Alle domeinen

2019 - Maart

pensioen - 29.03.2019

Is stilzitten prijsgeven van pensioen?

De Wet LB 1964 bepaalt dat als een aanspraak op grond van een pensioenregeling is prijsgegeven, deze wordt aangemerkt als loon uit vroegere dienstbetrekking. Is er van belast prijsgeven ook sprake bij stilzitten door de pensioengerechtigde dga?

btw-tarief - 29.03.2019

Btw-tarief digitale publicaties gaat omlaag

Voor digitale boeken, zoals e-books of digitale kranten, kan vanaf 2020 het verlaagde btw-tarief worden toegepast.

aangifte ib - 29.03.2019

Belastingplichtige moet marginaal toetsen

Een belastingplichtige is verantwoordelijk voor zijn eigen aangifte. Ook als de aangifte wordt opgesteld door zijn adviseur. Hoever gaat de verantwoordelijkheid van de belastingplichtige als zijn adviseur de aangifte heeft opgesteld? In welke omstandigheden vindt de rechter dat de belastingplichtige toch beboet kan worden?

kwijtschelding - 29.03.2019

Kwijtscheldingswinstvrijstelling binnen de fiscale eenheid

Om als vennootschap binnen een fiscale eenheid in aanmerking te komen voor de kwijtscheldingswinstvrijstelling moet er eerst gekeken worden naar de compensabele verliezen die aanwezig zijn.

btw - 29.03.2019

Zonnepanelen, beperking termijn en bij saldering geen forfait

Particulieren die zonnepanelen aanschaffen en (een deel van die) energie aan het energienet leveren, zijn ondernemer voor de btw. Dat heeft tot gevolg dat de btw op de aanschaf van de zonnepanelen in aftrek kan worden gebracht.

sfeerovergang - 29.03.2019

Woon-bedrijfspand en waardedruk

Bij inbreng van een woon-bedrijfspand in het ondernemingsvermogen of de onttrekking van het woon-bedrijfspand naar het privévermogen moet er rekening worden gehouden met een waardedruk wegens zelfbewoning.

eigen woning - 29.03.2019

Verruimde vrijstelling ook voor voorgeschoten verbouwingskosten

Ouders mogen hun kinderen belastingvrij een ton schenken voor de aankoop of verbouwing van hun eigen woning. Maar wat als de lasten voor de baten gaan?

leningen - 29.03.2019

Btw-aftrek en uitstaande leningen

Indien een holding inkomsten uit uitstaande geldleningen heeft, dan kan dit het recht op aftrek van btw bij de holding verkleinen.

lijfrenteverplichting - 29.03.2019

Pas bij overlijden valt lijfrenteverplichting vrij

Door de vrijval van een lijfrenteverplichting in een BV stijgt de waarde van de aandelen, maar op welk moment doet die waardestijging zich voor?

vrijstelling schenkbelasting - 29.03.2019

Kruislings schenken ongewenst en in strijd met wet

Via een omweg kruislings schenken om tweemaal te profiteren van de verhoogde vrijstelling schenkbelasting is niet mogelijk.

belaste prestaties - 29.03.2019

Reproducties in museumwinkel belast met 21% btw

Musea krijgen te maken met verschillende btw-tarieven voor hun activiteiten. Van belang is dat op iedere activiteit het juiste btw-tarief wordt toegepast.

toerekening partners - 29.03.2019

Verdelen ab-vermogen, wanneer echt onherroepelijk?

Gezamenlijk vermogen verdelen tussen partners, vele belastingplichtigen doen het jaarlijks. Wettelijk is het mogelijk deze verdeling aan te passen, maar tot wanneer precies?

staking - 29.03.2019

Plan het stakingsmoment bij een ruisende inbreng

Een ondernemer voor de inkomstenbelasting kan zijn onderneming ruisend inbrengen in een BV, dit met terugwerkende kracht tot 1 januari van een bepaald jaar. Om directe belastingheffing te voorkomen, kan de behaalde stakingswinst worden omgezet in een lijfrente bij de overnemende BV.

ZAKELIJK - VARIA - 28.03.2019

Zonnestroom voor uw bedrijf

De energiekosten zullen de komende jaren stijgen. Met een zonnepaneleninstallatie is uw bedrijf minder afhankelijk van de energiemarkt én milieubewuster.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 28.03.2019

Doe nog meer met Google Docs

Gebruikt u Google Docs als handige tekstverwerker in de cloud? Met de volgende tips krikt u uw productiviteit nog verder op.

SOFTWARE - WINDOWS - 28.03.2019

Kent u deze mogelijkheden in Windows 10?

Windows 10 bevat heel wat mogelijkheden die u wellicht niet kent of amper gebruikt. Welke zijn de moeite waard en hoe gebruikt u deze?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 28.03.2019

Switchen tussen accounts met Shift?

Gebruikt u meerdere e-mailaccounts en wilt u die graag in één overzichtelijke interface onderbrengen? Het programma Shift belooft hiervoor de oplossing te bieden. Maar kan deze tool zijn belofte ook echt waarmaken?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 28.03.2019

Intuïtieve browsertools zonder drempels

Het internet staat bol van tools die u willen helpen bij uw dagelijkse activiteiten. Maar vaak moet u die eerst nog onder de knie krijgen. Wij zochten enkele handige browsertools waarmee u onmiddellijk aan de slag kunt.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 28.03.2019

Tien tips voor een goede FAQ

U merkt dat klanten vaak met diezelfde terugkerende vragen zitten. Door een FAQ-pagina op uw website te zetten, blijven uw telefoonlijn en mailbox vrij voor belangrijke zaken. Maar hoe pakt u zoiets aan?

SOFTWARE - OFFICE - 28.03.2019

Handige functies in Excel

U kent de basis van Excel. Welke functies en mogelijkheden moet u zeker eens uitproberen om er sneller of beter mee te werken?

BEVEILIGING - SPAM - 28.03.2019

Verstop uw e-mailadres achter een url


GEZONDHEID - VARIA - 28.03.2019

Houd uw smartphonegebruik onder controle

Steeds meer mensen streven ernaar hun smartphonegebruik wat in te perken. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar gelukkig kan uw toestel u helpen.

SOFTWARE - CHAT - 28.03.2019

Alternatieven voor Facebook en WhatsApp

In de nabije toekomst zal Facebook zijn bekende messengerdiensten Facebook Messenger, WhatsApp en Instagram integreren in één platform. Is dat een reden om over te stappen, en zo ja: wat zijn de alternatieven?

E-MAIL - SPAM - 28.03.2019

Spambescherming op maat

Vindt u ondanks een spamfilter nog te veel rommel in uw mailbox? Neem zelf enkele maatregelen om uw spambescherming op te voeren.

SOFTWARE - E-MAIL - 28.03.2019

Hoe houdt u uw Outlook-postvak in bedwang?

In bedrijven moeten gebruikers van Microsoft Outlook vaak leven met limieten voor hun postvak, bv. op het aantal e-mails dat men mag bewaren of op het totaal aantal megabytes aan bijlagen. Hoe houdt u uw postvak binnen de perken?

OPLEIDING - TAAL - 28.03.2019

Een taal leren met Tandem


WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 28.03.2019

Achtergrond verwijderen in een foto?


ONDERNEMING - 28.03.2019

“Help, er is ingebroken!”

U of een medewerker opent ‘s morgens uw bedrijfspand en loopt naar binnen. Er is een enorme ravage: er is ingebroken. Wat doet u om (nog) erger te voorkomen? Hoe houdt u ondanks de schrik en emotie het overzicht?

BTW-AANGIFTE - 28.03.2019

Moet u ook een MOSS-melding doen?

Verricht u digitale diensten aan particulieren in andere EU-landen, dan kunt u via een zogenaamde ‘MOSS-melding’ uw administratie fors beperken. Wat is een MOSS-melding, wanneer gebruikt u deze en hoe werkt zoiets?

HANDELSPRAKTIJK - 28.03.2019

Prijsafspraken maken met de concurrent mag niet, of wel?

De ACM onderzoekt momenteel of dakdekkers onderling prijsafspraken maken en ook of er prijsafspraken zijn tussen leveranciers en webshops. Hoe zit dat eigenlijk? Wat mag wel en wat mag niet?

OVEREENKOMSTEN - 28.03.2019

Een considerans in uw contract?

Wanneer u als ondernemer een overeenkomst sluit, komt u vaak een kopje tegen met bijvoorbeeld ‘overwegende dat …’ Dit is de zogenaamde ‘considerans’. Wat is het nut daarvan? Moet u deze in uw overeenkomsten opnemen?

ADVISEUR - 28.03.2019

“Kunt u niet voor een keertje nulaangifte btw doen?”

U herkent het wel, het zit even tegen dus moet u financieel lucht hebben. Bijv. de btw dan maar een kwartaaltje later afdragen? Dan moet de adviseur maar een zgn. ‘nulaangifte’ doen, handig toch? Waarom is dat niet slim, kan dat anders?

INCASSO - 28.03.2019

Wapen uzelf tegen malafide incassobureaus

Ondanks inschrijving in het bel-me-niet-register krijgen veel mensen (meestal rond etenstijd) telefoon met de meest fantastische aanbiedingen. Of u nu op de aanbieding ingaat of niet, u kunt erop rekenen dat men u later weet te vinden.

ONDERNEMERSAFTREK - 28.03.2019

Kleine omzet, recht op zelfstandigenaftrek?


OVERDRACHTSBELASTING - 28.03.2019

Opletten bij berekening overdrachtsbelasting

Voor de heffing van overdrachtsbelasting is de waarde in het economisch verkeer van een pand leidend. Uit een recente rechtszaak blijkt dat de overdrachtsprijs niet altijd gelijk is aan deze waarde. Hoe zit dat? Waar moet u alert op zijn?

TAXATIE - 28.03.2019

Aansprakelijkheid bij een onjuiste financieringstaxatie

Als een bank schade lijdt door een onjuiste taxatie, is de makelaar/taxateur daarvoor soms aansprakelijk. Wanneer is dat het geval? Welke verweren kan de makelaar/taxateur daar dan eventueel tegen inbrengen?

GEMEENTE - 28.03.2019

Opruimen gedumpt drugsafval, wie gaat dat betalen?

De Raad van State heeft onlangs een voor de praktijk belangrijke uitspraak gedaan over het verhalen van de kosten van het opruimen van gedumpt drugsafval door een gemeente. Wat moet u daarvan weten?

VERKOOP - 28.03.2019

Ook zorgplicht bij de verkoop van een appartement

Als makelaar verkoopt u regelmatig appartementen. U treedt op voor de verkoper en moet dus weten wat de verkoper moet mededelen aan de koper. Moet u bijv. de koper wijzen op het ontbreken van een VvE? Hoe ver moet u gaan?

RUIMTELIJKE ORDENING - 28.03.2019

Invoeringswet Omgevingswet aangenomen


WONINGHUUR - 28.03.2019

Vijf jaar, is dat van korte duur?


IN DE KIJKER - 28.03.2019

Vier tips bij het terugvorderen van grond

De buren hebben zich een stuk grond toegeëigend dat van uw cliënt is (geweest). De buren gebruiken de grond al meer dan twintig jaar onafgebroken alsof deze van hen is. Zijn zij nu door verjaring eigenaar geworden van het stukje grond?

VERHUUR - 28.03.2019

Betrouwbare huurder gezocht!

Als u bemiddelt bij de verhuur van een pand, heeft u een zorgplicht ten opzichte van uw cliënt. Wat houdt deze plicht in? Hoe voorkomt u aansprakelijkheid?

UW RAADSMAN - 28.03.2019

Subsidieregeling monumenten bekendgemaakt

Met ingang van 2019 is het niet meer mogelijk om onderhoudskosten voor monumentenwoningen fiscaal als aftrekpost op te voeren. Als vervanger is er een subsidieregeling in het leven geroepen. Hoe gaat deze in zijn werk?

FACTURATIE - 27.03.2019

Overstappen van d-facturatie op e-facturatie, maar hoe?

Stel, u wilt niet wachten totdat het vijf voor twaalf is bij het voorbereiden op de overstap van digitale naar elektronische facturatie vanaf 18.04.2019. Wat moet u dan weten over beide vormen? En wat moet u doen om die transitie voor te bereiden en te implementeren?

AUTOKOSTEN - 27.03.2019

Een zakelijke tankpas, wat zijn de voor- en nadelen?

U kent de reclames op radio en tv inzake tankpasjes wel. U zou dan van dat bonnetjesgedoe af zijn. De tankpas tegen ieder euvel en met veel voordelen. U heeft hier voor uw organisatie wel oor naar. Wat moet u weten en hoe moet u kiezen?

CONTROLE - 27.03.2019

Btw-nultarief, zorg nu voor goed bewijs

Bij verkoop van goederen aan het buitenland geldt er 0% btw. Dan moet u wel aannemelijk kunnen maken dat uw goederen uit Nederland komen. Hoe gaat dat nu goed?

RECHT - 27.03.2019

Uw offerte juridisch gecheckt

Diverse medewerkers binnen uw onderneming brengen regelmatig offertes uit. Uw dga vraagt u nu de standaardofferte van het bedrijf eens ‘juridisch’ te checken. Waar moet u zeker op letten? Maakt het uit of de offerte (on)herroepelijk of vrijblijvend is?

FACTURATIE - 27.03.2019

Nieuwe Europese format voor e-(overheid)facturatie

Vanaf 18 april 2019 zijn hoge en lage overheden verplicht om e-facturen te kunnen ontvangen en verwerken. De overheid stuurt daarbij op het gebruik van het PEPPOL-netwerk. Wat betekent dat voor aanbestedende diensten en leveringen?

ADMINISTRATIE - 27.03.2019

Overzicht houden bij de verwerking van gemengde kosten

Als administrateur krijgt u met regelmaat te maken met gemengde kosten. Daar de verwerking afhankelijk is van de rechtsvorm en de keuze die u daarbij moet maken, ligt het verliezen van het overzicht snel op de loer. Hoe voorkomt u dat? Wat speelt er?

HYPOTHEEKRENTE - 26.03.2019

Geen lagere risico-opslag door levensverzekering

Banken hanteren vaak een rentebeleid, waarbij de hypotheekrente een risico-opslag bevat. De opslag hangt af van de schuld-marktwaardeverhouding. Moet de bank bij de bepaling hiervan rekening houden met elders aangehouden levensverzekeringen?

Belastingen - 26.03.2019

Belastingbesparing via maatschap mag

Een maatschap tussen ouders en kinderen alleen om de royale BOF te benutten? Volgens de rechter moet dat kunnen. Ook als de ouders niet meer de jongste zijn!

Huwelijksvermogensrecht - 26.03.2019

Huwelijkse voorwaarden, oppassen met vermogensverschuiving

Als echtgenoten op huwelijkse voorwaarden zijn gehuwd, kan er dan een verrekening van vermogen worden overeengekomen? Of is er dan schenkbelasting verschuldigd? Wat speelde hier nu over bij de rechter op grond van een overeenkomst tussen man en vrouw?

Eigen woning - 26.03.2019

Lening niet aantoonbaar gebruikt voor woning, dan geen renteaftrek

De rente op de eigenwoninglening is onder voorwaarden aftrekbaar. Een van die voorwaarden is dat wordt aangetoond dat het geld daadwerkelijk is gebruikt voor uw woning. Wat is er nu beslist? Wat is nu dus belangrijk om goed te bewaken en goed te regelen?

Bedrijfsopvolgingsfaciliteit - 26.03.2019

Bedrijfsopvolgingsfaciliteit, de bezitseis in de Successiewet 1956

Bij een vererving of schenking van aandelen kan de BOF een flinke belastingbesparing opleveren. De erflater of schenker moet de aandelen dan al wel een bepaalde tijd in bezit hebben gehad. Tijdig voorsorteren is daarom een vereiste.

Vermogensplanning - 26.03.2019

Schenken, een last of een zegen?

Veel ouders ondersteunen hun kinderen waar mogelijk, ook financieel. Is dat wel zo verstandig? We zetten de voor- en nadelen van verschillende schenkingsvormen voor u op een rijtje, zodat u een goede afweging kunt maken in uw advisering.

Beleggen - 26.03.2019

Rente blijft ook in 2019 laag, wat te doen?

De rente is weer op extreem lage niveau’s beland. Is dit goed nieuws of slecht nieuws voor beleggers? We maken een vergelijking tussen het geld op een spaarrekening plaatsen, beleggen in aandelen en beleggen in obligaties.

Testament - 26.03.2019

Hoezo kindsdelen eerder opeisbaar dan bij overlijden?

Door de wettelijke verdeling krijgen de kinderen een vordering op de langstlevende ouder. Wanneer is die vordering opeisbaar? Wat zegt de wet? Hoe kan dat nu anders worden geregeld voor uw cliënt?

erfrechtplanning - 26.03.2019

Echtscheidingstestament, hoe nu goed geregeld?

De langstlevende echtgenoot behoort tot de eerste groep van erfgenamen. Ook als er kinderen zijn, verkrijgt die de gehele nalatenschap. Dat speelt totdat de echtscheiding formeel rond is. Waar moet u in het zicht van echtscheiding dan aan denken?

TRANSITIEVERGOEDING - 25.03.2019

Veiligstellen compensatie langdurig zieken


EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 25.03.2019

Slapend dienstverband kan duur uitpakken

Slapende dienstverbanden blijven een probleem. Eind 2018 werd een werkgever verplicht het slapend dienstverband van een langdurig zieke werknemer te verbreken en de transitievergoeding te betalen. Hoe had dit beter gekund?

ARBEIDSOVEREENKOMSTEN - 25.03.2019

‘Wet arbeidsmarkt in balans’, nu al voorsorteren?

De afgelopen weken heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel ‘Wet arbeidsmarkt in balans’ (WAB) aangenomen en ligt invoering van deze wet dus op koers om op 1 januari 2020 in werking te treden. Kunt u hierop voorsorteren?

LOONKOSTENSUBSIDIES - 25.03.2019

Check de voorlopige berekeningen LIV en LKV


AANNEMEN WERKNEMER - 25.03.2019

Discriminatie wegens zwangerschap?

Als een werkneemster kan aantonen dat zij geen contract krijgt omdat zij zwanger is, kan zij aanspraak maken op een (soms aanzienlijke) schadevergoeding. Maar hoe kan zij dit aantonen? Wat zei de rechter?

VERLOF - 25.03.2019

Mantelzorgers in de knel

400.000 mantelzorgers moeten wekelijks of dagelijks hun werk onderbreken om hulp te verlenen. Werk en mantelzorg leiden vaak tot stress. Wat kunt u doen?

LOONHEFFINGEN - 25.03.2019

Studie kinderen betalen vanuit uw bedrijf?

Wilt u de studiekosten van uw kinderen en/of kinderen van uw werknemers betalen vanuit het bedrijf? Door een recente fiscale update n.a.v. Kamervragen is dit reden voor ons om daar wat uitvoeriger bij stil te staan. Wat moet u weten?

RI&E - 25.03.2019

Zorgplicht en aansprakelijkheid ... waar ligt de grens?

Als werkgever heeft u veel verantwoordelijkheden richting uw personeel. Uw zorgplicht gaat ver. Hoe kunnen de wettelijke verplichtingen, zoals een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), u hierbij helpen?

ARBO - 25.03.2019

Werkgerelateerde psychische klachten herkennen

Psychische klachten leiden snel en vaak tot verzuim. Fijn als u ze als werkgever snel kunt herkennen en adequate maatregelen kunt nemen. Daarmee is de werknemer geholpen en het leidt tot minder verzuim. Hoe doet u dat?

VORDERINGEN - 25.03.2019

Wanneer verjaren uw vorderingen?

Vorderingen ontvangen is niet alleen voor de omzetbelasting van belang. Ook als IB-ondernemer heeft u er alle belang bij dat uw vordering niet verjaart. U loopt immers winst mis. Hoe zit het met verjaring bij zakelijke en particuliere klanten?

BTW - 25.03.2019

Gratis goederen leveren, wat met de btw?

Als ondernemer bent u verplicht btw te berekenen over door u geleverde goederen en diensten. Wat als u gratis goederen levert, hoe moet u dan de btw berekenen? Of is er ook een vrijstelling?

LOONHEFFINGEN - 25.03.2019

Loonkostenvoordelen (LIV en LKV) 2018 checken

Iedere werkgever krijgt van het UWV een overzicht met de voorlopige berekening hoe het lage-inkomensvoordeel (LIV) en het loonkostenvoordeel (LKV) over 2018 is toegepast. Wat moet u doen, waarom en tot wanneer?

AFTREKBARE KOSTEN - 25.03.2019

Maximaal voordeel scholingskosten

Scholingskosten kunt u als persoonsgebonden aftrek opnemen in uw aangifte inkomstenbelasting. Het is echter ook mogelijk dergelijke kosten op te voeren in uw onderneming. Hoe zit dat? Welke optie levert het beste fiscale resultaat op?

BELASTINGAANGIFTE - 25.03.2019

Ook brief fiscus gehad over aangifte?

De Belastingdienst heeft waarschuwingsbrieven verstuurd over het belastingjaar 2018. Moet u van zo’n waarschuwing schrikken of is het bangmakerij?

TUCHTRECHT - 21.03.2019

Klagen zonder toestemming mentor

Een patiënt wil een klacht indienen tegen een behandelaar. Hoe zit het als voor de patiënt mentorschap is ingesteld? Moet de mentor dan toestemming geven of kan de patiënt ook klagen als de mentor de klacht niet steunt?

PERSONEEL - 21.03.2019

Zzp’ers oplossing voor tekort aan goede medewerkers?

Het komt steeds vaker voor dat medewerkers in de zorg hun dienstverband willen inruilen voor een loopbaan als zzp’er. Welke voordelen en welke nadelen kleven er voor u aan zo’n verzoek, en wat zei de rechter hier onlangs over?

PATIëNTENRECHTEN - 21.03.2019

Patiënten moeten kunnen wisselen van huisarts

De Autoriteit Consument & Markt ontvangt regelmatig signalen dat patiënten niet eenvoudig kunnen wisselen van huisarts, vooral omdat zij worden geweigerd bij de ‘nieuwe’ huisarts. Welke maatregelen worden genomen om dit te verbeteren?

AANSPRAKELIJKHEID - 21.03.2019

Vergoeding affectieschade, wat betekent dat?

Per 1 januari 2019 is de Wet vergoeding van affectieschade van kracht. Vanaf die datum kan de naaste familie van een slachtoffer van o.a. een medische fout smartengeld eisen van de veroorzaker van een ongeval.

BOER EN BEDRIJF - 21.03.2019

Meldingsplicht energiebesparende maatregelen

Verbruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas, dan bent u (al langer) verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen. Valt uw bedrijf onder het Activiteitenbesluit milieubeheer? Wat dan vanaf 01.07.2019?

FISCALE WINST - 21.03.2019

Bedrijfswoning, kosten nu aftrekken!

Als uw bedrijfswoning deel is van uw fiscale ondernemingsvermogen, krijgt u een fiscale bijtelling. Wat kunt u nu allemaal aftrekken bij de aangifte?

GEBOUW EN GROND - 21.03.2019

Overeengekomen splitsing koopsom, wat helpt?

Bij verkoop van een agrarisch bedrijf kunnen koper en verkoper een totaalbedrag overeenkomen of een bedrag per bedrijfsonderdeel (‘activum’). Dat maakt fiscaal verschil. Wat is nu goed om te weten en om te doen?

BOER EN BEDRIJF - 21.03.2019

Graslandvernietiging zand/löss, let nu op bij maïsteelt

De afgelopen tijd is er veel discussie rond de regels voor het vernietigen van grasland voor de maïsoogst. Door een foutje in de wetgeving is hierover ruis ontstaan. Ook is er veel onduidelijkheid over het grondmonster. Wat nu te doen?

GEBOUW EN GROND - 21.03.2019

Is verhuur van een tuinbouwkas box 1 of box 3?

Als u een kas voor langere tijd geheel of gedeeltelijk verhuurt, geldt vanaf dat moment dat de waardestijging van de ondergrond niet langer onder de landbouwvrijstelling valt. Dat kan een dure grap worden! Wat moet u nu weten?

RECHT - 21.03.2019

IOAZ aanvragen vóór bedrijfsbeëindiging

Bij bedrijfsbeëindiging kunt u wellicht een IOAZ-uitkering (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen) krijgen. Soms ook als u niet arbeidsongeschikt bent. Hoe werkt dat?

RECHT VAN DE BOUW - 21.03.2019

Bouwen op erfgrens, hoe gaat dat nu goed?

Sommige werkzaamheden op of nabij de erfgrens met de buren kunt u slechts uitvoeren vanaf de grond van die buren. Waar krijgt u mee te maken? Hoe beperkt u nu zo veel mogelijk risico’s en een mogelijke aansprakelijkstelling?

RECHT VAN DE BOUW - 21.03.2019

Niet betalen, dan moet je maar zien ...

Een collega-aannemer kreeg niet betaald en plaatste borden langs de openbare weg om dat duidelijk te maken. Wat zei de rechter daarover?

PRIVÉ - 21.03.2019

Dankzij uitsluitingsclausule erfenis niet naar koude kant!

Hoe kunt u regelen dat uw erfenis na echtscheiding niet bij de ex-partner van uw kind terechtkomt? Is de uitsluitingsclausule in uw testament nu nog wel nodig onder het nieuwe huwelijksvermogensrecht? Wat is goed om te weten?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 21.03.2019

Fout met toegangsdeuren, aannemer aansprakelijk?

Als er voldaan wordt aan de regels van het Bouwbesluit, is men als aannemer dan niet aansprakelijk? Wat zeggen de algemene voorwaarden? Wat speelde er laatst over deuren die de verkeerde kant op draaien en niet goed open kunnen?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 20.03.2019

Pak van de zaak, hoe nu fiscaal op maat?

Als leidinggevende en dga moet u er altijd representatief uitzien op het werk. Bijvoorbeeld goed gekleed in een zakelijk kostuum. Dat is niet goedkoop. Het zou leuk zijn als de Belastingdienst daaraan bijdroeg. Hoe zit dat nu fiscaal?

IN DE PIJPLIJN - 20.03.2019

Uw bankrekening, wie kijkt er mee?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 20.03.2019

Verlies eerder verdampt, hoe zit dat?

Met ingang van 2019 is de termijn waarbinnen verliezen verrekend kunnen worden, verkort. Het is dus nog belangrijker geworden om de verliespositie van uw BV(’s) in het oog te houden om te voorkomen dat er verliesverdamping optreedt.

BELASTINGAANGIFTE - 20.03.2019

Let op waardering schulden in box 3

Bij de aangifte inkomstenbelasting wordt vaak vergeten dat er in box 3 moet worden uitgegaan van de waarde in het economisch verkeer. Hoe zit dat?

BTW - 20.03.2019

Te veel btw in rekening gebracht, wat nu?

Stel dat u als leverancier een te hoog bedrag of te veel btw aan een afnemer in rekening heeft gebracht. Als u dan de juiste maatregelen neemt, hoeft u de ten onrechte in rekening gebrachte btw niet af te dragen of krijgt u de btw terug.

SUCCESSIEPLANNING - 20.03.2019

Denk aan een rampenclausule in uw testament

Wellicht heeft u het reeds in de media vernomen. Een rechtszaak over de verdeling van een nalatenschap. Op zich niets nieuws, maar de feiten voorafgaand hieraan zijn wel bijzonder. Wat is het geval?

SUCCESSIEPLANNING - 20.03.2019

Postuum loon naar werken, hoe nu fiscaal voordelig?

Een erflater kan bij testament zijn erfgenaam alsnog een achterstallige beloning toekennen voor in zijn bedrijf verricht werk. Dat kan fiscaal gunstig uitpakken. Wat moet u hierover weten? Lees verder hoe dit werkt.

FISCOTIP - 20.03.2019

Kies voor een optimale vermogensverdeling

In box 3 betaalt u belasting over uw vermogen. Sinds 2017 is het van belang dat u het vermogen optimaal verdeelt tussen u en uw partner. Maar let op voor het effect op de heffingskortingen, anders bent u het voordeel zomaar kwijt.

UITSMIJTER - 20.03.2019

Voorwaarden bij schenking ongepast


VEILIGHEID - 18.03.2019

Versieren en feestelijk aankleden?


ADMINISTRATIE - 18.03.2019

Wat bewaren, en vooral hoelang?

Eerder moest een rechter zich buigen over een taartdoos met daarin opgeslagen kassarollen. De vraag rijst dan uiteraard wat u eigenlijk moet bewaren en hoelang. Daarover bestaat nog weleens verwarring. Wat speelt er?

Cookiebeleid