PENSIOEN - 29.03.2019

Is stilzitten prijsgeven van pensioen?

De Wet LB 1964 bepaalt dat als een aanspraak op grond van een pensioenregeling is prijsgegeven, deze wordt aangemerkt als loon uit vroegere dienstbetrekking. Is er van belast prijsgeven ook sprake bij stilzitten door de pensioengerechtigde dga?

Geen uitkering

Een dga had op grond van de pensioenregeling met zijn BV vanaf 1 mei 2013 recht op een jaarlijkse pensioenuitkering van € 57.327. Een daadwerkelijk uitkering van het pensioen bleef in 2013 echter achterwege. De dga had in zijn aangifte inkomstenbelasting om die reden geen pensioeninkomen uit zijn BV opgenomen. De inspecteur had voor het jaar 2013 een tijdsevenredig deel van het pensioen bij de dga in aanmerking genomen. De vraag was of het tijdsevenredige deel van het pensioen terecht bij de dga in aanmerking was genomen.

Niet-opgenomen pensioen is belast

Volgens het Hof Den Haag heeft de dga de aanspraak op pensioen in 2013 prijsgegeven, zodat de gehele aanspraak in het jaar 2013 was belast. Voor prijsgeven was het volgens het hof voldoende dat de dga geen enkele actie had ondernomen om het pensioen aan hem te laten uitkeren. Ook bij stilzitten kan er dus sprake zijn van prijsgeven. Verder oordeelde het hof dat de gehele pensioenaanspraak in 2013 vorderbaar en inbaar was.

Aanslag eigenlijk te laag

Volgens het hof heeft de dga nog geluk gehad. De inspecteur belast uitsluitend het bedrag van de niet-ontvangen jaarlijkse pensioentermijn. Bij een afkoop had de inspecteur eigenlijk de volledige waarde in het economisch verkeer van de gehele aanspraak moeten belasten. De Wet LB 1964 bepaalt namelijk dat als er een aanspraak op grond van een pensioenregeling is prijsgegeven, deze wordt aangemerkt als loon uit vroegere dienstbetrekking. Hierop geldt Ă©Ă©n uitzondering en wel voor het geval de aanspraak niet voor verwezenlijking vatbaar is. Uit de wetsgeschiedenis en jurisprudentie blijkt dat daar alleen sprake van is bij faillissement, surseance van betaling of schuldsanering. Afzien is niet onbelast mogelijk als de pensioenverplichting onvolwaardig is geworden door verwijtbaar handelen door de dga. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de dga die te hoge rekening-courantopnamen heeft gedaan en de schuld niet meer kan terugbetalen aan de vennootschap (met als gevolg dat het pensioen onvolwaardig wordt).

Prijsgeven, actief of ook passief?

De dga had zich echter tevens op het standpunt gesteld dat er van prijsgeven van pensioen geen sprake was. Naar zijn mening is daarvoor een actieve handeling van de pensioengerechtigde nodig en stilzitten is dat nu eenmaal niet.

De Hoge Raad (ecli:nl:hr:2019:189) oordeelt, anders dan het hof, dat in casu er geen sprake is van prijsgeven. Het enkel stilzitten van de dga is onvoldoende om aan te nemen dat hij de aanspraak op pensioen heeft prijsgegeven. Er is dus geen sprake van heffing over de gehele aanspraak, maar alleen over de pensioentermijn die vorderbaar en inbaar was.

De mogelijkheid die de BV in casu had om op grond van het civiel juridische beding in de pensioenovereenkomst de pensioenaanspraak te verlagen, doet daar volgens de Hoge Raad niet aan af, simpelweg omdat een dergelijke verlaging zich over het desbetreffende jaar niet heeft voorgedaan.

BZ-ADVIES

Het feit dat een dga geen pensioenuitkering laat uitkeren, maar daar juridisch wel recht op heeft, betekent niet dat de dga daarmee het pensioen heeft prijsgegeven. De inspecteur kan in een dergelijk geval niet zomaar met een belaste afkoop gaan dreigen.

Belang praktijk

Als een dga een pensioenuitkering niet krijgt, maar waar hij juridisch wel recht op heeft, betekent dus niet dat hij daarmee het pensioen heeft prijsgegeven. De vraag is nog wel wat de fiscale gevolgen zijn als de BV de uitkeringen wel had verlaagd. Hoelang kan de dga dan stil blijven zitten voordat er wel sprake is van prijsgeven?

Door zijn pensioen niet uit te laten keren, heeft een dga zijn pensioen niet prijsgegeven. In beginsel wordt bij het prijsgeven van de pensioenaanspraak de hele aanspraak belast. In dit geval bleef het beperkt tot het niet-uitgekeerde pensioen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01