WONINGHUUR - 16.12.2009

Als je bezoek niet netjes is, dan ga je maar!

Als het bezoek van uw huurder een deur intrapt, kunt u uw huurder aanspreken voor de schade. Hij is immers aansprakelijk voor zijn bezoekers. Kunt u hem ook buiten zetten? Wat zei de rechter daar laatst over?

Overlast telt ook

Het kan natuurlijk ook zijn dat de bezoekers niet direct schade toebrengen, maar overlast veroorzaken. Of, erger nog, de bezoeker begint een hennepkwekerij of verhandelt drugs vanuit het gehuurde. De huurder zal ook in dat geval aansprakelijk zijn voor de schade die door het gedrag van zijn bezoek wordt veroorzaakt; zelfs als hij niets wist van bijvoorbeeld het bestaan van de hennepkwekerij.

Geen vertrouwen meer in huurder. Soms ziet u waarschijnlijk liever dat de bewuste huurder vertrekt, ook al was het strikt genomen alleen zijn bezoek dat in de fout is gegaan. Maakt u een kans als u eist dat uw huurder vertrekt?

Goed huurderschap

De Hoge Raad (LJN: AZ8743) vond dat het maar de vraag is of de huurder zich door de gedragingen van een bezoeker zelf niet als goed huurder heeft gedragen. Daarvoor moet wél voldoende verband bestaan tussen de gedragingen van de bezoeker en het gebruik van het gehuurde. Er is in ieder geval voldoende verband wanneer:

  • de huurder wist van het voornemen tot dergelijke gedragingen en/of daar rekening mee had moeten houden; én
  • de huurder geen maatregelen heeft genomen om dit gedrag te voorkomen.

Tip. Van de wet moet een huurder zich als ‘goed huurder’ gedragen. Neem dit ook in de huurovereenkomst op. Neem ook in de huurovereenkomst op dat de huurder ervoor instaat dat door hem in het gehuurde toegelaten derden geen overlast zullen veroorzaken. Neem ten slotte ook op dat de huurder het gehuurde niet mag onderverhuren en niet in gebruik mag afstaan aan derden!

Wat speelde laatst?

In een gehuurde woning zijn harddrugs gevonden. Volgens de huurder zijn deze harddrugs van een vriend. De strafrechter spreekt de huurder vrij.

De verhuurder vertrouwt hem niet meer en verzoekt de huurovereenkomst te ontbinden. In de huurovereenkomst was opgenomen dat het aanwezig hebben van verdovende middelen verboden is en leidt tot ontbinding. De huurder stelt dat hij strafrechtelijk is vrijgesproken en de verdovende middelen van een vriend zijn. De kantonrechter (LJN: BJ1209) maakt hier korte metten mee; er bestaat voldoende verband tussen de gedragingen van de vriend en het gedrag van de huurder. Het had dan ook op de weg van de huurder gelegen maatregelen te treffen.

Tip. Neem in de huurovereenkomst op:

  • dat het verboden is in het gehuurde:
  • verdovende middelen/drugs te hebben, te gebruiken en te verhandelen;
  • hennep of andere gewassen te telen;
  • andere criminele activiteiten te ontplooien;
  • dat de huurder ervoor instaat dat in het gehuurde toegelaten derden niet in strijd met deze verbodsbepalingen zullen handelen;
  • dat strijd met deze verbodsbepalingen een reden is de huurovereenkomst te ontbinden.

Wat kunt u daarvan leren?

De huurder is aansprakelijk voor schade die zijn bezoek veroorzaakt (mits de bezoeker met zijn toestemming aanwezig is). Wanneer de huurder niks doet om de gedragingen te voorkomen, is er - afhankelijk van de omstandigheden - sprake van slecht huurderschap dat soms de ontbinding van de huurovereenkomst tot gevolg heeft.

Als uw huurder zich niet als goed huurder gedraagt, kunt u hem buiten zetten. Dat kan soms óók als zijn bezoek schade heeft aangericht. Neem daarom in de huurovereenkomst op dat de huurder ervoor zorgt dat bezoek geen overlast veroorzaakt. Zo staat u in ieder geval sterker.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01