Alle domeinen

2019 - Februari

AUTO - 28.02.2019

Zakelijke tankpas, iets voor u?

Er wordt met grote regelmaat reclame gemaakt voor een zakelijke tankpas. Als dat iets voor u is, wat zijn dan de voor- en nadelen en voor welke pas kiest u dan? We zetten het voor u op een rijtje.

CONTRACT EN VOORWAARDEN - 28.02.2019

Beschermd tegen energiecowboys

Veel zelfstandigen worden het slachtoffer van een wurgcontract met bijvoorbeeld energieleveranciers. Wat speelt er, en belangrijker, wat is eraan te doen?

AUTO VAN DE ZAAK - 28.02.2019

Besparing mogelijk bij bestelauto’s en bijtelling?

Als u zelf met een bestelauto rijdt of u laat een werknemer ermee rijden, dan is het belangrijk om vooraf te kijken welke fiscale regeling er van toepassing is. Of u de bestelauto zelf in eigendom heeft of leaset, maakt voor deze regels niet uit.

SCHENKBELASTING - 28.02.2019

Schenkvrijstelling eigen woning verruimd

Bij een schenking ten behoeve van een eigen woning geldt een ruime vrijstelling van schenkbelasting. Er gelden wel de nodige voorwaarden. Deze zijn onlangs versoepeld. Waar komt dit in de praktijk op neer en waar moet u op letten?

SOFTWARE - HULPPROGRAMMA’S - 28.02.2019

Slimmer kopiëren en plakken

Een groot voordeel van werken op een computer is dat u gemakkelijk stukken tekst van de ene applicatie naar de andere kunt kopiëren. Met deze tips en trucs doet u dat nog een stuk efficiënter.

SOFTWARE - PDF - 28.02.2019

Efficiënter aan de slag met Adobe Reader

Pdf-bestanden bekijken, gaat nog altijd het best met de gratis Adobe Reader-software. Reader DC is de laatste versie, en hiermee kunt u heel wat meer doen dan gewoon pdf’s bekijken. Hier zijn enkele nuttige tips.

SOFTWARE - APPS - 28.02.2019

Bestanden bewerken op uw smartphone

Op uw smartphone of tablet bekijkt u informatie, verstuurt u berichten, maakt u foto’s, enz. Maar soms is het ook nodig om een bestand (document, foto, video) te bewerken. Welke tools kunt u daarvoor gebruiken?

BEVEILIGING - PRIVACY - 28.02.2019

Op welke manieren wordt u gevolgd door Google?

Google is bijna overal op internet, zodat het moeilijk is om eraan te ontsnappen. We bekijken een aantal manieren waarop u gevolgd wordt en wat u ertegen kunt doen.

ZAKELIJK - JURIDISCH - 28.02.2019

De AVG, ook voor het MKB

Veel MKB-ondernemers worstelen met de Algemene verordening gegevensbescherming. Weet u zeker dat uw bedrijf de privacyregelgeving goed naleeft?

SOFTWARE - VARIA - 28.02.2019

Tutorials voor alle software


SOFTWARE - BROWSER - 28.02.2019

Handige tab-extensies voor Chrome

Opent u een nieuw tabblad in Chrome, dan ziet u standaard het Google-zoekvak. Met een tab-extensie maakt u daar een mooier of nuttiger tabblad van.

E-MAIL - VARIA - 28.02.2019

Betere salesopvolging in Gmail

Streak is een Chrome-extensie die uw Gmail-webmodule uitbreidt met allerlei functies voor de opvolging van uw klanten. Hoe kan deze tool u helpen om een verkoopproces vlotter te laten verlopen?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 28.02.2019

Wat vinden anderen van uw ontwerp?

Wilt u van collega’s, zakenpartners of klanten feedback krijgen over bv. een nieuw productontwerp, een interieurplan van uw zaak of de structuur van uw website? Welke tools kunnen daarbij helpen?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 28.02.2019

Verschillende manieren om grote bijlagen te e-mailen

Het e-mailen van hele grote bijlagen blijft een uitdaging. Welke mogelijkheden bieden de grote e-maildiensten? En welke alternatieve opties heeft u?

SOFTWARE - IOS - 28.02.2019

Efficiënter aan de slag met iOS 12

Naast de bekende, eerder besproken vernieuwingen in iOS versie 12, zijn er nog heel wat kleinere verbeteringen om efficiënter met uw iPhone of iPad te werken.

SOFTWARE - OFFICE - 28.02.2019

Office 365 in de Mac App Store


INTERNETCONNECTIE - WIFI - 28.02.2019

Hoe goed is de wifi in uw hotel?


TELEFONIE - BERICHTEN - 28.02.2019

Hoe stuurt u berichtjes vanaf uw computer?

Whatsappen of sms’en via het grote toetsenbord van uw computer gaat vaak veel sneller dan vanaf uw smartphone. Maar hoe doet u dat?

OVERDRACHTSBELASTING - 28.02.2019

Splitsingsfaciliteit overdrachtsbelasting

Gaat er bij de splitsing van een vennootschap vastgoed over naar de verkrijgende vennootschap, dan is er overdrachtsbelasting verschuldigd. Onder voorwaarden is er een beroep mogelijk op de ‘splitsingsvrijstelling’.

ROW - 28.02.2019

Winst door bestemmingswijziging ROW

Behaalt een particuliere grondeigenaar een winst op grond door een bestemmingswijziging, dan is deze winst onbelast (box 3). Dit kan anders zijn als de eigenaar zelf actief betrokken is geweest bij de realisatie van de bestemmingswijziging.

ADVISEUR - 28.02.2019

Zorgplicht accountant

Volgens het Burgerlijk Wetboek moet de accountant bij zijn werkzaamheden de zorg van een goed opdrachtnemer in acht nemen.

FISCALE WOONPLAATS - 28.02.2019

‘Duurzaam’ wonen in de praktijk

Het woonplaatsbegrip is een belangrijk begrip binnen de fiscale praktijk. Onlangs werden de richtlijnen die de fiscus hanteert voor de woonplaatsbepaling, openbaar gemaakt. Duidelijk is dat een adviseur bij het adviseren over de fiscale woonplaats oog moet hebben voor alle feiten en omstandigheden.

BTW-TARIEF - 28.02.2019

Btw-kantineforfait en margeregeling aangepast

In verband met de verhoging van het verlaagde btw-tarief zijn de margeregeling en de kantineregeling aangepast.

PERSONEEL - 28.02.2019

Gewijzigd beleid inzake RVU-heffing

Eind 2018 publiceerde de Belastingdienst een handreiking over de Regeling voor vervroegde uittreding (RVU).

SCHENKEN - 28.02.2019

Vermogen overdragen tijdens huwelijk

Ook echtgenoten kunnen (al dan niet bewust) aan elkaar schenken. Die schenking kan belast zijn. Let daarom op bij het overdragen van vermogen tussen eega’s.

PRIVÉGEBRUIK - 28.02.2019

Btw-correctie als gevolg van gewijzigd gebruik

Ondernemers die goederen en diensten in de hoedanigheid van ondernemer aanschaffen en deze goederen en diensten vervolgens privé gebruiken, moeten hiervoor een btw-correctie maken vanwege het privégebruik.

BTW - 28.02.2019

Brexit

Op 29 maart 2019, 23.00 uur Britse tijd vindt de Brexit plaats. Bereid uw cliënt hierop voor.

INKEREN - 28.02.2019

Door berichten in de media geen vrijwillige inkeer

Doordat via de media bekend werd dat er gegevens waren opgevraagd bij een Zwitserse bank, kan er geen sprake meer zijn van vrijwillige inkeer.

ADMINISTRATIE - 27.02.2019

Meer overzicht met een contractenregister

Bedrijven sluiten geregeld contracten met andere partijen, bijvoorbeeld inkoopcontracten of verzekeringen. Bij een calamiteit is het belangrijk snel de papieren bij de hand te hebben. Een contractenregister kan dan goed van pas komen. Waarop te letten?

DEBITEURENBELEID - 27.02.2019

Verstuurt u al digitale betaalverzoeken?

Natuurlijk verstuurt u facturen, maar helpt u uw klanten ook bij de betaling van de factuur? Digitale betaalverzoeken zijn in opmars. Wat zijn de voordelen en voor welke klanten zijn deze geschikt?

BELASTINGEN - 27.02.2019

Afdoening van fiscale overtredingen

Niemand betaalt graag belasting en allerlei ingewikkelde regels naleven is al helemaal niet leuk. Vandaar dat de overheid controleert op naleving van fiscale regels. Hoe gaat de fiscus hierbij om met overtredingen van fiscale regels?

SUBSIDIES - 27.02.2019

Brexit-voucher, max. € 2.500 voor advies!

Stel, u wilt extern Brexit-advies inwinnen over de gevolgen voor uw organisatie. Zoiets kost geld. Wellicht dat de Brexit-vouchers die pijn verzachten. Hoe werkt dat?

PERSONEEL - 27.02.2019

Wel of geen lid branchevereniging, effect op toepassing cao!

Voor de toepassing van een cao is het van belang om te weten hoe u als werkgever daaraan gebonden bent. Soms kunt u immers geen gebruik maken van bepalingen die afwijken van de wet. Werkgevers zien dit snel over het hoofd. Wat speelt er?

ADMINISTRATIE - 27.02.2019

Veilig uw dossiers vernietigen

U moet er niet aan denken … bedrijfsgeheimen of gevoelige informatie die op straat komen te liggen. En dat haalt dan ook nog de publiciteit, brr … Vraagt u zich af hoe u het beste dossiers kunt vernietigen?

ADMINISTRATIE - 27.02.2019

Bewaartermijn niet-absolute termijn voor alles?

Een collega van u ontdekte dat er in adviesland nogal wat verwarring heerst over de werking van de wettelijke bewaartermijn. Zoals de termijn van zeven jaar. “Wanneer gaat deze in en wanneer loopt deze af?”, wilde een administrateur van ons weten.

ONDERNEMING EN RECHT - 27.02.2019

Raad van commissarissen, hoe werkt dat nu goed?

Wat is het voordeel voor de onderneming en uw dga van het hebben van een raad van commissarissen? Welke taken en bevoegdheden hebben commissarissen? Hoe worden ze benoemd? Wat moet hiervoor goed geregeld zijn? Wat moet u bewaken?

Pensioen ex-partner - 27.02.2019

Ex heeft recht op afstorting PEB

Een dga heeft pensioen in eigen beheer (PEB) opgebouwd en dit ondergebracht bij een stichting directiepensioenfonds. Na de scheiding brengt zijn ex haar partnerpensioen liever onder bij een verzekeraar. Moet de man hieraan meewerken?

Erf- en schenkbelastingplanning - 27.02.2019

Hoe kunnen stief- en pleegkinderen fiscaal voordelig erven?

In de schenk- en erfbelasting zijn zoals bekend hoge en lage tarieven. De lage tarieven gelden voor eigen kinderen. Het begrip ‘kinderen’ mag echter ruim worden opgevat, wat biedt dat voor mogelijkheden? Hoe kan uw cliënt die benutten en wat kunt u regelen?

Investeringen plannen - 27.02.2019

Toch investeringsaftrek bij hoge investeringen

Indien uw cliënt in 2018 meer dan € 314.673 heeft geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen, krijgt uw cliënt geen Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Wat is daar nu nog aan te doen? Hoe pakt dat uit? Wat hiervoor regelen?

oudedagsvoorziening - 27.02.2019

De zelfstandige en zijn pensioen

De afgelopen jaren is het aantal zzp’ers gestegen naar 1,2 miljoen. Veel zzp’ers hebben wel iets aan pensioen opgebouwd gedurende de tijd die ze in loondienst werkten. Onderzoek toont echter aan dat veel zzp’ers nu niet of onvoldoende voor hun pensioen zorgen.

Testament - 27.02.2019

Het ondernemerstestament voor uw cliënt

Voor uw cliënt die ondernemer is, is het belangrijk om zijn bedrijfsopvolging ook in zijn testament te regelen. Maar hoe moet u dat doen? Wat zijn de mogelijkheden en welke punten zijn dan van belang om dat goed te regelen voor uw cliënt?

Internationaal erfrecht - 27.02.2019

Erflater daadwerkelijk verhuisd naar Engeland?

Als de erflater naar Engeland verhuist, welk erfrecht geldt er dan? Kunnen de kinderen worden onterfd of hebben ze recht op de legitieme portie? Wat heeft de rechter recentelijk voor een belangrijke uitspraak gedaan over het domicilie van de erflater?

Hypotheek - 27.02.2019

In en uit de stenen

Veel mensen lossen, al dan niet verplicht, af op hun hypotheek. ‘Wie zijn schulden betaalt, verarmt niet’ luidt het adagium, maar in dit geval worden liquiditeiten wel omgezet in stenen. Wat kunt u doen als u het geld later weer uit de stenen wilt onttrekken?

Bedrijfsopvolgingsfaciliteiten - 27.02.2019

De BOF, ondernemingsvermogen en juridische splitsing

Het schenken van aanmerkelijkbelangaandelen blijft ongekend populair. Niet vreemd als u bedenkt dat er met toepassing van de BOF een belastingvoordeel kan worden behaald van 40% van de waarde van de aandelen. Dit vereist wel een goede planning, dus wat nu?

Overlijdensrisicoverzekering - 27.02.2019

Gestopt ... vertel het!

Stoppen met roken is dubbel goed voor de portemonnee. Niet-rokers betalen immers minder premie voor hun overlijdensrisicoverzekering (ORV). Onlangs werd bekend dat 70% van de gestopte rokers dit niet heeft doorgegeven aan hun verzekeraar. Zonde!

Schenkbelasting - 27.02.2019

Als een ton niet genoeg is ...

De verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning wordt vaak benut voor schenkingen van ouders aan hun kinderen. De mogelijkheden zijn echter veel ruimer.

SCHENKVRIJSTELLING - 25.02.2019

Ruimere schenkvrijstelling ook bij reeds betaalde kosten?

Wanneer er een bedrag wordt geschonken, geldt er een verruimde vrijstelling als dit wordt besteed aan een eigen woning. Wat nu als hiervoor eerst kosten worden gemaakt en er pas daarna wordt geschonken? Wat besliste de rechter?

ADVISEUR - 25.02.2019

Mag uw adviseur uw stukken achterhouden?

Een fietsenmaker hoeft een fiets die hij heeft gerepareerd niet mee te geven aan zijn klant als deze de rekening van de reparatie niet betaalt. Geldt dat ook voor uw belastingadviseur of accountant of moet hij wel altijd uw stukken meegeven?

ERF- EN SCHENKBELASTING - 25.02.2019

Bedrijf erven of schenken in 2019 weer voordeliger

De fiscale wetgeving kent een vrijstelling als er bedrijfsopvolging plaatsvindt na erving of schenking, ook wel de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) genoemd. Hoe werkt die BOR en in hoeverre boffen de verkrijgers ervan vanaf 2019?

WERKKOSTENREGELING - 25.02.2019

Meer vrije ruimte in 2020, nu al op in te spelen ...

De werkkostenregeling kent een vrije ruimte van 1,2% van uw loonsom. Dit percentage gaat volgend jaar (2020) hoogstwaarschijnlijk omhoog. Hoe komt de nieuwe regeling eruit te zien en hoe kunt u hier nu al op inspelen?

BEDRIJFSINVENTARIS - 25.02.2019

Privégoederen gebruiken in uw onderneming?

Indien u als ondernemer kosten voor uw onderneming maakt, dan zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar. Wat als u goederen uit uw privévermogen gaat gebruiken voor uw onderneming? Zijn de kosten daarvan dan ook aftrekbaar?

VOORAFTREK BTW - 25.02.2019

Starten met ondernemen, welke btw is wanneer aftrekbaar?

Soms gaat er heel wat aan vooraf, voordat een onderneming uiteindelijk echt van start gaat. Soms worden daar ook de nodige kosten voor gemaakt. Wat doet u met de btw op deze kosten? Wat is het gevolg van een recente wetsaanpassing?

PRIVACY - 25.02.2019

Slim, een aparte privacyverklaring voor uw medewerkers

Sinds de inwerkingtreding van de AVG is een privacyverklaring verplicht. Niet alleen voor uw klanten, maar ook voor uw medewerkers. Waarom is zo’n verklaring nodig en wat moet hierin staan?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 25.02.2019

Nieuwe werknemer, wat voor contract?

U wilt een nieuwe medewerker aannemen, maar u wilt geen risico nemen als u eerder uit elkaar wilt. Bent u dan beter af met een contract voor bepaalde tijd (van één jaar) of voor onbepaalde tijd?

LOONHEFFINGEN - 25.02.2019

“Zeg baas, waarom houd ik zo weinig over van die bonus?”

Stel, u verrast een werknemer met een bonus over 2018. Hij deed zijn best en de cijfers waren goed. De blijdschap was gauw over toen er netto maar 1/3 deel van overbleef. Van zijn brutoloon is dat doorgaans veel meer. Hoe kan dat nou?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 25.02.2019

Concurrentiebeding in tijdelijk contract

Volgens de wet is een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet toegestaan, tenzij er sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Hoe maakt recente rechtspraak nu duidelijk wanneer het wel mag en wanneer niet?

ONTSLAG - 25.02.2019

Stelen ‘in dienstverband’ loont niet

Een werknemer kan in beginsel niet worden ontslagen om iets wat hij privé doet. Alleen als er een direct verband bestaat met het dienstverband, is een ontslag mogelijk. Hoe zit dat als de penningmeester van de personeelsvereniging steelt?

ZIEK - 25.02.2019

Ziek door problemen op het werk?

Een zieke werknemer kreeg ruzie met de bedrijfsarts en kwam niet meer werken vanwege een verstoorde arbeidsrelatie. Moet de werkgever toch loon betalen?

VAKANTIE - 25.02.2019

Nu is het geen goed moment voor vakantie ...

Werknemers moeten in de gelegenheid worden gesteld om vakantie op te nemen. Maar kunt u voorkomen dat een werknemer op vakantie gaat op een tijdstip dat het u slecht uitkomt? Wat zei de rechter?

MEEWERKEND KIND - 25.02.2019

Kind kan toch in dienst zijn voor het UWV


PATIËNTENRECHTEN - 22.02.2019

Met alle kinderen beslissen als moeder dement is?

Mevrouw Puk dementeert en kan haar situatie niet meer goed overzien. Zij heeft geen wettelijke vertegenwoordiger, dus heeft haar arts voor haar beslissingen te maken met haar zes kinderen. Hoe kan hij tot een beslissing komen?

PERSONEEL - 22.02.2019

Hoe gaan oproepcontracten veranderen?

Onlangs heeft minister Koolmees het wetsvoorstel ‘Wet arbeidsmarkt in balans’ ingediend bij de Tweede Kamer. Werkt u regelmatig met oproepkrachten? Dan is het goed om te weten wat er verandert.

ONDERNEMERSCHAP - 22.02.2019

Meer duidelijkheid over begrip ‘gezagsverhouding’

Met de inzet van zzp’ers bent u veel flexibeler dan met de inzet van werknemers, maar hoe voorkomt u dat de fiscus stelt dat er sprake is van een dienstverband? Wat heeft u daarbij aan het beleid van de fiscus inzake de gezagsverhouding?

ONROERENDE ZAKEN - 22.02.2019

Verhogen zonnepanelen de WOZ-waarde?


PATIËNTENRECHTEN - 22.02.2019

Belang van zorgvuldig formuleren in dossier

Tegenwoordig eindigen steeds meer huwelijken in een vechtscheiding. Dit heeft natuurlijk grote weerslag op de kinderen. Als medicus kunt u ongewild tussen beide ouders klem komen te zitten. Hoe kan een goed dossier dan helpen?

BOER EN BEDRIJF - 21.02.2019

Nu subsidie voor beëindigen varkenshouderij

Bent u varkenshouder en ligt uw varkenshouderij in een veedicht gebied met veel omwonenden en is er sprake van geuroverlast? Heeft u geen opvolger om het varkensbedrijf over te nemen of wilt u stoppen? Wat is er nu belangrijk?

PERSONEEL - 21.02.2019

Wordt het verlof doorbetaald?

Medewerkers moeten goed plannen om werk en privé te kunnen combineren. Dit betekent dat een medewerker snel door zijn vakantiedagen heen is. Bestaat er naast vakantie recht op extra verlof? Hoe zit het nu in 2019 met geboorteverlof?

GEBOUW EN GROND - 21.02.2019

De juiste belastingbox voor uw verpachte grond

De belastingheffing over uw inkomsten uit verpachte grond kan erg verschillen. Het is box 1 of box 3, afhankelijk van wie de pachter is. Dat vraagt om nadere uitleg: lees verder wat u nu hierover moet weten!

FISCALE WINST - 21.02.2019

Hoeveel kunt u belastingvrij verdienen in 2019?

Hoe zit het nu fiscaal bekeken voor u als bouwondernemer? Betaalt u nu werkelijk over elke euro die u verdient belasting? Hoe zit het nu met de aftrekposten en vrijstellingen, enz. die u kunt benutten? Wat levert dat belastingvrij op?

AUTO - 21.02.2019

Zakelijke kilometers auto van de zaak toch privé?

Voor privégebruik van de auto van de zaak geldt een verplichte bijtelling. Maar wat is nu eigenlijk zakelijk gebruik en privégebruik? Dat lijkt eenvoudig, maar is het niet altijd. Wat speelde recentelijk hierover bij een collega-ondernemer?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 21.02.2019

Broodfonds, AOV of beide?

Er zijn voor zelfstandigen diverse mogelijkheden om het wegvallen van inkomen op te vangen, te weten: een eigen voorziening treffen, het aangaan van een arbeidsongeschiktheidsverzekering of aansluiting bij een broodfonds. Wat nu?

FISCOTIP - 21.02.2019

Wanneer gaat uw BV in de verkoop?

Indien u als directeur-grootaandeelhouder van plan bent om de komende tijd een of meer BV’s te verkopen, dan is het van belang hiervoor het juiste moment te kiezen. Hoezo en wat scheelt dat?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 21.02.2019

Aftrek zakelijke kosten, van welk inkomen eigenlijk?

Wat speelde er onlangs bij het Hof Den Haag over een directeur van een BV en belastingaftrek van advocaatkosten en kosten van aansprakelijkstelling? Hoezo viel de kostenaftrek tussen wal en schip? Wat is belangrijk om te weten?

GOED OM TE WETEN - 21.02.2019

Loonheffingennummer voor nieuwe BV


BEDRIJFSOVERDRACHT - 21.02.2019

Vrijstelling overdrachtsbelasting verruimd

Bij de overdracht van een eenmanszaak naar een direct familielid, geldt er een vrijstelling overdrachtsbelasting voor het bedrijfspand. Sinds kort geldt dit ook voor de overname van aandelen in een vastgoed-BV. Hoe zit dat?

PERSONEEL - 21.02.2019

Terugbetaald loon aftrekbaar?

Soms moet een werknemer zijn (voormalige) werkgever geld terugbetalen. Dit kan bijvoorbeeld spelen bij te veel ontvangen loon of als er te veel vergoedingen of scholingskosten in aanmerking zijn genomen. Hoe pakt dit fiscaal uit?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 21.02.2019

Borg zonder vergoeding onzakelijk

Als u borg staat voor uw BV, loopt u het risico hierop te worden aangesproken. Indien dit het geval is, dan leidt u een verlies dat u in box 1 mag verrekenen. Er moet dan wel sprake zijn van een zakelijke borgstelling. Hoe zit dit precies?

BTW - 21.02.2019

Suppletieaangifte niet vergeten

Bij de jaarafsluiting 2018 blijkt dat er wat foutjes zijn gemaakt waardoor er te weinig (of te veel) btw is afgedragen. U moet dit corrigeren met een suppletie.

IN DE PIJPLIJN - 21.02.2019

Verruiming werkkostenregeling vanaf 2020


FINANCIERING - 21.02.2019

In 2019 financiering nodig, denk niet alleen in fiscale cijfers ...

Bij de jaarafsluiting 2018 let u als administrateur vanzelfsprekend op het optimaal gebruikmaken van de fiscale faciliteiten. Pas echter op wanneer uw focus bij de jaarafsluiting enkel fiscaal gericht is, dan kan dat u soms duur komen te staan als u moet financieren ...

PENSIOEN - 21.02.2019

Verplichte pensioenregeling?

Verandert uw bedrijf qua werkzaamheden, dan ligt er een verplichte pensioenregeling op de loer! Wat zijn de gevaren die u moet bewaken? Hoe staat u sterk?

WERKGEVERSZAKEN NIEUWE WETGEVING - 21.02.2019

Langer pleegzorgverlof en adoptieverlof


RAPPORTAGE - 21.02.2019

Voorlopige cijfers 2018 nodig, maar voor wie en welke?

Veel collega’s van u hebben nog geen definitieve cijfers over 2018 gereed. Dan zijn voorlopige of conceptcijfers vaak een escape. Maar kiest u dan voor fiscale of voor commerciële grondslagen? En komen die ook als output uit uw boekhoudsoftware?

BELASTINGEN - 21.02.2019

Kabinet wil hoge leningen van dga bij BV aanpakken

Er komt een wetswijziging om het lenen van grote bedragen door dga’s van hun BV te ontmoedigen. Wat is goed om alvast te weten en te doen?

BELASTINGZAKEN - 21.02.2019

Minnelijk taxeren met de Belastingdienst, hoe werkt dat goed?

Vanuit fiscale invalshoek bekeken, is de vraag wat de waarde van een zaak is belangrijk, bijvoorbeeld de waarde van een bedrijfspand, grond, enz. Wanneer is gezamenlijk (minnelijk) taxeren met de Belastingdienst raadzaam? Wat moet u dan regelen en bewaken?

MARKETING - 21.02.2019

Een nieuwe website laten maken

De directie is niet meer tevreden over de huidige website. Die is te oubollig en niet modern genoeg. Dus moet er een nieuwe website komen. En dat werk moet u uitbesteden. Hoe pakt u dat aan?

WEBSITE - 21.02.2019

Slecht bereikbare website: een nieuwe hostingprovider …

De website van uw bedrijf is (te) vaak niet of slecht bereikbaar. En daar komen met grote regelmaat klachten over. Dus moet u op zoek naar een zogenaamde nieuwe ‘hostingprovider’; een plek waar uw website gehost wordt. Waar let u op?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 21.02.2019

Aandeelhoudersregister van de BV goed geregeld!

Wat moet u regelen en bewaken voor het aandeelhoudersregister van de BV? Welke gegevens staan daarin vermeld? Wie stelt het register op en wie moet het tekenen? Wat is een goede oplossing voor als het register is zoekgeraakt?

WERKGEVERSZAKEN - 21.02.2019

Wat is er nieuw voor het kraamverlof?


WERKGEVERSZAKEN - 21.02.2019

Vakantiekaart 2019


ADMINISTRATIE - 21.02.2019

Administratie in de cloud opslaan, waarop moet u letten?

Of ‘we’ niet beter de administratie in de cloud kunnen opslaan, wordt u gevraagd tijdens een intern overleg, want dat zou beter, sneller en veiliger zijn. Er zijn echter veel aanbieders. Hoe maakt u een goede keuze en waarop moet u letten?

WEBSITE - 18.02.2019

Uw horecawebsite op slot voor foute gasten?

In browsers, zoals Internet Explorer, Google Chrome en Firefox, is aan een slotje te zien of een website veilig is of niet. De site maakt dan gebruik van een zogenaamde ‘https-verbinding’. “Is dat per se nodig?”, vroeg een kroegbaas ons.

SUBSIDIES - 18.02.2019

Gesubsidieerde toekomst werknemer en ondernemer 45+

Er bestaat een tijdelijke subsidieregeling (ontwikkeladvies) waarmee u werknemers van 45+ passende bij- of omscholing kunt aanbieden, zodat hun inzetbaarheid ook voor de toekomst perspectief biedt. Hoe werkt dat? Geldt dat ook voor u?

PENSIOENFONDS HORECA - 18.02.2019

Horecapensioen 0,2% erbij per 01.01.2019


BELASTINGCONTROLE - 18.02.2019

Een taartdoos vol met kassarollen en -afslagen

Uw collega bewaarde keurig alle kassarollen en -afslagen in een taartdoos. Hij kwam echter van een koude ‘keuken’ thuis toen de controleurs en de rechter de inhoud niet voor zoete koek aannamen. Wat betekent dit in de praktijk?

ADMINISTRATIE - 18.02.2019

“Sorry, vergeten te factureren, kunt u nog even betalen?”

Uw collega kreeg in 2019 eventjes 13 facturen over 2018 die de leverancier vergeten was om te factureren. “Kan dat zomaar en moet ik alsnog betalen?”, vroeg hij ons. We doken voor hem in de juridische aspecten rondom facturatie ...

ZIEKE WERKNEMER - 18.02.2019

“Chef, ik moet van de arts de zon in ...”

Stel, uw zieke kok appt u doodleuk dat hij van de arts aan de Spaanse Costa moet herstellen van het ziek-zijn. Moet u dat pikken? Wat zei de rechter?

PERSONEEL - 18.02.2019

“Kies je voor ons horecateam, dan verdien je een scooter!”

Steeds vaker bedenken werkgevers in de horeca vanwege personeelskrapte manieren om werknemers aan te trekken door ze in de watten te leggen of te lokken met bijv. een scooter of een personal trainer. Hoe pakt dat fiscaal uit?

RECHT - 15.02.2019

Post voor de vorige gebruiker

Het gebeurt vaak dat de nieuwe huurder of eigenaar van een pand nog post krijgt voor de vorige ‘bewoner’. Daar zit hij natuurlijk niet op te wachten. Zeker niet als het betalingsherinneringen zijn. Wat kunt u hem adviseren?

VERKOOP - 15.02.2019

Buurman jaagt kopers weg

Bij de rechter speelde onlangs een zaak waarbij een onderbuurman met een plakkaat op zijn voordeur de verkoop van een appartement belemmerde.

FINANCIERING - 15.02.2019

Een hypotheek met NHG voor ondernemers

Het acceptatiebeleid voor ondernemers die een hypotheek willen afsluiten, is gewijzigd. Iedere ondernemer die langer dan een jaar actief is, heeft nu een inkomensverklaring ondernemer nodig om een hypotheek met NHG af te sluiten.

TAXATIE - 15.02.2019

Aandachtspunten bij de taxatie binnen een CPO-project

Uw cliënt heeft een taxatie nodig voor de financiering van een nog te bouwen woning binnen een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Hoe bepaalt u de waarde en wat moet er (aanvullend) in het taxatierapport?

WOZ - 15.02.2019

WOZ-waarde kantoorpand, beleggingsverkoop bruikbaar?

Uit een recente uitspraak van het Hof Amsterdam blijkt dat een beleggingsverkoop een goede indicatie kan geven voor het vaststellen van de WOZ-waarde van een kantoorpand. Hoe zit dat? Waar moet u rekening mee houden?

VERKOOP - 15.02.2019

Beleggen in vakantiewoningen


UW RAADSMAN - 15.02.2019

Wat hoort er bij de eigen woning?

Fiscaal kan het belangrijk zijn wat wel en niet tot de eigen woning behoort. Dit is vooral voor de renteaftrek van belang. Mag een garage tot de eigen woning worden gerekend? Hoe om te gaan met grote percelen grond naast de woning?

IN DE KIJKER - 15.02.2019

Voldoen uw dossiers aan de Wwft en de AVG?

We krijgen veel vragen over het spanningsveld tussen de Wwft en de AVG. Als makelaar moet u immers allerlei gegevens opnemen in uw dossiers, maar hoe zit dat dan met de AVG? Waar moet u rekening mee houden?

PERSONEEL - 15.02.2019

Fiscaal voordelig thuiswerken bestaat écht wel hoor!

Thuiswerken is helemaal van deze tijd en goed voor het milieu. Bovendien bestaan er tal van fiscale faciliteiten voor. Welke zijn dat en onder welke voorwaarden kunt u er gebruik van maken?

BESTELAUTO - 15.02.2019

Bestelbus enkel geschikt voor goederenvervoer?

Als een bestelauto vrijwel uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen, is de bekende bijtelling niet van toepassing. “Mag een bestelbus dan wel twee zitplaatsen hebben?”, vroeg een abonnee ons.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 15.02.2019

Breng orde in uw bestanden

Het terugvinden van bestanden en mappen op uw pc is niet altijd vanzelfsprekend. Deze eenvoudige trucs en tools leiden tot een beter overzicht in Windows.

WEBDIENSTEN - ONLINE AGENDA - 15.02.2019

Werk efficiënter met Google Agenda

Google Agenda is een zeer handige toepassing voor het bijhouden van uw zakelijke en persoonlijke verplichtingen. Wij verzamelden enkele tips waarmee u de efficiëntie ervan nog kunt opkrikken.

ZOEKEN - GELUID - 15.02.2019

Op zoek naar audio


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 15.02.2019

G Suite: Googles cloud voor bedrijven

G Suite is een online cloudsuite van Google-diensten voor bedrijven. Het betreft een betaalde dienst, maar biedt deze ook waar voor zijn geld?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 15.02.2019

Gepersonaliseerde beltonen

Lijkt u dit niet handig: aan de hand van de beltoon weten wie u belt. Hoe koppelt u specifieke beltonen aan bepaalde contactpersonen?

WEBDIENSTEN - ONLINE CHAT - 15.02.2019

Efficiënt chatten in uw bedrijf

Werkt u met meerdere interne of externe medewerkers, dan is een ‘businesschat’-dienst interessant. Welke zijn de belangrijkste diensten?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 15.02.2019

Sneller met de juiste swipe

Mobiele mailapps maken uitgebreid gebruik van ‘swipes’ of veegbewegingen om allerlei acties op een bericht toe te passen. Maar doen die wel wat u wilt?

SOFTWARE - APPS - 15.02.2019

Andere appwinkels naast de Google Play Store?

De Android-appwinkel die u het best kent en wellicht altijd gebruikt, is de Google Play Store. Er zijn echter nog andere appwinkels. Welke zijn betrouwbaar?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 15.02.2019

Organiseer uw evenementen online

Plant u binnenkort een evenement zoals een workshop, opleiding, productvoorstelling, seminar of bedrijfsuitstap? Wist u dat u de organisatie en opvolging hiervan volledig online kunt laten afhandelen?

ZAKELIJK - VARIA - 15.02.2019

De juiste mobiele etiquette binnen uw bedrijf

Tijdens vergaderingen of klantencontacten worden uw werknemers vaak afgeleid door hun smartphone. Bliepende berichtjes, mails en inkomende gesprekken kunnen tot frustraties leiden. Hoe vermijdt u dat?

WEBDIENSTEN & APPS - VIDEO - 15.02.2019

Voor nóg betere video’s


SMARTPHONE - PRINTEN - 15.02.2019

Foto’s afdrukken vanaf uw smartphone

Af en toe wilt u een digitale foto die u op uw smartphone gemaakt heeft, toch nog weleens ouderwets afdrukken. Hoe doet u dat en waar moet u op letten?

ZAKELIJK - VERKOOP - 15.02.2019

Laat platforms voor u werken

Veel ondernemers behalen een aanzienlijk deel van hun omzet via internet. Platforms als bol.com en Amazon kunnen dan een interessante aanvulling zijn.

ZORGVERLOF - 11.02.2019

Wat verandert er voor geboorte- en adoptieverlof?

Er wordt in de media veel gesproken over het uitgebreide vaderschapsverlof. Maar dat is niet het enige dat per 1 januari 2019 is veranderd, ook het geboorte-, adoptie- en pleegverlof is uitgebreid. Voor wie geldt dat én ... wat kost het?

PENSIOEN - 11.02.2019

Verplicht overstappen naar ander pensioenfonds?

Als uw bedrijf andere werkzaamheden gaat doen, heeft dat mogelijk ook gevolgen voor de aansluiting bij een (ander) bedrijfstakpensioenfonds. Moet u daar zelf achteraan of kunt u rustig afwachten? Waar moet u rekening mee houden?

DIENSTVERBAND - 11.02.2019

“Ik wil bij u als zzp’er werken, niet als werknemer!”

Het komt steeds vaker voor in de praktijk dat werknemers hun dienstverband inruilen voor zelfstandig ondernemerschap en dus zzp’er worden. De eerste rechtszaken zijn er zelfs al. Wat als u zo’n aanbod krijgt, wat is dan wijsheid?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 11.02.2019

Nu alvast een concurrentiebeding voor straks

Als werkgever mag u geen concurrentiebeding opnemen in een tijdelijk arbeidscontract. Een werkgever nam daarom in het tijdelijke contract een concurrentiebeding op voor als het een vast contract zou worden. Mag dat?

LOONBESLAG - 11.02.2019

Versoepeling loonbeslag uitgesteld


WERVING - 11.02.2019

Met LinkedIn kandidaten zoeken

Het is niet altijd even gemakkelijk om geschikte kandidaten te vinden voor uw vacature. LinkedIn kan een zinvolle tool zijn. Hoe kunt u dit socialemediakanaal gebruiken bij uw zoektocht?

SOLLICITATIE - 11.02.2019

Sollicitanten gelijk behandelen, hoe dan?

Het is en blijft een hot item: discriminatie bij sollicitaties. Meestal gebeurt het niet bewust, u zoekt gewoon de beste kandidaat. U moet sollicitanten natuurlijk gelijk behandelen en een eerlijke kans geven. Wat mag er nu wél en wat niet?

LOON TIJDENS ZIEKTE - 11.02.2019

MKB-verzuim-ontzorg-verzekering

Minister Koolmees heeft in december 2018 de plannen gepresenteerd voor de loondoorbetaling bij ziekte. Hoe zit dat met de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering?

VENNOOTSCHAP ONDER FIRMA - 11.02.2019

Oei, Vof van uw collega bleek een schijnconstructie ...

Als u samenwerkt in een Vof, biedt dat een aantal fiscale voordelen. Er moet dan wel sprake zijn van een reële Vof en niet van een schijnconstructie. Wat is bepalend en hoe voorkomt u problemen met de fiscus, zoals uw collega?

VENNOOTSCHAP ONDER FIRMA - 11.02.2019

Wat is een ‘reële’ winstverdeling bij een man-vrouw-Vof?

Binnen een Vof dient de winst over de vennoten verdeeld te worden. Hoe zit dit precies bij een man-vrouw-Vof? Welke aspecten zijn speciaal van belang en wat zijn de gevolgen als de inspecteur de winstverdeling niet accepteert?

VERHUUR ONDERNEMING - 11.02.2019

Wel eens aan verhuur van uw onderneming gedacht?

Als u bijvoorbeeld (tijdelijk) geen tijd heeft voor uw onderneming maar u deze nog niet wilt verkopen, valt het te overwegen uw onderneming te verhuren. De exploitatie van de onderneming gaat dan tijdelijk over op een ander. Waar moet u op letten?

FACTUURVEREISTEN - 11.02.2019

Postbusnummer als adres op factuur, mag dat?

Voor de btw is een juiste factuur van essentieel belang. De factuur moet aan een aantal vereisten voldoen. Een veelgestelde vraag is of het vermelden van een postbusnummer voldoende is om aan de factuurvereisten te voldoen.

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 11.02.2019

eHerkenning rukt op

Het is niets nieuws, maar het gebruik ervan neemt met rasse schreden toe: eHerkenning. Hoe is het daarmee gesteld anno 2019 en wat moet u weten als het gaat om de aanvraag en het gebruik ervan?

AUTOKOSTEN - 11.02.2019

Afschrijfkosten en btw vaak vergeten post bij autokosten

Wij kregen signalen uit adviesland dat bij de bepaling van de totale autokosten de afschrijvingen en niet-aftrekbare btw vaak vergeten worden. Wat is er aan de hand en wanneer zijn die totale autokosten dan van belang?

FISCALE WINST - 08.02.2019

Investeren met fiscaal voordeel

De onlangs gepubliceerde Energielijst 2019 en Milieulijst 2019 laten zien welke investeringen voor u fiscaal voordeel kunnen opleveren. Waar moet u op letten?

ONROERENDE ZAKEN - 08.02.2019

Recreatiewoning als eigen woning?

Als er sprake is van een ‘eigen woning’, dan is de financieringsrente daarvan in het algemeen een aftrekpost. Maar wanneer is een woning nu eigenlijk een eigen woning? Wat speelde er onlangs bij de rechter?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 08.02.2019

Belastingdienst en uw privacy

Ook de Belastingdienst moet zich houden aan de algemene privacywetgeving. Dat kan botsen met het opvragen van gegevens, maar dat kan u ook van pas komen. Wat speelt er zoal?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 08.02.2019

Wie is schuldig, u of uw adviseur; wat met de boete?

De boetes bij overtreding van belastingwetten zijn fors en hangen af van de mate van verwijtbaarheid of schuld. Maar wiens schuld is het eigenlijk? Wat speelde er hierover bij de rechter? Wat als ook de accountant schuld heeft?

FISCOTIP - 08.02.2019

Voorkom te hoge bijtelling

Een bijtelling van 22% voor een nieuwe auto is best redelijk. Voor een auto van een aantal jaren oud is die redelijkheid echter al minder en de bijtelling hoger. Hoe kunt u dat voorkomen en waar moet u dan allemaal op letten?

SUCCESSIEPLANNING - 08.02.2019

Verhuisd naar Engeland, wat met de erfenis?

Als de erflater naar het buitenland is verhuisd, welk erfrecht is er dan van toepassing? Hoe zit dat met de legitieme portie (het wettelijk erfdeel)? Wat wordt er bedoeld met domicilie? Wat heeft de rechter hier nu onlangs over beslist?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 08.02.2019

Waarom geruisloos uit de BV terugkeren?

Als ondernemen in een BV fiscaal niet langer interessant is, kan overwogen worden om de onderneming voort te zetten als eenmanszaak. Deze overgang gaat vaak ruisend (met afrekening). Toch is dat niet altijd de beste oplossing.

TUCHTRECHT - 07.02.2019

Aanpassingen van tuchtmaatregelen in 2019

Wat is het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg in verband met de verbeteringen die worden doorgevoerd in het tuchtrecht en verbeteringen ten aanzien van het functioneren van de wet?

PATIËNTENRECHTEN - 07.02.2019

Een vergoeding voor een kopie van het medisch dossier?

Als uw patiënt verzoekt om een kopie van zijn medisch dossier, wilt u daar soms echt wel een vergoeding voor vragen. Sommige patiënten maken het nu eenmaal erg bont. Mag u dat nu de AVG van kracht is?

ARBEIDSTIJDEN - 07.02.2019

Minder werken om alles te kunnen combineren ...

Voor werknemers is het belangrijk om werk en privé goed op elkaar af te kunnen stemmen. Wat nu als uw werknemer minder wil gaan werken vanwege drukte thuis? Kan hij dan een beroep doen op de Wet flexibel werken? En dan?

BOER EN BEDRIJF - 07.02.2019

Graasdierpremie aanvragen op ‘niet-subsidiabele grond’

Houdt u schapen en/of vrouwelijk vleesvee en wilt u graasdierpremie aanvragen? U kunt dit vanaf 2019 alleen aanvragen voor graasdieren die op niet-subsidiabele grond grazen. Met welke voorwaarden moet u rekening houden?

BOER EN BEDRIJF - 07.02.2019

Definitieve regels vanggewas na maïs

De aangescherpte regels voor het verplichte vanggewas na maïs op zand- en lössgrond zijn definitief. Aan welke regels moet u zich vanaf dit jaar houden? Welke maatregelen neemt u?

GEBOUW EN GROND - 07.02.2019

Ruilverkaveling: gelijke monniken, gelijke kappen

Als bij een ruilverkaveling het ruilplan is vastgesteld, kan daar dan nog beroep tegen worden aangetekend? Wat geldt er bij een ruilverkaveling als uitgangspunt? Welke belangen moeten tegen elkaar worden afgewogen?

GEBOUW EN GROND - 07.02.2019

Geen sprake van gebruiksrecht, terrein ontruimen?

Als grond al geruime tijd in gebruik is, ontstaat er dan een gebruiksrecht? Kan de gebruiker eigenaar worden door verkrijgende verjaring? Wat is daarvoor vereist? Wat speelde hierover recentelijk bij de rechter? Wat is er nu beslist?

BELASTINGEN - 05.02.2019

Middeling, levert dat wat op?

Met middeling kunt u een deel van uw betaalde inkomstenbelasting terugkrijgen. Wanneer komt u hiervoor in aanmerking? Hoe werkt dat? Veel belastingbetalers vergeten om gebruik te maken van deze regeling. Wat moet u checken?

RECHT VAN DE BOUW - 05.02.2019

Vrachtwagenchauffeur aansprakelijk voor kabelschade?

Als een vrachtwagenchauffeur die zand levert op een bouwterrein een kabel beschadigt, handelt hij dan onrechtmatig? Is hij dan altijd aansprakelijk? Wat heeft de rechter nu recentelijk hierover beslist?

AUTO - 05.02.2019

Tweede luxe auto voor privéritten?

Indien u met uw auto van de zaak per jaar meer dan 500 km privé rijdt, ontkomt u niet aan een fiscale bijtelling van in principe 22%. Wat nu als u een tweede auto koopt voor uw privéritten?

RECHT VAN DE BOUW - 05.02.2019

Meerwerk goed geregeld

Meerwerk is niet altijd een gemakkelijk onderwerp. In de praktijk ontstaat achteraf nogal eens gedoe over de prijs van met name kleine aanpassingen. Waarom gaat dat mis? Hoe kunt u dat verbeteren? Hoe staat u nu sterk?

BTW - 04.02.2019

Doorverhuur gehuurde vakantiewoning, een btw-reisje!

De reisbureauregeling, dat is toch voor pakketreizen en zo? We schreven er eerder over. Onlangs besliste de Europese rechter over inhuur en doorverhuur van vakantiewoningen. Daarom een update. Wat verandert er daardoor voor u?

VOEDSELVEILIGHEID - 04.02.2019

Fusie van twee laboratoria bij NVWA


KAARTPRIJS EN BTW - 04.02.2019

Btw-verhoging doorberekenen, nog twijfel?


LOONKOSTENSUBSIDIES - 04.02.2019

Nieuwe uurlonen voor het lage-inkomensvoordeel (LIV)

Als u personeel in dienst heeft met een laag (cao-)uurloon, kunt u hiervoor een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen. De criteria hiervoor zijn per 2019 gewijzigd. Wat betekent dit en hoe kunt u hier handig op inspelen?

FINANCIERING - 04.02.2019

Makkelijker een hypotheek krijgen?

Als horecaondernemer een hypotheek voor een huis krijgen, is echt geen makkie. Wat veranderen de nieuwste NHG-regels per 2019 daar nu aan?

INKOMSTENBELASTING - 04.02.2019

Algemene heffingskorting (partner) toegepast?

In het land van de fiscale kortingen (arbeidskorting, heffingskorting, etc.) wordt het voor velen even duizelen. Daarom eens aandacht voor de algemene heffingskorting per 2019. Valt daar voor u iets te beïnvloeden en/of te winnen?

PERSONEEL - 04.02.2019

Personeel gooit met modder in groepsapp, tel eerst tot tien!

Het staat een ontevreden werknemer vrij om zich kritisch over zijn werkgever uit te laten. Maar hoever mag hij daarbij gaan voordat er sprake is van verwijtbaar gedrag? Wat zei de rechter?

HORECAKOSTEN - 04.02.2019

Een bedrijfsfilmpje van uw horecazaak?

U wilt een bedrijfsfilmpje (laten) maken om uw horecagelegenheid te promoten. Het is trendy, ook op sociale media. Doet u dat zelf of besteedt u het liever uit? Met dit zesstappenplan pakt u het goed aan.

AUTO VAN DE ZAAK - 04.02.2019

Aan tafel ... klimaat en de elektrische auto op het menu?

U heeft er ongetwijfeld over gehoord: het klimaatakkoord en de overleggroep Mobiliteitstafel. Onlangs kwamen de plannen naar buiten. Wat moet u weten als u elektrisch rijden in het vizier heeft? Moet u daarop wachten of juist niet?

HYPOTHEEK - 01.02.2019

Opletten bij overbruggingshypotheek

Als op de datum van overdracht van een woning bij de notaris blijkt dat er (kortgeleden) een overbruggingshypotheek op deze woning is gevestigd, kan dit de overdracht in gevaar brengen. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?

BEDRIJFSHUUR - 01.02.2019

Huurbeëindigingsovereenkomst, waar moet u op letten?

U wilt uw bedrijfsruimte herontwikkelen, dus u heeft deze ruimte voor bepaalde tijd verhuurd. Alles loopt uit. U wilt de huur wel beëindigen, maar u wilt niet dat de huurder vertrekt, want u kunt de inkomsten goed gebruiken. Wat te doen?

VERKOOP - 01.02.2019

Wie krijgt het belastingvoordeel?

Als een pand binnen zes maanden weer wordt doorverkocht, krijgt de koper een ‘korting’ op de overdrachtsbelasting. Waar moet u dan op letten?

UW RAADSMAN - 01.02.2019

Belastingvrije schenking voor de eigen woning

Uit cijfers blijkt dat de schenkingsvrijstelling eigen woning vaak gebruikt wordt door ouders die hun kind willen helpen bij de financiering van een woning. De staatssecretaris heeft onlangs meer duidelijkheid gegeven over de voorwaarden.

WOZ - 01.02.2019

Risico op herziening btw drukt koopprijs recreatiewoning

Als een recreatiewoning enkel wordt verhuurd aan derden, kan de aankoop-btw worden teruggevraagd. Het risico bestaat dat deze btw later (deels) moet worden terugbetaald. Wat speelde daarover onlangs bij de rechter?

MILIEU - 01.02.2019

Energiebesparings- en informatieplicht voor bedrijven

Verkoopt of verhuurt u als makelaar een bedrijfspand? Wijs de koper/huurder dan op de nieuwe regels voor energiebesparing en de informatieplicht daarover. Hoe kunt u vragen van kopers of huurders beantwoorden?

ACTUALITEIT - 01.02.2019

Uw aanbieding een beetje opleuken, link, linker, linkst!

Als u een product of een dienst wilt verkopen, benadrukt u natuurlijk vooral de goede eigenschappen. Wat als u daarbij overdrijft, of het zelfs niet al te nauw neemt met de waarheid? Wat besliste de rechter onlangs?

BUITENLAND - 01.02.2019

Brexit, deal or no deal, wat te doen?

U weet het wel, het is meer dan waarschijnlijk dat op 29 maart 2019 het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. Dit raakt meer bedrijven dan gedacht. Ook uw bedrijf?

ADMINISTRATIE - 01.02.2019

Weer tijd voor de administratieve schoonmaak ...

Aan het begin van ieder jaar mag weer een deel van uw administratie de shredder in. Wat valt er allemaal onder uw administratie en hoe zorgt u dat u niet in de fout gaat?

FINANCIERING - 01.02.2019

Nieuws voor ondernemers die een huis willen kopen

Voor veel zelfstandig ondernemers is het niet eenvoudig een hypotheek voor hun woning te krijgen. Banken vinden het inkomen vaak te onzeker en wijzen de aanvraag af. Wat kunnen de nieuwe NHG-regels voor ondernemers betekenen?

FISCALE WINST - 01.02.2019

Milieuvriendelijk investeren ook weer in 2019 beloond!

Als u dit jaar milieuvriendelijk investeert, kunt u weer rekenen op forse fiscale tegemoetkomingen. Welke tegemoetkomingen zijn dat, welke investeringen betreft het en hoeveel levert het op? Verspeel echter niet uw aftrek ...

VERVOER - AUTO - 01.02.2019

Elektrische auto van de zaak

De bijtellingsregeling voor de auto van de zaak is veranderd. Een elektrische auto blijft voordelig, maar verdiep u goed in de nieuwe regels voor u kiest.

WEBDIENSTEN - NOTITIES - 01.02.2019

De extra’s van Evernote

U kent Evernote wellicht als de handige notitiedienst waarmee u gemakkelijk informatie kunt verzamelen en raadplegen vanaf ieder toestel. Maar Evernote heeft ook nog enkele aanverwante producten.

SOFTWARE - APPS - 01.02.2019

Welke apps kunt u offline gebruiken?

Heeft u even geen internet of surft u via een dure verbinding in het buitenland? Geen probleem: deze apps kunt u offline gebruiken op uw smartphone.

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 01.02.2019

Google Analytics nog toegankelijker


SOFTWARE - BROWSER - 01.02.2019

Meerdere websites openen per project


VERVOER - AUTO - 01.02.2019

Interessante apps voor in de auto

Wellicht gebruikt u in de auto ook soms een navigatie-app op uw smartphone. Er zijn echter nog andere handige apps voor chauffeurs.

SOFTWARE - VIDEO - 01.02.2019

Efficiënter aan de slag met VLC

VLC is een gratis mediaspeler voor Windows, Mac en mobiele platformen. Met enkele tips en trucs kunt u er nog beter en efficiënter mee aan de slag.

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 01.02.2019

Wanneer welke virusscan?

Een antivirusprogramma probeert u continu, automatisch te beschermen tegen infecties met malware en ransomware. Toch moet u ook op regelmatige basis zelf een scan starten. Wanneer moet u welk soort scan uitvoeren?

ONTSPANNING - BOEKEN - 01.02.2019

Welke boeken passen bij u?

Het aanbod aan papieren en elektronische boeken is enorm. Bent u op zoek naar suggesties en tips op maat van uw leesvoorkeur? Deze websites kunnen u helpen.

WEBDIENSTEN - VARIA - 01.02.2019

Wat kan er op afstand?

U bevindt zich niet in dezelfde ruimte als bv. een collega, een klant of een familielid, en toch wilt u iets samen doen. Wat zijn dan zoal de mogelijkheden?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 01.02.2019

Schaaf uw e-mailproductiviteit wat bij

Zelfs met een efficiënte aanpak blijft mail een belangrijk deel van uw tijd wegvreten. Dit zijn enkele bewezen trucjes om mogelijk tijd te besparen.

CONSUMENT - FINANCIEEL - 01.02.2019

Deel uw uitgaven met een app

Maakt u een uitstapje of een reis met vrienden of collega’s en wilt u de uitgaven eerlijk verdelen? Met een van deze apps gaat dat eenvoudig.

BEVEILIGING - PRIVACY - 01.02.2019

Beheer de machtigingen van uw Google-extensies

Een groot voordeel van Google Chrome is dat u de browser kunt uitbreiden met vele extensies. U moet echter goed in de gaten houden welke machtigingen u aan die extensies geeft.

btw - 01.02.2019

Wanneer wordt er btw verschuldigd?

Van belang is dat de btw op het juiste moment wordt aangegeven, om boetes vanwege het te laat aangeven te voorkomen. Maar het is niet altijd duidelijk op welk moment er btw verschuldigd wordt en er dus aangifte moet worden gedaan.

Cookiebeleid