Alle domeinen

2009 - December

OVERDRACHTSBELASTING - 16.12.2009

De zesmaandsvrijstelling

Als een onroerende zaak binnen zes maanden wordt doorverkocht, is er een tegemoetkoming in de overdrachtsbelasting. Hoe zit dat nu precies? Wij zetten het aan de hand van een aantal cijfervoorbeelden voor u op een rijtje.


EIGENDOMSRECHTEN - 16.12.2009

Eigendom niet geleverd perceel overgegaan?


WONINGHUUR - 16.12.2009

Recht van gebruik en bewoning


WOZ - 16.12.2009

Het belang van de WOZ-waarde neemt toe in 2010

Voor 2010 zijn er diverse fiscale wetsvoorstellen in behandeling waarbij het belang van de WOZ-waarde in andere wetten toeneemt. Hierna volgen enkele in het oog springende veranderingen.


IN DE KIJKER - 16.12.2009

Als het beestje maar een naam heeft

Een handelsnaam of merk heeft voor een onderneming een grote waarde. Vandaar dat veel ondernemingen hun merk beschermen. Wat nu als de gemeente die naam gebruikt voor een hele woonwijk? Wat zegt de rechter hier over?


VERKOOP - 16.12.2009

Voorkomen is beter dan genezen

Als makelaar begeleidt u de koper of de verkoper bij de (ver)koop van een huis. Door goed te adviseren, kunt u een eventuele aansprakelijkheid van uw cliënt voorkomen. Dat is uw vak! Waar moet u daarbij in ieder geval op letten?


UW RAADSMAN - 16.12.2009

De eigen woning staat nooit stil

De fiscale wetgeving rond de eigen woning blijft maar in beweging. Afgelopen maanden zijn er weer verschillende voorstellen gedaan en toelichtingen gegeven. Een aantal hiervan kan van invloed zijn op het moment van aankoop.


WONINGHUUR - 16.12.2009

Als je bezoek niet netjes is, dan ga je maar!

Als het bezoek van uw huurder een deur intrapt, kunt u uw huurder aanspreken voor de schade. Hij is immers aansprakelijk voor zijn bezoekers. Kunt u hem ook buiten zetten? Wat zei de rechter daar laatst over?


VERKOOP - 16.12.2009

Zorg voor de borg

In de koopovereenkomst wordt vaak opgenomen dat de koper een waarborgsom moet storten of een bankgarantie moet stellen. Waar moet u dan op letten?


RECHT - 16.12.2009

Mag ik even vangen nu het nog kan?

Laatst vroeg ABN AMRO één dag voor het faillissement van The Entertainment Group (van o.a. Marco Borsato) nog om extra zekerheden. Kan dat zomaar en hoe zit het als u nog snel even zorgt dat u uw rekening betaald krijgt?


BOUWCALCULATIE - 16.12.2009

Hoe berekent u algemene kosten (door)?

Wat zijn ‘algemene kosten’? Hoe worden algemene kosten zichtbaar? Welk bedrag of percentage berekent u als bouwondernemer in de begroting door? Hoe verdient u de algemene kosten terug?


INCASSO - 16.12.2009

Te hoge incassokosten; wat kunt u daartegen doen?

Er valt een incassobrief van een deurwaarder op de mat. U heeft een rekening niet op tijd betaald en nu wordt er 15% aan incassokosten bijgeteld. Dient u deze te betalen? Zit er een grens aan deze kosten?


BTW - 16.12.2009

Sloop voor bouwgrond; wat is nu beslist?

Recentelijk heeft het Europese Hof van Justitie (hierna: HvJ EG) een belangrijke uitspraak gedaan over of sloop van gebouwen voor bouwgrond onder de omzet- of onder de overdrachtsbelasting valt. Wat is nu beslist? Wat kunt u hiermee?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - 16.12.2009

Te laat of niet?

De eigenaar van een appartement eiste schadevergoeding omdat de aannemer de bouwtijd had overschreden. Wat heeft de rechter daarover nu beslist en wat is dus goed om te weten?


RECHT VAN DE BOUW - 16.12.2009

Niet betalen voor een gescheurde betonvloer!

Bij een onderaannemingscontract is het belangrijk dat duidelijk is wie voor welke werkzaamheden verantwoordelijk is. Die afspraken moeten schriftelijk worden vastgelegd. Wat heeft de rechter daarover nu beslist?


BELASTINGEN - 16.12.2009

Samenwoners naar de notaris?

Vanaf 2010 gelden er andere regels voor de belasting op erfenissen. Hoe pakt dat uit als u ongehuwd samenwoont?


VAKANTIE - 16.12.2009

Uitbetalen vakantiedagen


LOONBELASTING - 16.12.2009

Voorkom extra heffing kerstpakket


WERVING & SELECTIE - 16.12.2009

Sollicitanten screenen op valse diploma’s

Fraude met diploma’s komt steeds meer voor. Ook u kunt te maken hebben met sollicitanten die valse diploma’s aanschaffen en gebruiken tijdens sollicitatiegesprekken. Hoe herkent u valse diploma’s?


ONTSLAG - 16.12.2009

Dezelfde functie-inhoud onder een andere naam

Bij een reorganisatie vervalt de functie van uw werknemer. Hij meent dat u het afspiegelingsbeginsel niet goed heeft toegepast, omdat de nieuwe functie qua inhoud bijna gelijk is aan zijn oude functie. Wie trekt aan het langste eind?


VERREKENING - 16.12.2009

Ik houd het wel in op je loon

Uw werknemer heeft schade veroorzaakt aan uw bedrijfsauto. Herstel kost u al gauw € 3.500,-. Mag u die schade met het loon van uw werknemer verrekenen?


RE-INTEGRATIE - 16.12.2009

Het contract loopt toch binnenkort af

Een medewerker met een tijdelijk contract meldt zich ziek. U wilt hier geen re-integratie-inspanning voor doen. Immers binnenkort eindigt het contract én u bent verzekerd tegen loonkosten bij ziekte. Doet u daar goed aan?


LOONHEFFING - 16.12.2009

Laat extraatjes afdrachtvermindering niet beïnvloeden

Als u van de afdrachtvermindering voor onderwijs wilt profiteren, mag het toetsloon niet te hoog zijn. Extraatjes moet u dus bij voorkeur buiten dit toetsloon houden. Maar hoe doet u dat?


ONTSLAGVERGOEDING - 16.12.2009

Vergoeding na ontslagvergunning?

Wat zegt de Hoge Raad nu over de vergoeding die uw werknemer kan vragen als u hem ontslaat met een ontslagvergunning? Is er nu duidelijkheid?


ONTSLAG - 16.12.2009

“Vaarwel en tot ziens! Ik ga naar de concurrent.”

Maandagmorgen 08.00 uur. Frits komt binnen en vertelt u dat hij gaat vertrekken. Hij gaat bij een concurrent aan de slag! Wat doet u? Ontsteekt u in woede, wenst u hem veel succes of nodigt u hem uit voor een goed gesprek?


BELASTINGAANSLAG - 16.12.2009

voorlopige aanslag checken


BEWAARPLICHT - 16.12.2009

Wat kan worden weggegooid?


AFSCHRIJVEN - 16.12.2009

Versneld afschrijven ook in 2010


PRIVÉ - 16.12.2009

Huis op naam van de kinderen?

Veel ouders hebben vóór 2001 het huis op naam van de kinderen gezet. De kinderen kregen dan de blote eigendom die heel voordelig aangroeit naar volledige eigendom. Helaas gooit de Successiewet per 2010 nu roet in het eten!


PERSONEEL - 16.12.2009

Mag ik je assistente even lenen?

Een abonnee is tandarts en heeft een assistente in dienst die hij nu deels uitleent aan zijn collega. Hij vraagt ons welke kosten hij mag of moet doorberekenen aan zijn collega. Gaat u er maar eens voor zitten … Wat zou u vragen?


ASSOCIATIE - 16.12.2009

Rechter ontziet samenwerking man/vrouw

Als u met uw echtgenoot of partner in een maatschap samenwerkt, bent u allebei ondernemer. Dit levert u de nodige fiscale voordelen op. Hier is onlangs door de rechter nog een besparing aan toegevoegd! Wat kunt u daarmee?


BELASTINGCONTROLE - 16.12.2009

Wie rijdt op te brede banden, staat met lege handen …

Volgens onderzoek probeert één op de drie mensen de fiscus wel eens te tillen. Uiteraard weet de inspecteur dit ook. De fiscus bezit machtige wapens om zich niet in de luren te laten leggen. Dat bleek wel bij een collega!


ADVISEUR - 16.12.2009

Dat zei mijn adviseur, meneer de inspecteur

Vaart u blind op uw deskundige adviseur? Maakt die tóch een foutje, dan kan de belastinginspecteur u een boete opleggen. Maar dat is toch niet uw schuld, zeker? Kunt u zich verschuilen achter uw adviseur?


GENEESKUNDIGE VERKLARING - 16.12.2009

Met de beste bedoelingen

Een internist schrijft twee brieven aan en twee brieven over een patiënt. De ex-partner van de patiënt dient vervolgens een klacht in bij de tuchtrechter. Een casus om van te leren. Hoe zorgt u dat u niet in zo’n steekspel terechtkomt?


PATIËNTENRECHT - 16.12.2009

Ervaringen met klachten

Eind vorig jaar verscheen een rapport van een onderzoek naar ervaringen van mensen die een klacht hadden ingediend. Wat zijn de leerpunten voor u?


BOER EN PRIVE - 16.12.2009

Goed ‘verrekenen’ bij huwelijkse voorwaarden

In veel huwelijkse voorwaarden is afgesproken dat de inkomsten van beide echtgenoten - na aftrek van de kosten van de huishouding - jaarlijks met elkaar worden gedeeld. Wat valt hier allemaal onder? Wat heeft de rechter nu beslist?


ADVISEUR - 16.12.2009

Belegger failliet; wie draait op voor de schade?

Als uw bank op advies van een ander geld heeft gestoken in een beleggingsfonds dat daarna failliet gaat, bij wie kunt u dan aankloppen voor de schade? Wat heeft de rechter daarover gezegd, en wat is goed om te weten?


RECHT - 16.12.2009

Te hoge incassokosten, wat kunt u daartegen doen?

Er valt een incassobrief van een deurwaarder op de mat. U heeft een rekening niet op tijd betaald en nu wordt er 15% aan incassokosten bijgeteld. Dient u deze te betalen? Zit er een grens aan deze kosten?


BOER EN BEDRIJF - 16.12.2009

Houdt nu rekening met gewijzigde perceelsoppervlaktes

Is het u in ‘Mijn dossier’ ook opgevallen, dat uw percelen in oppervlakte zijn gewijzigd? Wat als u het niet eens bent met de oppervlaktes? Wat is raadzaam?


PERSONEEL - 16.12.2009

Onzekerheid troef bij ontslag

Enkele weken geleden heeft de Hoge Raad een belangrijke beslissing genomen over de vergoeding bij ontslag. Helaas brengt die niet de gewenste duidelijkheid. Wat moet u weten?


BELASTINGEN - 16.12.2009

Plukken, maar …

De meeste belastingschulden worden vrijwillig (niet altijd van harte!) betaald. Maar wordt er niet of niet op tijd betaald, dan komt er dwanginvordering. Wat nu?


BELASTINGEN - SUCCESSIERECHTEN - 16.12.2009

Horecazaak cadeau krijgen ...


AUTO - KOOP EN VERKOOP - 16.12.2009

Is een (bestel)auto op gas aantrekkelijk voor u?

Steeds meer particulieren en horecaondernemers stappen over op een auto op gas. Is dat alleen uit milieuoverwegingen of is het ook financieel aantrekkelijk? Waar zit hem dat voordeel dan in? De aanschafprijs is toch hoger?


PERSONEEL - 16.12.2009

Waarmee kunt u uw werknemers verrassen?

Het is voor veel werknemers een jaarlijks terugkerend extraatje, een kerstpakket. Maar ook bij een andere gelegenheid kunt u uw werknemers verrassen met een attentie. Welke mogelijkheden heeft u en wat gaat er mogelijk veranderen?


BEDRIJFSPAND - HUUR EN PACHT HORECAPAND - 16.12.2009

Hij gaat in mijn plaats huren

Als u uw bedrijf wilt verkopen en u heeft uw bedrijfsruimte gehuurd, wilt u dat de nieuwe eigenaar van uw bedrijf de huurovereenkomst overneemt. Kan de verhuurder nog roet in het eten gooien? Hoe pakt u dat handig aan?


FINANCIERING - LENEN - 16.12.2009

Kredietdesk voor horecaondernemers van start!

Er komen steeds meer berichten binnen dat het ook voor horecaondernemers moeilijk is om bij de bank een krediet te krijgen. Heeft u daar ook last van? Er zijn nu twee initiatieven waar u in dat geval voor ondersteuning terecht kunt.


HORECA-CAO - KHN - 16.12.2009

Het cao-horeca overleg tot nu: gaat u er op vooruit?

Zoals u weet, loopt de cao van KHN nog tot april 2010. Er waren echter reeds recente cao-onderhandelingen. Ondanks dat nog niets is ondertekend door werkgevers en werknemers in de horeca, is er toch al wat te melden!


WET- EN REGELGEVING - ROOKVERBOD - 16.12.2009

Even uitblazen na invoering rookverbod?

Minister Klink heeft op 1 december jl. het rapport “Even uitblazen” aangeboden aan de Tweede Kamer en vragen beantwoord over het Besluit uitvoering rookvrije werkplek horeca en andere ruimten. Wat is de stand van zaken?


WET- EN REGELGEVING - 16.12.2009

Piraten en walk-outs aanpakken

U heeft voortaan een extra rechtsmiddel om horeca- piraten en ‘weggaan zonder te betalen’ (walk-outs)strafrechtelijk aan te laten pakken. Wat kunt u doen?


AUTO VAN DE ZAAK - 16.12.2009

Op de foto naar de wintersport


FISCALE WINST - 16.12.2009

Nagekomen kosten na staking onderneming

Na beëindiging van een onderneming gaan de resterende schulden in principe over naar het privévermogen. Dit betekent onder andere dat de rente op deze resterende schulden niet (meer) aftrekbaar is. Is hier nog wat aan te doen?


OMZETBELASTING - 16.12.2009

Bij wanbetalers tijdig btw terugvragen

Als uw klant niet of maar deels betaalt, kunt u de reeds betaalde btw bij de Belastingdienst terugvragen. Maar wanneer vraagt u de btw terug? Hoe zit dat bij een faillissement? Wat heeft de Hoge Raad nu beslist?


SUCCESSIERECHTEN - 16.12.2009

Renteloos geld lenen aangepakt

De Successiewet is ingrijpend gewijzigd. Door tal van mogelijkheden die de oude wet bood om heffing van schenkings- en successierecht te beperken, is een streep gehaald. Dat geldt ook voor de renteloze, direct opeisbare leningen.


MEEWERKENDE PARTNER - 16.12.2009

Man-vrouwfirma; terug van weggeweest?

Sinds een aantal jaren gelden voor man-vrouwfirma’s strengere regels als het gaat om de vraag of de partner gebruik kan maken van bepaalde ondernemersfaciliteiten. Wat is er per 1 januari 2010 gewijzigd?


FISCOTIP - 16.12.2009

Hypotheekrenteaftrek veiligstellen bij echtscheiding

Zodra een huwelijk ontspoort en de echtelieden als ex-partners duurzaam apart gaan wonen, is het opletten geblazen. Vooral in de situatie dat de in de woning achterblijvende echtgenoot alle hypotheekrente voor zijn rekening neemt.


WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 16.12.2009

Wat moet uw adviseur over u vertellen?

Uw accountant of belastingadviseur is waarschijnlijk al sinds jaar en dag uw vertrouwenspersoon. Toch zijn er zaken die uw accountant en belastingadviseur liever niet van u willen weten. Wat is goed om te weten? Wat speelt er?


OMZETBELASTING - 16.12.2009

Teruggaaf buitenlandse btw

Per 1 januari 2010 is de teruggaafprocedure voor buitenlandse btw vereenvoudigd. Hoe werkt deze nieuwe procedure?


OMZETBELASTING - 11.12.2009

Factuurverzuim beboet vanaf 2010?

In het Belastingplan 2010 zit verscholen het voorstel om het niet (tijdig) uitreiken van een factuur als een verzuim aan te merken. Wat houdt het voorstel in en hoe kunt u een boete voorkomen?


SUCCESSIERECHTEN - 11.12.2009

Bedrijfsopvolging bij overlijden; zonder erfbelasting?

Onder de nieuwe Successiewet is verkrijging van ondernemingsvermogen in bepaalde gevallen helemaal vrijgesteld van erfbelasting. Hoe werkt dat? Wat zijn de voorwaarden en waar moet u op letten?


FISCOTIP - 11.12.2009

Levensloop ook voor de DGA

In de praktijk wordt vaak vergeten dat u als directeur-grootaandeelhouder ook mee kunt doen aan de levensloopregeling. Als u deze goed toepast, betaalt de fiscus een flink deel mee. Wat komt daar allemaal bij kijken?


UITSMIJTER - 11.12.2009

Wet te ingewikkeld? Geen boete!


IN DE PIJPLIJN - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 11.12.2009

Ontwikkelingsgeld


LOKALE HEFFINGEN - 11.12.2009

Heeft u wel baat bij de baatbelasting?

Uw gemeente kan baatbelasting heffen als uw, in de betreffende gemeente gelegen, onroerende zaak voordeel behaalt (‘is gebaat’) door voorzieningen die met medewerking van de gemeente tot stand zijn gebracht. Wat is nu beslist?


BEDRIJFSOVERDRACHT - 11.12.2009

Na verkoop nog hand- en spandiensten verrichten?

Als een directeur-grootaandeelhouder de zaak aan een opvolger verkoopt, blijft hij vaak nog enige tijd aan het bedrijf verbonden als adviseur. Heeft hij in dat geval toch nog recht op de fiscale voordelen die een werknemer geniet?


DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 11.12.2009

Bedrijfspand doorschuiven naar BV?

In het Belastingpakket 2010 zijn twee nieuwe doorschuiffaciliteiten opgenomen voor directeuren-grootaandeelhouders die het bedrijfspand privé verhuren aan de eigen BV. Wanneer is overdracht van het pand aan de BV interessant?


PROCEDURE - 11.12.2009

Te laat met bezwaar?

Als u het niet eens bent met een belastingaanslag, moet u binnen zes weken bezwaar maken. Anders staat de aanslag vast, met alle gevolgen van dien.


ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 11.12.2009

Foto’s slim verkleinen en vergroten


ONTSPANNING - FEESTEN & WENSEN - 11.12.2009

Vermijd een ‘fout’ eindejaarsgeschenk


ONTSPANNING - KOKEN - 11.12.2009

Inspiratie voor een feestmaal

Bent u van plan om te koken tijdens de eindejaarsfeesten? Welke websites kunnen u helpen bij het voorbereiden van een lekker feestmaal? Wij zochten er enkele interessante voor u uit.


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 11.12.2009

Lok bezoekers naar uw site met eigen video’s

Maandelijks worden er meer dan 10 miljard video’s online bekeken. Internet­gebruikers verwachten dan ook steeds meer dat zelfs de kleinste website enkele video’s aanbiedt. Hoe verrijkt u uw bedrijfswebsite met video’s?


INTERNETCONNECTIE - WIFI - 11.12.2009

Sneller draadloos surfen met 802.11n

Het heeft jaren geduurd, maar eindelijk is de definitieve versie van de draadloze 802.11n-standaard klaar. Wat is precies de snelheidswinst? Waarop moet u ­letten als u eraan denkt om uw draadloze apparatuur te vervangen?


COMPUTER - BEELDSCHERM - 11.12.2009

Een nieuwe monitor voor uw pc

Overweegt u om een nieuwe desktop-pc te kopen? Of denkt u eraan om uw oude monitor te vervangen door een ‘flatscreen’? Welke mogelijkheden zijn er precies, hoeveel kosten ze en waarop moet u letten? Tijd voor een overzicht...


SOFTWARE - WINDOWS - 11.12.2009

Interessante hulpjes voor Windows 7

Bent u al overgestapt op Windows 7? Deze nieuwe Windows biedt heel wat mogelijkheden, maar enkele softwaretooltjes kunnen u nóg beter op weg helpen. Wat moet u zeker downloaden en installeren?


SOFTWARE - BROWSER - 11.12.2009

Opera Unite: een server draaien in uw browser

In versie 10.10 van Opera zit de langverwachte Opera Unite-technologie. Dat maakt van uw browser een echte server waarmee u bv. rechtstreeks foto’s kunt delen. Hoe werkt dit en wat kunt u er precies mee doen?


CONSUMENT - VEILINGEN - 11.12.2009

Drie tools voor eBay

Elk jaar rond de kerstperiode kan eBay rekenen op 50% extra bezoekers. De reden: foute cadeaus die de ontvangers opnieuw te koop aanbieden. Welke drie hulpjes maken deze veilingsite nog handiger in gebruik?


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 11.12.2009

E-mails zoeken op uw computer

Uit de vele duizenden e-mails op uw computer zoekt u nu net dat ene bericht. Welke hulpmiddelen kunt u het best inzetten om een specifiek e-mailtje snel terug te vinden?


WEBDIENSTEN - VARIA - 11.12.2009

Sites automatisch scannen op nieuwigheden

Het web staat bol van informatie. Het is dus een hele opgave om alle adressen die u interesseren regelmatig te checken op nieuwigheden. Waarom zou u zich dus niet automatisch op de hoogte laten houden van eventuele nieuwigheden?


WEBDIENSTEN - VARIA - 11.12.2009

De kalender van 2010 op papier

Het nieuwe jaar komt eraan. Misschien gebruikt u een elektronische agenda, maar het kan ook nuttig zijn om een ‘papieren’ alternatief voor 2010 te hebben. Waar vindt u hulp?


ZAKELIJK - TELEWERKEN - 11.12.2009

Telewerken: werken zonder files

Veel kantoorbanen kunnen ook (deels) van thuis uit of elders vervuld worden. Waar kunt u zich informeren als u overweegt om telewerk in te voeren?


BELASTINGEN - 11.12.2009

De successiewet is dood, leve de erfbelasting!

Het wetsvoorstel schenk- en erfbelasting is nu aangenomen door de Tweede Kamer. Welke tarieven en vrijstellingen gelden volgens plan?


MESTSTOFFENWET - 11.12.2009

Meet uw voorraden voor de mestwet op 1 januari

De komende maanden zitten veel veehouders met hun adviseur(s) om tafel om de bemestingsplannen voor 2010 te maken. Ook moet u de ‘Opgave aanvullende gegevens’ over 2009 indienen; nl. voor 1 februari 2010. Wat speelt er nu?


BELASTINGEN - 11.12.2009

Vervalt de ureneis?

Naar aanleiding van het Belastingplan 2010 verschenen hier en daar koppen als: “Ureneis voor MKB vervalt”. Dat zette veel mensen op het verkeerde been. Hoeft een urenregistratie niet meer bijgehouden te worden?


ADVISEUR - 11.12.2009

Wanneer is uw adviseur medepleger?

Het kan zijn dat uw adviseur zich dit jaar anders gedraagt dan andere jaren. Want instanties zoals de fiscus kunnen nu niet alleen aan u - bijv. als belastingplichtige - een boete opleggen, maar ook sneller aan uw adviseur. Hoe zit dat?


BOER EN BEDRIJF - 11.12.2009

Welke subsidies kunt u in 2010 aanvragen?

Ook in 2010 kunt u weer in aanmerking komen voor een groot aantal subsidies. Welke subsidies zijn dat en wanneer kunt u ze aanvragen? Wat is raadzaam om nu al te doen?


GEBOUW EN GROND - 11.12.2009

Vergunning onterecht geweigerd. Afrekenen?

Als de gemeente uw bouwvergunning onterecht weigert, lijdt u daardoor waarschijnlijk schade. Kunt u de gemeente aansprakelijk stellen? Welke schade komt voor vergoeding in aanmerking? Wat speelde laatst bij een collega?


BEDRIJFSOPVOLGING - 11.12.2009

Bedrijfsopvolging minder belast

De nieuwe erf- en schenkbelasting die geldt vanaf 2010, is aangepast. De regels voor bedrijfsopvolging zijn veranderd. Wat moet u weten?


BANKKOSTEN - 11.12.2009

Wat nou ‘terugboeken creditcardbetaling’?

Stel, u heeft klanten die afrekenen met een creditcard. Of u gebruikt als ondernemer zelf een creditcard als u iets koopt. Kunt u een creditcardbetaling terugdraaien, bijvoorbeeld na een foutieve aankoop?


VENNOOTSCHAP ONDER FIRMA - 11.12.2009

Vennoot aansprakelijk voor héle belastingschuld?

Zit uw bedrijf in een vennootschap onder firma? Dan bent u aansprakelijk voor álle schulden van de vennootschap. Dus ook voor alle belastingschulden. Is hier nu geen enkel medicijn voor?


BEDRIJFSHUUR - 03.12.2009

Verlenging afgesproken en toch verval van recht

Uw cliënt verhuurt een ‘230a-bedrijfsruimte’ (dus geen woonruimte of 290a-middenstandsbedrijfsruimte). Als hij de huurovereenkomst wil opzeggen, heeft de huurder ontruimingsbescherming. Wat heeft de rechter hier nu over beslist?


MILIEU - 03.12.2009

Energiebesparingsverkenner


BOUWRECHT - 03.12.2009

Gemeente is laks: geen leges!


BURENRECHT - 03.12.2009

Hoeveel blaffende honden kun je hebben?

Als uw cliënt meldt dat zijn buurman een hond heeft, voorziet u geen problemen. En dat die hond af en toe blaft, mag ook geen probleem zijn. Maar waar ligt de grens tussen hinder die er nu eenmaal bijhoort en onrechtmatige hinder?


OVERDRACHTSBELASTING - 03.12.2009

Plussen of minnen

Als bij een verkrijging van een onroerende zaak overdrachtsbelasting is verschuldigd, wordt deze berekend over de waarde in het economisch verkeer van het object. Welke factoren kunnen hierbij een rol spelen?


Cookiebeleid