Alle domeinen

2019 - Augustus

liquidatieverlies - 29.08.2019

De liquidatieverliesregeling, een kwestie van plannen?

De Hoge Raad heeft onlangs een verduidelijking gegeven over het moment waarop de niet-voortzettingseis van de liquidatieverliesregeling moet worden getoetst.

waardering onderneming - 29.08.2019

Lagere waardering door onderrentabiliteit?

Bij de overdracht van aandelen tussen familieleden bestaat het risico van een onzakelijke prijsstelling. De fiscus kan dan voor de ab-heffing uitgaan van een hogere zakelijke prijs. Van onzakelijk handelen is echter geen sprake indien er rekening is gehouden met onderrentabiliteit.

lijfrente - 29.08.2019

Nieuw verzamelbesluit omtrent lijfrente

Op 16 mei 2019 heeft de staatssecretaris het Verzamelbesluit Lijfrenten aangepast (in werking per 1 juni 2019) met een aantal updates. Het voert te ver om alle wijzigingen, nieuwe toezeggingen en beleidsstandpunten te behandelen, hieronder daarom de belangrijkste.

diensten - 29.08.2019

De feitelijke plaats van dienst bij online diensten

Ondernemers die diensten verrichten aan particulieren, zoals diensten via internet, moeten nauwkeurig nagaan welke soort dienst zij leveren, zodat vastgesteld kan worden in welk land er btw verschuldigd is.

buitenland - 29.08.2019

Informatie-uitwisseling niet te negeren

De fiscus mag inlichtingen verstrekt onder de informatie-uitwisselingsbepaling in een belastingverdrag niet ‘zomaar’ negeren.

aandeelhouder - 29.08.2019

Onzakelijke lening en onafhankelijke derde

Er zijn verschillende factoren van belang bij de bepaling of er sprake is van een onzakelijke lening. Een van deze onderdelen betreft de onafhankelijke derde.

vermogensrendementsheffing - 29.08.2019

Per-elementbenadering in box 3, een buitensporige last?

In 2017 is de per-elementbenadering ingevoerd voor de box 3-heffing. Kan bij deze benadering de heffing een (individuele) buitensporige last zijn?

gebruikelijk loon - 29.08.2019

Een lager fictief loon?

Een dga moet voor zijn werkzaamheden voor de vennootschap ten minste een gebruikelijk loon in aanmerking nemen. Mede vanwege de slechte financiële situatie wilde een dga bij de rechtbank zijn salaris op nihil laten vaststellen.

administratie - 29.08.2019

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken

In december 2018 kondigde staatssecretaris Snel aan dat eenmanszaken voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer zonder BSN krijgen.

btw - 29.08.2019

Commissaris btw-ondernemer of niet?

Veel commissarissen kwalificeren als btw-ondernemer. Een uitspraak van het Europees Hof van Justitie lijkt dit te veranderen.

intracommunautair - 29.08.2019

Toepassing 0% btw en vertrouwen handelsrelatie

Ondernemers die goederen leveren aan een btw-ondernemer in een ander EU-land mogen daarop onder voorwaarden 0% btw in rekening brengen. Per 1 januari 2020 gaan hiervoor strengere administratieve verplichtingen gelden.

liquidatie-uitkering - 29.08.2019

Verdrag behandelt liquidatie en aandelenverkoop verschillend

Als buitenlandse aandeelhouders van een Nederlandse vennootschap af willen van hun belang in die vennootschap, kunnen zij hun aandelen verkopen of de vennootschap ontbinden. Hoewel het effect op het eerste gezicht hetzelfde lijkt, verschillen de fiscale gevolgen.

SOFTWARE - OFFICE - 29.08.2019

Hoe maakt u een te grote powerpointpresentatie kleiner?

Wie veel met PowerPoint werkt, heeft het zeker al meegemaakt: de presentatie is uiteindelijk te groot om deze nog via e-mail te versturen. Hoe krijgt u die kleiner?

WEBDIENSTEN - ONLINE CHAT - 29.08.2019

Op zoek naar een goed WhatsApp-alternatief?

Facebook is van plan om op termijn de berichtenfuncties van WhatsApp, Facebook Messenger en Instagram samen te voegen in één platform. Misschien is dat voor u aanleiding om een alternatief te zoeken voor WhatsApp?

SOFTWARE - WINDOWS - 29.08.2019

Automatiseer Windows met enkele tools

Wilt u Windows een aantal taken automatisch laten uitvoeren, dan kan dat met ingebouwde tools en met aparte software. Hoe kunt u bijv. de pc automatisch afsluiten, meerdere programma’s ineens starten of muisbewegingen opnemen?

EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 29.08.2019

Hoe kiest u een goede domeinnaam?

U wilt een website laten maken voor bijv. een nieuwe zaak of een nieuw product. Waar moet u dan op letten, en aan welke spelregels moet u zich houden?

WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 29.08.2019

Zo regelt u het verkeer op uw netwerk

Wanneer u op uw (draadloze) bedrijfs- of thuisnetwerk met meerdere personen dezelfde internetverbinding deelt, kan dat weleens problemen geven. Gelukkig laat NetBalancer u uw bandbreedte monitoren en beheren.

ZAKELIJK - VARIA - 29.08.2019

Brexit, de gevolgen voor uw bedrijf

Veel Nederlandse ondernemers krijgen wellicht op de een of andere manier te maken met de Brexit. Wat is de impact op uw bedrijf en hoe beperkt u de schade?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 29.08.2019

Nuttige add-ons voor Google Documenten

U kunt de online tekstverwerker Google Documenten extra mogelijkheden geven door gratis add-ons te installeren. Wij kiezen er enkele nuttige uit.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 29.08.2019

Projecten opvolgen alsof u in Word werkt

Op internet vindt u allerlei tools voor de opvolging van uw projecten. Die zijn echter niet allemaal even toegankelijk. WorkFlowy speelt zijn eenvoud uit als troef. Werkt dat?

WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 29.08.2019

Zet betere foto’s op Instagram

Post u af en toe een bericht op Instagram, dan gebruikt u wellicht de ingebouwde foto-editor om een filter toe te passen of om de kleuren te wijzigen. Waarom is het beter om toch een afzonderlijke foto-editor te gebruiken?

SOFTWARE - WINDOWS - 29.08.2019

Zo snel mogelijk bestanden kopiëren

De handeling die u ongetwijfeld het vaakst uitvoert in Windows Verkenner is bestanden kopiëren (of verplaatsen). Hoe kunt u dat zo snel mogelijk uitvoeren?

WEBDIENSTEN - VARIA - 29.08.2019

Wat mag u van Google Lens verwachten?

Google Lens is een slimme technologie die bijna alle objecten kan identificeren aan de hand van een foto. De app is beschikbaar op Android-toestellen en (binnenkort) ook op iPhones. Maar wat kunt u daarmee?

WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 29.08.2019

Twee handige fototools


WEBDIENSTEN - VARIA - 29.08.2019

Breng uw data in beeld


MILIEU - 29.08.2019

Mag de slimme meter geweigerd worden?

Sinds 2015 worden alle huishoudens voorzien van een slimme stroommeter. Wat zijn de voor- en nadelen van die slimme meter? Mag een cliënt deze eigenlijk wel weigeren? Hoe zit dat?

GEMEENTE - 29.08.2019

Hinder van open haard van de buren

Stel, uw buurman stookt zijn houtkachel flink op. U heeft daar veel last van. De buurman is echter niet van plan om zijn kachel weg te doen. Wat nu? Kan de gemeente handhavend optreden? Wat besliste de Raad van State onlangs?

APPARTEMENTSRECHTEN - 29.08.2019

Moet de VvE-bijdrage tot de laatste cent betaald worden?

In de praktijk blijkt dat het regelmatig misgaat bij de betaling van de VvE-bijdrage. Onenigheid kan hoog oplopen, ook als het om wel heel kleine verschillen gaat. Wat zei de rechter toen het om € 0,74 te weinig ging?

UW RAADSMAN - 29.08.2019

Tweedehands zonnepanelen, een koopje?

Steeds vaker kopen particulieren tweedehands zonnepanelen. Is het een goed idee om tweedehands zonnepanelen en een gebruikte omvormer te kopen? Waar moet een koper van gebruikte zonnepanelen op letten?

IN DE KIJKER - 29.08.2019

Hoofdelijke aansprakelijkheid voor hypotheek ex-partner

De rechter heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over de hoofdelijke aansprakelijkheid voor een hypotheekschuld op de woning van een ex-partner. Waar moeten uw cliënten rekening mee houden?

WONINGHUUR - 29.08.2019

Huur woonruimte beëindigd via WhatsApp, mag dat?

Als uw cliënt - die woonruimte verhuurt - het huurcontract met zijn huurder wil opzeggen, adviseert u hem ongetwijfeld om dit schriftelijk te doen. Kan de huurder het huurcontract ook met een simpel appje beëindigen?

VERKOOP - 29.08.2019

Te hoge kadasterkosten terugvragen?

Naar het schijnt, hebben veel huizenbezitters via hun notaris te hoge kadasterkosten betaald. Hoe zit dat en is er nog wat aan te doen?

INTERNET - 29.08.2019

Digitaal gegijzeld, of u even $ 3.000 wilt overmaken …

Een installatiebedrijf (25 werknemers) werd onlangs digitaal gegijzeld met ransomware en betaalde bijna $ 3.000 losgeld. Wat moet u doen om de kans op zo’n gijzeling te verkleinen en wat moet u doen als u gegijzeld wordt?

OUDEDAGSVOORZIENING - 29.08.2019

Een brugje slaan met een overbruggingslijfrente?

Stel, u heeft een of meerdere lijfrentepolissen uit het verleden en die mogen inmiddels uitgekeerd worden, ze zijn geëxpireerd. Mooi, want u kunt tot uw pensioen wel een extra centje gebruiken. Maar waar moet u dan op letten?

VERZEKERINGEN - 29.08.2019

Met een hoger eigen risico geld besparen

Verzekeringen worden steeds duurder, maar met een eigen risico kunt u de verzekeraar tijd en kosten besparen. En het levert u bovendien een premievoordeel op. Wat is handig? Waar moet u op letten?

INCASSO - 29.08.2019

Vordering uitbesteed, hoe zit het met de incassokosten?

Een klant betaalt niet, dus besteedt u het innen van de factuur uit aan een incassobureau. Wie betaalt dan uiteindelijk, hoeveel incassokosten en wat is nog meer van belang om te weten?

PERSONEEL - 29.08.2019

Keuzerecht voor betere arbeidsvoorwaarden?

Als u moeite heeft om goed personeel te vinden, kunt u overwegen uw arbeidsvoorwaarden zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen van uw personeel. Hoe kan dit fiscaalvriendelijk en waar moet u dan op letten?

WERKKAMER - 29.08.2019

Keuze werkkamer herzien vanwege arrest Hoge Raad?

Bedrijfsmiddelen die u privé en zakelijk gebruikt, kunt u in beginsel naar keuze op de balans zetten. Maar kunt u op die keuze terugkomen vanwege een beslissing van de rechter? En hoe zit dat met de aftrek voor een werkkamer?

PERSONEELSKOSTEN - 29.08.2019

Subsidie praktijkleren


DEBITEUREN - 26.08.2019

Onbetaalde facturen voorkomen en genezen ...

Als administrateur, maar ook als ondernemer, wordt men er doodmoe van. Helaas krijgt u er in de praktijk echter wel mee te maken: een factuur die niet wordt betaald. Dan schakelt u toch gewoon een incassobureau in? Kan dat ook anders en wat is wijsheid in deze?

BEDRIJFSAUTO - 26.08.2019

Black box in de bedrijfsbestelbus, wat nu regelen en bewaken?

De black box (eigenlijk ‘flight data recorder’) kent u vast. Steeds vaker wordt zo’n zwarte doos ingebouwd in personenauto’s en bestelbussen. Ook vanwege de fiscus. Maar er zijn ook andere redenen voor zo’n slim kastje. Hoe werkt dit nu goed? Wat met de AVG?

BELASTINGEN - 26.08.2019

Belastingvrij uit de BV

Als een BV van uw dga weinig winst of zelfs verlies maakt, kan het fiscaal interessanter zijn om er een eenmanszaak voor de inkomstenbelasting van te maken. Dat kan zonder belastingheffing geregeld worden. Wat moet u hiervoor regelen? Welke termijn geldt er?

OVEREENKOMSTEN - 26.08.2019

Hoe voert u succesvol een onderhandelingsgesprek?

Als u een contract uitonderhandelt, bereidt u zich uiteraard goed voor. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Het daaropvolgende onderhandelingsgesprek is dan de andere helft van het werk. Hoe pakt u dat goed aan?

PRIVACY - 26.08.2019

Autoriteit Persoonsgegevens geeft boete

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een flinke boete uitgedeeld omdat een ziekenhuis de patiëntendossiers onvoldoende beveiligd had. Wat moet u daarvan weten?

HANDELSPRAKTIJK - 26.08.2019

Ken uw (nieuwe) klant, maar hoe?

Zoals u weet, gaan de banken hun clientèle nog meer onder de loep nemen. Weet u met wie u zakendoet? Stel, u wilt uw zakenrelaties screenen, hoe pakt u dat aan en waar moet u op letten?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 26.08.2019

Zijn er vereisten aan een arbeidsovereenkomst?

Wegens drukte is een nieuwe medewerker alvast begonnen met werken. Het opstellen van de schriftelijke arbeidsovereenkomst komt volgende week wel als het rustiger is … Is dat verstandig of kan dit tot problemen leiden? Wat moet u zeker op papier zetten?

BELASTINGEN - 26.08.2019

Hoe gaat bezwaar maken nu goed?

Indien u het niet eens bent met een beslissing van de Belastingdienst (bijv. een aanslag vennootschapsbelasting van uw bedrijf) kunt u tegen deze beslissing bezwaar maken. Hoe regelt u een goed bezwaarschrift? Welke formaliteiten moet u hiervoor bewaken?

AUTO VAN DE ZAAK - 26.08.2019

Eerder elektrische auto aanschaffen door Klimaatakkoord?

Door het Klimaatakkoord wordt er vanaf 2020 flink aan de voordelen geknabbeld van de elektrische auto. Stel, u overwoog toch al voor uzelf of uw personeel zo’n e-auto aan te schaffen. Wat moet u weten en wat is nu in 2019 nog wijsheid?

Bedrijfsopvolging - 26.08.2019

Goed fundament voor BOR bij vastgoed-BV?


hypotheek - 26.08.2019

Geeft herfinancieren recht op hypotheekrenteaftrek?

De financieringsregels voor woningen zijn er de laatste jaren niet gemakkelijker op geworden. Een vraag die in de praktijk vaak voorkomt, is wat de fiscale gevolgen zijn van het herfinancieren van de woning.

Familieleningen - 26.08.2019

Lenen aan kinderen, bepaal de grenzen!

Veel ouders zijn bereid om hun kinderen financieel te ondersteunen. Een lening tussen ouders en kinderen is een eenvoudig te regelen optie. Er zitten echter ook haken en ogen aan. Het is belangrijk dat de fiscale en emotionele grenzen goed worden bewaakt.

Pensioen - 26.08.2019

Cliënt nog dga-pensioen in eigen beheer, wat kan er nog?

Door de lage rente is de commerciële pensioenvoorziening veel hoger dan de fiscale waardering. Bij het uitkeren van dividend moet dit verschil in de BV blijven. Veel (pensioen-)BV’s kunnen dus geen dividend uitkeren (dividendklem). Wat kan er nog uiterlijk in 2019?

Beleggen - 26.08.2019

Omgaan met geopolitieke risico’s in een beleggingsportefeuille

Er zijn altijd wel onzekerheden die de voorpagina’s van de kranten beheersen. Handelsoorlogen, gekrakeel binnen de EU, de VS versus Iran, etcetera. Moeten beleggers hun beslissingen laten afhangen van dit soort risicofactoren?

erfrecht - 26.08.2019

Plaatsvervulling in testament goed regelen

Wat wordt er bedoeld met ‘plaatsvervulling’? Geldt dat alleen voor wettelijke erfgenamen? Mag daarvan bij testament worden afgeweken? Wat is goed om te weten en hoe kunt u dat nu goed bewaken en precies regelen?

Aangifte erfbelasting - 26.08.2019

Volstaat een brief nu wel of niet voor de aangifte erfbelasting?

Het niet doen van aangifte erfbelasting kan vervelende gevolgen hebben. Onlangs oordeelde de rechter dat door het sturen van een brief de vereiste aangifte was gedaan. Betekent dit nu dat u kunt volstaan met het sturen van een brief voor uw cliënt?

auto - 26.08.2019

Voordelig voor cliënt om snel te investeren in elektrische auto

Nog net voor de zomer is het Klimaatakkoord gesloten. Daarin heeft de overheid met tal van partijen afspraken gemaakt over de wijze waarop de uitstoot van CO2  moet worden teruggedrongen. Wat betekent dit voor de zakelijke elektrische auto van uw cliënt?

Bedrijfsoverdracht - 26.08.2019

Vooruit plannen bij bedrijfsoverdracht

Een bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming betekent op tijd starten met de voorbereiding. Wat moet u fiscaal gezien regelen en bewaken voor een optimale overdracht?

FamilieRecht - 26.08.2019

De voogdij goed geregeld!

Een voogd zorgt voor de opvoeding en verzorging van minderjarige kinderen als de ouders onverhoopt wegvallen. Hoe kunt u het aanwijzen van een voogd goedkoop en goed regelen voor uw cliënt?

Financiering - 26.08.2019

Dga met openstaande schuld aan de BV; voorzorgsmaatregelen

Als een dga een schuld heeft aan de eigen BV, is dat dan een reden om de dga in privé aansprakelijk te stellen? Wat heeft de rechter hier nu recentelijk over beslist? Wat is nu raadzaam om als voorzorgsmaatregelen te nemen, om te bewaken en om te regelen?

ECHTSCHEIDING - 26.08.2019

Op welk adres de kinderen inschrijven?

Tegenwoordig spreken veel gescheiden ouders af dat zij hun kinderen opvoeden als co-ouders. Zij dragen dan ieder in gelijke mate bij aan de opvoeding. Wat betekent dit nu voor uw aangifte inkomstenbelasting, kinderbijslag en toeslagen?

ADMINISTRATIE - 26.08.2019

Eind derde kwartaal in aantocht, toch nog iets reserveren?

Eind september staat alweer het einde van het derde kwartaal voor de deur. Boekhoudkundig en cijfermatig ook niet onbelangrijk, want in aanloop naar het laatste kwartaal van 2019 zijn er beslist nog zaken te checken. Zoals welke?

AUTO VAN DE ZAAK - 26.08.2019

In de loop van het jaar van auto wisselen?

Als u een auto van de zaak rijdt, heeft u met de bekende privébijtelling te maken. Deze is ook van toepassing als u in de loop van het jaar van auto wisselt. Maar let wel op! Wanneer kan dit namelijk erg onvoordelig uitpakken?

BTW-AANGIFTE - 26.08.2019

Derde en vierde kwartaalaangifte

Dat het bij de btw-aangiften snel en ongewenst eens fout kan gaan, blijkt uit de praktijk. Boetes zijn niet aftrekbaar en weggegooid geld. Wat kunt u nog doen?

BTW EN FACTUUR - 26.08.2019

Geen btw-factuur nodig, dan ook geen btw afdragen?

Als ondernemer weet u dat u bij een levering of een dienst aan een andere ondernemer een factuur moet uitreiken en btw in rekening moet brengen en afdragen. Maar hoe zit het als u zakendoet met een ‘niet-btw’-ondernemer?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 26.08.2019

Opzegging in een opwelling rechtsgeldig?

Het komt voor dat een werknemer het niet eens is met iets wat op de werkvloer gebeurt. Dan kunnen de gemoederen zo hoog oplopen dat de werknemer met een ‘waas voor de ogen’ ontslag neemt. Kunt u dat zomaar accepteren?

ARBO - 26.08.2019

Is onderzoek naar een werknemer in strijd met de AVG?

Stel, u wilt als werkgever een (extern) onderzoek laten doen naar een van uw medewerkers, bijv. om bewijs te vergaren van ontoelaatbaar gedrag. Aan welke regels bent u dan gebonden? Steekt de AVG u een spaak in het wiel?

RE-INTEGRATIE - 26.08.2019

Moet een werknemer meewerken aan mediation?

Als een werknemer niet meewerkt aan zijn re-integratie, kan de werkgever een loonsanctie opleggen. Mag dat ook als de werknemer weigert mee te werken aan een door de bedrijfsarts geadviseerd mediationtraject? Wat zei de rechter?

VERLOFREGELINGEN - 26.08.2019

Hoe zit dat ook alweer met kortdurend zorgverlof?

De moeder van een van uw medewerkers wordt plotseling ziek en heeft verzorging nodig. Kan uw werknemer nu kortdurend zorgverlof opnemen? Wat zijn de regels rondom dit kortdurend zorgverlof?

FUNCTIONEREN - 26.08.2019

Een werknemer functioneert niet ... hoe pakt u dat aan?

Een van de ontslaggronden is ‘disfunctioneren’. Dat lijkt duidelijk, maar in de praktijk blijkt dat het ontslag wegens disfunctioneren aan hoge eisen moet voldoen. Dat vraagt nogal wat van u als werkgever. Wat doet u bij disfunctioneren?

LOONHEFFINGEN - 26.08.2019

Werknemersbijdrage vragen, efficiënt voor u beiden?

Stel, u geeft zaken aan uw werknemer waar hij een privévoordeel van heeft. De waarde hiervan moet dan bij uw werknemer fiscaal belast worden. Hoe kunt u nu die bijtelling bij uw werknemer plus uw eigen kosten verlagen? Wat is handig?

ARBEIDSRELATIES - 26.08.2019

Zomaar loonheffing inhouden bij zzp’er?


ARBEIDSOVEREENKOMST - 26.08.2019

Even proefdraaien moet kunnen, toch?

Wegens drukte start uw nieuwe medewerker enkele dagen eerder. Het arbeidscontract ondertekent hij later wel. Komt er dan toch een dienstverband tot stand?

PACHT - 21.08.2019

Nieuwe pachtnormen

Pacht of verpacht u grond of agrarische gebouwen? De nieuwe pachtnormen die per 1 juli 2019 gelden, zijn bekend. In de meeste gebieden zijn de pachtprijzen gestegen, behalve bij overwegend akkerbouw. Wat zijn nu de verschillen?

BOER EN BEDRIJF - 21.08.2019

In stappen naar nieuwe perceelgrenzen

Wat heeft de ‘Basisregistratie Grootschalige Topografie’ met uw perceelgrenzen te maken? Op dit moment nog niets. Dit gaat echter snel veranderen. Vanaf 2020 hebben de eerste bedrijven hiermee te maken. Wat zijn de gevolgen voor u?

BOER EN BEDRIJF - 21.08.2019

Teelt groenbemester en stikstofgebruiksnormen, wat nu?

Teelt u een groenbemester en wilt u de stikstofgebruiksnormen hanteren? Dan moet u aan enkele voorwaarden voldoen. De voorwaarden t.a.v. de uiterste inzaaidatum in het najaar is aangepast. Wat speelt hier nu?

TUCHTRECHTSPRAAK - 21.08.2019

Calamiteit niet gemeld, rechter halveert boete

Calamiteiten moeten volgens de wet worden gemeld en als dat niet gebeurt, kan er een boete opgelegd worden. Een ziekenhuis vond dat er verzachtende omstandigheden waren. Waarom halveerde de rechter de boete?

PRIVACY - 21.08.2019

Een cliënt of patiënt vraagt inzage in persoonsgegevens

Op grond van de privacywetgeving (AVG) kan een cliënt of patiënt inzage vragen in zijn persoonsgegevens en een kopie van deze gegevens verlangen. Hoe pakt u dat aan en waar moet u op letten?

GEZONDHEIDSRECHT - 21.08.2019

Aanpassing ‘Wet zorg en dwang’


GEZONDHEIDSRECHT - 21.08.2019

Meldplicht bij incident met medisch hulpmiddel

De meldplicht voor incidenten met medische hulpmiddelen is vastgelegd in de Wet op de medische hulpmiddelen. Een wijziging hiervan is in april aangenomen door de Tweede Kamer. Wat gaat er veranderen als de Eerste Kamer de wet aanneemt?

BELEGGEN - 21.08.2019

Een chalet als belegging, wat moet u weten?

Met de huidige lage rentestappen gaan steeds meer mensen beleggen in onroerend goed. Eén van de mogelijke vormen is de aankoop van een vakantiewoning op een vakantiepark. Waar moet u rekening mee houden?

ZORGVERZEKERING - 21.08.2019

Ook om in de gaten te houden …


DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 21.08.2019

Dga met minder dan € 45.000 belonen?

Als dga moet u in 2019 minimaal € 45.000 salaris uit uw BV ontvangen. Een collega-dga kreeg het hierover aan de stok met de Belastingdienst. Wat speelde er?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 21.08.2019

Melding betalingsonmacht, dga toch aansprakelijk?

Als de directie tijdig betalingsonmacht bij de Belastingdienst heeft gemeld, kan deze dan niet meer in privé aansprakelijk worden gesteld? Wat als er sprake is van grove schuld? Wat zegt de rechter?

PRIVÉ - 21.08.2019

Verkoopwinst woningen belast in box 1

Als u privé panden koopt en deze later, eventueel na verbouwing, weer met winst verkoopt, is de vraag in welke box deze panden thuishoren. In box 3 waar verkoopwinsten onbelast blijven of in box 1 waar u flink moet afrekenen?

PERSONEEL - 21.08.2019

Nu controle op ongebruikelijke bonus?

Het aanwijzen van beloningselementen als eindheffingsbestanddeel kan aantrekkelijk zijn onder de werkkostenregeling. Hierbij moet u wel rekening houden met het gebruikelijkheidscriterium. Hoe zit dit? Wat heeft de Hoge Raad beslist?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 21.08.2019

Hypotheek bij eigen BV, wat moet u ermee?

Het voornemen om hoge schulden bij de eigen BV aan te pakken, geldt niet voor de eigenwoninglening bij de BV. Ondanks dat die lening dus niet meetelt, is extra aandacht wel vereist. Hoe zit dat? Waar moet u rekening mee houden?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 21.08.2019

Opletten met lenen van stamrecht-BV

In het verleden was het mogelijk om een ontslagvergoeding onder te brengen in een stamrecht-BV. Uit een recente uitspraak blijkt dat het belastinguitstel kan worden beëindigd als men toch privé beschikt over de vergoeding. Hoe zit dat?

FISCOTIP - 21.08.2019

Zo mijdt uw BV de tweede tariefschijf

Maakt uw BV meer dan € 200.000 winst, dan betaalt uw BV in de tweede schijf 25% belasting. Dat tarief daalt de komende jaren fors, dus is het raadzaam de fiscale winst de komende jaren te beperken. Hoe kan dit zo eenvoudig mogelijk?

RECHT - 21.08.2019

Wat nu met de ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’?

Iedere aannemer is straks gebonden aan het wetsvoorstel ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’. In eerste instantie geldt dit alleen voor simpele bouwwerken. Pas later komen daar grotere bouwwerken bij. Wat is goed om te weten?

AANSPRAKELIJKHEID - 21.08.2019

Aannemer aansprakelijk voor vlekken en bobbels?

Als er vlekken, bobbels en scheuren worden vastgesteld aan de gevelsteen, is de aannemer daarvoor dan aansprakelijk? Had hij daarvoor moeten waarschuwen? Hoe heeft de bouwrechter hierover nu geoordeeld? Hoe staat u nu sterk?

BOUWCONTRACT EN VOORWAARDEN - 21.08.2019

Gesteggel over afspraken, leg alles schriftelijk vast!

Na vier jaar bouwen en verbouwen struikelen aannemer en opdrachtgever over wat er nu wel of niet is afgesproken. Tegenstrijdige verklaringen over meerwerk, gebreken en opleveren blijken onoplosbaar. Hoe is dit te voorkomen?

MEERWERK - 21.08.2019

Niet aansprakelijk voor schakeling van vrijstaande woning

Als er tot op de erfgrens wordt gebouwd, mag de bouw dan in bouwtechnisch opzicht worden gekoppeld aan het pand van de buren? Aan welke garantienormen moet er altijd worden voldaan? Wat zegt het Bouwbesluit 2012? Wat moet u weten?

RECHT VAN DE BOUW - 21.08.2019

Niet gehandeld conform voorwaarden, aansprakelijk?

Mag men als aannemer afwijken van de technische omschrijving? Wanneer is dat (niet) toegestaan? Hoe moet men dat meedelen aan de opdrachtgever? Wat speelde er bij de bouwrechter over wijzigingen in het bouwplan?

Cookiebeleid