Alle domeinen

2019 - Januari

AUTO VAN DE ZAAK - 28.01.2019

Fiscale truc met elektrische auto’s?

Eind 2018 stonden de media vol met een fiscale truc waarmee het mogelijk zou zijn om heel goedkoop in een elektrische auto van de baas te rijden. Hoe zit dat en is dat echt zo makkelijk als het lijkt uit die verhalen? Wat is wijsheid?

FLEXIBEL WERKEN - 28.01.2019

Hoe zit het als de medewerker meer of minder wil werken?

De Wet flexibel werken (Wfw) geeft de werknemer de mogelijkheid om een verzoek in te dienen om de arbeidsduur, de werktijden of de arbeidsplaats aan te passen. Hoe gaat u om met zo’n verzoek?

PRIVACY - 28.01.2019

Een camera ophangen, is zo gedaan ...

Er is tegenwoordig veel aan de hand waardoor de veiligheid in het gedrang komt. Veel ondernemers willen dan ook camera’s ophangen om toezicht te houden op personeel, om diefstal te voorkomen, etc. Hoe zit het dan met de privacy?

Loon tijdens ziekte - 28.01.2019

Hoeveel betalen tijdens derde ziektejaar?

Als werkgever moet u zieke werknemers twee jaar lang minstens 70% van hun loon doorbetalen. Als het UWV echter een loonsanctie oplegt, hoeveel loon moet u dan tijdens het derde ziektejaar doorbetalen? Wat zei de rechter?

PENSIOEN - 28.01.2019

Een nettopensioen als excedentregeling?

Werknemers met een hoog pensioengevend salaris (meer dan € 107.593) lopen aan tegen een fors pensioentekort. Kunt u hen helpen om dit ‘gat’ kleiner te maken? Kan dit ook zonder dat het u iets kost?

LOONHEFFINGEN - 28.01.2019

Normbedrag kantinemaaltijd 2019


RE-INTEGREREN - 28.01.2019

Re-integreren doe je maar thuis ...

Uw werknemer is ziek en vertelt u dat hij naar Aruba gaat om daar te herstellen. Moet u dat toestaan? Wat zei de rechter daar nu over?

PERSONEELSBELEID - 28.01.2019

Gebruik functie- en rolbeschrijvingen

In steeds meer organisaties veranderen functies in rollen en maakt de functiebeschrijving plaats voor een rolbeschrijving. Sluiten functiebeschrijvingen en rolbeschrijvingen elkaar uit of kunnen zij naast elkaar gebruikt worden?

samenlevingsovereenkomst - 28.01.2019

Einde samenwoning, voor wie zijn de roerende zaken?

Als de relatie eindigt, wie is dan eigenaar van de schilderijen of van andere roerende zaken? Bij wie ligt de bewijsbal? Hoe kan de bewijslast worden omgedraaid? Wat heeft de rechter nu hierover recentelijk beslist? Wat is belangrijk om te weten voor uw advisering?

Vermogensbeheer - 28.01.2019

Wereldwijd of liever een Europees getinte portefeuille?

Nederlandse aandelenbeleggers blijven graag dicht bij huis en beleggen het overgrote deel van hun vermogen in Europa. Dat geldt ook voor veel vermogensbeheerders. Waarom is een wereldwijde benadering aan te bevelen?

Erfrecht - 28.01.2019

Echtgenoot of kind onterfd, wat is (on)mogelijk om te regelen?

Stel, uw cliënt vraagt aan u of een echtgenoot en/of een kind kan worden onterfd? Hoe moet dat geburen? Welke rechten hebben ze dan nog? Hoe moet dat juridisch waterdicht worden geregeld? Wat is extra goed om te weten?

Vermogensplanning - 28.01.2019

Beleggen tegen de klippen op of realistisch doelen stellen?

Financiële planning gaat over het behalen van financiële doelen. Daarvoor staan een aantal middelen ter beschikking, waaronder rendement op vermogen. Echter, met de huidige spaarrente is het soms lastig om een doel te behalen.

Hypotheek - 28.01.2019

Hypotheek bij de BV nog aantrekkelijk?

Inmiddels is wettelijk vastgelegd dat het maximum van de hypotheekrenteaftrek versneld wordt afgebouwd, naar 37,05% in 2023. Wat met de hypotheek via de BV?

Alimentatie - 28.01.2019

Erfenis gekregen, dan ook geen (of minder) alimentatie?

Moet er bij het vaststellen van de alimentatie rekening worden gehouden met het vermogen van de alimentatiegerechtigde? Wat als die een behoorlijke erfenis ontvangt? Moet daarop worden ingeteerd om de kosten van levensonderhoud te betalen? Wat zegt de rechter nu?

Inkomstenbelasting - 28.01.2019

Woning van uw cliënt fiscaal op zijn zaak zetten, wat nu?

Als ondernemer in de inkomstenbelasting kan uw cliënt er onder voorwaarden voor kiezen om zijn woning fiscaal op zijn bedrijf te zetten. Wat is nu belangrijk in uw advies hierover? Wat zijn recente belangrijke uitspraken van de rechter?

Schenkbelasting - 28.01.2019

Nieuwe goedkeuringen voor verhoogde schenkingsvrijstelling

Eind 2018 is het besluit voor de schenk- en erfbelasting vervangen. Het nieuwe besluit bevat extra goedkeuringen en nadere toelichtingen. Het belangrijkste gevolg hiervan is dat er meer mogelijkheden zijn om de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling te benutten.

Aandelen - 28.01.2019

Financiële planning via verschillende soorten van aandelen

Aandeelhouders van gewone aandelen hebben dezelfde stem- en winstrechten. Hoe kunt u verschillende soorten van aandelen goed als instrument van financiële planning inzetten? Bijv. voor dga-leningen aan de BV, bedrijfsoverdracht, dividendsturing, enz.

VENNOOTSCHAP ONDER FIRMA - 28.01.2019

Hoe koopt u uw medevennoot uit?

Een vennootschap onder firma (Vof) is een populaire rechtsvorm om samen te werken, maar wat nu als uw medeondernemer besluit ermee te stoppen? Kunt u dan de onderneming voortzetten? Moet u hem daarvoor betalen? Hoe zit dat?

INKOMENSAFHANKELIJKE TOESLAGEN - 28.01.2019

Terug te betalen of nog te ontvangen toeslagen?

Zoals u weet, zijn de inkomensafhankelijke toeslagen een voorschot gebaseerd op een inkomen uit het verleden. Nu 2018 achter de rug is, kunt u weten of u te weinig of te veel toeslag ontvangen heeft. Hoe dan verder?

AANGIFTE INKOMSTENBELASTING - 28.01.2019

Belastingaangifte 2018, uitstellen of niet?

De meeste adviseurs laten hun cliënten voor de belastingaangifte inkomstenbelasting meelopen in een uitstelregeling. Dan hoeven o.a. ook niet alle jaarstukken voor 1 mei gereed te zijn. Wanneer is dat voor u minder gunstig?

PERSONEEL - 28.01.2019

Fiscaalvriendelijk omgaan met goede voornemens

Het nieuwe jaar start traditiegetrouw met goede voornemens. Afvallen en stoppen met roken staan daarbij steevast aan top. Hoe kunt u hier als goed werkgever fiscaalvriendelijk aan bijdragen en waar moet u dan op letten?

INKOMSTENBELASTING - 28.01.2019

Laat geen belastingvoordeel liggen, middeling

Uit onderzoek is gebleken dat slechts 15% van degenen die voor middeling van hun inkomen uit werk en woning (box 1) in aanmerking komen, daarvan gebruikmaken. Behoort u wellicht tot die 85% die dit voordeel laat liggen?

PARKEERBELASTING - 28.01.2019

Rechter matigt parkeerboete

Wie te weinig parkeerbelasting betaalt, riskeert een naheffing plus boete. Gemeentes zijn hierbij gehouden de wet te volgen. Zo niet, dan grijpt de rechter in. Hoe pakte dit onlangs voor een automobilist in Tilburg goed uit?

RECHT VAN DE BOUW - 28.01.2019

Tussentijdse beëindiging particuliere opdracht, wat nu?

De uitvoering van een aannemingsovereenkomst kan om uiteenlopende redenen tussentijds beëindigd worden door de opdrachtgever of (wat moeilijker) door de opdrachtnemer. Hoe en wat wordt er afgerekend? Hoe gedoe voorkomen?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 28.01.2019

Geen rubberen snoerprofielen, aansprakelijk?

Als er een monster wordt getoond voor een meerwerkoptie, mag de geleverde zaak daar dan nog van afwijken? Wat staat er in de wet en wat zegt de bouwrechter? Wat is goed om te weten en wat is raadzaam om te doen?

RECHT VAN DE BOUW - 28.01.2019

Waarschuw op tijd als het duurder dreigt te worden

Te nat is niet goed, te koud is niet goed en te droog is ook al niet goed. Extreme weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de kosten stijgen. Kunt u deze kosten doorberekenen aan uw opdrachtgever? Waar moet u dan aan denken?

BELASTINGEN - 28.01.2019

Bezwaar maken tegen belastingaanslag, hoe werkt dat?

U hoeft het niet altijd eens te zijn met de belastingaanslag die de Belastingdienst voor u in petto heeft. U kunt een bezwaarschrift indienen. Hoe doet u dat en waaraan moet u beslist denken? Hoe kunt u een kostenvergoeding claimen?

kostenaftrek - 25.01.2019

Ook uw BV kan giftenaftrek genieten


ONROERENDE ZAKEN - 25.01.2019

Nieuwe regels voor monumenten met woonfunctie

Per 1 januari 2019 is de fiscale aftrek voor monumentenpanden afgeschaft en vervangen door een subsidieregeling. Volgens het kabinet is dit beter voor de monumenten, maar geldt dat ook voor de eigenaren van monumenten?

PATIËNTENRECHTEN - 25.01.2019

Moet u een levensverzekeraar informeren?

De levensverzekeraar van een patiënt vraagt u, als behandelend arts, of uw patiënt in goede gezondheid verkeerde op het moment dat hij onlangs een hoge levensverzekering afsloot. Moet u de gevraagde gegevens verstrekken?

GIFTENAFTREK - 25.01.2019

Voordeel giftenaftrek wordt minder


PATIËNTENRECHTEN - 25.01.2019

Hoe gebruikt u de KNMG-meldcode kindermishandeling?

Voor dokters en andere hulpverleners is het altijd lastig als zij vermoeden dat er kindermishandeling in het spel is. De KNMG-meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld biedt dan handvatten. Hoe vrijblijvend is die code? Wat zei de rechter nu?

SUCCESSIEPLANNING - 25.01.2019

Hoe moeten erfgenamen de BV-aandelen verdelen?

Wat wordt er bedoeld met verdeling (toedeling) door de erfgenamen van de BV-aandelen? Welke peildatum is van belang voor de waarde? Moeten alle erfgenamen akkoord gaan? Wat heeft de rechter onlangs beslist?

FISCOTIP - 25.01.2019

Verlies in box 2 te gelde maken

Als u bijvoorbeeld door liquidatie van een BV een verlies lijdt in box 2, dan mag dit verlies verrekend worden met toekomstige winsten in box 2. Als er geen winst meer te verwachten is, zal dit echter lastig worden. Hoe kunt u dit oplossen?

AUTO VAN DE ZAAK - 25.01.2019

Tesla-taks en oudere auto’s

Vanaf 2019 is de bijtelling voor elektrische auto’s veranderd. Wat betekent dit voor nieuwe en gebruikte elektrische auto’s? Waar moet u rekening mee houden?

IN DE PIJPLIJN - 25.01.2019

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken


FISCALE WINST - 25.01.2019

Energie- en Milieulijst 2019


BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 25.01.2019

AVA niet volgens de regels, besluiten onderuitgehaald!

Als een aandeelhoudersvergadering niet precies volgens de regels bijeen is geroepen, kan een minderheidsaandeelhouder daar dan tegen optreden? Wanneer kunnen besluiten worden vernietigd? Wat zegt de wet en wat is er nu beslist?

CONTROLE - 25.01.2019

Steekproef of gehele controle?

Bij een belastingcontrole wordt soms gebruikgemaakt van een steekproef. De resultaten daarvan worden dan ‘naar evenredigheid’ doorberekend in uw hele administratie (extrapolatie). Wat heeft de rechter daar onlangs over beslist?

BELASTINGEN - 24.01.2019

Normen en waarden voor boeren en tuinders

De Landelijke Landbouwnormen 2018 zijn onlangs weer bekendgemaakt door de Belastingdienst. Wat betekenen deze normen voor u als agrarisch ondernemer?

BOER EN BEDRIJF - 24.01.2019

Aangescherpte regels drijfmest op de grond aanwenden

Wilt u op grasland gelegen op klei- en veengrond, drijfmest op de grond aanwenden? Vanaf dit jaar mag dit alleen indien u de drijfmest voldoende met water verdunt. Wat moet u hierover nu weten?

BOER EN BEDRIJF - 24.01.2019

Stikstofgebruiksnormen 2019, wat nu?

Vanaf 2019 wijzigen enkele stikstofgebruiksnormen voor uw gewassen. Welke stikstofgebruiksnormen zijn er gewijzigd? Wat speelt hierbij?

GEBOUW EN GROND - 24.01.2019

Verpachte grond in box 3

Verpachting drukt de vrije verkoopwaarde van uw gras- en akkerland. Maar wat is de waarde in verpachte staat van uw grond en waarom is dat fiscaal belangrijk om rekening mee te houden?

PERSONEEL - 22.01.2019

Restanten mee naar huis, reden voor ontslag?

Stel, uw werknemer neemt drank of eten mee naar huis dat retour komt of overblijft van partijtjes. Is dat een reden voor ontslag op staande voet? De rechter moest er zich onlangs over uitspreken. Wat kunt u daarvan leren?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 22.01.2019

Eisen gebruikelijk loon dga vanaf 2019 versoepeld

Als dga moet u jaarlijks een ‘gebruikelijk loon’ uit de zaak opnemen. De fiscus heeft onlangs bekendgemaakt dat in bepaalde gevallen een lager gebruikelijk loon mag worden opgenomen. Wanneer is dat en wat scheelt het?

OMZET - 22.01.2019

Hoe (on)aantrekkelijk is zwarte omzet? ?

In branches waar veel met contanten wordt gewerkt, komt zwart geld vaker voor dan gemiddeld. Veel horecaondernemers blijken niet alle risico’s te kennen. Komen deze alleen boven water als er eens een controle plaatsvindt?

INVESTERINGSAFTREKKEN - 22.01.2019

Energiezuinig en milieuvriendelijk op het menu in 2019?

Zoals u weet, wordt uw zakelijk oog met hart voor het milieu fiscaal beloond door de overheid. Is dit in 2019 nog steeds aantrekkelijk? Wat moet u vooral niet vergeten om die aftrek niet te verspelen?

INVESTERINGSAFTREKKEN - 22.01.2019

Inventaris of apparatuur kopen op de horecabeurs?

Zoals u weet, is het investeren in bedrijfsmiddelen tijdens een van de komende horecabeurzen best interessant gezien allerlei beurskortingen. Hoe kunt u uw voordeel in 2019 vergroten?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 17.01.2019

Waarop letten bij de aankoop van een smartphone?

Nieuwe smartphone nodig? Er is momenteel zo’n ruim aanbod dat het moeilijk kiezen is. Aan welke minimale vereisten moet zo’n toestel eigenlijk voldoen?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 17.01.2019

Zo zoekt u undercover op LinkedIn


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 17.01.2019

Al uw to do’s in één app

Wilt u het nieuwe jaar inzetten met goede voornemens? Een goede to-do-app zorgt er alvast voor dat u geen enkele taak, afspraak of deadline meer mist.

EIGEN WEBSITE - WEBWINKEL - 17.01.2019

Klanten in het buitenland

Sinds december mogen webwinkels geen buitenlandse klanten meer weigeren. Een mooie gelegenheid om te kijken naar de kansen van verkoop over de grens.

SOFTWARE - BROWSER - 17.01.2019

Firefox: nog altijd een goed alternatief voor Chrome?

Firefox is wat naar de achtergrond verdrongen door het succes van Chrome, maar het blijft een uitstekende browser. Wat zijn handige functies en praktische tips voor deze browser? Waarin blinkt deze uit?

SOFTWARE - VARIA - 17.01.2019

Gratis software van Microsoft

Microsoft biedt heel wat gratis software, die u her en der verspreid op internet kunt vinden. Dit zijn enkele minder bekende, maar handige tools.

SOFTWARE & WEBDIENSTEN - VERTALING - 17.01.2019

Spreekt u Nederlands?

U botst op een anderstalige tekst, u bent op (zaken)reis of iemand spreekt u aan in een vreemde taal. Als u de taal niet kent, komt een vertaalhulp van pas.

EIGEN WEBSITE - VARIA - 17.01.2019

Zo hergebruikt u uw webteksten

Op een goede website wordt geregeld actuele inhoud geplaatst. Maar dat betekent niet dat u om de haverklap nieuwe content moet maken. U kunt immers ook oudere teksten nieuw leven inblazen. Enkele tips.

BEVEILIGING - ENCRYPTIE - 17.01.2019

Extra veilig met https?

Browsers als Chrome en Firefox laten duidelijk zien of een website die u bezoekt veilig is of niet. ‘Veilig’ betekent dat de site ‘https’ gebruikt. Wat houdt dat in?

WEBDIENSTEN - VARIA - 17.01.2019

Visitekaartjes: zo maakt u ze zelf

Businesscards spelen een grote rol in het zakenleven en bij de uitbouw van uw professioneel netwerk. U kunt ze online ontwerpen en vervolgens laten afdrukken en leveren. Welke websites helpen u daarbij?

SOFTWARE & WEBDIENSTEN - PRINTEN - 17.01.2019

Duurzamer printen in vijf stappen

Wanneer u een document, een e-mail of een webpagina afdrukt, doet u dat wellicht zonder na te denken. Toch doet u er goed aan om, voordat u de printopdracht geeft, uzelf de onderstaande vragen te stellen.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 17.01.2019

Facebook en uw website: hand in hand


E-MAIL - WEBMAIL - 17.01.2019

Uw webmail back-uppen

Om allerlei redenen is het interessant om een lokale back-up van uw webmail te maken. Hoe pakt u dat aan?

AANSPRAKELIJKHEID - 17.01.2019

Als de dakplaten om uw oren vliegen …

Als er schade ontstaat doordat een verhuurd bedrijfspand ‘gebrekkig’ is, bijvoorbeeld als er dakplaten afwaaien, rijst de vraag wie er moet opdraaien voor de schade. Bij bedrijfsmatig gebruik kan dit de huurder zijn, hoe ligt deze verhouding?

LOKALE HEFFINGEN - 17.01.2019

Waarop te letten als de WOZ-beschikking binnenvalt?

De WOZ-beschikking staat weer voor de deur. Als de WOZ-waarde van uw pand tegenvalt, moet u checken of deze waarde wel op de juiste wijze is vastgesteld. Wat is daarbij van belang en welke waardedruk heeft dit tot gevolg?

INKOMSTENBELASTING - 17.01.2019

Ontloop beperking overdracht algemene heffingskorting

Ook in 2019 is de overdracht van de algemene heffingskorting verder beperkt. Wat zijn hiervan de gevolgen en voor wie? Wat kunt u eraan doen om vervelende inkomenseffecten zo veel mogelijk te voorkomen?

CONTRACT EN VOORWAARDEN - 17.01.2019

Zakendoen over de grens, gemakkelijk of toch niet?

Stel, u bent schilder en schildert een kantoorpand van een Belgisch of Duits bedrijf. Hoe zit het dan als u onenigheid krijgt over de geleverde diensten of producten? Bij welke rechter moet u dan zijn? Hoe regelt u het goed?

AANSPRAKELIJkHEID - 17.01.2019

Belastingdienst moet schade vergoeden


INKOMSTENBELASTING - 17.01.2019

Gewonnen prijs 2018 meteen in box 3 in 2019


LOKALE HEFFINGEN - 17.01.2019

Verzorgingstehuis geen woning voor de OZB

De Rechtbank Noord-Holland heeft onlangs nog eens bevestigd dat een verzorgingstehuis niet snel een woning is voor de onroerendezaakbelasting (OZB). Wat speelde er? Wat moet u hierover weten?

BTW - 17.01.2019

Btw-herziening verjaart niet snel

Als een projectontwikkelaar een pand renoveert met de bedoeling dit vervolgens (met winst) te verkopen, dan kan hij de btw op de renovatiekosten verrekenen. Het pand moet dan wel met btw worden verkocht. Maar wat als dit anders loopt?

FINANCIERING - 17.01.2019

Samen een hypotheek ...


Hypotheek - 17.01.2019

Is hypotheek aflossen verstandig?

De aflossingsvrije hypotheek staat volop in de belangstelling. Banken noemen dit zelfs ‘aflossingsblij’ en willen dat iedereen aflost. Is dit altijd verstandig?

WONINGHUUR - 17.01.2019

Zelf aangebrachte voorziening, vergoeding einde huur?

Als verhuurder krijgt u vaak de vraag of uw huurder veranderingen mag aanbrengen aan uw woning. Zolang dit geen schade veroorzaakt, heeft u er waarschijnlijk geen problemen mee. Maar hoe zit dat bij het einde van de huur?

RUIMTELIJKE ORDENING - 17.01.2019

Alleen een vergunning bij een positief welstandsadvies?

Kan het oordeel of het college van B en W een omgevingsvergunning verleent volledig afhankelijk zijn van een vereist positief welstandsadvies? Nog niet zo lang geleden speelde er een dergelijke zaak bij de rechter.

IN DE KIJKER - 17.01.2019

Aankoop woning voor buitenlandse medewerkers

Steeds meer ondernemers maken gebruik van personeel uit het buitenland. Het huisvesten van deze medewerkers is daarbij vaak een probleem. Wat komt erbij kijken als een ondernemer dan maar zelf een woning wil huren of kopen?

UW RAADSMAN - 17.01.2019

Familielening, maak het niet te bont!

Een eigen woning financieren binnen de familiekring, bijv. van ouders aan kinderen, kan aantrekkelijk zijn. De ouders krijgen een hogere rente dan bij de bank en het kind kan zonder al te veel gedoe lenen. Hoe hoog mag de rente zijn?

LOON TIJDENS ZIEKTE - 14.01.2019

“Je had er best voor kunnen zorgen dat je niet ziek werd”

Als een werknemer ziek is, heeft hij in principe recht op loondoorbetaling, behalve als hij niet kan werken omdat hij ‘opzettelijk’ ziek is. Is dat het geval, dan hoeft de werkgever het loon niet door te betalen. Maar wanneer is er sprake van ‘opzet’?

LOON - 14.01.2019

Overwerk compenseren met tijd voor tijd

Overwerk wordt vaak gecompenseerd via een tijd-voor-tijdregeling. Een wijziging in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) per 1 januari 2019 maakt dat u alert moet zijn. Wat houdt deze wijziging nu eigenlijk concreet in?

RE-INTEGRATIE - 14.01.2019

Hoe begeleidt u een zieke werknemer?

Als uw werknemer ziek wordt, start het re-integratietraject. U moet er samen voor zorgen dat uw werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk is. Hoe zit het dan als al snel blijkt dat de werknemer niet meer volledig terug kan keren?

PERSONEELSBELEID - 14.01.2019

Vergroten van het werkplezier met jobcrafting

Ook al starten medewerkers met de baan van hun leven, er komt een moment dat het allemaal minder leuk is. Hoe zijn medewerkers, die bijna op de automatische piloot werken, te helpen om hun werkplezier en uitdaging terug te vinden?

WERKGEVERSPREMIES - 14.01.2019

Laat beschikking Whk 2019 checken!


LOON TIJDENS ZIEKTE - 14.01.2019

Hoelang moet u een zieke oproepkracht doorbetalen?

Veel werkgevers zetten in de piekuren oproepkrachten in. Maar hoe zit het als zo’n oproepkracht ziek wordt? Heeft hij dan ook maximaal twee jaar recht op loondoorbetaling? Wat zei de rechter daar nu over?

LOONHEFFINGEN - 14.01.2019

“Chef, mag ik het bedrijfsbusje lenen voor een verhuizing?”

Regelmatig krijgt een abonnee van ons de vraag van een werknemer of hij het bestelbusje van de zaak mag gebruiken voor ritjes in het weekend, zoals voor het helpen bij een verhuizing. Uw collega wil dat wel doen, maar hoe zit dat fiscaal?

ARBEIDSCONFLICT - 14.01.2019

Onderzoek bij ongewenst gedrag

Is het onder de AVG nog steeds mogelijk een bedrijfsrecherchebureau in te schakelen als een medewerker zich ongewenst gedraagt? Wat zei de rechter?

LOKALE HEFFINGEN - 14.01.2019

Hoeveel vrijheid heeft gemeente bij vaststellen van leges?

Een belangrijke inkomstenbron voor gemeentes is het heffen van leges. Maar wat is de vrijheid van een gemeente bij het vaststellen van de hoogte ervan? Wat mag nog wel en wat niet volgens de rechter?

INKOMSTENBELASTING - 14.01.2019

Vraag voorlopige verliesverrekening aan

Als ondernemer heeft u soms met wisselende inkomsten te maken. Daarom kunt u verliezen verrekenen met winsten uit andere jaren. U kunt dat proces versnellen door een voorlopige verliesverrekening aan te vragen. Hoe dan?

INKOMSTENBELASTING - 14.01.2019

Vlaktaks, tweeschijventarief, snapt u het nog?

Een abonnee zag door de bomen het bos niet meer en meldde zich bij onze redactie. Hij wilde gewoon weten hoe het nu gesteld is met de veranderde belastingtarieven vanaf 2019 en daarna. We zetten het eens op een rijtje.

OMZETBELASTING - 14.01.2019

Btw en zegeltjes

We schreven eerder over de nieuwste btw-regels rondom vouchers. Een lezer vroeg zich af of die ook gelden als je met zegeltjes werkt. Het antwoord is nee. Voor zegeltjes gelden in 2019 weer andere regels, hoe zit dat?

LIJFRENTEPREMIE - 14.01.2019

Minder premie Zvw door lijfrente

Ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft onlangs een belangrijke uitspraak gedaan over de aftrek van de lijfrentepremies voor de te betalen premie Zorgverzekeringswet (Zvw). Hoe zit dat? Wanneer speelt dit?

BELASTINGEN - 11.01.2019

“Wanneer ben ik als medicus fiscaal ondernemer?”

Als u fiscaal ondernemer bent, geniet u een aantal voordelen. Dat geldt ook voor medici. Maar wanneer bent u als medicus in fiscaal opzicht ondernemer? Wat is daarvoor bepalend en wat vond de rechter onlangs belangrijk?

GEZONDHEIDSRECHT - 11.01.2019

Hoe te handelen na een incident?

U kunt als arts te maken krijgen met zorg die anders loopt of door de patiënt anders wordt ervaren dan bedoeld. Het kan bijv. gaan om een complicatie, een fout of te hoog gespannen verwachtingen van de patiënt. Hoe dan te handelen?

ECHTSCHEIDING - 11.01.2019

Opzegging maatschapsovereenkomst en alimentatie

De grondslag voor de partneralimentatie is (o.a.) het inkomen van de alimentatieplichtige. Wat betekent het voor de hoogte van de alimentatie als de alimentatieplichtige uit een maatschap wil stappen en daardoor minder inkomen krijgt?

Cookiebeleid