LENINGEN - 29.03.2019

Btw-aftrek en uitstaande leningen

Indien een holding inkomsten uit uitstaande geldleningen heeft, dan kan dit het recht op aftrek van btw bij de holding verkleinen.

Recht op btw-aftrek algemeen Als goederen en diensten voor zowel btw-belaste als btw-vrijgestelde prestaties worden gebruikt, is er recht op aftrek van btw op de inkopen voor zover de inkopen rechtstreeks toerekenbaar zijn aan de btw-belaste prestaties. Voor btw op inkopen die rechtstreeks toerekenbaar zijn aan btw-vrijgestelde prestaties is er geen aftrek. Wanneer er kosten worden gemaakt die zowel voor de btw-belaste als voor de btw-vrijgestelde prestaties worden gebruikt (algemene kosten), is er recht op btw-aftrek voor het gedeelte van de btw-belaste prestaties ten opzichte van het totaal van de prestaties. Dit wordt het pro rata van de onderneming genoemd.

Totaal omzet btw-belaste prestaties
————————————————————— = pro-ratapercentage
Totaal omzet btw-belaste Ă©n -vrijgestelde prestaties

Hoge Raad Heeft een holding-BV een omzet die deels bestaat uit renteontvangsten op uitstaande leningen en voor een gelijk of kleiner gedeelte uit btw-belaste opbrengsten vanwege managementdiensten, dan heeft dit gevolgen voor het recht op aftrek van btw bij de holding-BV. Btw op kosten die rechtsreeks toerekenbaar zijn aan de btw-belaste managementdiensten komen voor aftrek in aanmerking. De holding-BV heeft slechts recht op aftrek van de door haar betaalde btw op algemene kosten op basis van het pro rata van de holding-BV. Hierbij zijn de renteopbrengsten btw-vrijgestelde inkomsten die worden meegenomen in de berekening van het pro rata. De Hoge Raad heeft in januari 2019 (ecli:nl:hr:2019:66) bevestigd wat het hof eerder in 2017 (ecli:nl:ghshe:2017:4293) besloten had. Van belang hierbij is volgens het hof dat de opbrengst van de leningen in alle jaren nagenoeg even hoog of hoger is geweest dan de btw-belaste omzet, zodat er geen sprake is van bijkomstig handelen door de holding-BV voor wat betreft de uitstaande leningen.

Conclusie Wanneer een ondernemer naast btw-belaste prestaties inkomsten uit uitstaande leningen heeft en de opbrengst daarvan even hoog of hoger is dan de btw-belaste omzet, blijkt uit rechtspraak dat het recht op btw-aftrek bij de holding wordt beperkt.

BZ-ADVIES

De btw-vrijgestelde omzet uit geldleningen moet worden meegenomen in de pro-rataberekening van de holding. Ga na of uw onderneming btw-vrijgestelde inkomsten uit leningsactiviteiten heeft en wat de grootte is, zodat het pro rata juist wordt vastgesteld.

Rente-inkomsten van de holding dienen te worden meegenomen in de pro-rataberekening voor de btw. Dat kan nadelig uitpakken!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01