SOFTWARE - PDF - 28.02.2019

Efficiënter aan de slag met Adobe Reader

Pdf-bestanden bekijken, gaat nog altijd het best met de gratis Adobe Reader-software. Reader DC is de laatste versie, en hiermee kunt u heel wat meer doen dan gewoon pdf’s bekijken. Hier zijn enkele nuttige tips.

Acrobat Reader DC ( https://get.adobe.com/reader/ ) kunt u gratis downloaden. Kies de juiste taal en haal de vinkjes weg bij Installeer McAfee Security Scan Plus en McAfee Safe Connect onder Optionele aanbiedingen. Na de installatie kunt u met het programma een pdf-document openen. Rechts verschijnt een balk met een aantal mogelijkheden. Veel van die mogelijkheden (bv. PDF maken, PDF bewerken, Beveiligen ) zijn echter voorbehouden voor de betaalde versie van Acrobat (alleen via abonnement, vanaf € 26,90 per maand).

Annoteren met Adobe Reader DC

Wat wel prima kan met de gratis versie, is ‘annoteren’ of opmerkingen toevoegen en bewerken. Klik op Opmerking of kies Gereedschappen ; Opmerking om het menu te openen. Bovenaan verschijnt een knoppenbalk. Klik op de eerste knop met een tekstballonnetje en kies een plaats in het document door erop te klikken. Rechts verschijnt uw gebruikersnaam en het tijdstip, en daaronder kunt u een opmerking invoegen. Met de knop Verzenden slaat u de opmerking op. U kunt opmerkingen her en der in het document opgeven, en u herkent ze aan het tekstballonnetje. Tip 1.  Van elke opmerking kunt u de kleur wijzigen. De annotaties worden in het bestand opgeslagen, en medewerkers of collega’s kunnen uw annotaties zien, er commentaar op geven of nieuwe annotaties toevoegen. Tip 2.  U kunt elke commentaar een status geven door op de drie puntjes te klikken: Geaccepteerd, Geannuleerd, Voltooid of Afgewezen . Tip 3.  Roep heel snel een tekstballon op met de sneltoets Ctrl+6. U moet het dan wel nog naar de juiste plek slepen.

De annotatie-knoppenbalk bevat nog andere functies: een stuk tekst aanduiden, onderstrepen of doorhalen. Met Tekstvak toevoegen kunt u zelf tekst toevoegen op een willekeurige plaats in het document. U kunt het lettertype kiezen, de grootte, de uitlijning, enz. Verder kunt u met een ‘potlood’ tekenen op het document of grafische elementen toevoegen, zoals een lijn, pijl, rechthoek, enz.

Invullen en ondertekenen

Met Adobe Reader DC kunt u met het gereedschap Invullen en ondertekenen ook documenten met invulvakken invullen en opslaan of versturen. Een handtekening toevoegen kan trouwens op elk pdf-document; het hoeft geen invulformulier te zijn. De handtekening kunt u ‘intikken’, met een muis of pen op het document zetten, of uit een gescand bestand halen.

Stel de voorkeuren goed in

Via het menu Bewerken ; Voorkeuren krijgt u een waslijst aan instellingen en voorkeuren te zien. Ga meteen naar Eenheid om na te gaan of die wel op millimeter of centimeter staat. Handig is ook Paginaweergave : als u veel pdf’s op een groot scherm opent, is het vaak interessant om twee pagina’s standaard naast elkaar te zien. Kies Twee pagina’s onder Standaardindeling ; Pagina-indeling om dit zo in te stellen voor alle pdf’s die u opent.

De instellingen zijn ook handig bij het printen van documenten. Tip.  Wilt u een document afdrukken, kies dan in eerste instantie Ware grootte – ga pas voor Passend als in de voorbeeldweergave blijkt dat de inhoud niet helemaal op een pagina past.

Gebruik Adobe Reader DC (gratis) niet alleen om pdf’s te bekijken, maar ook om opmerkingen of grafische elementen toe te voegen. Uw notities kunnen op hun beurt weer door anderen aangepast of aanvaard worden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01