WERKGEVERSZAKEN - 29.05.2019

Mantelzorgers om hulp gevraagd

Tot 2020 zal de groep informele mantelzorgers groeien tot maar liefst één miljoen. Uw organisatie loopt risico op ziekteverzuim omdat men de werk-zorgcombinatie niet aan kan. Waar moet u op letten?

Mantelzorgers ook bij u

Mantelzorgers zijn mensen die voor een langere tijd en betaald een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun eigen omgeving verzorgen. Vaak is dat een ouder, maar het kan ook de eigen partner, een kind, een ander familielid of een vriend of kennis zijn.

Mantelzorg is niet makkelijk

Een op de zes werknemers. Uit recent onderzoek blijkt dat een op de zes werknemers betaald werk combineert met zorg. Dat is vaak geen makkelijke taak. 10% moet regelmatig het werk onderbreken om hulp te bieden. 71% van de mantelzorgers ervaart dan een hoge werkdruk. Het blijkt dat werknemers die langdurig mantelzorg verlenen, risico lopen op overbelasting en dat velen hun belastbaarheid niet bespreken op hun werk. Let op.  Wijs leidinggevenden op de risico’s van mantelzorg en check bij de werknemers met enige regelmaat hoe het gaat.

Herken de symptomen

Stress en lichamelijke klachten. Het is dus zaak om de mantelzorger wat extra in de gaten te houden. Dat doet u door te informeren naar de voortgang, maar ook door mogelijke symptomen van overbelasting te herkennen. Stressreacties zijn o.a. slapeloosheid, gewichtsverlies en gespannenheid of als de werknemer vaak kort en bot reageert. Let op.  Er kunnen ook fysieke klachten, zoals rugklachten en vermoeidheid, optreden.

Burn-out. Als het allemaal (te) lang duurt, neemt de kans op een burn-out toe. Deze kent drie stadia:

  1. een lichamelijke en emotionele uitputting;
  2. een negatieve, cynische houding; en
  3. relatieproblemen en zelfs suïcidepogingen.

Download de checklist ‘Symptoomherkenning mantelzorgers’ van http://tipsenadvies-administrateur.nl/download (PPFM 03.03.08).

Dus hoe beperkt u de risico’s?

Volgens de organisatie Werk & Mantelzorg ( www.werkenmantelzorg.nl ) die werkgevers wil helpen met het mantelzorgvriendelijk werken, kunt u het beste de hiernavolgende stappen nemen om de risico’s op verzuim te beperken.

  1. Mantelzorg in uw bedrijf. Breng in kaart wat mantelzorg in uw organisatie betekent. Ga na wie er mantelzorg verleent.
  2. Beschrijf de regelingen. Ga na welke regelingen er zijn om het mantelzorgers mogelijk te maken werk en zorg te combineren. Denk aan kort- en langdurend zorgverlof (checklist).
  3. Maak mantelzorg bespreekbaar. Praat met de mantelzorgers en maak duidelijk dat ze altijd bij u aan kunnen kloppen. Vermoedt u problemen, let dan op de eerdergenoemde symptomen.
  4. Bekwamen. Wijs leidinggevenden op de verzuimrisico’s en zorg dat ze weten hoe ze het gesprek aan kunnen gaan. Met behulp van onze checklist kunnen ze signalen van overbelasting herkennen en bespreekbaar maken.
  5. Borgen in organisatie. De aandacht voor mantelzorg moet min of meer geborgen worden in uw organisatie. Zorg ervoor dat het op de agenda blijft staan.

Download de checklist ‘Zorgverlof’ van http://tipsenadvies-administrateur.nl/download (FM 03.03.08).

Zorg ervoor dat mantelzorg binnen uw organisatie bespreekbaar wordt en breng alle regelingen goed in kaart. Leidinggevenden kunnen aan de hand van de checklist signalen van overbelasting herkennen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01