Alle domeinen

2019 - Mei

FACTUUR - 29.05.2019

E-facturatie en zakendoen binnen Europa

Zoals u weet, is de verplichte e-facturatie aan (semi)overheid en aanbestedingsdiensten 18 april 2019 ingegaan. Regels uit de Europese hoed. Stel, u kunt via uw boekhoudpakket e-facturen versturen via het PEPPOL-netwerk, kunt u dan ook binnen Europa factureren?

OVEREENKOMSTEN - 29.05.2019

Misverstanden bij uitleg overeenkomst vermijden

In veel contracten is een zogenaamde ‘considerans’ opgenomen om toekomstige onduidelijkheden bij de uitleg van een overeenkomst te vermijden. Is dit genoeg of moet u meer doen bij het vastleggen van een overeenkomst?

RECHT - 29.05.2019

Zakelijk conflict met een klant, hoe helpt mediation?

Stel, u heeft een geschil over een nota met een goede klant. U wilt de klant niet kwijt, maar ook uw vordering niet. Wat kan mediation dan voor u betekenen? Wie betaalt de kosten daarvoor? Wat zijn de kwaliteitskenmerken? Veel vragen ... wij duiken erin voor u.

WERKGEVERSZAKEN - 29.05.2019

Mantelzorgers om hulp gevraagd

Tot 2020 zal de groep informele mantelzorgers groeien tot maar liefst één miljoen. Uw organisatie loopt risico op ziekteverzuim omdat men de werk-zorgcombinatie niet aan kan. Waar moet u op letten?

LOONBELASTING - 29.05.2019

Hoe is een vaste kostenvergoeding nu fiscaal safe en onbelast?

Uw onderneming mag uw werknemers alles belastingvrij vergoeden als u maar binnen de vrije ruimte van 1,2% van de loonsom blijft. Maar daarbovenop is er ook nog ruimte als u wat onderzoek doet. Wat moet u nu hiervoor regelen en bewaken?

RECHT - 29.05.2019

Een alarmerende uitspraak over alarmopvolging

Jaarlijks krijgen duizenden particulieren en ondernemers te maken met een inbraak in hun woning of bedrijf. Velen schaffen daarom een alarminstallatie aan, maar wat is er dan van belang? Wat besliste de rechter onlangs?

BEROEPSGEHEIM - 29.05.2019

Huisarts mag gesprek met familielid van patiënt weigeren

Bep wil met de huisarts van zus Mia in gesprek. De familie maakt zich ernstige zorgen over haar. Mia weet niet dat haar zus om dit gesprek heeft gevraagd. De huisarts weigert en Bep dient een klacht tegen hem in. Wat zei de tuchtrechter?

PATIËNTENRECHTEN - 29.05.2019

Verstrekken aan Veilig Thuis, toestemming beide ouders?

Een patiënt (moeder) is bekend met een psychotische stoornis, de kinderen zijn aangemeld bij ‘Kind en Jeugd’ van de GGZ en willen geen contact met moeder. Mag de GGZ-arts Veilig Thuis informeren met alleen instemming van de vader?

PRIVACY - 29.05.2019

Heeft u al een gegevensverwerkingsbeleid?

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de kwaliteit van gegevensverwerkingsbeleid onderzocht. Heeft u ook zo’n beleid nodig en zo ja, hoe stelt u dat op?

BOER EN BEDRIJF - 29.05.2019

Uitrijden plantenresten onder voorwaarden toegestaan

Heeft u plantenresten, zoals bijv. voerresten, oogstrestanten of bermmaaisel? Dan mag u deze plantenresten alleen onder bepaalde voorwaarden uitrijden op uw (landbouw)grond. Voor welke plantenresten geldt deze vrijstelling? Wat nu?

BELASTINGEN - 29.05.2019

WOZ-waarde bedrijfspand bepaalt uw fiscale afschrijving

Is de WOZ-waarde van uw bedrijfspand inmiddels vastgesteld? Dit jaar is de WOZ-waarde voor BV’s extra belangrijk geworden door een wijziging van de regels voor afschrijving.

BELASTINGEN - 29.05.2019

Erfpachtrechten niet altijd afschrijfbaar?

Wanneer u grond via een erfpachtrechtconstructie verkrijgt, dan betaalt u hiervoor soms een bedrag ineens. Op dit aankoopbedrag kunt u in principe afschrijven waardoor de kosten in uw winst-en-verliesrekening komen. Hoe pakt dit uit?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 29.05.2019

Heiwerk komt voor rekening van aannemer!

Indien er nadat de omgevingsvergunning is verleend door de gemeente extra eisen worden gesteld, kunnen die kosten dan als meerwerk bij de opdrachtgever in rekening worden gebracht? Wat zegt de rechter? Wat is goed om te weten?

BURENRECHT - 29.05.2019

Ondanks omgevingsvergunning uitbouw afbreken!

Als er een omgevingsvergunning is verleend, is de vergunninghouder dan altijd gevrijwaard voor aansprakelijkheid voor onrechtmatige hinder? Wat heeft de rechter hier nu recentelijk over beslist?

CONTRACT EN VOORWAARDEN - 29.05.2019

Oppassen met vervaltermijn opeisen uitgeleend geld!

Binnen welke termijn moet een geldvordering uit overeenkomst worden betaald? Wanneer begint de verjaringstermijn te lopen? Wat staat er in de wet? Wat zegt de rechter?

ERFRECHT - 29.05.2019

Rechter zegt: “Vordering van onterfd kind in de ijskast!”

Als er te weinig geld is, kan een kind dan toch diens kindsdeel opeisen? Hoe zit het met de opeisbaarheid van de legitieme portie van een onterfd kind? Wat speelde hierover recentelijk bij de rechter en wat is hierover nu beslist?

BTW - 29.05.2019

Wat met de btw als u een vordering prijsgeeft?

Uit een recente rechtszaak blijkt dat het prijsgeven van een vordering niet zonder risico is. Daardoor kan namelijk mogelijk de eerder door u afgedragen btw niet worden teruggevraagd. Hoe zit dat? Waar moet u rekening mee houden?

FISCOTIP - 29.05.2019

Overtollig vermogen in de BV laten of juist niet?

Als dga heeft u de keuze: overtollig vermogen in uw BV laten renderen of privé. Dit heeft verschillende fiscale gevolgen die ook nog eens gaan veranderen. Wat is er voordeliger, waarvan is dit afhankelijk en wat scheelt het?

PENSIOEN - 29.05.2019

Pensioen in de BV, 2019 de laatste ronde

Indien u als dga nog pensioen in eigen beheer heeft, is 2019 het laatste jaar dat hier nog iets mee kan gebeuren. We zetten nog één keer de mogelijkheden op een rij en kijken ook naar de ontwikkelingen van de laatste jaren.

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 29.05.2019

(Telefonisch) gehoord worden op uw bezwaar

Ieder mens wil gehoord worden. Vooral als de inspecteur voornemens is om niet aan uw bezwaarschrift tegemoet te komen. Mag dat ook telefonisch? Wat heeft de Hoge Raad beslist? Hoe staat u sterk? Wat is er belangrijk om te weten?

PRIVÉ - 29.05.2019

Geregistreerd partnerschap voor samenwoners

Wat wordt er bedoeld met een geregistreerd partnerschap? Hoe is dat een goede optie voor de rechtspositie van samenwoners? Wat zijn dan de gevolgen voor het erf- en huwelijksvermogensrecht? Kan daarvan worden afgeweken?

BTW - 29.05.2019

Engelse btw nu al terugvragen

Voor het terugvragen van buitenlandse btw over 2018 heeft u tot 1 oktober de tijd. Als het om de Engelse btw (VAT) gaat, is het advies om dat nu al te doen.

Inkomstenbelasting - 29.05.2019

Nota’s eigen woning goed bewaren

Als u uw hypotheek verhoogt om uw eigen woning te verbouwen, dan kunt u de rente op deze lening in box 1 als aftrekpost opvoeren. De Hoge Raad heeft onlangs een belangrijke uitspraak gedaan over uw bewijslast. Hoe zit dat?

IN DE PIJPLIJN - 29.05.2019

Resultaten Toezichtsplan Arbeidsrelaties


privégebruik auto - 29.05.2019

Wie wat bewaart, heeft wat ...

Volgens een ‘oude’ toezegging van de staatssecretaris is de btw over de bijtelling wegens privégebruik aftrekbaar van de winst.

bedrijfsopvolging - 29.05.2019

BOR belemmert samenwerken

Een erfgenaam of begiftigde die een onderneming met toepassing van de BOR heeft verkregen, moet de onderneming minimaal vijf jaar voortzetten. Het aangaan van een bedrijfseconomisch wenselijke samenwerking, kan een terugname van de faciliteit tot gevolg hebben.

fusievrijstelling - 29.05.2019

Opschonen structuur zonder overdrachtsbelasting?

Gaat bij een juridische fusie tussen vennootschappen een onroerende zaak over, dan is de verkrijgende vennootschap overdrachtsbelasting verschuldigd. Onder voorwaarden is er echter een beroep mogelijk op de ‘fusievrijstelling’.

bedrijfsoverdracht - 29.05.2019

Lucratief belang

Voor veel adviseurs zijn de belaste voordelen uit het houden van lucratief belang nog altijd een ver-van-je-bedshow. Toch speelt het lucratief belang ook in het MKB, waarbij er geen private-equityachtige bedrijfsoverdrachten voorkomen.

huwelijksgoederenregime - 29.05.2019

Vordering op ex-echtgenoot dankzij uitsluitingsclausule

Het vergoedingsrecht van een vrouw op de huwelijksgemeenschap wordt niet aangetast als de vrouw de door haar verkregen schenkingen onder uitsluitingsclausule heeft overgemaakt op een gemeenschappelijk rekening.

eigen woning - 29.05.2019

In bruikleen te vergelijken met kraakwacht

Volgens Hof Den Bosch kwalificeert een woning ook voor de eigenwoningregeling als die woning tijdens de uitzending van de eigenaar in bruikleen wordt gegeven.

zonnepanelen - 29.05.2019

Btw deels aftrekbaar door geïntegreerde zonnepanelen

Na de uitspraak over de aftrek van btw bij niet-geïntegreerde zonnepanelen heeft een rechtbank nu geoordeeld over de btw-aftrek bij geïntegreerde zonnepanelen.

intracommunautaire transactie - 29.05.2019

Geen 0% btw bij leveringen aan onbekende afnemers

Om op de verkoopfactuur 0% btw te mogen vermelden, moet de ondernemer bij een zogenaamde ‘intracommunautaire levering’ een aantal stappen doorlopen.

eigen woning - 29.05.2019

Overgangsregeling aftrek monumenten

Onlangs is er een overgangsregeling voor verplichtingen inzake monumentenpanden die al voor 2019 zijn aangegaan, gepubliceerd.

stamrecht - 29.05.2019

Afkopen zonder middelen, kan dat?

Afkoop van een oudedagsvoorziening, het is de afgelopen jaren veel gebeurd. Maar wat als de middelen niet toereikend zijn voor de loonbelasting of de nettokoopsom aan de dga?

vooroverleg - 29.05.2019

Handboek Vooroverleg

In het Handboek Vooroverleg 2018 geeft de Belastingdienst de kaders van het vooroverleg weer. Hieronder stippen wij een aantal onderdelen hiervan aan.

fiscale eenheid btw - 29.05.2019

Kleine gezamenlijke activiteit voldoende voor fiscale eenheid btw

Als twee of meer ondernemers gezamenlijk een fiscale eenheid btw willen vormen, dan gelden daarbij voorwaarden. Een van de voorwaarden is dat de ondernemers gezamenlijk een economische activiteit moeten hebben. De grootte van die activiteit is niet van belang.

vestigingsplaats - 29.05.2019

Fiscale vestigingsplaats van de BV

De fiscale vestigingsplaats van de BV blijft in het internationale verkeer een belangrijk onderwerp. In het kader van een Wob-procedure heeft de Belastingdienst onlangs interne cursusdocumenten en notities over dit onderwerp openbaar gemaakt. Het is interessant om deze stukken nader te analyseren.

BEVEILIGING - 28.05.2019

Camera op het toilet, juridisch luchtje aan die maatregel?

Onlangs in de media: bij meerdere horecagelegenheden worden bezoekers gefilmd op het toilet. Incidenteel zelfs zo, dat er zaken in beeld komen die niemand wil. Wat mag (niet) als u bent aangewezen op camerabewaking?

VOORAFTREK BTW - 28.05.2019

Klopt de (btw-)aftrek voorbelasting nog wel?

Als u naast belaste ook vrijgestelde prestaties verricht (zoals zaalverhuur of omzet speelautomaten), dan mag u niet alle btw op uw aankopen aftrekken. Het niet-aftrekbare deel moet u dan schatten. Wat als deze schatting niet klopte?

HORECAKOSTEN - 28.05.2019

“Kunnen we bij u de Tour de France kijken?”

Na de bloedstollende Champions League komt er nog een heel seizoen aan met grootse sportevents, van de Tour de France, Wimbledon tot aan de UEFA Nations League. Wat mag rechtenvrij en wat niet? Hoe zit dat met die uitzendrechten?

BTW - 28.05.2019

Kleineondernemersregeling (KOR) vernieuwd vanaf 2020

De kleineondernemersregeling in de btw wordt vanaf 2020 gewijzigd. Wat zijn de grootste verschillen voor ondernemers in de horeca en wat betekenen die voor u? Waar moet u aan denken en heeft u er ook voordeel van?

PERSONEEL - 28.05.2019

Opname vakantiedagen, goedkeuren of afwijzen?

Veel werknemers gaan graag met vakantie net voordat het dure hoofdseizoen losbarst. Gunstig voor u, want dan heeft u ze het hardst nodig. Maar wat als men gebonden is aan schoolvakanties en dat uw drukste periode is?

HANDELSPRAKTIJK - 23.05.2019

Uw rechten als zzp’er bij telefonische verkoop

De ACM heeft onlangs geadviseerd de Wet oneerlijke handelspraktijken voor consumenten óók van toepassing te verklaren op zzp’ers. Maar zover is het nog niet. Wat zijn nu wél nog de mogelijkheden om van een contract af te komen?

AUTOBELASTINGEN - 23.05.2019

Schorsen kenteken niet zonder gevaar, waarop te letten?

Als u met een auto gebruikmaakt van de weg, moet u wegenbelasting betalen. U kunt dit voorkomen door uw kenteken te schorsen als u de auto tijdelijk niet gebruikt. Waar moet u dan op letten en waarom?

ONTSLAG EN KOSTENAFTREK - 23.05.2019

Voorziening vormen voor een transitievergoeding?

Als u personeel in dienst heeft, krijgt u bij ontslag al snel te maken met een te betalen transitievergoeding. Dus vraagt u zich wellicht af of u daar alvast een voorziening voor mag vormen. Waar hangt dit van af? Wat vond de rechter?

FINANCIERING - 23.05.2019

Wilt u weten wat de BKR over u weet?


PRIVACY - 23.05.2019

Nieuw in Europa: de ePV


WOZ - 23.05.2019

Lagere WOZ-waarde door strijd met gelijkheidsbeginsel

Hof Den Haag heeft onlangs geoordeeld dat de WOZ-waarde van een appartement moet worden verlaagd, omdat de andere appartementen in het flatgebouw een lagere WOZ-waarde hebben. Wat moet u hierover weten?

FINANCIERING - 23.05.2019

Auto leasen ... even wachten

Steeds meer particulieren leasen een auto. Dat geeft duidelijkheid over de lasten. Dit telt echter wel mee voor het maximale hypotheekbedrag. Hoe zit dat?

UW RAADSMAN - 23.05.2019

Aankoop vakantiewoning, hoe zit het met de btw?

Particulieren die een vakantiewoning aankopen, denken in eerste instantie misschien niet aan btw-heffing. Maar als uw cliënt de vakantiewoning gaat verhuren aan derden, kan hij toch te maken krijgen met de btw. Hoe zit dat?

IN DE KIJKER - 23.05.2019

Opletten met ‘nader te noemen meester’

Als bij het sluiten van een koopovereenkomst nog niet duidelijk is wie de koper is, kan er in de overeenkomst als koper worden opgenomen ‘een nader te noemen meester’. Hier zijn echter wel risico’s aan verbonden.

NIEUWBOUW - 23.05.2019

Nieuwbouwwoning met verborgen gebreken

Uw cliënt heeft een nieuwbouwwoning gekocht. Wat nu als er een lekkage is of scheuren in de muren of er een ander (verborgen) gebrek is? Wanneer is de aannemer aansprakelijk? Waar moet u op letten?

VERHUUR - 23.05.2019

Hennepteelt, maar sluiting pand toch onterecht?

Verhuurt u een pand? Dan bent u verplicht om te controleren of er geen illegale hennepteelt in uw pand plaatsvindt. Maar hoever gaat deze verplichting? Wanneer mag de burgemeester uw pand sluiten? Wat zegt de rechter?

BOUWRECHT - 23.05.2019

Bouwplan splitsen ... maakt dat verbouwen makkelijker?

Uw cliënt wil een aanbouw aan zijn woning realiseren, liefst zonder gedoe met vergunningen. Zijn plan voldoet gedeeltelijk aan de eisen voor vergunningvrij bouwen. Kan hij zijn plan dan splitsen in een vergunningvrij en -plichtig deel?

ZAKELIJK - VARIA - 23.05.2019

Heeft u een eigen QR-code nodig?

QR-codes raakten enkele jaren geleden wat in de vergetelheid, maar kennen nu een nieuwe opmars. Ze bieden dan ook mogelijkheden voor ondernemers, handelaars en zelfstandigen. Hoe pakt u dit zelf slim aan?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 23.05.2019

De beste mailapps voor iOS

Toe aan een nieuwe mailapp op uw iPhone of iPad? Keuze genoeg, maar welke apps zijn de beste mailapps in 2019?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 23.05.2019

Online hulp voor geslaagde vergaderingen

Niet elke meeting is even geslaagd en productief, maar een goede voorbereiding en opvolging kunnen het verschil maken. Deze webtools helpen u daarbij.

SOFTWARE - FOTO - 23.05.2019

Snapseed: topper voor foto’s bijwerken op uw smartphone

Voor heel wat mensen is hun smartphone hun belangrijkste of enige fotocamera. Hoe kan de Snapseed-app ervoor zorgen dat uw foto’s er op hun best uitzien?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 23.05.2019

Bestanden van computer op Android-smartphone krijgen

Uw smartphone is de computer die u altijd bij u heeft, en dus is het vaak nuttig om bestanden van uw portable of desktop naar uw smartphone te verplaatsen. Hoe kunt u dat het beste doen?

ONTSPANNING - BOEKEN - 23.05.2019

Waarop letten als u een e-reader koopt?


SOFTWARE - BROWSER - 23.05.2019

Eén Firefoxtab, twee webpagina’s


SOFTWARE - DOWNLOADEN - 23.05.2019

Sneller installeren en updaten

Wellicht heeft u wel wat populaire, gratis software geïnstalleerd, mogelijk zelfs op meerdere netwerktoestellen. Er zijn hulpmiddelen waarmee u dergelijke programma’s sneller kunt installeren en updaten.

BEVEILIGING - PRIVACY - 23.05.2019

Privacy, ook voor ondernemers

De kwetsbare privacy van kleine ondernemers en zzp’ers heeft de aandacht van de overheid. Wat kunt u zelf doen om uw privacy te beschermen?

ZOEKEN - INTERNET - 23.05.2019

Zoek efficiënter met Google

Om iets online te zoeken, gebruikt u ongetwijfeld Google. Kent u deze zoektips om nog sneller en efficiënter het juiste zoekresultaat te krijgen?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 23.05.2019

De nieuwe functies van Slack

Slack, het zakelijke platform waarmee collega’s kunnen communiceren in handige chatrooms, wordt (in de komende weken en maanden) uitgebreid. Dit zijn de belangrijkste veranderingen.

EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 23.05.2019

Dit moet u weten over reclamebanners

Banners vormen een populaire manier om mensen naar uw website te lokken. Maar hoe zorgt u ervoor dat mensen er effectief op doorklikken?

SOFTWARE - MUZIEK - 23.05.2019

iTunes nog altijd actueel?

Apple iTunes gaat al jaren mee en het programma wordt nog steeds bijgewerkt. Is de software nog echt de moeite waard?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 20.05.2019

Concurrentiebeding in tijdelijk contract

In een tijdelijk arbeidscontract mag geen concurrentiebeding worden opgenomen, tenzij de werkgever in het beding zelf uitlegt waarom zo’n beding noodzakelijk is. Maar moet een geldig beding altijd worden gevolgd?

PERSONEELSBELEID - 20.05.2019

Hoe is de hr-organisatie bij u geregeld?

Medewerkers zijn de kern van uw bedrijf en daarom verdienen zij uw aandacht! Hoe zit dat nu eigenlijk bij uw bedrijf? Krijgen uw medewerkers inderdaad de aandacht die zij verdienen door het bestaan van een gedegen hr-organisatie?

ONTSLAG - 20.05.2019

“Je kunt niet zomaar opstappen ...”

Een werknemer vond dat zijn werkgever van alles fout deed en nam op staande voet ontslag. De werkgever eiste (en kreeg) schadevergoeding. Hoe zit dat?

BELASTINGCONTROLE - 20.05.2019

Belastingdienst komt op visite, wat moet u geven?

Iedere ondernemer en werkgever vindt het wel spannend als de Belastingdienst op visite komt. U kunt er maar het beste goed op voorbereid zijn. Wat moet u verstrekken als erom gevraagd wordt en waar moet de Belastingdienst zich aan houden?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 20.05.2019

Wat valt er onder ‘finale kwijting’?

In een vaststellingsovereenkomst staat vaak dat partijen elkaar ‘finale kwijting’ verlenen zodra de afspraken uit de overeenkomst zijn nagekomen. Wat valt hier nu precies onder? Zijn hier uitzonderingen op?

ARBEIDSVOORWAARDEN - 20.05.2019

Auto van de zaak, eerst een autoregeling

Een leaseauto voor een werknemer kost al genoeg geld en tijd om het allemaal te regelen. Dan wilt u niet ook nog allerlei gedoe rondom het bestellen en het gebruik ervan. Maak van tevoren dus een autoregeling!

PERSONEELSBELEID - 20.05.2019

De introductie van nieuwe medewerkers

Het is als dweilen met de kraan open als een met moeite aangetrokken medewerker na zes maanden de organisatie verlaat omdat hij zich niet echt welkom en aan zijn lot overgelaten voelde. Hoe doet u dat beter?

WINST UIT ONDERNEMING - 20.05.2019

Hoeveel is een VAR-wuo waard?

Tot de invoering van de modelovereenkomsten werd aan de hand van een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) vooraf beoordeeld of iemand wel ondernemer was. Hierover is onlangs een aantal interessante rechterlijke uitspraken gedaan.

AUTO VAN DE ZAAK - 20.05.2019

Cataloguswaarde auto, belang ervan niet onderschatten!

Voor de bijtelling van de auto van de zaak is de catalogusprijs (fiscaal ‘cataloguswaarde’ genoemd) bepalend. Maar wat is precies de cataloguswaarde, waar vindt u die en wanneer moet u van de cataloguswaarde afwijken?

BTW - 20.05.2019

Btw op horecabestedingen soms toch aftrekbaar

Zoals bekend, is de btw op horeca-uitgaven die u als ondernemer doet niet aftrekbaar als voorbelasting. Uit een recente uitspraak blijkt echter dat in bepaalde situaties deze btw wel aftrekbaar is. Hoe zit dit precies?

LOONKOSTEN - 20.05.2019

Wijziging mimimumlonen en schalen


INVESTERINGSAFTREK - 20.05.2019

Meer investeringsaftrek voor Vof?

Als u als ondernemer investeert, heeft u in beginsel recht op de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen (KIA). Dat geldt ook voor een Vof. Maar mag u daarbij uitgaan van de investering per vennoot of niet? Wat vond de rechter?

RECHTSVORM - 20.05.2019

Vanaf 2020 de BV in, of nog wachten?

Het fiscale stelsel wijzigt ook weer vanaf 2020. Stel, u heeft plannen om over te stappen naar een BV. Wat is dan wijsheid gezien die fiscale wijzigingen?

INKOMSTENBELASTING - 20.05.2019

Uw gift via de zaak doen of toch maar privé?

Als u zich van uw goede kant laat zien en een gift doet, wilt u dat daar natuurlijk ook fiscaal gezien het beste mee gebeurt. Maar wat is dan wijsheid? Doet u de gift vanuit uw onderneming of kunt u deze toch beter privé doen?

INVESTEREN - 20.05.2019

WBSO-subsidie ondernemer werkt belastingverlagend

De Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) biedt u subsidie om kosten en belasting te verlagen als u innovatief investeert. Hoe ziet de WBSO 2019 eruit voor u als zelfstandige MKB-ondernemer?

RECHT - 16.05.2019

Verbod gezichtsbedekking 2019 ook binnen de zorg

Het verbod op gezichtsbedekkende kleding in onderwijs, overheidsgebouwen en openbaar vervoer gaat op 1 augustus 2019 in. Het dragen van een boerka of nikab kan dan worden bestraft met een geldboete.

TUCHTRECHT - 16.05.2019

Euthanasie bij patiënt met vergevorderde dementie

Een arts, specialist ouderengeneeskunde, die euthanasie uitvoerde bij een patiënt met vergevorderde dementie kreeg van het beroepscollege een mildere maatregel opgelegd dan van het regionaal tuchtcollege. Wat speelde er?

PERSONEEL - 16.05.2019

“Het wordt tijd dat je het rustiger aan gaat doen ...”

U vindt een baan te zwaar worden voor een werknemer. Het liefst wilt u hem een andere (lagere) functie geven, maar hoe pakt u dat aan? Uit een praktijkgeval blijkt hoe u het vooral niet moet doen ...

RECHT VAN DE BOUW - 16.05.2019

Hoe faalkosten nu aanpakken?

Het niet noodzakelijk maken van kosten, maar het maken van kosten door fouten komt voor in iedere branche. De bouw is echter met ruim 10% van de omzet koploper. Hoe ontstaan faalkosten? Wat te doen?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 16.05.2019

Extra kosten voor leidingen en kabels voor opdrachtgever?

Als er extra kosten moeten worden gemaakt omdat leidingen en kabels anders liggen dan gedacht, voor wiens rekening zijn die dan? Wat heeft de bouwrechter nu hierover beslist? Wat is goed om te weten?

RECHT VAN DE BOUW - 16.05.2019

Retentierecht, hoe nu terecht?

Aannemer en opdrachtgever komen lijnrecht tegenover elkaar te staan tijdens de uitvoering van het werk. Over en weer wordt er getwist met als gevolg dat beiden een beroep doen op het recht van opschorting. Wie had er gelijk?

PERSONEEL - 16.05.2019

Waardering van maaltijden in bedrijfskantines

Veel werkgevers bieden de mogelijkheid om te lunchen in de bedrijfskantine. Als de werknemer zelf zijn lunch meeneemt, is er fiscaal niets aan de hand. Dat wordt anders als u de werknemer een lunch verstrekt of die ter plekke aan hem verkoopt.

FISCOTIP - 16.05.2019

Lijfrentepolis inzetten bij echtscheiding

Bij echtscheiding komt de vraag op wat te doen met de aanwezige lijfrentepolissen. Deze lijfrentepolissen kunnen bij u in box 1 of box 3 zitten. Met verdelen, verrekenen of afkopen kunnen er met de polis fiscale voordelen behaald worden.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 16.05.2019

Voorkom aansprakelijkheid voor btw-schulden

Als de door uw BV verschuldigde btw niet wordt afgedragen aan de Belastingdienst, loopt u het risico op forse fiscale boetes en dat u privé aansprakelijk wordt gesteld. Dit is onlangs nog eens bevestigd door de rechter.

PRIVÉ - 16.05.2019

Waar eindigt nu de taak van de executeur?

Wanneer eindigt de taak van de nalatenschapsafwikkelaar (executeur)? Zijn de erfgenamen bevoegd om buiten de executeur om te handelen? Wat staat er in de wet? Wat heeft de rechter onlangs beslist over de executeursbevoegdheid?

SUBSIDIES - 16.05.2019

WBSO groot succes


AUTO VAN DE ZAAK - 16.05.2019

Huurconstructie met BV werkt niet

Uit twee rechterlijke uitspraken blijkt dat de bijtelling privégebruik auto niet valt te omzeilen door tijdens de vakantieperiode de auto van de BV te huren.

Cookiebeleid