Waarop te letten als de WOZ-beschikking binnenvalt?
Binnenkort op de mat. Nog even en de nieuwe WOZ-beschikking valt weer in de bus. Zowel voor uw woning als uw bedrijfspand wordt er jaarlijks een nieuwe WOZ-beschikking vastgesteld. De hierin vermelde WOZ-waarde wordt niet altijd even zorgvuldig vastgesteld, meestal omdat waardeverminderende factoren onvoldoende worden meegewogen. Eigenlijk wel verklaarbaar, want gemeentes zijn nu eenmaal gebaat bij een zo hoog mogelijke WOZ-waarde, maar dat is niet in uw belang dus ...
Waarde bedrijfspanden
De waarde van bedrijfspanden wordt vaak vastgesteld op basis van de huurwaardekapitalisatiemethode. Bedrijfspanden worden namelijk niet zo vaak verkocht, maar vaker verhuurd. Volgens de huurwaardekapitalisatiemethode volgt de WOZ-waarde uit het vermenigvuldigen van de jaarhuur met een zogenaamde kapitalisatiefactor. Voor u als eigenaar en/of gebruiker is daarbij van belang dat de huur correct wordt vastgesteld, maar ook de kapitalisatiefactor. Hoe nu verder?
Juiste huur? Ga bij de vaststelling van de WOZ-waarde van uw bedrijfspand na of er is uitgegaan van een correcte huur. Betaalt u zelf huur, kijk dan of dit correspondeert met de gebruikte huurcijfers. Zo niet, zijn de afwijkingen te verklaren? Zo hoeft u bijvoorbeeld niet uit te gaan van de door u betaalde huur als deze afwijkt van de huidige huurprijzen, bijvoorbeeld omdat uw huurcontract al langer geleden is vastgesteld.
Kapitalisatiefactor? Ga ook na of de kapitalisatiefactor klopt. Onder andere de rentestand, de risico’s ten aanzien van het pand, onderhouds- en beheerkosten zijn hierop van invloed. Leegstand is bijvoorbeeld een risico waarmee rekening moet worden gehouden en dient te leiden tot een lagere huurwaardekapitalisatiefactor.
Woningen
Woningen worden in de regel wel vaak verkocht en dus beschikt iedere gemeente over een database met actuele verkoopcijfers. Die database is tegenwoordig eigenlijk openbaar, want via de site www.wozwaardeloket.nl kunt u van alle woningen in Nederland nagaan wat de WOZ-waarde is.
Tip. U kunt dus ook nagaan of uw WOZ-waarde correspondeert met die van vergelijkbare woningen. Bovendien geeft de gemeente aan met welke woningen die van u is vergeleken, zodat duidelijk is hoe de waarde van uw woning tot stand is gekomen.
Waardedrukkende factoren
Ga na of er bij die vergelijking voldoende rekening is gehouden met waardedrukkende factoren. Die kunnen zowel betrekking hebben op uw omgeving stankoverlast, druk verkeer), als op uw pand (achterstallig onderhoud, scheuren in de muren). Is uw pand vergeleken met panden die hier geen last van hebben en vindt u dit niet terug in de WOZ-waarde, dan is deze onjuist.
Bezwaar. Blijkt dit niet of onvoldoende te zijn gebeurd, ga dan in bezwaar. U bent echt de enige niet, want in 2018 werd tegen 1,5% van alle WOZ-beschikkingen inzake woningen bezwaar gemaakt. Bij bedrijfspanden bedroeg dit zelfs 6%.
De modellen ‘Bezwaar WOZ woning en bedrijfspand’ vindt u op http://tipsenadvies.nl/download (TA 25.11.03).