WET- EN REGELGEVING - 16.12.2009

Piraten en walk-outs aanpakken

U heeft voortaan een extra rechtsmiddel om horeca- piraten en ‘weggaan zonder te betalen’ (walk-outs)strafrechtelijk aan te laten pakken. Wat kunt u doen?

Horecapiraten. Bezoekers die eten, drinken en slapen zonder te betalen ofwel horecapiraten, kosten de horeca jaarlijks veel geld. Vaak blijft u daarbij bovendien achter met lege handen. Voorheen was het tevens lastig om daar via het strafrecht wat aan te doen.

Restaurants tot heden. Tot heden kon u aangifte doen bij de politie op grond van artikel 326a van het Wetboek van Strafrecht (flessentrekkerij). Daarin staat: Hij die een beroep of een gewoonte maakt van het kopen van goederen met het oogmerk om zonder volledige betaling zich of een ander de beschikking over die goederen te verzekeren, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of een geldboete van de vijfde categorie ( 74.000,-).

Let op. Het probleem met dit wetsartikel is dat het moet gaan om ‘het kopen van goederen’. Het blijven slapen in een hotel zonder te betalen, lijkt niet te vallen onder het kopen van goederen. Bovendien moet het om een gewoonte of beroep van de piraat gaan, oftewel: een eenmalige actie is niet strafbaar. Wel kon - ook bij een eenmalige actie - op grond van het civiele recht een actie worden ingesteld, maar dat betekent in eerste instantie zelf veel kosten maken voor een gerechtelijke procedure. Bovendien moet u dan weten wie de bezoeker was en waar hij woont.

Nieuw wetsartikel. Nu is artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht (oplichting) aangepast en geeft dit artikel ook de mogelijkheid aangifte te doen van oplichting bij het verrichten van een dienst.

Het is echter nog steeds de vraag in hoeverre hiermee eters, die geen valse naam opgeven, maar wel weglopen zonder te betalen aan te pakken zijn. Bovendien heeft u met het doen van aangifte uw geld nog niet terug; daarvoor dient u zich als benadeelde partij met een schadeclaim in het strafproces te voegen.

Tip. Als er sprake is van een valse naam of valse hoedanigheid en er is sprake van een verleende dienst, doe dan in ieder geval altijd aangifte op grond van artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht.

Doe bij een valse naam of een walk-out (bij een verleende dienst), altijd aangifte op grond van artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01