LOON TIJDENS ZIEKTE - 28.01.2019

Hoeveel betalen tijdens derde ziektejaar?

Als werkgever moet u zieke werknemers twee jaar lang minstens 70% van hun loon doorbetalen. Als het UWV echter een loonsanctie oplegt, hoeveel loon moet u dan tijdens het derde ziektejaar doorbetalen? Wat zei de rechter?

De wettelijke regeling

Twee jaar minstens 70%. Werkgevers moeten het loon van een zieke werknemer de eerste twee ziektejaren doorbetalen. Zij moeten minstens 70% van zijn loon doorbetalen.

Cao-afspraken. Van deze wettelijke regeling mag ten gunste van de werknemer worden afgeweken. In veel cao’s, maar ook in individuele arbeidsovereenkomsten, is dan ook geregeld dat de werknemer het eerste ziektejaar recht heeft op zijn volledige loon en het tweede jaar op 70%.

Derde ziektejaar. De wet regelt alleen iets over de eerste twee ziektejaren. Dat is begrijpelijk, want de loondoorbetalingsverplichting geldt normaliter ‘slechts’ twee jaar, tenzij de werkgever tekort is geschoten in zijn re-integratie-inspanningen. Dan kan het UWV hem een loonsanctie opleggen en moet hij het loon maximaal nog een jaar langer doorbetalen. Maar welk percentage van het loon moet de werkgever dan tijdens dat derde ziektejaar doorbetalen? Die vraag werd eerder dit jaar aan de rechter voorgelegd (ECLI:RBROT:2018:656) .

Uit de praktijk

Terugbetalen. Beveiligingsdeskundige Frans was sinds maart 2014 ziek. Nadat hij anderhalf jaar lang zijn volledige loon kreeg doorbetaald, ontdekte werkgever Safe dat hij eigenlijk maar recht had op 70% van zijn loon. Daarom liet deze aan Frans weten dat hij voortaan nog maar 70% zou ontvangen en dat hij de te veel ontvangen 30% zou moeten terugbetalen. Desondanks bleef de werkgever ook nadien het volledige loon doorbetalen.

Loonsanctie. Als Frans in maart 2016 twee jaar ziek is, legt het UWV zijn werkgever een loonsanctie op wegens het tekortschieten bij de re-integratie. Safe moet daardoor nog een jaar het loon doorbetalen. Omdat Frans sinds zijn ziekmelding in 2014 zijn volledige loon heeft ontvangen, gaat hij ervan uit dat Safe hem ook tijdens het derde ziektejaar 100% zal doorbetalen, maar Safe wil echter slechts 70% betalen. En omdat Safe tijdens het tweede ziektejaar ten onrechte het volledige loon heeft doorbetaald, terwijl Frans slechts recht had op 70%, eist Safe het verschil als onverschuldigd betaald terug.

“Je moet op je loon kunnen vertrouwen”

Afwijken. De rechter stelt vast dat Safe twee jaar lang het volledige loon heeft doorbetaald, zonder dat deze daartoe verplicht was. Hoewel Safe Frans na anderhalf jaar heeft laten weten dat Frans recht had op ‘slechts’ 70% , is men al die tijd 100% blijven doorbetalen. Hierdoor mocht Frans erop vertrouwen dat Safe positief was afgeweken van de wettelijke regeling. Hij hoefde er geen rekening mee te houden dat Safe het te veel betaalde zou terugvorderen. Frans hoeft dus niets terug te betalen.

Dat Safe tijdens de eerste twee ziektejaren het volledige loon heeft doorbetaald, betekent echter nog niet dat dit tijdens het derde ziektejaar ook moet. Dat zou volgens de rechter onredelijk zijn, want dan zou Frans er door de loonsanctie op vooruitgaan. Als Safe immers geen loonsanctie had gekregen, zou Frans een WIA-uitkering hebben ontvangen die ook maar 70% van het laatstverdiende loon bedraagt. Daarom is er geen enkele reden om Safe te verplichten ook tijdens het derde ziektejaar het volledige loon door te betalen.

Tijdens het derde ziektejaar hoeft u niet meer dan 70% van het loon te betalen. Maak goede afspraken over de loondoorbetaling tijdens ziekte, zeker als u ten gunste van de werknemer wilt afwijken van de wettelijke regeling. Regel niet alleen de eerste twee ziektejaren, maar ook het eventuele derde ziektejaar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01