Alle domeinen

2019 - December

PERSONEEL - 20.12.2019

“Ik wil best met de fiets komen baas, help je mee dan?”

We schreven er vaker over: de nieuwe fietsregeling per 2020. Er zijn best wel wat mogelijkheden, maar er doen ook veel indianenverhalen de ronde. Wat is nou de voordeligste manier wat betreft de fiets van de zaak?

ECHTSCHEIDING - 20.12.2019

Hoe bewijst u dat uw ex samenwoont?

U betaalt veel partneralimentatie en uw ex heeft al een hele tijd een nieuwe relatie. Altijd als u de kinderen gaat halen of brengen, is de partner aanwezig. Uw partner ontkent echter dat ze samenwoont. Wat kunt u doen om dit te bewijzen?

AFTREKBARE KOSTEN - 20.12.2019

Kies voor maximale aftrek van uw gemengde kosten

Gemengde kosten mag u maar beperkt in aftrek brengen. Daarbij heeft u een keuze hoe u de beperking bepaalt. Natuurlijk kiest u voor de voordeligste variant. Maar welke is dat in uw situatie en waar moet u voor 2019 nog meer op letten?

Handelspraktijk - 20.12.2019

Nieuwe Leidraad tariefafspraken zzp’ers


PRIVACY - 20.12.2019

Uw energieleverancier en uw recht op dataportabiliteit

Een slimme meter is een handige tool om inzicht te krijgen in het energieverbruik. Laat de AVG helpen bij het overstappen van energieleverancier en besparingen door te voeren. Hoe voert u uw recht op dataportabiliteit uit?

COMPUTER - MOBIEL - 20.12.2019

Behandel uw laptop met zorg

Uw laptop is bedoeld om mee te nemen en op verschillende plaatsen te gebruiken. Maar zo raakt hij ook sneller beschadigd dan een desktopcomputer. Welke fouten moet u zeker vermijden?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 20.12.2019

Wat kan TikTok betekenen voor uw bedrijf?

In de overvolle wereld van sociale media bleek er naast Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat nog plaats te zijn voor een nieuwe speler. TikTok is bij velen nog onbekend, maar wordt steeds belangrijker onder jonge gebruikers.

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 20.12.2019

Zo maakt u Google Drive overzichtelijker

De grote (gratis) opslagcapaciteit maakt van Google Drive een ideale plek om uw bestanden te bewaren en te delen, zowel privé als professioneel. Maar hoe zorgt u ervoor dat u ze ook weer snel terugvindt?

SOFTWARE - BROWSER - 20.12.2019

Geef Chrome-extensies niet te veel vrijheid

Chrome-extensies voegen allerlei nuttige mogelijkheden toe, maar sommige vragen meer vrijheid dan ze eigenlijk nodig hebben. Sinds Chrome-versie 70 kunt u de toestemmingen die u extensies geeft, beter beheren. Hoe gebruikt u deze mogelijkheid.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 20.12.2019

LinkedIn om mensen te rekruteren?

LinkedIn telt ruim 500 miljoen gebruikers wereldwijd. Kunt u dit professionele platform ook gebruiken om nieuwe werkkrachten voor uw zaak te vinden?

BEVEILIGING - PRIVACY - 20.12.2019

Hoe onbekend bent u in de incognitomodus?

Hecht u veel belang aan uw online anonimiteit en gebruikt u daarom wel eens de incognitomodus in uw browser? Hoe anoniem bent u dan eigenlijk echt?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 20.12.2019

Helpt een chatfunctie uw klanten echt?

Uw klanten hebben regelmatig vragen, opmerkingen, suggesties en misschien zelfs klachten. U zou dan een chatfunctie op uw website kunnen overwegen als extra feedbackkanaal. Is dat een goed idee?

EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 20.12.2019

Een optimale website voor 2020

Valt uw bedrijf bij een zoekopdracht nog op tussen de concurrentie? Maak van de optimalisatie van uw website een goed voornemen voor het nieuwe jaar.

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 20.12.2019

Dropbox Paper, wat kunt u ermee?

Samenwerken met collega’s op afstand wordt steeds meer de norm. Ook Dropbox Paper wil zich profileren als een gemeenschappelijke werkplek voor teams. Maar slaagt deze ook in die opzet?

E-MAIL - BEVEILIGING - 20.12.2019

Houd uw e-mail veilig

Natuurlijk wilt u niet dat anderen zomaar bij uw e-mail kunnen komen. Welke beveiligingen zijn er mogelijk en hoe maakt u er optimaal gebruik van?

CONSUMENT - FINANCIEEL - 20.12.2019

PayPal betaalt uw retourkosten


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 20.12.2019

Er zijn spreadsheets en spreadsheets

Excel is prima voor het bijhouden van klantengegevens, het berekenen van offertes, het opmaken van facturen, het beheer van uw voorraad, het bepalen van uw winstmarges, ... Maar er zijn ook alternatieven met meer mogelijkheden.

SOFTWARE - APPS - 20.12.2019

Zo vindt u goedkopere apps


GOED KOOPMANSGEBRUIK - 20.12.2019

Verlies nemen op een renteswap?

Onlangs, op 8 november 2019, heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan over de vraag of en in welk jaar de negatieve waarde van een renteswap ten laste van de winst mag worden gebracht.

HYPOTHEEKRENTE - 20.12.2019

Aflossingsblij ... lang niet altijd

Wanneer de 30-jaarstermijn voor renteaftrek is geëindigd en de nettowoonlast een brutolast wordt, kan herfinanciering moeizaam blijken. De vraag is dan ook of het verstandig is de eigenwoningschuld af te lossen.

INFORMATIEVERPLICHTING - 20.12.2019

Mag de Belastingdienst echt alles vragen?

De stichting die de Museumjaarkaart exploiteert, moet gegevens over het museumbezoek van een van haar kaarthouders aan de Belastingdienst overhandigen. Een bezoek aan het Rijksmuseum kan dus opeens fiscale gevolgen hebben. Dat lijkt ver te gaan.

SCHULDIGERKENNING - 20.12.2019

De herroepelijke (papieren) schenking

De herroepelijke schenking biedt de schenker de mogelijkheid om zijn schenking te herroepen. Dit kan in verschillende situaties nuttig zijn, zowel ter bescherming van de begiftigde maar ook met het oog op de vermogenspositie van de schenker.

BELASTE VERHUUR - 20.12.2019

Gevaar optie btw belaste verhuur bij keuze nieuwe KOR

Als een kleine ondernemer een bedrijfspand huurt en opteert voor met btw-belaste huur, kan hij te maken krijgen met herzienings-btw. Bijv. als hij in een jaar voor minder dan 90% btw-belaste prestaties verricht en op basis van het huurcontract de herzienings-btw moet vergoeden aan de verhuurder.

ONTVOEGING - 20.12.2019

Een negatief opgeofferd bedrag deelneming is ook mogelijk

Bij ontvoeging uit een fiscale eenheid kan het opgeofferde bedrag voor de aandelen in de dochter bij de moedermaatschappij negatief zijn.

ZIEKTEKOSTEN - 20.12.2019

Aftrek van specifieke zorgkosten na overlijden

In de praktijk blijven er onduidelijkheden bestaan over de aftrek van specifieke ziektekosten na het overlijden van de erflater. De advocaat-generaal en de Hoge Raad hebben in een zaak de nodige duidelijkheid gegeven.

EIGEN WONING - 20.12.2019

VvE in de WOZ?

Mag een VvE-reserve een rol spelen bij het bepalen van de WOZ-waarde?

BUITENLANDS BELASTINGPLICHTIG - 20.12.2019

De reikwijdte van Schumacker, waar is het inkomen belast?

Op 8 november heeft de Hoge Raad beslist dat de Schumacker-exceptie Nederland als werkstaat niet verplicht bij de berekening ter voorkoming van dubbele belasting negatieve inkomsten in verband met een in het buitenland gelegen eigen woning, in aftrek toe te staan.

NAVORDERING - 20.12.2019

Rekening-courant wegstrepen?

Voor Rechtbank Noord-Holland stelde een belanghebbende zich op het standpunt dat de opnamen in rekening-courant als een (informele) dividenduitkering moesten worden aangemerkt om aan navordering te ontsnappen.

KINDEROPVANGTOESLAG - 20.12.2019

Grenzen aan de macht van de fiscus

Dat de Belastingdienst soms onacceptabel handelt, moge inmiddels bekend zijn.

RECHT - 19.12.2019

Loonafspraken maken toegestaan?

Het is momenteel lastig om aan (goed) personeel te komen. Werknemers weten dat en dat leidt tot loonsverhogingen en jobhoppen. Dus besluit u om met een aantal collega-ondernemers afspraken te maken. Wat is wijsheid?

ZZP’ERS - 19.12.2019

Zzp’er die nu met cao werkt?

In de nieuwe cao voor architecten staat nu een bepaling die zzp’ers betreft. Wat moet u nu regelen en bewaken? Gelden werknemersregels nu toch voor zzp’ers?

RECHT - 19.12.2019

Kartelvorming, hoe zit dat precies?

Voor een mogelijke opdracht wil de verkoopafdeling (prijs)afspraken maken met enkele concurrenten. Dat is toch kartelvorming en dus verboden? Of zijn er toch nog mogelijkheden hiervoor?

ADMINISTRATIE - 19.12.2019

Met debiteuren en crediteuren overzichtelijk het nieuwe jaar in

Met de focus op uw jaarafsluiting en een goede opstart van 2020 kan het interessant zijn richting uw debiteuren en crediteuren wat betreft de btw nog wat zaken onder de loep te nemen. Wat kunt u zoal doen om deze saldi in toom te houden?

BELASTINGEN - 19.12.2019

Vaststellingsovereenkomst met fiscus wel degelijk bindend?

Na een boekenonderzoek wordt er vaak een vaststellingsovereenkomst gesloten tussen de belastingplichtige en de fiscus. Maar wat wanneer achteraf blijkt dat de uitgangspunten hierbij niet klopten? Kunt u daar dan nog op terugkomen? Wat moet u nu hierover weten?

ADVISEUR - 19.12.2019

Wat per 2020 evalueren met de accountant?

Waarschijnlijk werkt u als administrateur al jaren met dezelfde (externe) accountant. Hij is immers de vertrouwenspersoon van het bedrijf waarvoor u werkzaam bent. Hoe past uw accountant nog het beste bij uw bedrijf? Wat is goed om nu opnieuw af te stemmen?

AUTO VAN DE ZAAK - 19.12.2019

Hoe zit dat met de privébijtelling na vijf jaar?

De bijtelling voor een nieuwe auto gaat na vijf jaar veranderen. Maar wat wordt de bijtelling dan bij werknemers (en de dga)? Hoe zit dat voor elektrische auto’s? Wat kunt u doen als de bijtelling naar uw mening vanaf 2020 te hoog wordt?

WERKGEVERSZAKEN - 19.12.2019

Wet arbeidsmarkt in balans doorvoeren in uw onderneming

Op 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans in werking. Dit brengt de nodige veranderingen met zich mee voor de inzet van arbeidskrachten binnen uw onderneming. Hoe pakt u dat zo aan dat u weer even vooruit kunt?

DEBITEUREN - 19.12.2019

Aanmaning aan oude adres, wiens probleem is dat?

U komt erachter dat u nog een oude factuur heeft liggen die nog steeds niet is betaald door een klant. De factuur is ouder dan vijf jaar maar gelukkig heeft u wel aanmaningen gestuurd! Hoe zit het als de aanmaning naar het oude adres van de debiteur is gestuurd?

AANDEELHOUDERS - 19.12.2019

Schade minderheidsaandeelhouder, directeur niet aansprakelijk

Stel, een dga neemt besluiten die nadelig zijn voor een minderheidsaandeelhouder. Is hij dan in privé aansprakelijk voor de schade? Welke zorgvuldigheidsnorm moet men in acht nemen en dus bewaken? Wat moet worden bewezen? Wat heeft de rechter nu beslist?

TRANSITIEVERGOEDING - 18.12.2019

Hoe berekent u de transitievergoeding?

Per 1 januari 2020 wijzigt de berekening van de transitievergoeding. Er is nogal eens discussie over welke loonbestanddelen meetellen bij de berekening van de transitievergoeding. Hoe zit dat?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 18.12.2019

Uw werknemer is ongeneeslijk ziek

Een op de drie Nederlanders wordt vroeg of laat geconfronteerd met kanker. Dus ook als werkgever krijgt u hiermee te maken. De impact van kanker op een werknemer en zijn werk is groot. Hoe gaat u daar het beste mee om?

REÏNTEGRATIE - 18.12.2019

Loonsanctie UWV bij derde ziektejaar

Onvoldoende re-integratie-inspanningen kunnen een loonsanctie van het UWV tot gevolg hebben. Betekent dit automatisch dat u als werkgever dan een billijke vergoeding moet betalen? Hoe oordeelt de Hoge Raad daar nu over?

LOONKOSTENVOORDEEL - 18.12.2019

Grenzen lage-inkomensvoordeel (LIV) bekend


PERSONEELSBELEID - 18.12.2019

Weg met die rookpauzes!

Tijden veranderen ... tot voor kort was het normaal dat werknemers rookpauzes konden nemen, maar daarover is steeds meer discussie. Stel, u wilt stoppen met deze pauzes. Kan dat zomaar en hoe regelt u dat in de praktijk?

SOCIALE MEDIA - 18.12.2019

Sociale media en personeel

U kunt er niet omheen, sociale media zijn steeds belangrijker voor bedrijven en hun medewerkers. Aan het gebruik zijn echter ook risico’s verbonden. Hoe voorkomt u vervelende berichten door medewerkers op sociale media?

DUURZAME INZETBAARHEID - 18.12.2019

Uw werknemer goed naar de finish

Werknemers moeten steeds langer doorwerken, maar hoe haalt een werknemer fit de eindstreep? Hoe voorkomt u dat hij ziek wordt en wat zijn de valkuilen?

WERKKOSTENREGELING - 18.12.2019

Extra vrije ruimte goed gebruiken met een vergoeding

Volgens de belastingplannen 2020, die inmiddels bij de Eerste Kamer liggen en waarschijnlijk doorgaan, wordt de WKR gunstiger voor het klein- en middenbedrijf. Heeft u straks in 2020 nog ruimte over, hoe benut u deze dan het beste?

BELASTINGAANGIFTE - 17.12.2019

Mise-en-place voor de belastingaangifte 2019?

De meeste horecaondernemers laten hun aangifte inkomstenbelasting verzorgen door hun adviseur. Door voorbereidende werkzaamheden hiervoor te verrichten, kunt u tijd van uw adviseur, en dus op kosten, besparen. Wat kunt u doen?

HORECA-CAO - 17.12.2019

Akkoord over nieuwe cao 2020?

Er is een akkoord over een nieuwe horeca-cao waarin de invloed van de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans duidelijk merkbaar is. Wat dan met oproepkrachten?

BETALINGSVERKEER - 17.12.2019

Betalen uw gasten al met een QR-code?

De laatste tijd komen er steeds meer nieuwe betaalmethoden bij, denk aan AcceptEasy, Apple Pay of Tikkie. U kunt niet al deze innovaties bijhouden. Welke voordelen biedt betalen met een QR-code?

ARTIEST EN BTW - 17.12.2019

Welk btw-tarief voor optredens van een dj?

Het verlenen van toegang tot een muziekuitvoering is belast tegen het lage btw-tarief van 9%. Maar geldt dat ook voor optredens van dj’s? Zo ja, waar hangt dit vanaf? Wat vond de rechter en waar moet u in vergelijkbare gevallen op letten?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 17.12.2019

Rekening-courantschuld als dga met uw BV?

Als dga van uw BV bent u bekend met het begrip rekening-courant. U weet dat het saldo flink kan oplopen als u bijv. via uw BV privé-uitgaven bekostigt. Het oppoetsen van zo’n schuld via verrekening kan gevaarlijk zijn. Waarom is dat?

TAXATIE - 17.12.2019

Taxateur aansprakelijk voor te hoge waardering?

Als een taxateur een pand te hoog of te laag waardeert, kan dat de koper of de verkoper veel geld kosten. Wanneer is de taxateur aansprakelijk voor de uit deze taxatie voortvloeiende schade? Wat zegt de rechter?

OVERDRACHTSBELASTING - 17.12.2019

Laag tarief voor transformatiepanden

De Hoge Raad heeft onlangs duidelijkheid gegeven over de overdrachtsbelasting die de koper van een nog te transformeren pand of ‘kluskavel’ moet betalen.

VERHUUR - 17.12.2019

De nieuwe Warmtewet, wat nu?

Bent u verhuurder en levert u warmte aan uw huurder(s), dan valt u sinds 1 juli 2019 niet meer onder de Warmtewet. Wat betekent dit voor u als verhuurder en wat kunt u doen? We zetten het in dit artikel voor u op een rij.

WONINGHUUR - 17.12.2019

Huurtoeslag voor voormalige recreatiewoningen?

Wellicht heeft u (of uw cliënt) ooit een of meerdere recreatiewoningen gekocht als investering of als ‘tweede huis’. Als u die woning(en) verhuurt voor permanente bewoning, dan is er nu een ontwikkeling gaande waar u alert op moet zijn.

IN DE KIJKER - 17.12.2019

Huurachterstand, wanneer reden voor ontbinding?

Verhuurders van zowel bedrijfs- als woonruimtes worden regelmatig geconfronteerd met niet-betalende huurders. Is een huurachterstand van drie maanden voldoende om het huurcontract te ontbinden? Wat zegt de rechter?

BESTEMMINGSPLAN - 17.12.2019

Zomaar het overgangsrecht inschakelen, kan dat wel?

Stel, de gemeente wil een woonwijk realiseren. Vlakbij ligt alleen nog een veeschuur die dat verhindert. Wat nu? Kan de gemeente dit gebouw onder het overgangsrecht brengen? Hoe zit dat ook alweer? Wat vindt de Raad van State?

UW RAADSMAN - 17.12.2019

(Nog) geen verbod op asbesthoudende daken

Afgelopen zomer is het wetsvoorstel dat een verbod op asbesthoudende daken zou regelen, gesneuveld in de Eerste Kamer. Dat wil echter niet zeggen dat het verbod definitief van de baan is. Wat is de stand van zaken?

OMZETBELASTING - 12.12.2019

Drankje bij het diner, hoeveel btw?

Restauratieve diensten zijn belast met 9% btw. Voor een alcoholhoudend drankje geldt er een btw-tarief van 21%. Maar wat nu als het drankje onderdeel is van een diner? Welk btw-tarief moet u volgens de rechter dan hanteren?

HYPOTHEEK - 12.12.2019

Spaarhypotheek, nog even versneld iets aflossen?

Als u een spaarhypotheek heeft, kan het door de lage rentestand aantrekkelijk zijn hierop dit jaar nog iets extra’s af te lossen. Maar wanneer is dat dan aantrekkelijk als u die keuze moet maken tussen wel of niet extra aflossen?

OMZET OP REKENING - 12.12.2019

Openstaande barbriefjes opschonen

Stel, u besluit een stapel openstaande briefjes, waarvan u vermoedt dat de klant die toch niet meer komt betalen, te willen opschonen. Hoe zit dat dan administratief en fiscaal? Kunt u daarmee nog iets aan schadebeperking doen?

INKOMSTENBELASTING - 12.12.2019

Neem een aanmaning tot het doen van aangifte serieus

Wanneer u de termijn voor de aangifte inkomstenbelasting overschrijdt, ontvangt u eerst een herinnering en later een aanmaning. Uw collega nam deze niet zo serieus en kwam hierdoor fiscaal in de problemen. En bij de rechter?

PERSONEEL - 12.12.2019

Slapend dienstverband uit de droom halen ...

Ook wanneer een werknemer twee jaar ziek is geweest, zo heeft de Hoge Raad nu bepaald, kan een werkgever verplicht worden om het dienstverband in dat geval te beëindigen en een transitievergoeding te betalen. Wat betekent dit?

UITZENDKRACHTEN - 12.12.2019

Controleer uw uitzendbureau

Uitzendkrachten zijn weliswaar relatief duur, maar gemakkelijk tijdelijk inzetbaar, zonder dat u allerlei arbeidsrechtelijke verplichtingen heeft. Het is echter wel zaak om met een bonafide uitzendbureau in zee te gaan. Hoe zit dat?

INKOMSTENBELASTING - 12.12.2019

Laat heffingskorting partner niet verloren gaan!

De overdracht van enkele heffingskortingen wordt al jarenlang beperkt. Volgend jaar (2020) is voor degenen met een partner in beginsel nog maar 20% ervan te verzilveren. Hoe kunt u hier het beste op inspelen?

HYPOTHEEKRENTEAFTREK - 12.12.2019

Blijft de aftrek hypotheekrente bij oversluiten lening?

Als u een andere woning koopt, blijft bij het oversluiten van uw hypotheek in beginsel de rente aftrekbaar. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Onlangs oordeelde de Hoge Raad echter dat deze te streng zijn. Wat betekent dit?

INKOMSTENBELASTING - 12.12.2019

Zijn uw verliezen al verrekend?

Als u in het verleden fiscaal een verlies heeft geleden, dan kunt u dit verrekenen met toekomstige winsten. Verliezen zijn negen jaar voorwaarts verrekenbaar. 2019 is dus het laatste jaar dat u een verlies uit 2010 kunt verrekenen.

ADMINISTRATIE - 12.12.2019

Administratieve eindejaarstips voor 2019

Ook uw administratie nadert het einde van het boekjaar 2019. Welke tips helpen uw administratie, uw adviseur en uzelf om bij het afsluiten van 2019 het overzicht te behouden en 2020 goed op te starten? Wat is de top 3 van dit jaar?

VOORRAAD - 12.12.2019

Voorraadopname eind van het jaar?

Eerder besteedden we al aandacht aan het afwaarderen van uw voorraad. Maar als het gaat om de jaarlijkse voorraadopname, zijn er meer zaken om rekening mee te houden. Wat moet u vooral niet vergeten?

LOONHEFFING - 11.12.2019

Vrije ruimte 2019 optimaal benutten

De werkkostenregeling biedt u de mogelijkheid onbelaste uitkeringen en verstrekkingen te geven aan uw werknemers tot max. 1,2% van de totale loonsom. Kunt u in 2019 nog een onbelaste bonus aan uw personeel of aan uzelf geven?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 11.12.2019

Klopt uw voorlopige aanslag nog?

2019 is bijna voorbij en u heeft al meer zicht op het behaalde jaarresultaat. Kijk daarom of de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting over 2019 nog klopt.

Successieplanning - 11.12.2019

Testament is een erg sterk document!

Wanneer kan een testament ongeldig worden verklaard? Welke procedure moet daarvoor worden gevolgd? Wat is hier nu over beslist door de rechter in een zaak waar iemand op zeer hoge leeftijd een nieuw testament opstelde?

PRIVÉ - 11.12.2019

Inspelen op nieuwe regels voor giften aan goede doelen

Het inkomstenbelastingtarief waartegen u giften kunt aftrekken, verandert. Vanaf 2020 wordt dit tarief gelijkgetrokken met het maximale aftrektarief voor de eigen woning en met 3% per jaar verder afgebouwd. Wat kunt u nu nog doen?

FISCOTIP - 11.12.2019

Koop een gebruikte auto in het buitenland

Jaarlijks worden er honderdduizenden auto’s uit het buitenland gehaald. Dit heeft vooral te maken met de berekening van de bpm. Hoe zit dat precies? Is de import van een gebruikte auto ook voor u interessant?

AUTO VAN DE ZAAK - 11.12.2019

Bijtelling auto terecht achterwege gelaten?

Voor een auto van de zaak past u meestal de forfaitaire bijtelling toe bij de verloning. Als uw werknemer met de auto minder dan 500 km privé rijdt, geldt er geen bijtelling. Tegen het einde van het jaar is het goed om dit nog eens te bekijken.

RECHTSPERSOON - 11.12.2019

Bestaande stichting of nieuwe stichting?

In de praktijk wordt er vaak licht gedacht over het ‘gemakkelijk’ even wijzigen van de doelomschrijving van een stichting. Welke risico’s zitten daaraan vast? Hoe zit het met de ANBI-status? Spelen de kosten een rol? Hoe regelt u dit nu goed?

GEBOUW EN GROND - 11.12.2019

B&B-appartementen zijn niet versneld afschrijfbaar

Wanneer u als startende ondernemer investeringen doet, dan kunt u deze willekeurig en dus versneld afschrijven. Het moet dan wel gaan om investeringen die niet zijn uitgesloten, zoals woonhuizen. Wat nu met B&B-appartementen?

BOER EN BEDRIJF - 11.12.2019

Uitbetaling bedrijfstoeslag 2019

De basis- en vergroeningspremie 2019 is bekendgemaakt. Dit geldt ook voor het betalingsschema. Wat kunt u verwachten van de hoogte van de bedrijfstoeslag en wanneer wordt deze uitbetaald?

GEBOUW EN GROND - 11.12.2019

Stoppersregeling leidt tot hogere WOZ


SUBSIDIE - 11.12.2019

Subsidie jonge landbouwers, wat nu?

De Subsidie jonge landbouwers is opengesteld tot en met 7 februari 2020. U kunt als jonge landbouwer subsidie aanvragen voor bepaalde investeringen. Wanneer bent u een ‘jonge landbouwer’? Welke investeringen komen er in aanmerking?

PATIËNTENRECHTEN - 10.12.2019

Mocht arts uitgaan van toestemming voor doorverwijzing?

Nigel van 6 jaar is door de huisarts doorverwezen naar de kno-arts. Zijn ouders zijn gescheiden en hebben allebei het ouderlijk gezag. De huisarts heeft voor de doorverwijzing geen toestemming gevraagd aan de vader. Wat zei de rechter?

SOCIALE MEDIA - 10.12.2019

Klager op ZorgkaartNederland van de kaart geveegd?

Stel dat er op een dag op ZorgkaartNederland een negatieve review van u verschijnt. Wat kunt u doen als deze review volgens u onrechtmatig is? Moet ZorgkaartNederland deze verwijderen. Wat besliste de rechter hier nu over?

PRAKTIJKORGANISATIE - 10.12.2019

Wat is de rol van het Landelijk Meldpunt Zorg?

Patiënten of hun gemachtigden hebben veel wettelijke klachtmogelijkheden. Niet alleen in uw praktijk, maar er zijn ook landelijke organisaties, zoals het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ). Wat doet het LMZ nu eigenlijk?

ONDERNEMERSCHAP - 10.12.2019

Zzp’er en toch een cao van toepassing?

In de nieuwe cao voor architecten is een bepaling opgenomen die ziet op zzp’ers. Dit roept vragen op. Werknemersregels gelden toch niet voor zzp’ers?

PRIVÉ - 10.12.2019

Kunt u uw kind helpen bij de aankoop van een woning?

Vooral voor starters is de woningmarkt krap, dat is voortdurend in de media. Kunt u een van uw kinderen helpen met de aankoop van een huis, zonder de andere kinderen te benadelen. Wat zijn de alternatieven voor schenken?

LOKALE HEFFINGEN - 05.12.2019

Minder OZB voor verzorgingstehuizen

Sinds het afschaffen van de gebruikersheffing onroerendezaakbelasting voor woningen is er veel discussie over deze heffing bij verzorgingstehuizen. Deze worden namelijk aangeslagen als niet-woningen. Wat is de stand van zaken?

BEDRIJFSHUUR - 05.12.2019

Middenstandsbedrijfsruimte voor drie jaar huren?

U gaat een object verhuren aan een startend ondernemer. Deze wil flexibel huren om eerst te zien of zijn winkel gaat lopen. U wilt daar best in meedenken, maar vraagt zich af of de wet dat toestaat. Waar moet u dan aan denken?

EIGENDOMSRECHTEN - 05.12.2019

Kan verjaring leiden tot een bestemmingswijziging?

Door tijdsverloop kan het feitelijk gebruik van andermans perceel leiden tot gewijzigde eigendomsverhoudingen. Geldt dat ook voor feitelijk gebruik in strijd met een bestemming? Wat zegt de rechter?

IN DE KIJKER - 05.12.2019

Stikstof is verstikkend voor (woning)bouwproductie

De (woning)bouwsector wordt vanwege de stikstofproblematiek op dit moment geconfronteerd met veel extra onderzoek en een hoop gemeenten verlenen geen medewerking meer aan veel bouwprojecten. Wat is de huidige stand van zaken?

UW RAADSMAN - 05.12.2019

Let op onzakelijkheid financiering

Investeringen in vastgoed vragen om flinke financiering. Als uw cliënt deze financiering vanuit privé verstrekt aan zijn eigen BV, dan kan deze als onzakelijk worden aangemerkt. Dit heeft grote fiscale gevolgen als het project niet slaagt.

ERFPACHT - 05.12.2019

Vastgoedeigenaren in Amsterdam opgelet!

Bezit uw cliënt of u zelf vastgoed op erfpachtgrond in Amsterdam, dan loont het de moeite om even dit artikel te lezen. Wat speelt er? Moet er voor het einde van het jaar nog iets geregeld worden?

VERHUUR - 05.12.2019

Ontbinding wegens drugs in pand?

De aanwezigheid van drugs kan aanleiding zijn voor de sluiting van een pand. Wanneer is dat een reden voor de ontbinding van het huurcontract?

Cookiebeleid