Alle domeinen

2017 - December

VERHUUR - 21.12.2017

Gevolgen herziening Warmtewet voor verhuurders

In 2014 is de Warmtewet in werking getreden. De gevolgen voor verhuurders waren destijds aanzienlijk. Op dit moment wordt er gewerkt aan een herziening van deze wet en ook nu zijn de gevolgen voor verhuurders weer groot. Hoe zit dat?

UW RAADSMAN - 21.12.2017

Uitfasering Hillen-aftrek, wat houdt dat in?

Als de door u betaalde hypotheekrente lager is dan uw eigenwoningforfait, krijgt u een extra aftrekpost ter grootte van dit verschil. Het nieuwe kabinet wil deze aftrek geleidelijk afschaffen (‘uitfaseren’). Wat betekent dat voor u?

VERKOOP - 21.12.2017

Aanbouw verzakt, wie is er de klos?

De koper van een woning komt er tijdens een verbouwing achter dat de fundering van de aanbouw niet in orde is. Kan hij dan bij de verkoper aankloppen?

BOUWRECHT - 21.12.2017

Onderzoek naar breedplaatvloeren


RECHT - 21.12.2017

Correct aanmanen, hoe moet dat ook alweer?

Als uw cliënt zijn opdracht intrekt, stuurt u hem natuurlijk een factuur. Mag u extra kosten in rekening brengen als hij niet op tijd betaalt? Waar moet u op letten als u een sommatiebrief stuurt? En hoe streng zijn deze eisen?

IN DE KIJKER - 21.12.2017

Ondersplitsing in de Vereniging van Eigenaars

In het appartementsrecht komen regelmatig de termen ‘hoofdsplitsing’ en ‘ondersplitsing’ voor. Wat betekenen deze termen? Wanneer kunt u daarmee te maken krijgen en waar moet u op letten?

WOZ - 21.12.2017

Overlast buurman, lagere WOZ-waarde?

Een lastige buurman leidt niet alleen tot minder woongenot. Ook kan overlast een potentiële koper afschrikken. Onlangs oordeelde ons hoogste rechtscollege echter dat overlast niet altijd leidt tot een lagere WOZ-waarde. Wat speelde er?

WoningHUUR - 21.12.2017

Is uw cliënt aansprakelijk voor hennepteelt in zijn pand?

Als een verhuurde woning wordt gebruikt als hennepkwekerij, kan de eigenaar hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. Wat mag en/of moet uw cliënt doen om dit te voorkomen? Wat zegt de rechter?

PERSONEEL - 21.12.2017

Beleid zetten op ongewenst gedrag, zo pakt u dat aan!

Er is veel rumoer omtrent seksuele intimidatie bij werknemers. Hoe zit dat met uw verantwoordelijkheid als werkgever. Hoe beschermt u uw medewerkers? En buiten de werkvloer?

ADVISEUR - 21.12.2017

Belastingadviseurs onder vergrootglas

Iedere belastingadviseur heeft een beconnummer van de Belastingdienst. Wat is de betekenis daarvan? Hoe beoordeelt u de betrouwbaarheid?

VOF & MAATSCHAP - 21.12.2017

Vof met 60 koeriers houdt stand


PRIVACY - 21.12.2017

Voorkom datalekken door een tijdelijke werknemer

Een van de grootste risico’s op datalekken hangt samen met tijdelijke werknemers. Iemand die komt bijspringen, moet vaak met de computer werken. U wilt niet dat uw bedrijfsgegevens op straat komen te liggen. Hoe regelt u dat?

ZORGVERZEKERING - 21.12.2017

Hoe zit het in 2018 met uw zorgkosten?

De kosten van onze zorg rijzen de pan uit, zoals u weet. Maar wat heeft dat vanaf 2018 voor gevolgen voor u als zelfstandig ondernemer? Gaat u meer betalen of valt het allemaal wel mee? Zo niet, wat is daaraan te doen?

BESTELAUTO - 21.12.2017

Wilt u ook uw bestelauto omkatten tot camper?

Stel, uw bestelauto is overbodig en zou u best willen overbrengen naar privé, om tot camper te verbouwen. Het komt steeds vaker voor. Wat betekent dat fiscaal? Vanaf wanneer is zoiets eigenlijk te overwegen?

BEDRIJFSKREDIET - 21.12.2017

Is uw leencapaciteit voldoende voor uw lening?

Kleinere zakelijke kredietaanvragen worden aan de hand van indicatoren automatisch beoordeeld. Om uw kansen te vergroten, helpt inzicht daarin. Doe daarom eerst een financieringscheck. Is die maatgevend? Wat moet u weten?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 21.12.2017

Deel uw bestanden in de cloud

Heeft u ook bestanden in de cloud staan? Dan is het eenvoudig om mappen of bestanden te delen met anderen. Hoe gaat dit precies in zijn werk voor Dropbox, OneDrive en Google Drive?

COMPUTER - NETWERK - 21.12.2017

Ga beter aan de slag met uw NAS

Met een NAS-server of netwerkschijf maakt u via het netwerk back-ups van al uw computers. Moderne NAS-servers kunnen echter veel meer. Met deze add-ons maakt u van uw NAS een nog beter systeem.

WEBDIENSTEN - VIDEO - 21.12.2017

Video’s tonen zonder afleiding


EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 21.12.2017

Maak ambassadeurs van uw klanten

Internet is het kanaal bij uitstek om informatie te verspreiden. Onder heel wat webartikelen treft u dan ook sharebuttons aan om de informatie te delen met anderen. Hoe integreert u zulke knoppen in uw eigen website?

SOFTWARE - WINDOWS - 21.12.2017

Plan uw taken met de Windows Taakplanner

Wist u dat in alle versies van Windows een Taakplanner zit ingebouwd? Hoe gebruikt u hem?

WEBDIENSTEN - VARIA - 21.12.2017

Alle Google-tips op één plek


WEBDIENSTEN - VARIA - 21.12.2017

Zo combineert u bestanden tot één geheel


ZAKELIJK - MILIEU - 21.12.2017

Beperk uw energiekosten

In deze donkere, koude maanden gebruikt uw bedrijf extra elektriciteit, gas en warmte. Een goed moment om uw energiekosten onder de loep te nemen.

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 21.12.2017

Bibberen voor ransomware?

In de media blijven steeds weer meldingen opduiken van ransomware die grote schade aanbrengt. Wat moet u hierover weten?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 21.12.2017

Uw scherm delen kan ook zo

De communicatietool Slack heeft zijn ‘screensharing’-functie verder uitgebreid. Ook Workplace by Facebook biedt sinds kort de mogelijkheid om uw computerscherm te delen. Wij testten de tools voor u uit.

SOFTWARE - BROWSER - 21.12.2017

Maakt Firefox een kwantumsprong vooruit?

Het afgelopen jaar heeft Mozilla gewerkt aan Project Quantum om tot een snellere versie van de Firefox-browser te komen. Is men hierin geslaagd?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 21.12.2017

Presenteer uzelf op LinkedIn

LinkedIn is een handig platform om te netwerken. Met de hulp van SlideShare kunt u uw activiteiten nog beter voorstellen. Hoe werkt dat precies?

ZOEKEN - INTERNET - 21.12.2017

Nog fijner zoeken met Google

Bijna iedereen gebruikt Google omdat die nu eenmaal de beste zoekresultaten oplevert. Toch kunt u met een aantal hulpmiddelen het zoeken nog verbeteren.

TELEFONIE - INTERNETTELEFONIE - 21.12.2017

Skype in het nieuw

Een tijdje geleden werd de nieuwe versie van Skype gelanceerd. Wat zijn de nieuwigheden? En hoe breidt u de mogelijkheden nog verder uit?

BRUTOWINSTMARGE - 21.12.2017

Winst uitdrukken in percentage van omzet of van inkoop?

Een abonnee kwam met de vraag wat gebruikelijk is bij het uitdrukken van de winstmarge: berekend vanuit de omzet of vanuit de inkoop. Wanneer gebruikt u welke methode?

PERSONEELSVERBRUIK - 21.12.2017

Consumptie mag onbelast, maar belast wel uw winst

Dat uw personeel iets belastingvrij mag drinken tijdens werktijd, is niets nieuws. Maar dat het personeelsverbruik wel uw brutowinst(marge) verlaagt, wordt in de praktijk vaak over het hoofd gezien of geschat door de adviseur. Kan dat beter?

LOKALE HEFFINGEN - 21.12.2017

Discriminatie bij afvalstoffenheffing?

Voor het verwerken van ons afval brengt de gemeente kosten in rekening. Binnenkort valt zo’n jaarnota weer bij u op de mat. Hierbij mag er geen onderscheid worden gemaakt tussen diverse woonsituaties. Waar moet u op letten?

AUTO VAN DE ZAAK - 21.12.2017

Auto naar privé halen, hoe gaat dat?

Soms is het goedkoper uw auto in privé te hebben dan op de zaak. Kunt u in die gevallen uw zakenauto dan naar privé brengen? Zo ja, hoe gaat dat? “Wat voor fiscale gevolgen heeft dat allemaal?”, vroeg een abonnee ons ...

INVESTERINGEN - 21.12.2017

Warm water dankzij de zon en de fiscus

Zonneboilers en -collectoren zijn hot, ook in fiscaal opzicht. Als u hierin in 2018 zakelijk of privé wilt investeren, wat is dan fiscaal gezien de zonzijde hiervan?

WET- EN REGELGEVING - 21.12.2017

Een datalek kan de beste overkomen ...

Als horecaondernemer heeft u veel gegevens van uw gasten. Er wordt met een creditcard betaald, u weet het huisadres en heeft wellicht zelfs een kopie van de creditcard. Hoe zit dat met de nieuwe regelgeving? Wat overkwam het Hilton?

VERZEKERINGEN - 21.12.2017

Doe mij maar een advocaatje naar keuze ...

Het kan zomaar gebeuren dat u naar de rechter moet stappen met een geschil. Gelukkig heeft u een rechtsbijstandsverzekeraar! Moet u dan in zee met de jurist of advocaat van uw verzekeraar of mag u ook een andere kiezen? Hoe zit dat?

BELASTINGVOORDEEL - 21.12.2017

Hoe wordt er een maximaal lage-inkomensvoordeel bereikt?

Als een bedrijf werknemers met een laag inkomen in dienst heeft, is er sinds 1 januari 2017 recht op het lage-inkomensvoordeel voor de uren die deze medewerkers worden verloond. Hoe kan dit voordeel optimaal worden benut? Is dit nog te beïnvloeden?

ADMINISTRATIE - 21.12.2017

Goede aansluiting loonadministratie op uw boekhouding?

Het eindejaarswerk nadert rap voor elke administrateur. Een noodzakelijk kwaad dat wel correct moet gebeuren om later geen fiscaal gedonder te krijgen. Waar het in de praktijk vaak misgaat, is de aansluiting tussen de financiële en loonadministratie. Hoe nu verder?

AUTO - 21.12.2017

In de winter naar Duitsland?

Als in uw organisatie medewerkers in de winter op weg moeten in Duitsland, moeten zij winterbanden onder de auto hebben als de wegen glad zijn door ijzel, sneeuw of rijpvorming. Aan welke nieuwe eisen moeten die banden nu voldoen?

PRIVACY - 21.12.2017

Nog vijf maanden om uw organisatie AVG-proof te maken!

Op 25 mei 2018 treedt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking, waardoor in heel de Europese Unie dezelfde privacywetgeving geldt. Hoe zorgt u ervoor dat uw organisatie goed is voorbereid op deze nieuwe wetgeving? Welke stappen moet u nemen?

RECHT - 21.12.2017

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht

Per 1 januari gelden er nieuwe regels voor het huwelijksvermogensrecht. Zijn huwelijkse voorwaarden dan nog nodig? Wat te regelen voor BV-ondernemingen en de DGA?

AUTOMATISERING - 21.12.2017

Hoe komt u achter het aantal websitebezoekers, e.d.?

De directie vraagt zich af of de website van het bedrijf wel goed scoort. Of u dat even wilt uitzoeken … Welke gegevens zijn belangrijk, hoe komt u daaraan en hoe interpreteert u deze?

BELASTINGCONTROLE - 21.12.2017

Meedoen aan horizontaal toezicht, iets voor uw bedrijf?

U kunt voor uw bedrijf met de Belastingdienst een ‘convenant horizontaal toezicht’ (HT) sluiten. De Belastingdienst zet hier nu volop op in. Wat is HT en is het wel iets voor uw bedrijf om mee te doen aan HT? Wat moet u weten over de voor- en nadelen? Wat werkt?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 21.12.2017

Algemene vergadering van aandeelhouders goed geregeld!

Wanneer en waarom is het belangrijk om de formele regels voor het bijeenroepen en houden van een algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) zorgvuldig na te leven? Wanneer zijn aandeelhoudersbesluiten vernietigbaar? Wat moet u bewaken?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 21.12.2017

Wat is het fiscaal verplicht DGA-loon uit de BV?


VERLOF - 19.12.2017

Geen leraar voor de klas, ouders verlof?

Als de juf of meester staakt of ziek is, wil een van de ouders thuisblijven. Kan deze ouder dan beroep doen op een verlofregeling?

AUTO VAN DE ZAAK - 19.12.2017

Eigen bijdrage werknemer aftrekken van bijtelling?

Betaalt uw werknemer een eigen bijdrage voor de auto van de zaak, dan kan het zijn dat u die mag aftrekken van de privébijtelling. Maar dat komt zeer nauw. De fiscus wees daar onlangs nog eens op. Lees verder!

BELEID - 19.12.2017

Waar liggen de grenzen van het gebruik van sociale media?

Uitlatingen van werknemers op Facebook leiden regelmatig tot vervelende situaties en zelfs tot ontslagprocedures. Wanneer gaat een werknemer over de schreef bij het gebruik van sociale media? Hoe werkt dat in de praktijk?

PERSONEELSBELEID - 19.12.2017

Uw buitendienstmedewerkers goed instrueren

Om de chauffeur die een bed leverde, hing een sterke zweetlucht. Dat maakte geen goede indruk op de klant. Hoe kunt u uw buitendienstmedewerkers goed instrueren, want verbieden te transpireren is natuurlijk niet mogelijk.

ONTSLAG - 19.12.2017

Wordt ontslag onder kabinet-Rutte III echt eenvoudiger?

Wat zijn de plannen van het kabinet-Rutte III precies? Wordt het ontslaan van medewerkers echt eenvoudiger? En als dat nog op zich laat wachten, met welke gegevens moet u op dit moment nog rekening houden?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 19.12.2017

“Voor deze functie voldoe je niet, maar ...”

Stel, u heeft een werknemer aangenomen met een tijdelijk contract en een proeftijd, maar hij voldoet niet voor de functie. U denkt dat een andere functie hem wel zal passen. Maakt u dan gebruik van de proeftijd of pakt u dat anders aan?

PERSONEELSBELEID - 19.12.2017

Hoe zorgt u dat uw medewerkers ‘goed in hun vel’ zitten?

Organisaties waar de medewerkers goed in hun vel zitten, laten nauwelijks verloop zien. Nu het moeilijker wordt goede medewerkers te vinden, wordt het ook belangrijker medewerkers ‘vast te houden’. Hoe zorgt u dat ze gelukkig blijven?

BELASTINGEN - 19.12.2017

Werkruimte op de balans, waar moet u op letten?

Als u in uw privéwoning een aparte werkruimte heeft, kunt u deze werkruimte tot uw ondernemingsvermogen rekenen. Hoe zit het dan met de kostenaftrek? En wat als u de woning later met winst verkoopt?

ADVISEUR - 19.12.2017

Wil de echte belastingadviseur opstaan?

De media en de Tweede Kamer bogen zich over de vraag wie zich eigenlijk belastingadviseur mag noemen. Waar buigt u zich over bij een adviseur?

INKOMSTENBELASTING - 19.12.2017

Vanaf 2018 nog steeds boetevrij tot inkeer komen ...

Als u in het verleden inkomsten heeft verzwegen, kunt u vanaf 2018 nog steeds boetevrij inkeren. De inkeerregeling is immers maar voor een klein deel afgeschaft. Verwarrend? Dat snappen we. Wat is nu precies de stand van zaken?

INVESTERINGSAFTREK - 19.12.2017

Focus fiscus ook op Milieu-investeringsaftrek

Tijdens de intermediairdagen van de Belastingdienst onlangs, werd er aandacht gevraagd voor foutjes en onwetendheid als het gaat om de Milieu-investeringsaftrek, ook wel MIA genoemd. Wat moet u weten en waarom?

INKOMSTENBELASTING - 19.12.2017

Let op bij afkopen alimentatie!

Het ineens afkopen van een alimentatieverplichting kan fiscaal aantrekkelijk zijn. Bovendien zijn uw ex-partner en u dan ook financieel definitief ontbonden. Uit een recente rechterlijke uitspraak blijkt dat dit fiscaal weleens mis kan gaan.

AFTREKBARE BTW - 19.12.2017

Btw op geliefde catamaran gewoon aftrekbaar

Ondernemers zijn vindingrijk en weten het zakelijke nogal eens met hun hobby te combineren. Is in zo’n geval de btw aftrekbaar en waar hangt dit vanaf? En waar moet u op letten om een naheffing te voorkomen?

ADVISEUR - 19.12.2017

Beconnummer is geen keurmerk


JAARREKENING - 19.12.2017

Van het begrip ‘resultaat’ naar ‘EBIT’, wat kunt u daarmee?

De internationalisering slaat ook toe in het land van de financiële verslaglegging. U komt steeds meer begrippen tegen zoals EBIT en EBITDA. Wat kunt u hiermee? En kunt u ze ook zelf berekenen?

HUWELIJKSRECHT - 15.12.2017

Goede administratie nog meer van belang


AUTO VAN DE ZAAK - 15.12.2017

Wat kost een occasion aan bijtelling?

Als u een nieuwe auto op de zaak zet, betaalt u 4 of 22% aan bijtelling. Maar hoe zit dat met occasions? Hoeveel is daarvoor de bijtelling, waar hangt dit vanaf en hoelang houden ze eigenlijk deze bijtelling?

GEZONDHEIDSRECHT - 15.12.2017

Meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders

Dit najaar is het wetsvoorstel ‘Wet toetreding zorgaanbieders’ (Wtza) ingediend. Waar moet u op voorbereid zijn?

BELASTINGEN - 15.12.2017

Telt uw studie mee voor het urencriterium?

Voor een aantal ondernemersfaciliteiten is het van belang dat u minstens 1.225 uur in uw bedrijf werkt. Tellen studie-uren daarvoor ook mee? Zo ja, onder welke voorwaarden? Wat besliste de rechter onlangs?

GEZONDHEIDSRECHT - 15.12.2017

Inzage in dossier van uw patiënt door nabestaanden

Mag u inzage geven in het dossier van uw patiënt op verzoek van een nabestaande die meent dat hij door zijn demente moeder ten onrechte is benadeeld in haar onlangs gewijzigde testament?

RECHTSVORM - 15.12.2017

Wie heeft het in de maatschap voor het zeggen?

Voor een goede gang van zaken binnen de maatschap (en natuurlijk ook de vennootschap onder firma) is het van belang afspraken te maken over de besluitvorming. Wat zegt de wet hierover en wat is er verder mogelijk?

BTW - 14.12.2017

Eindelijk btw oninbare factuur cashen?

U gaat binnenkort de laatste btw-aangifte 2017 indienen. Nu kunt u eindelijk de btw van die slecht betalende klanten terugvragen! Of toch (nog) niet?

SUBSIDIE - 14.12.2017

Subsidie jonge landbouwers tot en met 15 januari 2018

Tot en met 15 januari 2018 kunt u als jonge landbouwer weer subsidie aanvragen. Wat moet u weten over het aantal extra investeringscategorieën? Hoe vindt de toewijzing plaats?

BOER EN BEDRIJF - 14.12.2017

Groot deel bedrijfstoeslag in december uitbetaald

RVO is vanaf 1 december gestart met de uitbetaling van de bedrijfstoeslag van het jaar 2017. De bedoeling is dat 90% van de aanvragers nog dit jaar een betaling ontvangt. Wat moet u nu weten?

BELASTINGEN - 14.12.2017

Goede herinvesteringsvoornemens?

Goede voornemens spelen meestal aan het begin van het nieuwe jaar. Maar als u een fiscale herinvesteringsreserve wilt toepassen, moet u aan het einde van het jaar een voornemen tot herinvestering hebben. Hoe gaat dat fiscaal goed?

BOER EN BEDRIJF - 14.12.2017

Een soepele overgang naar de btw

Zoals bekend, wordt de btw-landbouwregeling met ingang van 1 januari 2018 afgeschaft. Hoe kan de overgang naar de btw soepel verlopen als u nu dus aan de btw mee moet gaan doen? Wat moet u nu weten?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 14.12.2017

Met uw eigen BV in een firma, deel 2


SCHENKEN - 14.12.2017

Schenken op papier, hoe werkt dat nu goed?

Schenken op papier (schuldigerkenning uit vrijgevigheid) is een veelgebruikte manier om de fiscus het nakijken te geven, maar dan moet u het wel goed doen. Waar gaat het om? Hoe werkt dat nu goed zonder fiscaal gedoe?

SCHENKEN - 14.12.2017

Repareren papieren schenking?

Papieren schenkingen kunnen fiscaal gezien erg voordelig zijn, maar dan moet u het wel goed doen. Wat kan er fout gaan met de schenkingsakte en hoe is dat soms nog te repareren?

FISCOTIP - 14.12.2017

Personeelsfeest met korting

Rond oud en nieuw geeft menig ondernemer een personeelsfeest en/of nieuwjaarsborrel. Hoe kunt u de kosten zo laag mogelijk houden, belastingheffing bij relaties en personeel voorkomen en ervoor zorgen dat de btw aftrekbaar is?

BTW - 14.12.2017

Oninbare vorderingen in eerste btw-aangifte 2018

Vanaf 2017 zijn de regels voor het terugvragen van btw op oninbare vorderingen gewijzigd. Deze gewijzigde regels zullen vooral vanaf de eerste btw-aangifte in 2018 gevolgen hebben. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u geen btw misloopt?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 14.12.2017

Bonus van € 2.400,- altijd onbelast?

Indien u als DGA van een of meerdere BV’s salaris ontvangt, mag de werkkostenregeling worden toegepast. Is er dan ruimte voor een onbelaste bonus?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 14.12.2017

Boetebeleid steeds scherper, DGA let op uw saeck

De mogelijkheden voor de Belastingdienst om boetes op te leggen, zijn de laatste jaren sterk verruimd. De praktische gevolgen daarvan ondervond een directeur-grootaandeelhouder die zijn zaak voorlegde aan de rechter.

UITSMIJTER - 14.12.2017

Beconnummer geen keurmerk


PENSIOEN - 14.12.2017

Compensatie voor uw (ex-)partner goed regelen

Het is niet langer mogelijk om pensioen in eigen beheer op te bouwen. Als u uw pensioen afkoopt of omzet in een oudedagsverplichting (ODV) kan dit ook gevolgen hebben voor uw (ex-)partner. Waar moet u rekening mee houden?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 12.12.2017

Gewaarschuwd voor ongeschikte ondervloer?

Bent u aansprakelijk voor gebreken of ongeschiktheid van werk dat niet door u is uitgevoerd? Wat speelde er recentelijk bij een collega hierover bij het leggen van een tegelvloer in een nieuwbouwwoning? Wat heeft de rechter nu beslist?

BETALINGSVERKEER - 12.12.2017

Zomaar met uw bankgegevens aan de haal?

Consumentenprogramma’s waarschuwen voor PSD2. Derden zouden zomaar toegang tot uw bankrekening krijgen en erger. De nieuwe regels van PSD2 gaan op 13 januari 2018 in. Wat moet u weten? Moet u iets doen nu?

BESTELAUTO - 12.12.2017

Oppassen met aanpassen laadruimte


RECHT VAN DE BOUW - 12.12.2017

Stelpost overschreden, opdrachtgever moet betalen!

Wat wordt er bedoeld met een stelpost? Wanneer wordt daarvan gebruikgemaakt? Als de kosten hoger uitvallen, bij wie ligt dan het risico? Wat heeft de rechter hierover beslist in een zaak waar een stelpost was opgenomen van € 5.000,-?

VERGUNNING - 12.12.2017

Dakterras onrechtmatig, moet dit worden verwijderd?

Is een balkon binnen twee meter van de perceelgrens altijd onrechtmatig? Wanneer is er sprake van misbruik van recht? Wat zegt de rechter hierover en wat is goed om te weten?

PERSONEEL - 12.12.2017

Wijzigen arbeidsvoorwaarden, wat kan en wat mag?

Mag u als werkgever zomaar overgaan tot het wijzigen van arbeidsvoorwaarden? Bijv. het plaatsen van een werknemer in een lagere functie (met loonsverlaging) vanwege disfunctioneren, enz.

INKOMSTENBELASTING - 11.12.2017

Geld in uw horecabedrijf houden

De rente is bij zakelijke bankrekeningen nóg lager dan bij privérekeningen. U heeft geen BV. Dus geld overboeken van zakelijk naar privé?

PERSONEEL - 11.12.2017

Tijd voor een belastingvrij extraatje?

De werkkostenregeling kent ook in 2017 een vrije ruimte van 1,2%. Het jaar is bijna om, dus tijd om daar gebruik van te maken als dat nog niet is gebeurd. Wat zijn de mogelijkheden voor u als IB-ondernemer in de horeca?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 11.12.2017

Een holding boven uw horeca-BV, waarvoor waken?

Stel, op advies van uw adviseur heeft u sinds 2017 een holding boven uw BV staan, veelal om fiscale redenen. Maar als het gaat om aansprakelijkheid, waarvoor moet u dan wel zorgen?

HYPOTHEEK - 11.12.2017

Hypotheekrenteaftrek en aflosboete, hoe zit dat nou?

In het nieuwe regeerakkoord staan maatregelen die huiseigenaren treffen, zoals de nieuwe aflosboete en de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Waar moet u (mogelijk) rekening mee houden? Of valt er iets te nuanceren?

KAART- EN MENUPRIJS - 11.12.2017

Nieuwe trend, dynamische prijzen in horeca, iets voor u?

Onlangs werd bekend dat restaurant Spingaren te Amsterdam als eerste restaurant in Europa een online reserveringssysteem op basis van dynamic pricing heeft gelanceerd. Wat is dynamic pricing en wat zijn de voor- en nadelen?

WET- EN REGELGEVING - 11.12.2017

Overnemen ID-gegevens gasten mag, kopiëren niet

In de horeca wordt het maken van een ID-kopietje bij een reservering meer en meer toegepast, zeker als het gaat om flinke financiële belangen en op rekening consumeren. Maar dit is niet zonder gevaren, wist u dat?

Cookiebeleid