen. Dan is het toch mogelijk om kwijtschelding te krijgen voor deze belastingaanslagen? Of ligt dat toch even iets anders?

BTW-AANGIFTE - 16.12.2015

Krap bij kas, dan doe je toch een keer een nihilaangifte?

U zit wat krap bij kas en vraagt uw adviseur om een nihilaangifte btw in te dienen. Dan betaalt u die btw er volgend kwartaal wel bij en betaalt u per saldo dus genoeg. Simpel toch? Maar uw adviseur weigert. Hoezo eigenlijk?

ERFDIENSTBAARHEDEN - 08.12.2015

Pad afsluiten met een paaltje?


MAKELAARSCONTRACT - 08.12.2015

Ook zorgen voor derden?

Indien u als makelaar uw zorgplicht niet goed uitvoert, bent u aansprakelijk tegenover uw cliënt. Maar draait u ook op voor schade die een ander lijdt?

UW RAADSMAN - 08.12.2015

Geen boete voor niet-geleverde keuken

Uw cliënt wil in zijn nieuwe woning een andere keuken laten plaatsen. Hij heeft een orderbevestiging van een keukencentrum getekend. Bij nader inzien wil hij deze keuken toch niet hebben. Kan hij er nog onderuit? Wat zegt de rechter?

WONINGHUUR - 08.12.2015

Wel servicekosten voor zonwering


VERKOOP - 08.12.2015

Recht op bijbetaling na ontbinding overeenkomst?

Hoe zit het als een koopovereenkomst die al is afgerond, moet worden teruggedraaid? Het pand moet dan worden teruggeleverd en de koopprijs moet worden teruggestort. Maar wat als de waarde van het pand inmiddels lager is?

MAKELAARSCONTRACT - 08.12.2015

Verhuurmakelaar koos de verkeerde huurder

Indien u als makelaar bemiddelt bij de verhuur van woonruimte, wordt het vinden van een geschikte huurder meestal tot een van uw taken gerekend. Maar wat nu als achteraf blijkt dat deze huurder toch niet zo geschikt is?

IN DE KIJKER - 08.12.2015

Neem meteen na de koop contact op met de gemeente

Uw cliënt heeft een woning in een nieuwbouwproject gekocht. Het huis moet nog gebouwd worden. Waarom is het verstandig om meteen bij de gemeente te checken welke besluiten van toepassing zijn op de nieuwe woning?

BEDRIJFSHUUR - 08.12.2015

Wees duidelijk over wat u precies verhuurt

Aan de vraag wat tot het gehuurde behoort, wordt vaak onvoldoende aandacht besteed. Dit is echter van belang om duidelijk te hebben wat er straks moet worden opgeleverd en in welke staat dat moet gebeuren. Wat is goed om te weten?

GEMEENTE - 08.12.2015

Knisperend haardvuur leidt soms tot burenruzie

Het begint buiten weer langzaamaan winter te worden, zodat de open haard weer aangestoken kan worden. Gezellig, maar zijn de buren er ook altijd even blij mee? Wat als de buren bij de gemeente gaan klagen over de rookoverlast?

AUTO VAN DE ZAAK - 08.12.2015

Nog snel profiteren lage bijtelling door lage CO2 -uitstoot?

De normen voor de verlaagde bijtelling worden jaarlijks iets opgetrokken. Wilt u dit jaar of in 2016 een auto kopen om aan uw werknemer ter beschikking te stellen? Wanneer bent u dan te laat met de aanschaf daarvan?

ARBEIDSTIJD - 08.12.2015

De klok gaat lopen als je bij de eerste klant bent ...

Stel dat uw werknemers niet vanuit uw bedrijf werken, maar met hun bedrijfsauto dagelijks van thuis naar hun klanten gaan. Wanneer begint dan de werktijd? Als zij bij de klant starten of als zij thuis vertrekken? Wat vond het Europees Hof daarvan?

FLEXIBELE ARBEID - 08.12.2015

Oproepcontracten populairder?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek berichtte dat in vier jaar tijd het aantal oproepkrachten met een derde is toegenomen. Hoe zijn de regels per januari 2015 veranderd? Wat is verder goed om te weten?

PERSONEELSBELEID - 08.12.2015

Zorg voor uw mantelzorgers

Uw medewerker neemt de zorg voor zijn moeder op zich. Hij wordt mantelzorger. Hoe zorgt u ervoor dat zijn werk daar niet onder lijdt?

LOONADMINISTRATIE - 08.12.2015

Boekjaar 2015 heeft 53 weken, dus?


ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 08.12.2015

Wees alert als uw werknemer zich na lange tijd beter meldt

Het is natuurlijk fijn als een zieke medewerker weer beter is. Maar toch is er een aantal situaties waarop u alert moet zijn als uw werknemer zich beter meldt. Welke situaties zijn dat? En hoe pakt u dat goed aan?

PERSONEELSBELEID - 08.12.2015

Presteren en leren van feedback

Veel leidinggevenden zien ertegen op om een medewerker aan te spreken op onvoldoende presteren of ongewenst gedrag. Wat zijn de ongewenste gevolgen van het achterwege laten van feedback? Hoe pakt u dat dan aan?

ARBEIDSVOORWAARDEN - 08.12.2015

Wijziging van de arbeidsvoorwaarden mogelijk?

In de loop van de jaren heeft u werknemers verschillende arbeidscontracten aangeboden met verschillende arbeidsvoorwaarden. Nu wilt u de arbeidsvoorwaarden binnen uw bedrijf gelijktrekken. Hoe kunt u dat doen?

PERSONEEL - 08.12.2015

Wet aanpak schijnconstructies ook in horeca

Per 1 juli 2015 is de Wet aanpak schijnconstructies deels ingegaan. Per 1 juli  2016 gelden er nieuwe regels voor de specificatie van de loonstrook en de betaling van het wettelijk minimumloon. Wat betekent dit voor uw administratie?

PERSONEEL - 08.12.2015

Minimumloon in de schijnwerpers

Vanaf 2016 gelden er nieuwe wettelijke regels om ervoor te zorgen dat het minimumloon daadwerkelijk wordt uitbetaald. Op overtreding staan zware straffen!

AUTO VAN DE ZAAK - 08.12.2015

Nog snel een andere auto … Of juist niet?

Volgend jaar gaat de bijtelling voor de auto van de zaak veranderen en de media staan vol met adviezen over het nog snel aanschaffen van een andere auto. Soms is dat echter juist onvoordelig. Wanneer is dat en wat scheelt het?

VEILIGHEID - 08.12.2015

Veiligheid kent ook regels voor de opslag van koolzuur

Opslag van koolzuur kan heel gevaarlijk zijn, dat wordt vaak onderschat in horecaland. Denk aan de veiligheid van personeel, van leveranciers en natuurlijk van uzelf. Daarom is de opslag van koolzuur aan strenge regels gebonden.

KASADMINISTRATIE - 08.12.2015

Alle kassagegevens verplicht bewaren

De gegevens die in uw kassa worden vastgelegd, maken deel uit van uw administratie. Zo moet u niet alleen de afslagbonnen bewaren, maar ook de digitale detailgegevens, zo bleek voor de rechter. Wat betekent dit voor u?

AFTREK HYPOTHEEKRENTE - 08.12.2015

Nog snel extra hypotheekrente betalen?

Horecaondernemers hebben vaak te maken met wisselende inkomsten en winsten. Dit kan het aantrekkelijk maken om hypotheekrente vooruit te betalen. Hoe werkt dat precies? En wat moet u wanneer dan nog ‘even’ regelen?

Cookiebeleid