Bedrijfsopvolging minder belast
De nieuwe erf- en schenkbelasting die geldt vanaf 2010, is aangepast. De regels voor bedrijfsopvolging zijn veranderd. Wat moet u weten?
Erf- of schenkbelasting. Vanaf volgend jaar gelden nieuwe regels voor de belasting over een schenking en over een verkrijging uit een nalatenschap. Het belang is groot (tarief nu max. 68%, 2010: max. 40%). Gelukkig is er een soepele regeling voor bedrijfsopvolgingen. Onder de huidige wet geldt dat 75% van de waarde van het bedrijf is vrijgesteld in het geval van een bedrijfsopvolging via schenking of vererving.
Een bedrijf erven. Vanaf 2010 geldt dat iemand die een bedrijf erft én dat bedrijf voortzet, over de waarde van het bedrijf tot € 1.000.000,- géén erfbelasting betaalt. Van de waarde boven de € 1.000.000,- is 83% vrijgesteld. Voorwaarde is wel dat de overleden ondernemer het bedrijf minimaal één jaar voor het overlijden al in handen had.
Een bedrijf schenken. Een identieke vrijstelling geldt in het geval een bedrijf wordt geschonken aan de bedrijfsopvolger. Een verschil is dat de onderneming ten minste vijf jaar in handen moet zijn van de schenker.
Een écht bedrijf. De belastingvrijstelling geldt alleen voor het overdragen van een echte onderneming (organisatie gericht op het maken van winst). De vrijstelling geldt ook voor de aandelen van een BV waarin die echte onderneming is ondergebracht. Zij geldt niet bij een BV waarin voornamelijk beleggingen zijn ondergebracht.
Vijf jaar voortzetten. Degene die het bedrijf verkrijgt uit een schenking of een nalatenschap, moet dit bedrijf ten minste vijf jaar voortzetten. Anders vervalt de belastingvrijstelling alsnog.
Denk ook aan de inkomstenbelasting! Bij de overdracht van een bedrijf moet óók naar de gevolgen voor de inkomstenbelasting gekeken worden. In beginsel moet de overdragende ondernemer met de fiscus afrekenen over de meerwaarde (inclusief goodwill) van het bedrijf. In veel gevallen is het mogelijk dit op de lange baan te schuiven. Dat kan als de opvolger al ten minste drie jaar in het bedrijf werkt (als werknemer of mede-eigenaar). Of door de boekwinst te gebruiken voor de aankoop van een lijfrente (stamrecht). Een kwestie van vooraf goed plannen.