Alle domeinen

2019 - Juli

ARBEIDSVOORWAARDEN - 03.07.2019

“Salarissen benchmarken, waarom zou ik dat doen?”

Uw bedrijf groeit en u vraagt zich af of de salarissen die u ooit ‘uit de losse pols’ heeft vastgesteld, nog wel kloppen. Is het dan een goed idee om de salarissen te benchmarken? Waarom zou u dat doen?

FLEXIBELE ARBEID - 03.07.2019

Ook payrollen ontkomt niet aan veranderingen

Door de ‘Wet arbeidsmarkt in balans’ gaat er per 1 januari 2020 een aantal zaken veranderen voor payrolling. In beginsel hebben de wetswijzigingen die zien op payrolling onmiddellijke werking per 1 januari 2020. Wat is er goed om te weten?

LOONKOSTENSUBSIDIE - 03.07.2019

Bedragen lage-inkomensvoordeel voor jongere nu bekend

Heeft u werknemers in dienst van 18 tot en met 21 jaar oud, dan heeft u onder voorwaarden recht op een tegemoetkoming (het zogenaamde ‘jeugd-LIV’). Wat is er nu bekend geworden over het jeugd-LIV voor deze jongeren voor 2019?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 03.07.2019

“Hoe beëindig ik een slapend dienstverband correct?”

Een abonnee vroeg ons hoe hij een slapend dienstverband op een goede manier kon beëindigen. De werknemer was nu drie jaar ziek en de directie wilde de arbeidsovereenkomst nu beëindigen. Waar moet u op letten?

PROEFTIJD - 03.07.2019

Verandert er veel voor de proeftijd?

De regels voor de proeftijd veranderen per 1 januari 2020. Zo mag u dan in sommige gevallen een proeftijd van drie maanden afspreken, terwijl dat nu twee maanden is. Wat geldt er voor een rechtsgeldig proeftijdbeding?

ONTSLAG - 03.07.2019

Opzegtermijn verkeerd geformuleerd ... wat dan?

Het kan voordelig lijken om een werknemer te ontslaan met inachtneming van een opzegtermijn die duidelijk verkeerd is geformuleerd. Zeker als de schadevergoeding veel lager is dan de transitievergoeding. Wat vond de rechter?

ZIEKTE - 03.07.2019

“De dokter zegt dat ik niet kan werken”

Een werknemer belt u na een bezoek aan de huisarts en vertelt u dat hij van de dokter rust moet nemen. Hij meldt zich dus ziek. Is daarmee de kous af?

KOSTENVERGOEDING - 03.07.2019

Kostenonderzoek bij reisregeling


DEBITEUREN - 03.07.2019

Een niet-betalende klant, hoe kiest u een incassobureau?

U denkt er misschien liever niet over na, maar elk bedrijf maakt het wel eens mee, een klant die niet (alles) wil betalen. U wilt na alle pogingen een incassobureau inschakelen. Zo’n bureau moet u met zorg kiezen. Waar let u op?

ECHTSCHEIDING - 03.07.2019

Drie adviezen bij schenking of erfenis

De Hoge Raad heeft een belangrijke beslissing genomen over hoe er bij echtscheiding rekening moet worden gehouden met door schenking verkregen vermogen.

ONROERENDE ZAKEN - 03.07.2019

Minimaal energielabel C voor kantoren


BTW - 03.07.2019

Btw niet verlegd, betaalde btw wel aftrekbaar?

Een ondernemer mag in bepaalde gevallen zelf geen btw in rekening brengen, maar moet deze ‘verleggen’. Maar wat nu als dat per abuis niet gebeurt? Kunt u dan de per abuis betaalde btw wel aftrekken? Wat vond de rechter hiervan?

OVEREENKOMSTEN - 03.07.2019

Goed onderhandelen is goed voorbereiden

Zodra er belangen in het spel zijn, wordt er onderhandeld. Met de sollicitant over de hoogte van een salaris en met het schoonmaakbedrijf over het tarief. Hoe kunnen vijf vragen uit de ‘Harvard-methode’ helpen bij een goed resultaat?

AUTO VAN DE ZAAK - 03.07.2019

Auto naar privé overbrengen kan zomaar niet

Als u de auto zowel zakelijk als privé gebruikt, kunt u kiezen of u deze al dan niet op de balans zet. Die keuze heeft vergaande gevolgen en kunt u niet zomaar wijzigen, zo besliste de rechter onlangs. Waar moet u dan op letten?

PERSONEEL - 03.07.2019

Belangrijke wetsaanpassingen per 1 januari 2020

De Eerste Kamer heeft inmiddels het wetsvoorstel ‘Wet arbeidsmarkt in balans’ (WAB) aangenomen. Per 1 januari 2020 treden de nieuwe regels in werking. Wat zijn nu de belangrijkste wijzigingen?

BV - DGA - 03.07.2019

Dga is werknemer, heeft deze dan ook recht op WW?

Als dga bent u voor de fiscus gewoon werknemer. Maar bent u dat ook voor de werknemersverzekeringen en heeft u dan ook recht op een WW-uitkering bij ontslag? Waar hangt dit van af en wat besliste de rechter hier onlangs over?

PERSONEEL EN DE WAB - 03.07.2019

Arbeidscontracten en de ‘Wet arbeidsmarkt in balans’ ...

Het wetsvoorstel ‘Wet arbeidsmarkt in balans’ (WAB) gaat per 1 januari 2020 in. Wat betekent dit dan voor contracten die onder de ‘nieuwe’ wetgeving vallen? Wat heeft de KHN horeca-cao voor invloed op deze regelgeving?

PERSONEEL - 03.07.2019

“Chef, ik mag ook weer niet te veel verdienen, dus ...”

Tijdens de vakantietijd willen er veel jongeren weer een zakcentje bijverdienen. Althans, zolang hun kinderbijslag of de studiefinanciering maar niet in gevaar komt. Het gaat om de kinderbijslag en de studiefinanciering, wat moet u weten?

PERSONEEL - 03.07.2019

“Jarige job, wij maken een miljonair van je ...”

Altijd weer een lastig punt, wat kunt u een jarige werknemer geven zonder dat de fiscus daarvan het grootste plezier heeft? Wat zegt de regeling voor voordelen buiten de dienstbetrekking over onbelaste cadeautjes? Mag een staatslot?

AUTO VAN DE ZAAK - 02.07.2019

Met de auto op vakantie zonder bijtelling

Als u uw auto van de zaak alleen zakelijk gebruikt, krijgt u geen bijtelling voor het privégebruik. U kunt de auto dan echter niet voor de vakantie gebruiken. Kan het huren van een auto dan uitkomst bieden? Waar moet u dan op letten?

PERSONEEL - 02.07.2019

Is afkoopsom leaseauto werknemer voor hem aftrekbaar?

Als een werknemer met een leaseauto van de zaak uw bedrijf verlaat, gaat dit vaak gepaard met een afkoopsom voor het leasecontract. Maar is die afkoopsom voor de werknemer ook aftrekbaar en zo ja, onder welke voorwaarden?

ENERGIEBELASTING - 02.07.2019

Wijziging salderingsregeling zonne-energie

De huidige salderingsregeling voor opgewekte zonne-energie wordt gewijzigd. Wat betekent dit voor eigenaren van zonnepanelen en voor degenen die nog zonnepanelen willen aanschaffen? Blijven zonnepanelen nog wel aantrekkelijk?

BTW - 02.07.2019

Let op onterecht niet-verlegde btw

In bepaalde gevallen wordt de afdracht van btw op basis van de verleggingsregeling niet gedaan door de ondernemer die de prestatie verricht, maar door de afnemer. Maar wat als uw leverancier vergeet deze regeling juist toe te passen?

INVESTERINGSAFTREK - 02.07.2019

Rechter corrigeert fiscus bij investeringsaftrek maatschap

Ook de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) blijft de fiscale gemoederen bezighouden. De rechter heeft namelijk onlangs de fiscus tot de orde moeten roepen inzake hun berekeningen. Wat speelde er deze keer?

AFTREK STUDIEKOSTEN - 02.07.2019

Aftrek studiekosten ook nog in 2020?

De aftrek van studiekosten blijft blijkbaar voor het kabinet een heikel punt. Nu is de voorgenomen afschaf van die aftrek per 1 januari 2020 wederom uitgesteld. Daarom een update. Hoe zit dat in 2019 en hoe vanaf 2020?

vermogensetikettering - 02.07.2019

Fout etiketje ... bedankt

IB-ondernemers die een auto van de zaak in hun onderneming aanschaffen, besluiten nogal eens deze auto door te schuiven naar privé. Maar wanneer is een auto van de zaak geen auto van de zaak meer?

ontslag - 02.07.2019

Vorming fiscale voorziening transitievergoeding

Een werkgever kan in beginsel een voorziening vormen inzake een in de toekomst te betalen transitievergoeding wegens het ontslag van een werknemer. Daarvoor dient te worden voldaan aan de voorwaarden van het zogenoemde Baksteenarrest.

aanmerkelijk belang - 02.07.2019

Doorschuifregeling en tegenprestatie

Een vader had aan zijn zoon, aan wie hij certificaten van aandelen had overgedragen, de last opgelegd om € 5 miljoen te betalen aan zijn andere zoon. Maar wat betekent deze tegenprestatie voor de doorschuifregeling?

eigen woning - 02.07.2019

Ook bewaarplicht voor particulier?

Een particulier heeft geen bewaarplicht. Een ondernemer wel, want die moet op grond van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR) gedurende zeven jaar ‘boeken, bescheiden en andere gegevensdragers’ bewaren. Een recent arrest lijkt dat onderscheid te nuanceren. Of toch niet?

navordering - 02.07.2019

Reikwijdte onderzoeksplicht inspecteur bij nieuw feit

De inspecteur mag navorderen als er sprake is van een nieuw feit. Wanneer er sprake is van een nieuw feit, staat nog regelmatig ter discussie in de rechtspraak. Volgens de rechtbank is er geen nieuw feit als de inspecteur specificaties te laat opvraagt.

arbeidsrelatie - 02.07.2019

Schijnconstructies, stand van zaken

Het kabinet heeft de controle op de inhouding en afdracht van loonheffingen met betrekking tot de beoordeling van arbeidsverhoudingen in beginsel voorlopig ‘on hold’ gezet, behalve voor de kwaadwillenden.

onroerende zaken - 02.07.2019

Let op btw-herzieningsmogelijkheid bij verkoop onroerende zaak

Veel ondernemers bezitten een of meerdere onroerende zaken. Van belang is dat de ondernemers op de hoogte zijn van de btw-herzieningsregels en deze juist toepassen.

kleineondernemersregeling - 02.07.2019

Update wijzigingen OVOB

Per 1 januari 2020 wordt de kleineondernemersregeling (KOR) vervangen door een omzetgerelateerde vrijstelling (hierna: OVOB).

rekening-courant - 02.07.2019

‘Wet excessief lenen’, onredelijkheden

In het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap’ zitten veel onredelijkheden.

dividendbelasting - 02.07.2019

Doorstroomvennootschappen

Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld over de reikwijdte van de inhoudingsvrijstelling voor de Interest- en royaltyrichtlijn en de moeder-dochterrichtlijn. In deze arresten worden de begrippen ‘uiteindelijk gerechtigde’ en ‘misbruik’ van recht uitgelegd.

premies werknemersverzekering - 02.07.2019

Geen gezagsverhouding maar gelijkwaardig werken

Indien beide partijen niet willen dat er sprake is van een dienstbetrekking en er wordt inkomen met andere activiteiten gegenereerd, dan is er geen sprake van een dienstbetrekking en hoeven er geen premies te worden ingehouden.

echtscheiding - 02.07.2019

Nieuwe wettelijke regeling alimentatieverplichting!

Binnenkort wordt de wettelijke termijn voor partneralimentatie gewijzigd. Wat gaat er veranderen? Hoelang moet er alimentatie worden betaald? Wanneer treedt deze nieuwe wet in werking? Heeft dit gevolgen voor bestaande alimentatieverplichtingen?

Cookiebeleid