Alle domeinen

2017 - Oktober

PREVENTIEVE MAATREGELEN - 27.10.2017

Via gratis app, het Handelsregister gratis inzien


VERMOGENSHEFFING - 27.10.2017

Box 3-vermogen nog snel onderbrengen in BV?


INKOMSTENBELASTING - 27.10.2017

Kan samenwonende partner ook fiscaal partner zijn?

Als u ongehuwd samenwoont, bent u nog niet automatisch elkaars fiscaal partner. Wanneer wel en wat zijn de gevolgen? En kunt u dit weer veranderen als dit gunstiger voor u uitpakt? Zo luidde de vraag van een abonnee ...

INVESTEREN - 27.10.2017

Nog iets aan te schaffen tot eind 2017?

Investeren of nog kosten maken? Een ieder jaar terugkerende vraag die voor de belastingleek best lastig is. Hoe maakt u een fiscaal voordelige keuze?

RECHTSVORM - 27.10.2017

Overstap naar een BV, bedrijfspand liever naar privé?

In het regeerakkoord van Rutte III is een verdere beperking van de afschrijving op gebouwen opgenomen. Deze geldt echter enkel voor de vennootschapsbelasting. Is het inbrengen van uw bedrijfspand in een BV dan nog wel zo slim?

ONDERNEMERSCHAP - 27.10.2017

Wet DBA verdwijnt, maar wanneer?

In het regeerakkoord is opgenomen dat de Wet DBA weer zal verdwijnen. U weet wel, de opvolger van de VAR. Wat komt ervoor in de plaats? Wanneer gaat dat dan gebeuren? Zijn er zaken waar u nu al rekening mee kunt houden?

RECHTSVORM - 27.10.2017

Samen in een Vof is fiscaal leuk, maar zo moet het niet ...

Bij een Vof is in beginsel iedere vennoot ondernemer. Dat levert veel fiscaal voordeel op. Een Vof alleen op papier is echter niet voldoende, want anders bent u alsnog fiscaal de klos. Wat zijn de risico’s en hoe voorkomt u die?

ONROEREND GOED - 27.10.2017

Woning liever op de zaak?

De aftrek van hypotheekrente wordt steeds verder beperkt. Ook het kabinet-Rutte III doet een stevige duit in dit fiscale zakje. Om deze aftrekbeperking te ontlopen, kan het nu aantrekkelijk zijn om uw woning op de zaak te zetten.

AUTO VAN DE ZAAK - 27.10.2017

Fiscaal gezien niet beter in een oud barrel rondkachelen?

Een lezer kwam als suggestie voor goedkoop zakelijk rijden op de proppen met een alternatief, namelijk rijden in een youngtimer. Een auto van minimaal 15 jaar oud met een bijtelling van enkele tientjes per maand. Zit daar wat in?

AUTO - 26.10.2017

Investeringsaftrek op bestelauto?

Stel, u overweegt een nieuwe bestelauto voor uw landbouwbedrijf aan te schaffen. Vaak kunt u nu extra kortingen bedingen. Zit er ook belastingkorting in?

HANDELSREGISTER - 26.10.2017

Via gratis app het Handelsregister inzien


JAARREKENING - 26.10.2017

Wanneer moet u nu deponeren dit jaar?


PACHT - 26.10.2017

Aanwijzing als medepachter geen probleem?

Aan welke criteria moet er worden voldaan om als medepachter te worden aangemerkt? Welke omstandigheden spelen een rol? Wat heeft de rechter hierover recentelijk beslist in een zaak die bij een collega-landbouwer speelde?

BELASTINGEN - 26.10.2017

Waardering grond openingsbalans essentieel

Bij het starten van een (landbouw)onderneming moeten de in gebruik te nemen vermogensbestanddelen gewaardeerd worden. Vaak is een hogere waardering hiervan wenselijk met het oog op een toekomstige afrekening. Wat speelt er?

AANSPRAKELIJKHEID - 26.10.2017

Onzorgvuldige overdracht van aandelen, aansprakelijk?

Is de ‘oude’ directeur/eigenaar (DGA) na overdracht van de BV-aandelen van alle privéaansprakelijkheid verlost? Hoe moet er zorgvuldig worden gehandeld? Wat speelde er over een uitzendbureau in de agrarische sector? Wat is er nu beslist?

BOER EN BEDRIJF - 26.10.2017

Feitelijk gebruik leidend voor subsidie natuurterrein

Heeft u natuurterrein in gebruik? En wilt u hierop betalingsrechten benutten? Dan bepaalt RVO nu op basis van het feitelijk gebruik of uw natuurterrein subsidiabel is. Wat betekent dit voor nu en de voorgaande jaren?

AUTOFINANCIERING - 26.10.2017

Is een auto privé leasen wel zo aantrekkelijk als men zegt?

In de media kon u lezen over de snelle groei van ‘private lease’ van auto’s. U bent naast ondernemer ook consument en kunt dus ook privé een auto leasen. Maar is het vanuit financieringsperspectief allemaal rozengeur en maneschijn?

BTW-TARIEF - 26.10.2017

Btw-verhoging laag tarief doorberekenen of niet?

Las u het ook? Het voornemen om het verlaagde tarief (per 2019) te verhogen van 6 naar 9%. Als u dat doorbelast aan uw gasten, hoe doet u dat dan correct? Wilt u dat niet, wat kost u dat dan en is dat verlies fiscaal aftrekbaar?

BTW - 26.10.2017

Eindelijk btw oninbare factuur cashen?

U gaat binnenkort de laatste btw-aangifte 2017 indienen. Nu kunt u eindelijk die btw van die slecht betalende ‘op-rekening-gasten’ terugvragen, of (nog) niet?

ADMINISTRATIE - 26.10.2017

Kengetallen, of beter uw eigen getallen kennen?

In de vakmedia verschenen onlangs waarschuwende woorden dat horecaondernemers zich te veel laten leiden door kengetallen. Maar wat is dan ‘te veel’ en wanneer kan het geen kwaad? Wij zochten het voor u uit ...

WET- EN REGELGEVING - 26.10.2017

“Bewijs maar dat je je in het verleden goed gedragen hebt!”

Onlangs was er commotie omdat de heer Eurlings een Verklaring Omtrent het Gedrag had gekregen. In de horeca kan zo’n verklaring ook gevraagd worden, door u als werkgever, maar ook door uw gemeente. Hoe zit de vork in de steel?

ICT - 26.10.2017

Wachtwoordbeleid tegen cybercriminaliteit

De nieuwe coalitie trekt ook geld uit om cybercriminaliteit te bestrijden, aldus het onlangs gepresenteerde regeerakkoord. Maar wat kunt u zelf doen? Hoe kunt u zonder al te veel kosten al die wachtwoorden - veilig - onthouden?

BETALINGSONMACHT - 26.10.2017

Wat als u de belastingen - even - niet meer kunt aftikken?

Helaas verloopt het ondernemersbestaan in de horeca niet altijd succesvol. Ook in de horeca kunnen tegenvallende inkomsten leiden tot betalingsproblemen. De fiscus is natuurlijk een belangrijke crediteur. Hoe houdt u die toch tevreden?

AFTREKBARE KOSTEN - 26.10.2017

Geldt de aftrekdrempel ook bij bezoek horecabeurs?

In de inkomstenbelasting bestaat er een aftrekdrempel als het gaat om reis- en verblijfkosten bij congressen, seminars, etc. Maar geldt dat ook als u over enkele weken de eerste horecabeurzen wilt gaan bezoeken?

BEDRIJFSHUUR - 26.10.2017

Bestuurder soms aansprakelijk voor huurachterstand

Zakelijke huurovereenkomsten worden vaak gesloten met een BV. Dit betekent onder andere dat de BV de huur moet betalen. Maar wat als de BV de huur niet kan betalen? Kunt u dan ook aankloppen bij de bestuurder?

BEDRIJFSHUUR - 26.10.2017

Ontruimingsbescherming voor flexplek?


BURENRECHT - 26.10.2017

Recht op ongehinderde lichtinval?

Een erfdienstbaarheid van licht geeft recht op lichtinval. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? De Hoge Raad liet zich hier onlangs over uit. Wat speelde er?

RUIMTELIJKE ORDENING - 26.10.2017

Voorkom een (te) hoge planschadevergoeding

Stel, u heeft een mooi bouwplan ontwikkeld, maar het past niet in het bestemmingsplan. De gemeente stuurt u naderhand de nota van de planschade. Kunt u voorkomen dat u een hoge planschadevergoeding moet betalen?

WONINGHUUR - 26.10.2017

Overlast en laatstekanscontract, ooit houdt het op

Als een huurder tijdens de looptijd van een laatstekanscontract weer overlast veroorzaakt, kan deze overeenkomst worden ontbonden en komt de huurder op straat te staan. Er is dan geen laatste redmiddel meer: eens houdt het op.

VERKOOP - 26.10.2017

Koop breekt geen huur, maar welke afspraken gaan over?

Bij de koop van een verhuurd pand is de nieuwe eigenaar gebonden aan de afspraken uit het huurcontract. Niet alle daaruit voortvloeiende rechten en plichten gaan echter over. Waar zijn de aandachtspunten bij de huurovereenkomst?

IN DE KIJKER - 26.10.2017

Van kantoren naar woningen en overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting kent twee verschillende tarieven: een tarief van 2% voor woningen en een tarief van 6% voor niet-woningen. Welk tarief geldt er dan bij de transformatie van kantoren naar woningen? Waar moet u op letten?

UW RAADSMAN - 26.10.2017

Bezwaar tegen te lage WOZ-waarde, vanaf wanneer?

Het algemene beeld is dat u alleen bezwaar kunt maken tegen een te hoge WOZ-waarde. Sinds 1 oktober 2015 kunt u echter ook vragen om de WOZ-waarde te verhogen. De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan.

KOSTENAFTREK - 26.10.2017

Bijspijkeren vakkennis is werktijd

Het gerechtshof boog zich over de vraag of studietijd fiscaal gezien mocht worden als werktijd. Maakte een dierenarts er dan een beestenboel van? Nee hoor!

TOESLAGEN - 26.10.2017

Recht op huurtoeslag weg bij huurachterstand?

Als u een woning huurt, heeft u soms recht op huurtoeslag. De omvang ervan is onder meer afhankelijk van de hoogte van de huur. Maar wat nu als u deze niet of te laat betaalt? Vervalt dan het recht op huurtoeslag? Wat vond de rechter?

BEDRIJFSOPVOLGING - 26.10.2017

Over uw graf heen regeren?

In de media verschijnen steeds vaker berichten over ruzies over erfenissen. Dit kan voor uw bedrijf de doodsteek zijn. Komt dat door de inhaligheid van sommigen of zijn er andere redenen? Hoe dit te voorkomen?

AANSPRAKELIJKHEID - 26.10.2017

Kan schuld op beide ex-partners worden verhaald?

Als bij een echtscheiding een schuld wordt toegedeeld aan de ene echtgenoot, is de andere echtgenoot dan niet meer aansprakelijk? Wat zegt de rechter? Bij wie kan een schuldeiser aankloppen voor betaling?

MEEWERKENDE PARTNER - 26.10.2017

Is uw echtgeno(o)t(e) of partner sociaal verzekerd?

Tegenwoordig kunnen echtgenoten en partners gewoon bij elkaar in dienst treden. Maar zijn ze dan ook sociaal verzekerd, bijvoorbeeld bij werkloosheid? Waar hangt dit vanaf en waar moet u volgens de rechter op letten?

EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 26.10.2017

Tips voor slimme url’s

Iedere pagina van uw website heeft een unieke url. Zo’n webadres kiest u niet zomaar: door het slim aan te pakken, wordt dit gemakkelijker teruggevonden door Google en uw klanten. Wat moet u weten?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 26.10.2017

Businesscards in uw smartphone

Digitale visitekaartjes hebben een aantal voordelen: ze kunnen bewaard worden op een smartphone, zijn altijd up-to-date en kunnen veel meer gegevens bevatten dan de papieren versie. Het nieuwe Cardmil wil u alvast helpen.

SOFTWARE & WEBDIENSTEN - VIDEO - 26.10.2017

Bewaar schermbeelden en online media

U wilt schermfilmpjes maken, bv. voor een instructievideo, of u had een online video- of audioclip graag lokaal bewaard. We stellen u een paar tools voor waarmee dat mogelijk wordt.

WEBDIENSTEN - SOCIAL MEDIA - 26.10.2017

Beter aan de slag met Instagram

Gebruikt u Instagram al lang, nog maar pas of wilt u de dienst proberen? Met deze tips en trucs gaat u nog beter aan het werk met uw ‘sociale snapshots’.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 26.10.2017

Zijn uw webformulieren wel oké?


SOFTWARE - APPS - 26.10.2017

Mobiele apps met ogen en oren

Er zijn een heleboel smartphone-apps die van alles in uw omgeving herkennen en u vertellen wat ze precies zien of horen. Wij testten enkele van deze tools uit.

BEVEILIGING - OUDERLIJK TOEZICHT - 26.10.2017

Wat u als ouder toch wel moet weten over gaming

Gaming – op smartphone, computer of console – is erg populair bij kinderen. Heeft u zelf niet echt een goed idee wat het allemaal inhoudt? Wat moet u weten om het toch een beetje te kunnen volgen?

SOFTWARE - IOS - 26.10.2017

Wat is er ingrijpend verbeterd in iOS 11?

IOS 11 is de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem voor iPhones en iPads. Wat is er, naast vele tientallen kleine verbeteringen, écht nieuw?

INTERNETCONNECTIE - MOBIEL INTERNET - 26.10.2017

Mifi: onderweg met uw eigen wifihotspot

Met een mifirouter heeft u een eigen mobiele wifihotspot. Heeft zo’n mifirouter nog zin, en aan welke eigenschappen moet een goed toestel voldoen?

E-MAIL - BEVEILIGING - 26.10.2017

Veilige webmaildiensten

Om veilig te mailen heeft u encryptie nodig. Dat gaat vrij gemakkelijk via een gespecialiseerde webmaildienst. Welke diensten zijn er tegenwoordig beschikbaar?

SOFTWARE - BROWSER - 26.10.2017

Wat weet uw browser over u?


NASLAGWERKEN - HANDLEIDINGEN - 26.10.2017

Op zoek naar een handleiding?

Wanneer u een product of toestel koopt, dan krijgt u er meestal een handleiding (op papier of cd-rom) bij. De kans is groot dat u die kwijtraakt. Wat als u ze toch plots nodig heeft? Het internet kan dan soelaas brengen.

BEVEILIGING - PRIVACY - 26.10.2017

Bent u klaar voor de AVG?

Een groot deel van de Nederlandse bedrijven is nog niet klaar voor de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming. Tijd voor actie.

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 26.10.2017

Niet aansprakelijk voor lekkage, wel voor gevolgschade?

Indien men als aannemer niet aansprakelijk is voor gebreken die direct tot schade leiden, kan men dan nog wel aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgschade? Wat heeft de rechter nu beslist in een zaak van een collega?

AUTO - 26.10.2017

Voordelig rijden met youngtimer

Auto’s worden steeds degelijker en duurzamer. Daardoor kan een auto van 15 jaar oud (‘youngtimer’) nog een prima auto van de zaak zijn. Naast de lage aanschafwaarde kunt u ook profiteren van een zeer lage bijtelling. Hoe zit dat?

BURENRECHT - 26.10.2017

Mogen overhangende takken niet worden gesnoeid?

Het is nu weer de tijd dat veel mensen bomen en struiken willen gaan snoeien, bijvoorbeeld als die overlast geven bij buren. Als een buurman de overhangende takken van zijn boom niet wil snoeien, mag men dan zelf gaan snoeien?

BOEKHOUDING - 26.10.2017

Houd de administratie op orde


BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 26.10.2017

Samen in de BV, BV-winst uitkeren of reserveren?

Als twee aandeelhouders verschillend denken over uitkeren of reserveren van de BV-winst, is er een probleem. Hoe kan dat goed worden geregeld? Wat is goed om te weten?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 26.10.2017

Hoe staat u sterk met uw rekening-courant?

Als u geld leent aan uw BV, loopt u het risico dat de Belastingdienst de lening ‘onzakelijk’ vindt. Een eventueel verlies hierop kan dan niet als aftrekpost worden opgevoerd in uw aangifte. Hoe staat u sterk richting de Belastingdienst?

SCHENKEN - 26.10.2017

Opgelet bij samenloop meerdere schenkingen

Sinds 1 januari 2017 is het (wederom) mogelijk om belastingvrij een schenking van € 100.000,- te doen voor de eigen woning. Daarmee kan bijvoorbeeld uw kind een nieuwe woning kopen of zijn hypotheek aflossen. Waar moet u op letten?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 26.10.2017

Aanmaning noodzakelijk voor omkering bewijslast

Als u wordt verzocht om aangifte inkomstenbelasting te doen, dan moet u hieraan gehoor geven. Doet u dit niet, dan kan omkering van de bewijslast volgen. De Hoge Raad heeft hierover een interessante uitspraak gedaan.

AUTO VAN DE ZAAK - 26.10.2017

Een youngtimer, ook iets voor u?

De laatste tijd is er in de media veel aandacht besteed aan ‘youngtimers’. Het zou voordelig zijn om zo’n youngtimer als auto van de zaak te nemen. Hoe zit dit nu eigenlijk? Waar moet u op letten?

SUCCESSIEPLANNING - 26.10.2017

Erfenis naar de kleinkinderen, regelen via testament!

Zelfs al geldt er een uitsluitingsclausule, als een kind overlijdt gaat het familievermogen door de wettelijke verdeling toch naar de langstlevende ‘koude kant’. Kan dat anders geregeld worden?

FISCALE WINST - 26.10.2017

Winst uitstellen door regeerakkoord

Het kabinet-Rutte III heeft afgesproken dat de tarieven voor de vennootschapsbelasting in stappen gaan dalen. Moet u daar nu al op inspelen?

FISCOTIP - 26.10.2017

Voorkom dat uw verliezen verloren gaan

Verliezen kunnen in de loop der tijd verdampen of verloren gaan door een belangenwijziging in uw BV. Dit kunt u voorkomen door ‘kunstmatig’ winst te creëren. Welke mogelijkheden zijn er en waar moet u op letten?

PERSONEEL - 26.10.2017

Heeft u de klok horen luiden?

Een werknemer die een misstand meldt, kan om die reden niet worden ontslagen of overgeplaatst. Dat is geregeld in de Wet Huis voor klokkenluiders, in de wandelgangen ook wel de ‘klokkenluiderswet’ genoemd. Deze wet legt bedrijven met meer dan 50 werknemers een aantal verplichtingen op. Wat moet er allemaal geregeld zijn en hoe werkt dat in de praktijk?

BTW - 26.10.2017

Heeft u al de verleggingsregelingen in de btw onder de knie?

Zoals u weet, kent de btw een flink aantal verleggingsregelingen die het er allemaal niet makkelijker op maken. Heeft u ze eigenlijk al in beeld? Waar moet u op letten? En als u zelf afnemer bent, hoe zit het dan?

BELASTINGEN - 26.10.2017

Samenwerking in een ‘joint venture-BV’, hoe nu goed geregeld?

Voor samenwerking in een tijdelijk project kan een ‘joint venture-BV’ worden opgericht. Hoe kunt u dat goed regelen? Waar moet u dan aan denken? Wat is goed om te weten?

AUTO - 26.10.2017

Wat goed vastleggen bij overstap naar andere auto in het jaar?

Als een werknemer van de ene auto van de zaak naar een andere auto overstapt, is het fiscaal even oppassen in het jaar van de overstap. Vooral als het om een auto met lage fiscale bijtelling gaat! Hoe ging dat laatst fout? Wat is beter om te doen?

RECHT - 26.10.2017

Mag ik een kopie van uw ID-bewijs?

Steeds meer bedrijven vragen hun klanten om zich te legitimeren en maken dan gemakshalve een kopietje van het identiteitsbewijs. Dit is echter niet geheel zonder risico. Wat nu?

RECHT - 26.10.2017

Garanties waar een klant recht op heeft

De producten die het bedrijf verkoopt waarvan u administrateur bent, moeten aan de overeenkomst voldoen. Klinkt logisch, maar wat als de klant het niet met de visie van de verkoper eens is? Op welke garanties kan een klant zich dan beroepen?

AANSPRAKELIJKHEID - 26.10.2017

Hoe de aansprakelijkheid van een holding-BV beperken?

Door deponering van een ‘403-verklaring’ wordt een holding-BV aansprakelijk voor de schulden van een werk-BV. Waarom wordt dit gedaan? Hoe kan de aansprakelijkheid worden beperkt? Wat is raadzaam om goed te regelen? Wat moet u bewaken?

PRIVACY - 26.10.2017

Een e-mail aan de verkeerde ontvanger

U stuurt een e-mail aan een klant van uw bedrijf met daarin gegevens van de klant, althans dat denkt u. Helaas heeft u de gegevens aan de verkeerde ontvanger gestuurd. Moet u dat nu melden?

RECHT - 26.10.2017

DGA afwezig, wat regelen voor tekeningsbevoegdheid voor BV?

Als een DGA afwezig is, wie mag er dan namens de BV handelen? Moet daarvoor altijd een mededirecteur benoemd zijn? Hoe kan dat ook handig anders geregeld worden?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 26.10.2017

De BV-(handels)naam, wat moet, wat checken?


AFTREKBARE KOSTEN - 23.10.2017

Zakelijke kosten zijn aftrekbaar, maar wie bepaalt dat?

Als u zakelijke kosten maakt, kunt u die ten laste van de winst brengen. Maar wie bepaalt er nou wat precies ‘zakelijk’ is? Moet iets aantoonbaar renderen voordat het zakelijk is? Of bepaalt degene die betaalt dat? Wat vinden rechters?

BTW-TARIEF - 23.10.2017

Btw-verhoging doorberekenen of niet?

Las u het ook? Het voornemen om het verlaagde tarief te verhogen van 6 naar 9%. Als u dat doorberekent naar uw klant, hoe doet u dat dan correct? Wilt u dat niet, wat kost u dat dan en is dat verlies fiscaal aftrekbaar?

BTW - 23.10.2017

Annulering, wat met de btw over de aanbetaling?

Stel, een afnemer heeft een bestelling geplaatst en heeft u een gedeelte aanbetaald. De afnemer laat het echter afweten. Op grond van uw algemene voorwaarden mag u de aanbetaling houden. Hoe zit het dan met de btw?

INKEERREGELING - 23.10.2017

Spijtoptant kan ook nog in 2018 tot inkeer komen ...

De inkeerregeling zou enkel nog tot eind 2017 toegepast kunnen worden. Nu zorgt een wettelijke overgangsregeling er echter voor dat die besparing op een boete ook in 2018 nog toegepast kan worden. Hoe zit de vork nu precies in de steel?

BELASTINGCONTROLE - 23.10.2017

Controle via steekproeven, dat is toch niet eerlijk?

De heren controleurs van de fiscus staan ook onder druk en willen daarom graag voortvarend te werk gaan, bijvoorbeeld met steekproeven waaraan dan soms vergaande consequenties worden verbonden. Moet u dat zomaar accepteren?

BELASTE VERGOEDING - 23.10.2017

In 2018 ook minimumloon voor freelancers


ADMINISTRATIE - 23.10.2017

De computer crashte, inspecteur, niet mijn schuld toch?

Als ondernemer bent u verplicht een deugdelijke administratie te voeren en te bewaren. Maar wat nu als deze door oorzaken buiten uw schuld in het ongerede raakt? Als uw bedrijf afbrandt, bent u toch zeker ook niet verantwoordelijk?

LOONHEFFINGEN - 23.10.2017

Nieuwe versie handboek loonheffingen


VAKANTIE - 23.10.2017

Vakantiedagen aan het einde van de rit uitbetalen?

Werknemers hebben recht op minimaal vier weken betaalde vakantie per jaar. Maar wat als een werknemer geen vakantiedagen heeft opgenomen? Moet u dan al die dagen uitbetalen bij het einde van het dienstverband?

RE-INTEGRATIE - 23.10.2017

“Je moet toch echt met mijn mediator in zee gaan!”

Stel dat de bedrijfsarts u voorschrijft om met uw zieke medewerker een mediationtraject in te gaan. Volgens hem is er namelijk sprake van een arbeidsconflict. Mag u dan de mediator aanwijzen? Mag de medewerker weigeren?

ZIEKTE EN RE-INTEGRATIE - 23.10.2017

Waar moet u op letten bij adviezen van de arbodienst?

Een zieke medewerker meldt u bij uw arbodienst. Wat kunt u daarna verwachten en waar moet u op letten in het verzuimdossier? Hoe houdt u de vinger aan de pols en voorkomt u dat u straks op de blaren zit?

ZIEKTE - 23.10.2017

“Je bent echt te vaak ziek”

U mag een zieke medewerker niet ontslaan, maar als hij frequent ziek is en uw bedrijfsvoering daardoor in de problemen komt, is er toch een kans. Hoe zit dat?

PERSONEELSBELEID - 23.10.2017

Hoe vult u de energietank van uw medewerkers?

Als werkgever vraagt u veel van uw medewerkers, dat hoort erbij. Maar soms geven medewerkers te veel en raken ze overspannen. Wat is een goede verhouding tussen geven en vragen? Wanneer raakt u de juiste snaar?

WERKGEVERSZAKEN - 23.10.2017

Wanneer komt een or of pvt in beeld?

Uw bedrijf bestaat uit twee aparte BV’s, maar in de praktijk vormen deze samen één bedrijf waar 35 mensen werken. Bent u nu verplicht om een personeelsvertegenwoordiging op te richten? Kunt u dit eventueel voorkomen?

LOONHEFFINGEN - 23.10.2017

Nieuwe privacywetgeving en uw loonadministratie

In de vakbladen leest u steeds vaker over de nieuwe privacyregels. Wat speelt er nu en wanneer is het zover met die nieuwe privacywetgeving? Hoe moet u dat interpreteren als het gaat om uw werknemersgegevens?

AUTO - 20.10.2017

Wat gaat die auto u uiteindelijk kosten?

Er zijn tegenwoordig verschillende brandstoffen voor uw auto die ook nog eens makkelijk te verkrijgen zijn. Daarom een update. Hoe kiest u? Wat is fiscaal gezien voor u de voordeligste keuze en wat zijn daarvoor verder de bepalende factoren?

KOSTENBEHEER - 20.10.2017

Ook minimumloon voor freelancers


RECHT - 20.10.2017

Samenwoners, wie moet kredietschuld aflossen?

Als samenwoners ieder bij de bank getekend hebben voor ‘hoofdelijke aansprakelijkheid’ voor een kredietschuld, moeten ze dan ook ieder de helft aflossen? Wat heeft de rechter nu beslist?

AANSPRAKELIJKHEID - 20.10.2017

Bestuurder zijn is niet niets doen

De tijdelijk voorzitter van een stichting moet opdraaien voor een hoge belastingschuld. Hoe kon het zover komen? Hoe kunt u aansprakelijkheid voorkomen?

BOER EN BEDRIJF - 20.10.2017

Kringloopwijzer niet voor fosfaatrechten in 2018?

Wat moet u nu weten over de Kringloopwijzer? Kan deze in 2018 gebruikt worden om voor de fosfaatrechten een lagere fosfaatproductie aan te tonen? Wat betekent dit nu voor uw bedrijf?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 20.10.2017

Eindelijk van die BV af?

Sinds dit jaar is het mogelijk om uw DGA-pensioen in eigen beheer bij uw BV om te zetten in een zogenaamde ‘oudedagsverplichting’ (ODV). Daarmee wordt het ook eenvoudiger om van uw inactieve BV af te komen. Wat moet u nu weten?

BELASTING BETALEN - 20.10.2017

Belasting verrekenen in plaats van betalen, hoe dan?

Als u loonheffing moet afdragen, maar op korte termijn btw terugkrijgt, is het wel zo handig als u het een en ander met elkaar kunt verrekenen. Kan dit zomaar en wat zijn dan de voorwaarden en procedures?

TESTAMENT - 20.10.2017

Waar als nalatenschapsafwikkelaar op letten?

Als een onterfd kind zijn wettelijk erfdeel opeist, welke wettelijke termijn geldt hiervoor dan? Hoe loopt u als executeur (nalatenschapsafwikkelaar) privé geen risico? Wat heeft de rechter nu beslist? Wat is raadzaam om te doen?

ONDERNEMINGSRECHT - 20.10.2017

Concurrentie met uw praktijknaam

U wilt een nieuwe praktijk starten, een eenmanszaak, BV of een maatschap. Maar hoe zit het eigenlijk met de naam ervan? Wat als de startende praktijk een blok verder een vergelijkende naam gaat hebben?

RICHTLIJNEN - 20.10.2017

Medische gegevens delen met een andere behandelaar

Stel dat u voorafgaand aan een behandeling van een kwetsbare patiënt het een en ander wilt afstemmen met medebehandelaars. Aan de patiënt heeft u nog geen toestemming gevraagd voor het delen van zijn medische gegevens. Is dat nodig?

PATIËNTENRECHTEN - 20.10.2017

Informatie aan ouders na scheiding

Moeten gescheiden ouders elkaar informeren over hoe het met de kinderen gaat? Wie moet de arts informeren? Moet er aan beide ouders toestemming gevraagd worden voor een medische ingreep?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 20.10.2017

Hoezo, zorgen voor een correcte directiedecharge?

Indien aan u als BV-directeur decharge wordt verleend, hoe moet dat dan juridisch correct worden geregeld? Hoe bent u dan afdoende gevrijwaard en nooit meer in privé aansprakelijk? Wat is goed om te weten en echt nodig om te doen?

PRIVÉ - 20.10.2017

ANBI-status niet vanzelfsprekend

Als een goeddoelinstelling een ‘ANBI-status’ heeft, brengt dit veel fiscale voordelen met zich mee. Aan deze status zijn echter strenge regels verbonden. In een procedure bij de Hoge Raad ging het onlangs over de administratieplicht.

ADMINISTRATIE - 20.10.2017

Computercrash geen overmacht, dus?

De rechter heeft onlangs nog eens bevestigd dat het verlies van digitale administratie, bijvoorbeeld door een computercrash of brand, voor uw rekening komt.

FISCOTIP - 20.10.2017

Minder erf- of schenkbelasting over uw woning

Als uw nabestaanden uw woning erven of u schenkt deze voordien weg, pikt de fiscus hiervan een fors graantje mee, ondanks dat u bij schenking soms een extra vrijstelling heeft. Hoe kunt u dit grotendeels voorkomen en wat scheelt dat?

PENSIOEN - 20.10.2017

Afkoop pensioen in eigen beheer correct verwerken

Sinds dit jaar is het mogelijk om uw pensioen in eigen beheer tegen gunstige voorwaarden af te kopen. De verwerking hiervan gaat niet altijd goed, zo blijkt uit een recent bericht van de Belastingdienst. Waar moet u op letten?

PRIVÉ - 20.10.2017

‘Koude kant’ niet met erfenis of schenking aan de haal?

Als een erfgenaam (kind) in gemeenschap van goederen is gehuwd, heeft zijn (ex-)partner dan recht op de helft van de erfenis of van de schenking? Wat gebeurt er na een echtscheiding? Hoe kunt u dat juridisch waterdicht regelen?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 20.10.2017

Als bestuurder hoeft u niet alles te controleren

Als bestuurder van een BV kunt u in privé aansprakelijk worden gesteld voor onbetaalde belastingschulden van de BV, mits er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Betekent dit nu dat u iedere activiteit grondig moet controleren?

PERSONEEL - 18.10.2017

Moet het verlof worden doorbetaald?

Medewerkers moeten goed plannen om werk en privé te combineren. Denk aan kinderopvang, artsenbezoek, verzorging ouders, sporten, enz. Wanneer bestaat er voor uw medewerker recht op extra verlof? Wat is raadzaam?

PRIVÉ - 18.10.2017

Hinder van buitenlamp onrechtmatig?

Als een buurman een buitenlamp ophangt die in uw tuin schijnt, is er dan sprake van onrechtmatige hinder? Hoe zit de juridische vork in de steel? Hoe voorkomt men gedoe hierover? Wat speelde er laatst bij de rechter?

RECHT VAN DE BOUW - 18.10.2017

Claim voor herstelwerk niet te laat?

Als een opdrachtgever acht jaar na oplevering klaagt over een gebrek, is hij dan altijd te laat? Hoezo speelt herstelwerk daarbij een rol? Wat is uw juridisch correcte plan van aanpak?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 18.10.2017

Akkoord gaan met redelijke oplossing?

Als bij de uitvoering van het werk een fout wordt gemaakt, wie is er dan aansprakelijk? Wat is dan raadzaam om te doen? Wat heeft de bouwrechter hierover beslist in een zaak die speelde over ‘onbewerkt betonnen wanden’?

LEVERINGSVOORWAARDEN - 16.10.2017

Uniforme Voorwaarden Horeca (UVH) gewijzigd?

Zoals u weet, kunt u de Uniforme Voorwaarden Horeca van toepassing verklaren op overeenkomsten met uw gasten. Vooral handig als het gaat om reservering, annulering, etc. Deze zijn onlangs aangepast. Wat is er veranderd?

SOCIALE HYGIËNE - 16.10.2017

Laat uw SH-certificaat niet verlopen!

Er ontstond onrust in horecaland over de geldigheid van het certificaat Sociale Hygiëne. Wat is er aan de hand en wat moet u doen? Voor wie geldt dit ook?

PARTNERBELONING DEEL II - 16.10.2017

Uw partner belonen als u een horeca-BV heeft ...

DGA’s zetten bij piekuren ook vaak hun partner in, bijvoorbeeld bij het doen van de boekhouding of om even bij te springen wanneer het erg druk is. Hoe dit werkt bij een BV, leest u hier. Heeft dit nog voordelen?

PARTNERBELONING DEEL I - 16.10.2017

Uw partner belonen voor 2017 als u geen BV heeft ...

Een horecaonderneming is vaak een familieaangelegenheid. Met name partners helpen vaak een handje mee, zeker in drukke tijden. Er zijn diverse manieren om uw partner hiervoor te belonen. Maar wat is de voordeligste methode?

BELASTINGCONTROLE - 16.10.2017

Omkeren bewijslast kan zomaar niet, inspecteur!

Als de fiscus de bewijslast omkeert, moet u maar aantonen dat de opgelegde aanslag niet deugt. Daarom worden er aan het omkeren van de bewijslast strenge voorwaarden gesteld. Wat besliste de rechter hier onlangs over?

HYPOTHEEK - 16.10.2017

Wat doet u als uw rentevastperiode binnenkort afloopt?

Als de rentevastperiode van uw hypotheek binnenkort afloopt, moet u een belangrijke keuze maken. Dat is nog niet zo eenvoudig. Er zijn namelijk veel mogelijkheden en uw persoonlijke situatie is uniek. Wat kunt u doen?

BURENRECHT - 13.10.2017

Het recht van de buurman om niet gezien te worden

De rechten van een eigenaar en zijn buurman kunnen botsen. Als binnen een afstand van twee meter van de erfgrens een raam, balkon of soortgelijk werk wordt gerealiseerd, is er toestemming van de buurman nodig. Hoe zit dat?

UW RAADSMAN - 13.10.2017

Aflossingsvrije hypotheek straks een probleem

De afgelopen maanden hebben diverse banken via de media aandacht gevraagd voor de problemen die, met name voor ouderen, kunnen ontstaan aan het einde van de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek. Wat speelt er precies?

RUIMTELIJKE ORDENING - 13.10.2017

Tijdelijk voor 10 jaar, wat betekent dat nu precies?

Als een vakantiechalet al jaren illegaal aanwezig is, kan het college van B en W dan nog een tijdelijke omgevingsvergunning verlenen voor maximaal 10 jaar? De bezwaarmakers vonden van niet, maar de rechter denkt daar toch anders over.

WOZ - 13.10.2017

WOZ-waardering, huurprijs supermarkt niet bruikbaar

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde onlangs dat de huurprijs die een supermarkteigenaar betaalde, niet bruikbaar is voor de WOZ-waardering. Wat moet u hierover weten?

FINANCIERING - 13.10.2017

BKR moet belangenafweging maken

Een negatieve BKR-registratie kan aardig in de weg zitten bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Onlangs schoot de rechter te hulp. Wat speelde er?

IN DE KIJKER - 13.10.2017

Bezwaar tegen gemeentelijke belasting per e-mail

Uit een recente uitspraak van ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, blijkt dat de gemeente bij een per e-mail ingediend bezwaarschrift in ieder geval een herstelmogelijkheid had moeten bieden. Wat betekent dit voor de praktijk?

BEDRIJFSHUUR - 13.10.2017

Verminderd huurgenot door derden

Zeeschuimer huurt de grond van haar strandpaviljoen van de gemeente. Vanwege de herinrichting van de openbare ruimte zijn er twee toegangspaden in opdracht van de gemeente afgesloten door een aannemer. Is die schade te verhalen?

INTERNET - 13.10.2017

Google Posts, gratis reclame of niet(s) voor u?

In juni 2017 is ‘Google Posts’ geïntroduceerd. Wat zijn dat en is het ook wat voor u? Er is zo veel te doen op internet en u heeft ook nog uw eigen zaak te runnen. Moet u hier dus wel tijd in gaan steken?

CONTRACT EN VOORWAARDEN - 13.10.2017

Een contract voor langere duur, denk aan opzegbeding

Het kan zijn dat u voor een langere duur een overeenkomst wilt sluiten met een leverancier of met een klant. Die overeenkomst verplicht u dan tot het doen van zaken. Maar wat als u er dan vanaf wilt?

INTERNETCONNECTIE - MOBIEL INTERNET - 13.10.2017

Is uw netwerk wel sterk genoeg?


ZAKELIJK - FINANCIEEL - 13.10.2017

Wanbetalers: wat te doen?

Als ondernemer bent u gebaat bij een snelle betaling van uw facturen. Wanbetalers kosten geld, maar gelukkig staat u niet machteloos.

SOFTWARE - OFFICE - 13.10.2017

Documenten scannen met uw smartphone


SOFTWARE - GRAFISCH - 13.10.2017

Grafisch en gratis (of goedkoper)

Adobe heeft prima software voor grafische toepassingen: Photoshop, InDesign en Illustrator. Maar wie geen professionele designer is, vindt de prijs mogelijk aan de hoge kant. Gelukkig bestaan er goedkopere en zelfs gratis alternatieven.

CONSUMENT - CONSUMENTENINFO - 13.10.2017

Hoe waardevol zijn beoordelingen op internet?

Laat u zich bij uw aankopen ook beïnvloeden door de talrijke reviews op internet? Zijn zulke beoordelingen eigenlijk wel betrouwbaar?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 13.10.2017

Zoeken in e-mail

Op internet zoeken met Google of een andere zoekmachine is dagelijkse kost. Maar hoe zoekt u net die ene belangrijke e-mail in uw mailarchief?

ZAKELIJK - ZAKENREIS - 13.10.2017

Onmisbare apps voor uw businesstrip

Wanneer u op zakenreis bent in het buitenland, heeft u wellicht steeds uw smartphone op zak. Deze apps mogen zeker niet ontbreken op uw toestel.

SOFTWARE - E-BOOKS - 13.10.2017

Beheer al uw e-books met Calibre

Leest u soms e-books op een Kindle, tablet, smartphone of gewoon op uw pc? Met Calibre kunt u al uw e-books, in zowat alle formaten, beheren als in een heuse (virtuele) bibliotheek. Wat heeft het programma precies te bieden?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 13.10.2017

Facebookmarketing: een checklist

De Facebookpagina voor uw zaak kunt u inzetten als een handig en goedkoop marketingkanaal. Met onderstaande checklist ziet u niets over het hoofd.

SOFTWARE - WINDOWS - 13.10.2017

Windows 10 sneller en efficiënter

Als u al even werkt met Windows 10, loont het de moeite om het systeem te optimaliseren. Met enkele tips, trucs en tools kunt u Windows net dat extra zetje geven om het weer in topvorm te krijgen.

COMPUTER - HARDDISK - 13.10.2017

Hoeveel plaats laat ik het best vrij op mijn harde schijf?

Het deel van de harde schijf waarop uw systeembestanden staan, zet u beter niet volledig vol. Maar hoeveel plaats moet u dan wel vrijlaten?

GEZONDHEID - BEWEGING - 13.10.2017

Las vaak genoeg een korte pauze in

We weten allemaal dat het ongezond is om langere tijd achter een computer te blijven stilzitten. Hoe kunt u uzelf eraan herinneren even iets anders te doen?

SOFTWARE - WINDOWS - 13.10.2017

Sneller werken met de Windows Verkenner

De Windows Verkenner gebruikt u wellicht dagelijks. Enkele tips om efficiënter met deze tool te werken, kunnen u dus uiteindelijk heel wat tijdwinst opleveren.

BTW - 10.10.2017

Btw-aftrek zonder ‘perfecte’ factuur?

Of het nu 6 of 8% btw wordt, de aftrek ervan moet u vooral niet zien kwijt te raken. Waar moeten uw binnenkomende nota’s aan voldoen?

MOBILITEIT - 10.10.2017

Fiets van de zaak, voor uw werknemers en voor uzelf

In een recent persbericht pleit BOVAG voor afschaffing van de fiscale bijtelling voor een fiets van de zaak voor werknemers. Wat speelt er? En hoe zit het met de fiets van de zaak voor uzelf? En een elektrische fiets dan?

LENING U/G - 10.10.2017

Is verlies op zakelijk uitgeleend geld aftrekbaar?

U verstrekt als IB-ondernemer een collega vanuit uw onderneming een lening. Helaas lopen de zaken minder voorspoedig dan gedacht en u kunt naar uw centen fluiten. Levert dit een fiscale aftrek op en zo ja, onder welke voorwaarden?

WERKNEMERSPREMIES - 10.10.2017

Wat gaan de premies 2018 doen, wat kunt u verwachten?

De premies voor 2018 zijn nog niet allemaal bekend. Recentelijk werd wel de zogenaamde nota ‘Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2018’ openbaar gemaakt. Wat heeft u hieraan?

BEZWAAR EN BEROEP - 10.10.2017

Voor bezwaarschriften geldt ‘eenmaal is scheepsrecht’

Het spreekt voor zich dat het indienen van bezwaarschriften in één keer goed gedaan moet worden. Uit een uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat dit bij een vennootschap onder firma wel eens fout gaat.

LOKALE HEFFINGEN - 10.10.2017

Maar ik heb toch nog nooit reclamebelasting betaald?

Voor belastingwetten geldt het zogenaamde vertrouwensbeginsel. Als u ergens nog nooit belasting voor hoefde te betalen en nu wel, dan kan dat beginsel geschonden zijn. Waar hangt dat vanaf en wat heeft u eraan? Wat vond de rechter?

AUTOKOSTEN - 10.10.2017

Private lease ook voor ondernemers?

Het aantal personen dat privé een auto leaset, neemt fors toe, aldus de media. Maar is dat ook voor ondernemers interessant? Of is leasen ‘op de zaak’ voordeliger? Waar hangt dit fiscaal allemaal van af en waar moet u op letten?

PRIVACY - 10.10.2017

Briefgeheim ook voor e-mails?

Het is niet toegestaan om brieven van iemand anders te openen en te lezen. Is dat briefgeheim eigenlijk ook van toepassing op e-mailverkeer?

WERKGEVERSCHAP - 10.10.2017

Als uw medewerker iets ergs heeft meegemaakt

Als werkgever kunt u niet voorkomen dat medewerkers worden geconfronteerd met mogelijk traumatische ervaringen, zoals agressie, geweld en zelfdodingen. Hoever reikt dan uw (na)zorgplicht? Wat zei de rechter daar nu over?

PREMIES WERKNEMERS - 10.10.2017

Premies WGA en Ziektewet-flex 2018 bekend


LOONKOSTEN - 10.10.2017

Wettelijk minimum ook voor freelancers

In een persbericht van 8 september jongstleden is bekendgemaakt dat het wettelijk minimumloon gaat gelden voor 60.000 werkenden extra. Hoe zit dat precies en wanneer krijgt u daarmee te maken?

TEGEMOETKOMINGEN - 10.10.2017

Loonkostenvoordelen en het lage-inkomensvoordeel 2018

Per 2018 zijn er verschillende mogelijkheden om een tegemoetkoming te krijgen in de kosten van bepaalde werknemers. Maar wat als uw werknemer recht heeft op verschillende tegemoetkomingen? Ziet u door de bomen het bos nog?

LOON TIJDENS ZIEKTE - 10.10.2017

Moet de werknemer in Nederland naar de bedrijfsarts?

Als een werknemer tijdens zijn vakantie in het buitenland ziek wordt, is dat altijd vervelend. Vaak hebben werkgevers daar ook geen ‘goed gevoel’ over. Mag u eisen dat de werknemer naar uw ‘eigen’ bedrijfsarts komt? Wat zei de rechter?

PRIVACY - 10.10.2017

Controle van medewerkers

Uw medewerkers werken hard voor de zaak, maar toch wilt u ze kunnen controleren. U kunt via allerlei systemen bijhouden wat uw medewerkers doen, maar mag dat ook? Welke regels gelden er als u uw medewerkers controleert?

PERSONEELSBELEID - 10.10.2017

Maak medewerkers verantwoordelijk voor eigen prestaties

Steeds meer medewerkers werken (gedeeltelijk) ‘buiten de deur’. Dat vraagt om een andere manier van aansturen en beoordelen, bijvoorbeeld door medewerkers zichzelf te laten aansturen en 360°-feedback te geven. Hoe dan?

KOSTENVERGOEDING - 10.10.2017

Tijdelijke verblijfskosten vergoeden?


BELASTINGCONTROLE - 10.10.2017

Controleaanpak Wet DBA op straat

Het blijkt dat de Belastingdienst veel vaker dan eerder aangekondigd, handhavend optreedt in het kader van de Wet DBA. Hoe zit dat?

PRIVÉ - 10.10.2017

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht

Vanaf 1 januari 2018 geldt er voor nieuw gesloten huwelijken nieuw huwelijks-vermogensrecht. Vanaf dan geldt niet meer automatisch de algehele gemeenschap van goederen. Wat betekent dit voor u en uw aanstaande echtgenoot?

BELASTINGAANGIFTE - 10.10.2017

In de fout ... en dan?

We maken allemaal wel eens een fout als het om onze belastingaangifte gaat. Maar hoe herstel je die en wat als je dat niet doet? Wat kan de belastinginspecteur doen en wat kunt u zelf doen als een fout in uw nadeel uitwerkt?

BELASTING - 10.10.2017

Wie mag er bezwaar maken namens de maatschap?

Maatschappen en vennootschappen onder firma zijn voor de inkomstenbelasting fiscaal transparant, maar niet voor de omzetbelasting en de loonheffingen. Wat betekent dat in het geval u het niet eens bent met een belastingaanslag?

RICHTLIJN - 10.10.2017

Richtlijn ter ondersteuning van inzage in het H-EPD

Met de inwerkingtreding van de ‘Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens’ dit jaar, moeten alle Nederlanders vanaf medio 2020 digitale inzage kunnen hebben in het elektronisch patiëntendossier van de huisarts (H-EPD).

BANK - 10.10.2017

Overstappen naar een andere bank?

Het kan best zijn dat u niet (meer) tevreden bent over uw huidige bank of dat u om andere redenen wilt overstappen naar een andere bank. Geld lenen kost geld, maar betalingsverkeer ook! Dus hoe kiest u dan een bank die bij u past?

GEBOUW EN GROND - 10.10.2017

Noodweg alleen voor noodgevallen?

Wanneer kan de aanwijzing van een noodweg worden geëist? Wat als de eigenaar met enkele aanpassingen zelf het perceel kan bereiken? Wat heeft de rechter beslist in een zaak die speelde bij twee buren met een eigen bedrijf?

GEBOUW EN GROND - 10.10.2017

Grond in gebruik zonder toestemming van mede-eigenaar

Voor het gebruik van grond is de toestemming vereist van alle mede-eigenaren. Soms is dat niet het geval. Wat heeft de rechter beslist in een zaak waar na vier jaar een factuur van een mede-eigenaar van de grond in de bus viel?

BOER EN BEDRIJF - 10.10.2017

Onafhankelijke monstername dikke fractie per 1 oktober

Wat is er per 1 oktober verplicht om fraude met mestmonsters tegen te gaan? Wat met dikke fractie na mestscheiding van varkens- of rundveedrijfmest? Waar moet u op letten?

BOER EN BEDRIJF - 10.10.2017

Bedrijfsoverdracht en generieke korting fosfaatrechten

Heeft u een melkveebedrijf overgenomen of gaat u dat doen voor 1 januari 2018? Dan kunt u, onder voorwaarden, de referentie fosfaatrechten overnemen. Wordt dit generiek gekort? Wat speelt er hier? Is dit ook voor u van toepassing?

ONTSLAG - 05.10.2017

Transitievergoeding als AOW in zicht is

Na twee jaar ziekte wordt een werknemer, die binnen enkele maanden aanspraak kan maken op zijn AOW, ontslagen. Hoe zit het dan met de transitievergoeding?

IN DIENST NEMEN - 05.10.2017

Als u na een reorganisatie weer aanwerft

Een werkgever heeft enkele medewerkers moeten ontslaan, maar nu de economie weer aantrekt, heeft hij weer wat uren beschikbaar. Moet hij die dan aan een van de ontslagen medewerkers aanbieden? Maakt het uit aan wie?

LOONHEFFINGEN - 05.10.2017

G-rekening, wat kunt of moet u daar nog mee?

Waarschijnlijk heeft u al eens gehoord van de g-rekening. Misschien heeft u ook iets meegekregen van de al jarenlang bestaande geruchten dat deze wordt afgeschaft. Hoe zit het en wat kunt u hier (nog) mee? Een update.

ARBEIDSOVEREENKOMST - 05.10.2017

Hoe vervang ik een zieke medewerker juridisch veilig?

Als een werknemer langere tijd afwezig is, kan het lastig zijn om vervanging voor hem te regelen. U kunt een uitzendkracht inhuren, maar als u het zelf kunt regelen, kan u dat aardig wat geld schelen. Waar moet u rekening mee houden?

ONTSLAG - 05.10.2017

Overleg met het UWV over ontslag ... kan dat?

Als er sprake is van de ontslaggrond ‘bedrijfseconomische redenen’ of ‘langdurige arbeidsongeschiktheid’ schrijft de wet voor dat u de ontslagaanvraag bij het UWV moet indienen. Hoe doet u dat en kan de AJD u helpen?

PERSONEELSBELEID - 05.10.2017

Versterk wat uw medewerker goed kan

Medewerkers werken steeds minder vanuit taken en participeren in projecten waarin zij verschillende rollen bezetten. Hoe nu optimaal gebruik te maken van hun kennis en vaardigheden?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 05.10.2017

Ontslaan ... altijd eerst herplaatsen!

Een arbeidsovereenkomst kan alleen worden opgezegd als er voldaan is aan twee voorwaarden: er moet een redelijke grond zijn voor het ontslag en de werknemer kan niet worden herplaatst. Hoe zit dat precies met herplaatsing?

RECHT VAN DE BOUW - 05.10.2017

Slot bouwplaats openbreken voor retentierecht?

Wat als u een opdrachtgever heeft die niet wil betalen? Mag u dan een beroep doen op uw retentierecht, oftewel: uw aannemersrecht om de ‘sleutel van de (nieuw)bouw’ achter te houden tot de aanneemsom is voldaan? Wat is er onlangs beslist?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - 05.10.2017

Geen toestemming voor wijziging; aansprakelijk!

Wat is de gebruikelijke garantietermijn voor gebreken? Wanneer is die termijn niet van toepassing? Wat als er van de bouwtekening wordt afgeweken? Wat heeft de bouwrechter nu hierover beslist? Wat is raadzaam om te doen?

ONROERENDE ZAKEN - 05.10.2017

Hoe grondeigenaar worden door verjaring?

Door bezit van een stuk grond kan de bezitter ook eigenaar worden. Dit is de ‘verkrijgende verjaring’. Wat wordt daarmee bedoeld? Welke termijnen gelden daarvoor? Hoe kunt u dat juridisch goed regelen?

IN DE PIJPLIJN - 05.10.2017

Afschaffing van de btw-landbouwregeling


PERSONEEL - 05.10.2017

Oppassen met inhuren van zzp’ers?

Zoals bekend, is de handhaving van de Wet DBA opgeschort tot 1 juli 2018. Uit twee interne memo’s zou blijken dat de fiscus toch al strenger handhaaft.

VRAAG VAN EEN ABONNEE - 05.10.2017

Meerdere DGA’s, wat met het pensioen?


FISCOTIP - 05.10.2017

Benut de investeringsaftrek tot het maximum

Nu het einde van het jaar weer in zicht komt, is het een goed moment om eens naar uw investeringen te kijken. Een goede planning kan u een extra fiscale aftrek opleveren of voorkomen dat u deze extra aftrek weer moet terugbetalen.

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 05.10.2017

Dwarsligger, geen risico met aandeelhoudersvergadering!

De regels voor het bijeenroepen en houden van een vergadering van aandeelhouders worden vaak niet nageleefd. Zijn de besluiten dan wel rechtsgeldig? Wat te doen met dwarsliggers? Waar moet u dan op letten?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 05.10.2017

Te laat betaald? Niet standaard een boete

Als u te laat uw belasting betaalt, kunt u geconfronteerd worden met een verzuimboete. De Belastingdienst legt dergelijke boetes regelmatig op. Uit een recente rechtszaak is echter op te maken dat dit niet zomaar is toegestaan.

ONROERENDE ZAKEN - 05.10.2017

Overdrachtsbelasting over vergoeding uitstel levering

Bij de overdracht van een onroerende zaak is er overdrachtsbelasting verschuldigd over de waarde. De waarde is ten minste gelijk aan de tegenprestatie. Onlangs is hierover door de rechter een merkwaardige uitspraak gedaan.

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 05.10.2017

Certificering van BV-aandelen, hoe werkt dat goed?

Wat wordt er bedoeld met ‘certificering van aandelen’? Waarom kan dat van belang zijn? Wat zijn de voordelen die u hiermee kunt bereiken? Hoe kunt u dat goed regelen? Wat is nu goed om te weten?

PENSIOEN - 05.10.2017

Pensioen in eigen beheer, financiële planning

Iedereen die serieus met zijn financiën bezig is, moet ook naar de toekomst kijken. Kunt u, als u stopt met werken, blijven doorleven zoals u gewend bent? Zijn hier zaken veranderd door de keuzes inzake uw pensioen in eigen beheer?

Cookiebeleid